Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jakiś czas temu podpatrzyłem w programie "Chleby Paul'a Hollywood'a" sposób na wyrastanie chlebów i ciast. Wkładał je do worka foliowego i zawijał lekko coby góra worka nie dotykała ciasta.
 

Wojtku,,, taki sposób stosuje nasza Olga... i stosuje ja jesli juz ten chebus piekę. 

Dawno tu nie zagladałam.. ale jestem pod wielim wrażeniem. Robisz ogromne postępy w tym kierunku  :clap:

Na '' kolejorza'' już wyrosłes..teraz rozniesz na '' piekorza''  :)  :D  :facepalm:  ale to nie byle jakiego  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423267
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 692
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

i stosuje ja jesli juz ten chebus piekę.

 

I się nie chwaliłaś o takim spsobie :rolleyes:;):D

Ja ten sposób już dawno widziałem w TV, ale latka lecą, pamięć mam już przedemerytalną :facepalm:  i jakoś zapomniałem o tym :laugh:

 

Na '' kolejorza'' już wyrosłes

 

:laugh: kolejarzem to ja się urodziłem, a dopiero później zacząłem rosnąć :laugh: :laugh:

 

 

teraz rozniesz na '' piekorza'' :)

Jaki ja piekorz Haluś jak robot za mnie większość robi, ja to tylko ciasto zakulam do wyrastania i po probocie  :laugh: 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423274
Udostępnij na innych stronach

Jakoś wcześniej nie słyszałem o chowaniu w worek, a teraz nagle wiedzieli, stosują... ;)

Jeszcze jakieś sekrety żeby uczeń nie zawstydził mistrza? :devil::D

Wuja jesteś debeściak! :D

Edytowane przez withereggie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423282
Udostępnij na innych stronach

Ja pamietam ze jak pracowalam w piekarni ( co prawda w biurze) ale po jakies ciastka sie chodzilo bo zapachy poprostu wzywaly ,to czesto widzialam na wozkach piekarniczych zaciagniete worki, napewno mialo to jakies zastosowanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423285
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakoś wcześniej nie słyszałem o chowaniu w worek, a teraz nagle wiedzieli, stosują...
 

 A ja myślałam ze to takie oczywiste Sławku  :laugh:  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423294
Udostępnij na innych stronach

 

Jakoś wcześniej nie słyszałem o chowaniu w worek, a teraz nagle wiedzieli, stosują...

 

 

 A ja myślałam ze to takie oczywiste Sławku  :laugh:  :facepalm:

No widzisz... A ja taki nieoczywisty...

 

Zbóju już nie zaśmiecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423300
Udostępnij na innych stronach

 

 

taki sposób stosuje nasza Olga... i stosuje ja jesli juz ten chebus piekę.

To prawda - najlepiej pasują do mojej foremki zrywki z Auchan :laugh:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-423304
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze tylko "złapię" powtarzalność i w końcu po ponad 30-tu bochenkach będę chyba miał ten swój idealny chlebek na zakwasie :D

 

Podwójna porcja, chleb na orkiszu.

Zaczyn żytni:

zakwas żytni - 20 dag

mąka żytnia chlebowa 720 - 20 dag

woda, ilości nie podam bo leję na oko, konsystecja zaczynu lekko gęstawa, ale lejąca się

 

Ciasto:

zaczyn cały

mąka orkisz typ 2000 - 10 dag

mąka żytnia 720 - 20 dag

mąka pszenna 500 - 50 dag

sól - 24 g

woda, na oko, dałem jakieś 250-300 ml

 

Małe keksówki smaruję olejem, posypuję semoliną (semolina daje bardzo fajną skórkę i smak), Chleby wyrastają w foremkach, które wkładam do reklamówek marketowych, daje to bardzo dobre ciepłe i wilgotne środowisko do wyrastania. Piekarnik "rozpędzam" do 225-230 st. C, wkładam foremki z ciastem i piekę 15 min., obniżam temp. do 180-185 st.C. i piekę kolejne 20-25 min. Po włożeniu foremek do piekarnika spryskuje ciasto wodą, po 15 min. i obniżeniu temp. spryskuję raz jeszcze :D

