anerka Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Nie mogę przypomnieć kiedy ja to pisałem :blush: To było 6 grudnia 2009. Przepraszam, czytałam starsze posty i coś namieszałam a w gruncie rzeczy i tak nie wiem, jaką odczułeś różnicę, może kwestia czasu wyrastania? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-157952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 w gruncie rzeczy i tak nie wiem, jaką odczułeś różnicę, może kwestia czasu wyrastania?Nie pamiętam, który chleb lepszy był czy sam na zakwasie czy z dodatkiem drożdży, po dodaniu drożdży ciasto chlebowe na zakwasie rośnie szybciej i trzeba uważać bo zanim się obejrzysz to ciasto przerośnie :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-158012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 16 Maja 2011 Ciasteczka komunijne :thumbsup: , było też Ptasie Mleczko z brzoskwiniami, ale fotkę zapomniałem zrobić. Tort książka wg mojej siostry na Haluśkowych (spadających) biszkoptach, trochę zacieki się porobiły od pisaków cukierniczych, ale torcik mniamuśny bardzo :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-160010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 16 Maja 2011 Ciasteczka komunijne :thumbsup: Moje :clap: Zbójaszku za Twoje wypieki. Co do książki komunijnej to podejrzewam że to zasługa Twojej siostry :clap: :thumbsup: Co do zacieków to pisaki cukiernicze maja to do siebie.. ale na pewno smak ciasta przez to się nie zmienił. Każde kupne w cukierni może się schować. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-160013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 28 Maja 2011 Cappuccino Biszkopt: Oczywiście Haluśkowy Masa : - 1 l. śmietanki kremówki 30 % - galaretka cytrynowa (przygotowana z połowy ilości wody podanej na opakowaniu) - 5 łyżeczek kawy cappucino - 3 łyżeczki cukru pudru - śmietan -fix Dodatkowo : - likier kawowy do nasączenia biszkoptu. Biszkopt upiec i podzielić na dwie części. Każdą część biszkopta nasączyć likierem kawowym. Ja polecam ten likier 1. 0,5 l. kremówki ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę cytrynową i wymieszać. Masę wyłożyć na jedna część biszkopta i przykryć drugim biszkoptem. 2. Pozostałą śmietankę ubić ze śmietan-fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na koniec, dodać 5 łyżeczek czubatych kawy cappucino i całość wymieszać. Masę wyłożyć na drugi biszkopt. Wierzch udekorować według uznania. Ja swoje ciacho „pochlapałem” roztopioną ze śmietaną 30% i kawałeczkiem masła czekoladą. Placek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 28 Maja 2011 Zbójaszku... prawdziwa bomba kaloryczna ale ciacho wygląda super. :thumbsup: Wiesz... zastanawiałam się skąd te ciemne miejsca na biszkopcie a tu proszę...nasączone likierem kawowym... fajny pomysł :clap: Ale z Ciebie zdolniacha... fajne kleksy narobiłeś :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 28 Maja 2011 Ciacho fantastyczne Robiłem nie tak dawno i faktycznie biszkopty takie fajne ciemne sie robią Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 28 Maja 2011 Placek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Musieli by Mnie chyba powiązać :grin: Zbójniku to ciacho jest piękne :clap: a smakuje pewnikiem jeszcze lepiej :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 28 Maja 2011 Zbójaszku... prawdziwa bomba kaloryczna ale ciacho wygląda super. :thumbsup:No dlatego 3/4 ciacha poszło do siostry, ja "liznąłem" maciupki kawałek, ale jutro zjem więcej :grin: nasączone likierem kawowymLikier jest extra :thumbsup: ...qrcze jak tak szedłem odnieść butelkę do spiżarnianej biblioteczki to sobie łyczka wziąłem z gwinta, a po chwili nie wiedziałem co było lepsze smak likieru czy to, że z butli sobie pociągnąłem tak jak to drzewiej bywało gdy była potrzeba, a tu szkła pod ręką żadnego nie ma... ech fajne czasy były Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 28 Maja 2011 z butli sobie pociągnąłem tak jak to drzewiej bywało gdy była potrzebahe he, Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 29 Maja 2011 Ciasteczko wspaniale przez noc się przegryzło, polecam :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 30 Maja 2011 Zbóju, czy to tutaj jest ten słynny Haluśkowy biszkopt? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3049&start=15 W przyszłym tygodniu piekę tort dla Zuzi i chciałam tym razem zrobić biszkopt Halusi, bo tak go chwalisz za każdym razem, że aż muszę wypróbować Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 30 Maja 2011 Zbóju, czy to tutaj jest ten słynny Haluśkowy biszkopt?Tak madlinko Biszkopt - 5 jaj - 1 szkl cukru - 1 szkl mąki - 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( takie troszkę z czubkiem) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Musi być dobrze ubite i dodajesz żółtka, po chwili ubijania dodać obie mąki i proszek ( przesiane). Wtedy delikanie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec około 30 min. