Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę przypomnieć kiedy ja to pisałem

:blush: To było 6 grudnia 2009. Przepraszam, czytałam starsze posty i coś namieszałam a w gruncie rzeczy i tak nie wiem, jaką odczułeś różnicę, może kwestia czasu wyrastania?
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-157952
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

w gruncie rzeczy i tak nie wiem, jaką odczułeś różnicę, może kwestia czasu wyrastania?

Nie pamiętam, który chleb lepszy był czy sam na zakwasie czy z dodatkiem drożdży, po dodaniu drożdży ciasto chlebowe na zakwasie rośnie szybciej i trzeba uważać bo zanim się obejrzysz to ciasto przerośnie :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-158012
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ciasteczka komunijne :thumbsup: , było też Ptasie Mleczko z brzoskwiniami, ale fotkę zapomniałem zrobić.

 

Tort książka wg mojej siostry na Haluśkowych (spadających) biszkoptach, trochę zacieki się porobiły od pisaków cukierniczych, ale torcik mniamuśny bardzo :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-160010
Udostępnij na innych stronach

Ciasteczka komunijne :thumbsup:

Moje :clap: Zbójaszku za Twoje wypieki.

Co do książki komunijnej to podejrzewam że to zasługa Twojej siostry :clap: :thumbsup:

Co do zacieków to pisaki cukiernicze maja to do siebie.. ale na pewno smak ciasta przez to się nie zmienił.

Każde kupne w cukierni może się schować.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-160013
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cappuccino

 

Biszkopt:

Oczywiście Haluśkowy :D

 

Masa :

- 1 l. śmietanki kremówki 30 %

- galaretka cytrynowa (przygotowana z połowy ilości wody podanej na opakowaniu)

- 5 łyżeczek kawy cappucino

- 3 łyżeczki cukru pudru

- śmietan -fix

 

Dodatkowo :

- likier kawowy do nasączenia biszkoptu.

 

Biszkopt upiec i podzielić na dwie części.

Każdą część biszkopta nasączyć likierem kawowym.

Ja polecam ten likier :cool:

 

 

1. 0,5 l. kremówki ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę cytrynową i wymieszać. Masę wyłożyć na jedna część biszkopta i przykryć drugim biszkoptem.

 

2. Pozostałą śmietankę ubić ze śmietan-fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru.

Na koniec, dodać 5 łyżeczek czubatych kawy cappucino i całość wymieszać.

Masę wyłożyć na drugi biszkopt.

 

Wierzch udekorować według uznania.

Ja swoje ciacho „pochlapałem” roztopioną ze śmietaną 30% i kawałeczkiem masła czekoladą.

Placek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161262
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku... prawdziwa bomba kaloryczna ale ciacho wygląda super. :thumbsup:

Wiesz... zastanawiałam się skąd te ciemne miejsca na biszkopcie a tu proszę...nasączone likierem kawowym... fajny pomysł :clap:

Ale z Ciebie zdolniacha... fajne kleksy narobiłeś :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161324
Udostępnij na innych stronach

Ciacho fantastyczne :) Robiłem nie tak dawno i faktycznie biszkopty takie fajne ciemne sie robią :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161328
Udostępnij na innych stronach

Placek wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

 

Musieli by Mnie chyba powiązać :grin:

 

Zbójniku to ciacho jest piękne :clap: a smakuje pewnikiem jeszcze lepiej :thumbsup:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161334
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku... prawdziwa bomba kaloryczna ale ciacho wygląda super. :thumbsup:

No dlatego 3/4 ciacha poszło do siostry, ja "liznąłem" maciupki kawałek, ale jutro zjem więcej :grin:

nasączone likierem kawowym

Likier jest extra :thumbsup:

 

...qrcze jak tak szedłem odnieść butelkę do spiżarnianej biblioteczki to sobie łyczka wziąłem z gwinta, a po chwili nie wiedziałem co było lepsze smak likieru czy to, że z butli sobie pociągnąłem tak jak to drzewiej bywało gdy była potrzeba, a tu szkła pod ręką żadnego nie ma... ech fajne czasy były :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161347
Udostępnij na innych stronach

z butli sobie pociągnąłem tak jak to drzewiej bywało gdy była potrzeba

he he,

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161351
Udostępnij na innych stronach

Ciasteczko wspaniale przez noc się przegryzło, polecam :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161411
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, czy to tutaj jest ten słynny Haluśkowy biszkopt?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3049&start=15

W przyszłym tygodniu piekę tort dla Zuzi i chciałam tym razem zrobić biszkopt Halusi, bo tak go chwalisz za każdym razem, że aż muszę wypróbować :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161531
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, czy to tutaj jest ten słynny Haluśkowy biszkopt?

Tak madlinko :)

 

Biszkopt

- 5 jaj

- 1 szkl cukru

- 1 szkl mąki

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( takie troszkę z czubkiem)

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać.

Musi być dobrze ubite i dodajesz żółtka, po chwili ubijania dodać obie mąki i proszek ( przesiane).

Wtedy delikanie wymieszać łyżką.

Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec około 30 min.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161533
Udostępnij na innych stronach

madlinka, tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=179676#179676 zważyłem składniki na tortownicę fi 24cm, ale dla pewności ilość proszku do piecz. zmniejsz do 4g, a lepiej to jakbyś miała tortownicę fi 26cm, wtedy to na pewno nie "wylata" z formy no chyba, że będziesz piekła w blaszce prostokątnej :D

 

Najważniejsze to nie zapomnij po wyjęciu z piekarnika puścić blachę z ciastem na ziemię z wysokości około 0.5m.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161597
Udostępnij na innych stronach

Tym razem zamierzam zrobić tort w trochę innym kształcie i będę piekła w misce fi 24cm, wysokość 10 cm.

Jejciu tak oglądam te Twoje zdjęcia i ten biszkopt jest naporawdę wysoki, ciekawe czy mi taki wyjdzie?

A z tym rzucaniem to myślałam że żartujesz, ale widzę że chyba nie :D W jakim celu się nim rzuca?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161668
Udostępnij na innych stronach

ten biszkopt jest naporawdę wysoki

W tortownicy 24cm jest wysoki na 7.5cm, w tortownicy 26cm niewiele mniejszy, w blaszce prostokątnej u dołu 26x20cm wysoki 4.2cm :grin:

A z tym rzucaniem to myślałam że żartujesz

Jak Haluśka mi pisała coby nim o podłogę to też nie wierzyłem :cool:

W jakim celu się nim rzuca?

Jeżeli dobrze pamiętam to po to, żeby ciasto nabrało sprężystości i żeby brzegi do środka się nie zawijały, ale najlepiej to niech Haluś to wytłumaczy bo ja coś mogę pomieszać :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161762
Udostępnij na innych stronach

W jakim celu się nim rzuca?

z tego co Halusia pisała, to ciasto dostaje 'wstrząsu" i nie opada/nie siada... sprawdzony sposób :cool: :0

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161767
Udostępnij na innych stronach

madlinka, "wygrzebałem" wiadomość w oryginale od Halusi odnośnie biszkopta:

Biszkopt ten zawsze wychodzi.

Ale jest jeden patent, czyli upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu rzucasz z wysokości 50 cm o podłogę.

 

Wtedy on dostaje wstrząsu i się nie kurczy.

Ten patent potraktować poważnie i nie bać się tego zrobić.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161801
Udostępnij na innych stronach

no nie, człowiek całe życie się uczy i oczywiście rzucę moim biszkoptem też :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-161810
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Robiłem na Sobotnią gościnę :cool:

 

Haluśkowy "Jabłecznik z budyniem"

 

i Ciasto brzoskwiniowe

Składniki

jajka - 5 szt.

cukier puder - 15 dag

mąka - 20 dag

mąka ziemniaczana - 2 łyżki

proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

brzoskwinie - 1 puszka

sól

Przygotowanie

Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać cukier puder, a następnie żółtka, na koniec dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać.

Brzoskwinie osączyć z zalewy, ciasto wylać na natłuszczoną blachę, ułożyć połówki brzoskwiń otworami po pestce do dołu, piec ok 30 min w temp 190 C.

 

 

Dałem połówki owoców tak jak w przepisie stoi i to był błąd, brzoskwinie były za ciężkie, opadły na dno blachy i po wystygnięciu spód ciasta zrobił się taki maziasty. Następną razą przekroję owoce wzdłuż na dwie części. Nie mniej jednak było dobre, samo ciasto biszkoptowe(oczywiście do Haluśkowego biszkopta to się nie umywa) smakiem nadaję się coby na nie jakieś owoce kłaść. Ogólnie to z ciasta jestem zadowolony, ale gdyby nie ta "maziastość" to było by super :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-163101
Udostępnij na innych stronach

Następną razą przekroję owoce wzdłuż na dwie części.

Zbójaszku jeśli już to połówki brzoskwini pokrój na 4 części.. będą lżejsze i prawdopodobnie nie opadną na dno.

A tak na marginesie ...Młodszy nie posłuchałeś mnie :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-163121
Udostępnij na innych stronach

Ciasto biszkoptowe jest za delikatne do tak ciężkich owoców...

ułożyć połówki brzoskwiń otworami po pestce do dołu

jeśli już to raczej "otworami" do góry - brzoskwinie podczas pieczenia nie oddadzą tak łatwo soku....

 

a tak w ogóle to do ciężkich owoców raczej polecam biszkoptowo-tłuszczowe

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-163142
Udostępnij na innych stronach

Ciasto biszkoptowe jest za delikatne do tak ciężkich owoców...

Ja też tak uważam Abratku ... no ale cóż Zbójaszek musiał sam sie przekonać.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-163144
Udostępnij na innych stronach

Przepis znalazłem w sieci i zrobiłem tak jak zapodano, następną razą zrobię tak jak piszecie :cool:

A tak na marginesie ...Młodszy nie posłuchałeś mnie :tongue:

A właśnie, że posłuchałem :lol: :lol: Jak Ciebie pytałem to chodziło o Twój biszkopt, a to jest przepis inny :tongue:

do ciężkich owoców raczej polecam biszkoptowo-tłuszczowe

To zapodaj bracie dokładny przepisik :grin: , może coś się wymodzi :rolleyes:

no ale cóż Zbójaszek musiał sam sie przekonać.

Oj tam oj tam :rolleyes: ale co prawda to prawda :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/10/#findComment-163241
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.