 

post-41817-0-19056900-1431443066_thumb.jpgpost-41817-0-41458700-1431443073_thumb.jpg

 

Jutro kolejne dwa chlebki tylko inne, pojutrze też dwa chlebki i też inne, wsio do Wocka pojedzie :D


Jedno zapomniałem. Chleby  do piekarnika położyłem na kratkę, która była poziom niżej od środkowego poziomu w piekarniku i tak miałem piec w wyższej temp., w niższej temp. miałem piec na środkowym poziomie, ale zapomniałem kratkę dać do góy i piekło się cały czas na poziomie niższym. Wyszło na to, że dobrze że zapomniałem bo bym chleby spalił z góry :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424724
Udostępnij na innych stronach

Pomocnika powiadasz???? hmmm... z Twoimi zdolnosciami to na wspólnika lepiej :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424733
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze tylko "złapię" powtarzalność

 

 No i ja zacznę jako nowicjusz . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424743
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i ja zacznę jako nowicjusz .

Zaczynaj zaczynaj bo warto :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424745
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyskoczyło mi coś takiego :D

:tongue: pomyłka :laugh: miało być do Wrocka :facepalm::laugh: :laugh:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-424839
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Na jutrzejszą gościnę u siostry :D

 

Chleb pszenny na zakwasie i zaczynie pszennym.

 

post-41817-0-76650300-1436015922_thumb.jpgpost-41817-0-62266300-1436015926_thumb.jpg

 

Pszenno-żytni na zakwasie i zaczynie żytnim.

 

post-41817-0-98601700-1436015965_thumb.jpgpost-41817-0-97625000-1436015969_thumb.jpg

 

I chałeczki.

 

post-41817-0-01441100-1436015993_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434029
Udostępnij na innych stronach

 

 

I chałeczki.

widzę, że przerzuciłeś się na chałeczki z foremeczki. Też piknie. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434044
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja teraz placek drożdżowy pieke

Kiedyś niedziela bez drożdżówki się nie liczyła ,zwłaszcza w Wielkopolsce i Pomorzu :D:thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434112
Udostępnij na innych stronach

czas wyrastania tych chlebkow :)

 

Z czasami jest różnie, pszenny wyrasta 4.5-6 godz., żytni 5.5-11 godz. Czasy podałem bardzo orientacyjnie. Nie mierzę czasu wyrastania tylko na oko widzę czu już jest gotowy, nieraz przerośnie, ale to mały pikuś. Wszystko jest uzależnione od panującej temp. zewn. i wewn., ciśnienia, ile czasu robił się zaczyn, czy ciasto po wyrobieniu jest gęste czy lużne. Z ciasta luźnego chleby wyrastają szybciej i kolorek jest ładniejszy. Im dłużej robił się zaczyn tym dłużej chleb wyrasta. Ciasta na chleb wyrastają u mnie w foremkach włożonych do worka foliowego, bez worków czasy się trochę wydłużają. Foremek z ciastem do wyrastania już nie przykrywam ściereczką, po wyrośnięciu ciasto jest bardziej wilgotne co także ma wpływ na koiorek gotowego chlebka :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434193
Udostępnij na innych stronach

Starszy, dobrze kombinujesz :) Widać efekty :) a jak sobie przypomnę... jak się bałeś zakwasów :)

Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434219
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak się bałeś zakwasów :)

Się nie bałem, nie wychodziło mi na grubej mące to i na kilka lat przerwę z chlebami sobie zrobiłem :D

 

 

Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki :)

Coś pewnie zrobię, ale jak czasu wystarczy :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434231
Udostępnij na innych stronach

Na grzybozlot poproszę ze czy bochenki :)

 

 

 Ja dwa to będzie pięć . Tak dla równego :D

 

 

 Pozdrawiam

 

 Jak nie inaczej to przyjadę z trzy dni prędzej do Lubomka to się ukręci . :tongue::):D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/23/#findComment-434270
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.