@halusia@ Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 4 Maja 2015 Jakiś czas temu podpatrzyłem w programie "Chleby Paul'a Hollywood'a" sposób na wyrastanie chlebów i ciast. Wkładał je do worka foliowego i zawijał lekko coby góra worka nie dotykała ciasta. Wojtku,,, taki sposób stosuje nasza Olga... i stosuje ja jesli juz ten chebus piekę. Dawno tu nie zagladałam.. ale jestem pod wielim wrażeniem. Robisz ogromne postępy w tym kierunku Na '' kolejorza'' już wyrosłes..teraz rozniesz na '' piekorza'' ale to nie byle jakiego Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 4 Maja 2015 i stosuje ja jesli juz ten chebus piekę. I się nie chwaliłaś o takim spsobie Ja ten sposób już dawno widziałem w TV, ale latka lecą, pamięć mam już przedemerytalną i jakoś zapomniałem o tym Na '' kolejorza'' już wyrosłes kolejarzem to ja się urodziłem, a dopiero później zacząłem rosnąć :laugh: teraz rozniesz na '' piekorza'' Jaki ja piekorz Haluś jak robot za mnie większość robi, ja to tylko ciasto zakulam do wyrastania i po probocie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Jakoś wcześniej nie słyszałem o chowaniu w worek, a teraz nagle wiedzieli, stosują... Jeszcze jakieś sekrety żeby uczeń nie zawstydził mistrza? Wuja jesteś debeściak! Edytowane 4 Maja 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 4 Maja 2015 Ja pamietam ze jak pracowalam w piekarni ( co prawda w biurze) ale po jakies ciastka sie chodzilo bo zapachy poprostu wzywaly ,to czesto widzialam na wozkach piekarniczych zaciagniete worki, napewno mialo to jakies zastosowanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 4 Maja 2015 Jakoś wcześniej nie słyszałem o chowaniu w worek, a teraz nagle wiedzieli, stosują... A ja myślałam ze to takie oczywiste Sławku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 4 Maja 2015 Jakoś wcześniej nie słyszałem o chowaniu w worek, a teraz nagle wiedzieli, stosują... A ja myślałam ze to takie oczywiste Sławku No widzisz... A ja taki nieoczywisty... Zbóju już nie zaśmiecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 4 Maja 2015 taki sposób stosuje nasza Olga... i stosuje ja jesli juz ten chebus piekę. To prawda - najlepiej pasują do mojej foremki zrywki z Auchan Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 12 Maja 2015 Jeszcze tylko "złapię" powtarzalność i w końcu po ponad 30-tu bochenkach będę chyba miał ten swój idealny chlebek na zakwasie Podwójna porcja, chleb na orkiszu.Zaczyn żytni:zakwas żytni - 20 dagmąka żytnia chlebowa 720 - 20 dagwoda, ilości nie podam bo leję na oko, konsystecja zaczynu lekko gęstawa, ale lejąca się Ciasto:zaczyn całymąka orkisz typ 2000 - 10 dagmąka żytnia 720 - 20 dagmąka pszenna 500 - 50 dagsól - 24 gwoda, na oko, dałem jakieś 250-300 ml Małe keksówki smaruję olejem, posypuję semoliną (semolina daje bardzo fajną skórkę i smak), Chleby wyrastają w foremkach, które wkładam do reklamówek marketowych, daje to bardzo dobre ciepłe i wilgotne środowisko do wyrastania. Piekarnik "rozpędzam" do 225-230 st. C, wkładam foremki z ciastem i piekę 15 min., obniżam temp. do 180-185 st.C. i piekę kolejne 20-25 min. Po włożeniu foremek do piekarnika spryskuje ciasto wodą, po 15 min. i obniżeniu temp. spryskuję raz jeszcze Jutro kolejne dwa chlebki tylko inne, pojutrze też dwa chlebki i też inne, wsio do Wocka pojedzie Jedno zapomniałem. Chleby do piekarnika położyłem na kratkę, która była poziom niżej od środkowego poziomu w piekarniku i tak miałem piec w wyższej temp., w niższej temp. miałem piec na środkowym poziomie, ale zapomniałem kratkę dać do góy i piekło się cały czas na poziomie niższym. Wyszło na to, że dobrze że zapomniałem bo bym chleby spalił z góry Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 12 Maja 2015 Wuja może otworzymy jakąś piekarenke ja mogę za pomocnika pomocnika robić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 12 Maja 2015 Pomocnika powiadasz???? hmmm... z Twoimi zdolnosciami to na wspólnika lepiej :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 12 Maja 2015 My Master daleka droga przede mną... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 12 Maja 2015 Jeszcze tylko "złapię" powtarzalność No i ja zacznę jako nowicjusz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 12 Maja 2015 No i ja zacznę jako nowicjusz . Zaczynaj zaczynaj bo warto :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 13 Maja 2015 wyskoczyło mi coś takiego pomyłka miało być do Wrocka :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 4 Lipca 2015 Na jutrzejszą gościnę u siostry Chleb pszenny na zakwasie i zaczynie pszennym. Pszenno-żytni na zakwasie i zaczynie żytnim. I chałeczki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 4 Lipca 2015 Jak zwykle wypieki po ... Zbóju fest! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 4 Lipca 2015 I chałeczki. widzę, że przerzuciłeś się na chałeczki z foremeczki. Też piknie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 4 Lipca 2015 Jak zwykle wypieki po ... Zbóju fest! Dokładnie, sama prawda !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zbojaszku piekne wypieki , ja juz nawet do piet Ci nie dorastam Zbojaszku prosze podaj jeszcze czas wyrastania tych chlebkow Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 5 Lipca 2015 Wojtku ladne ja teraz placek drożdżowy pieke Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 5 Lipca 2015 ja teraz placek drożdżowy pieke Kiedyś niedziela bez drożdżówki się nie liczyła ,zwłaszcza w Wielkopolsce i Pomorzu Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 5 Lipca 2015 czas wyrastania tych chlebkow Z czasami jest różnie, pszenny wyrasta 4.5-6 godz., żytni 5.5-11 godz. Czasy podałem bardzo orientacyjnie. Nie mierzę czasu wyrastania tylko na oko widzę czu już jest gotowy, nieraz przerośnie, ale to mały pikuś. Wszystko jest uzależnione od panującej temp. zewn. i wewn., ciśnienia, ile czasu robił się zaczyn, czy ciasto po wyrobieniu jest gęste czy lużne. Z ciasta luźnego chleby wyrastają szybciej i kolorek jest ładniejszy. Im dłużej robił się zaczyn tym dłużej chleb wyrasta. Ciasta na chleb wyrastają u mnie w foremkach włożonych do worka foliowego, bez worków czasy się trochę wydłużają. Foremek z ciastem do wyrastania już nie przykrywam ściereczką, po wyrośnięciu ciasto jest bardziej wilgotne co także ma wpływ na koiorek gotowego chlebka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 5 Lipca 2015 Starszy, dobrze kombinujesz Widać efekty a jak sobie przypomnę... jak się bałeś zakwasów Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 5 Lipca 2015 jak się bałeś zakwasów Się nie bałem, nie wychodziło mi na grubej mące to i na kilka lat przerwę z chlebami sobie zrobiłem Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki Coś pewnie zrobię, ale jak czasu wystarczy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 6 Lipca 2015 (edytowane) Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki Ja dwa to będzie pięć . Tak dla równego Pozdrawiam Jak nie inaczej to przyjadę z trzy dni prędzej do Lubomka to się ukręci . Edytowane 6 Lipca 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.