Zbój Madej Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 4 Maja 2015 Jakiś czas temu podpatrzyłem w programie "Chleby Paul'a Hollywood'a" sposób na wyrastanie chlebów i ciast. Wkładał je do worka foliowego i zawijał lekko coby góra worka nie dotykała ciasta. W środku worka wilgoć i ciepło co dodatnio wpływa na wyrastanie chlebów, niekiedy rosną krócej, niekiedy dłużeż, zależne jest to od gęstości ciasta, im luźniejsze tym szybciej rośnie. U mnie chleby wyrastają o wiele większe niż gdyby miały rosnąć przykryte tylko ściereczką i co najważniejsze dla mnie to to, że chleb bochenkowy nie pękł w czasie pieczenia, a chleby foremkowe pękły minimalnie no i rzecz najważniejsza dla mnie kolor po upieczeniu jezt dużo ładniejszy Chlebek bochenkowy. Chlebki foremkowe. Cosik mnie fotki źle weszły i nie wszystkie Chałki też dwie machnąłem. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 4 Maja 2015 Ja tez zakladam worek ,nie robi mi sie taka sucha skorupka na chlebie i rosnie lepiej bo ja mam dosc niska temp w mieszkaniu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Na YT znalazłem 7 min. i 45 sek. nie robi mi sie taka sucha skorupka na chlebie Dokładnie, a co za tym idzie, ładniejszy kolorek jest Edytowane 4 Maja 2015 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 4 Maja 2015 Jakiś czas temu podpatrzyłem w programie "Chleby Paul'a Hollywood'a" sposób na wyrastanie chlebów i ciast. Wkładał je do worka foliowego i zawijał lekko coby góra worka nie dotykała ciasta. Wojtku,,, taki sposób stosuje nasza Olga... i stosuje ja jesli juz ten chebus piekę. Dawno tu nie zagladałam.. ale jestem pod wielim wrażeniem. Robisz ogromne postępy w tym kierunku Na '' kolejorza'' już wyrosłes..teraz rozniesz na '' piekorza'' ale to nie byle jakiego Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 4 Maja 2015 i stosuje ja jesli juz ten chebus piekę. I się nie chwaliłaś o takim spsobie Ja ten sposób już dawno widziałem w TV, ale latka lecą, pamięć mam już przedemerytalną i jakoś zapomniałem o tym Na '' kolejorza'' już wyrosłes kolejarzem to ja się urodziłem, a dopiero później zacząłem rosnąć :laugh: teraz rozniesz na '' piekorza'' Jaki ja piekorz Haluś jak robot za mnie większość robi, ja to tylko ciasto zakulam do wyrastania i po probocie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) Jakoś wcześniej nie słyszałem o chowaniu w worek, a teraz nagle wiedzieli, stosują... Jeszcze jakieś sekrety żeby uczeń nie zawstydził mistrza? Wuja jesteś debeściak! Edytowane 4 Maja 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 4 Maja 2015 Ja pamietam ze jak pracowalam w piekarni ( co prawda w biurze) ale po jakies ciastka sie chodzilo bo zapachy poprostu wzywaly ,to czesto widzialam na wozkach piekarniczych zaciagniete worki, napewno mialo to jakies zastosowanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 4 Maja 2015 Jakoś wcześniej nie słyszałem o chowaniu w worek, a teraz nagle wiedzieli, stosują... A ja myślałam ze to takie oczywiste Sławku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 4 Maja 2015 Jakoś wcześniej nie słyszałem o chowaniu w worek, a teraz nagle wiedzieli, stosują... A ja myślałam ze to takie oczywiste Sławku No widzisz... A ja taki nieoczywisty... Zbóju już nie zaśmiecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 4 Maja 2015 taki sposób stosuje nasza Olga... i stosuje ja jesli juz ten chebus piekę. To prawda - najlepiej pasują do mojej foremki zrywki z Auchan Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 12 Maja 2015 Jeszcze tylko "złapię" powtarzalność i w końcu po ponad 30-tu bochenkach będę chyba miał ten swój idealny chlebek na zakwasie Podwójna porcja, chleb na orkiszu.Zaczyn żytni:zakwas żytni - 20 dagmąka żytnia chlebowa 720 - 20 dagwoda, ilości nie podam bo leję na oko, konsystecja zaczynu lekko gęstawa, ale lejąca się Ciasto:zaczyn całymąka orkisz typ 2000 - 10 dagmąka żytnia 720 - 20 dagmąka pszenna 500 - 50 dagsól - 24 gwoda, na oko, dałem jakieś 250-300 ml Małe keksówki smaruję olejem, posypuję semoliną (semolina daje bardzo fajną skórkę i smak), Chleby wyrastają w foremkach, które wkładam do reklamówek marketowych, daje to bardzo dobre ciepłe i wilgotne środowisko do wyrastania. Piekarnik "rozpędzam" do 225-230 st. C, wkładam foremki z ciastem i piekę 15 min., obniżam temp. do 180-185 st.C. i piekę kolejne 20-25 min. Po włożeniu foremek do piekarnika spryskuje ciasto wodą, po 15 min. i obniżeniu temp. spryskuję raz jeszcze Jutro kolejne dwa chlebki tylko inne, pojutrze też dwa chlebki i też inne, wsio do Wocka pojedzie Jedno zapomniałem. Chleby do piekarnika położyłem na kratkę, która była poziom niżej od środkowego poziomu w piekarniku i tak miałem piec w wyższej temp., w niższej temp. miałem piec na środkowym poziomie, ale zapomniałem kratkę dać do góy i piekło się cały czas na poziomie niższym. Wyszło na to, że dobrze że zapomniałem bo bym chleby spalił z góry Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 12 Maja 2015 Wuja może otworzymy jakąś piekarenke ja mogę za pomocnika pomocnika robić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 12 Maja 2015 Pomocnika powiadasz???? hmmm... z Twoimi zdolnosciami to na wspólnika lepiej :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 12 Maja 2015 My Master daleka droga przede mną... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 12 Maja 2015 Jeszcze tylko "złapię" powtarzalność No i ja zacznę jako nowicjusz . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 12 Maja 2015 No i ja zacznę jako nowicjusz . Zaczynaj zaczynaj bo warto :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) wsio do Wocka pojedzie Chciałem sprawdzic gdzie to jest wpisałem na mapie https://www.google.pl/maps/search/wock/@51.9537507,19.1343786,4z wyskoczyło mi coś takiego To kawałek drogi Edytowane 13 Maja 2015 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 13 Maja 2015 wyskoczyło mi coś takiego pomyłka miało być do Wrocka :laugh: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 13 Maja 2015 pomyłka miało być do Wrocka Żarcik, wiedziałem gdzie pojedzie Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 4 Lipca 2015 Na jutrzejszą gościnę u siostry Chleb pszenny na zakwasie i zaczynie pszennym. Pszenno-żytni na zakwasie i zaczynie żytnim. I chałeczki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 4 Lipca 2015 Jak zwykle wypieki po ... Zbóju fest! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 4 Lipca 2015 I chałeczki. widzę, że przerzuciłeś się na chałeczki z foremeczki. Też piknie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 4 Lipca 2015 Jak zwykle wypieki po ... Zbóju fest! Dokładnie, sama prawda !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zbojaszku piekne wypieki , ja juz nawet do piet Ci nie dorastam Zbojaszku prosze podaj jeszcze czas wyrastania tych chlebkow Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 5 Lipca 2015 Wojtku ladne ja teraz placek drożdżowy pieke Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.