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 30 Maja 2011 Dziękuje Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 30 Maja 2011 madlinka, tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=179676#179676 zważyłem składniki na tortownicę fi 24cm, ale dla pewności ilość proszku do piecz. zmniejsz do 4g, a lepiej to jakbyś miała tortownicę fi 26cm, wtedy to na pewno nie "wylata" z formy no chyba, że będziesz piekła w blaszce prostokątnej Najważniejsze to nie zapomnij po wyjęciu z piekarnika puścić blachę z ciastem na ziemię z wysokości około 0.5m. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 31 Maja 2011 Tym razem zamierzam zrobić tort w trochę innym kształcie i będę piekła w misce fi 24cm, wysokość 10 cm.Jejciu tak oglądam te Twoje zdjęcia i ten biszkopt jest naporawdę wysoki, ciekawe czy mi taki wyjdzie?A z tym rzucaniem to myślałam że żartujesz, ale widzę że chyba nie W jakim celu się nim rzuca? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 1 Czerwca 2011 ten biszkopt jest naporawdę wysokiW tortownicy 24cm jest wysoki na 7.5cm, w tortownicy 26cm niewiele mniejszy, w blaszce prostokątnej u dołu 26x20cm wysoki 4.2cm :grin: A z tym rzucaniem to myślałam że żartujeszJak Haluśka mi pisała coby nim o podłogę to też nie wierzyłem W jakim celu się nim rzuca?Jeżeli dobrze pamiętam to po to, żeby ciasto nabrało sprężystości i żeby brzegi do środka się nie zawijały, ale najlepiej to niech Haluś to wytłumaczy bo ja coś mogę pomieszać :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 1 Czerwca 2011 W jakim celu się nim rzuca?z tego co Halusia pisała, to ciasto dostaje 'wstrząsu" i nie opada/nie siada... sprawdzony sposób :0 Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 1 Czerwca 2011 madlinka, "wygrzebałem" wiadomość w oryginale od Halusi odnośnie biszkopta: Biszkopt ten zawsze wychodzi. Ale jest jeden patent, czyli upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu rzucasz z wysokości 50 cm o podłogę. Wtedy on dostaje wstrząsu i się nie kurczy. Ten patent potraktować poważnie i nie bać się tego zrobić. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 1 Czerwca 2011 no nie, człowiek całe życie się uczy i oczywiście rzucę moim biszkoptem też Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Robiłem na Sobotnią gościnę Haluśkowy "Jabłecznik z budyniem" i Ciasto brzoskwiniowe Składniki jajka - 5 szt. cukier puder - 15 dag mąka - 20 dag mąka ziemniaczana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka brzoskwinie - 1 puszka sól Przygotowanie Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać cukier puder, a następnie żółtka, na koniec dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy, ciasto wylać na natłuszczoną blachę, ułożyć połówki brzoskwiń otworami po pestce do dołu, piec ok 30 min w temp 190 C. Dałem połówki owoców tak jak w przepisie stoi i to był błąd, brzoskwinie były za ciężkie, opadły na dno blachy i po wystygnięciu spód ciasta zrobił się taki maziasty. Następną razą przekroję owoce wzdłuż na dwie części. Nie mniej jednak było dobre, samo ciasto biszkoptowe(oczywiście do Haluśkowego biszkopta to się nie umywa) smakiem nadaję się coby na nie jakieś owoce kłaść. Ogólnie to z ciasta jestem zadowolony, ale gdyby nie ta "maziastość" to było by super Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-163101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Następną razą przekroję owoce wzdłuż na dwie części. Zbójaszku jeśli już to połówki brzoskwini pokrój na 4 części.. będą lżejsze i prawdopodobnie nie opadną na dno. A tak na marginesie ...Młodszy nie posłuchałeś mnie :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-163121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Ciasto biszkoptowe jest za delikatne do tak ciężkich owoców... ułożyć połówki brzoskwiń otworami po pestce do dołujeśli już to raczej "otworami" do góry - brzoskwinie podczas pieczenia nie oddadzą tak łatwo soku.... a tak w ogóle to do ciężkich owoców raczej polecam biszkoptowo-tłuszczowe Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-163142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Ciasto biszkoptowe jest za delikatne do tak ciężkich owoców...Ja też tak uważam Abratku ... no ale cóż Zbójaszek musiał sam sie przekonać. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-163144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Przepis znalazłem w sieci i zrobiłem tak jak zapodano, następną razą zrobię tak jak piszecie A tak na marginesie ...Młodszy nie posłuchałeś mnie :tongue:A właśnie, że posłuchałem :lol: :lol: Jak Ciebie pytałem to chodziło o Twój biszkopt, a to jest przepis inny :tongue: do ciężkich owoców raczej polecam biszkoptowo-tłuszczoweTo zapodaj bracie dokładny przepisik :grin: , może coś się wymodzi :rolleyes: no ale cóż Zbójaszek musiał sam sie przekonać.Oj tam oj tam :rolleyes: ale co prawda to prawda :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-163241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.