Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Będąc brzdącem sam robiłem czekoladę

Dobra była , tylko czasem był problem z kupieniem mleka w proszku .

Podaj Tim przepis to sobie przypomnę ten smak.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-193468
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbój Madej,kaszubka33,

przepis wstawiłem

Dzięki tim dzięki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-193583
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dla tomaj'a :cool:

 

Piątkowy "spadający" biszkopt Haluśkowy :D

 

 

tomaj, poważyłem produkty na formę fi 26cm, daj co do grama i będzie oki :grin:

 

Waga produktów na tortownicę fi 26cm:

 

5 jajek – 33-35 dag

1 szkl. mąki - 14 dag

1 szkl. cukru - 19 dag

2 łyżki mąki ziem. - 5 dag

2 łyżeczki proszku do piecz. - 5.5 g

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać.

Musi być dobrze ubite i dodajesz żółtka, po chwili ubijania dodać obie mąki i proszek ( przesiane).

Wtedy delikatnie wymieszać łyżką.

Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w 180st.C przez około 30-35min.

 

 

 

 

Może jeszcze komu się przyda :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-199864
Udostępnij na innych stronach

Qrcze :blush: :blush: zapomniałem najważniejsze napisać, tak mi Haluśka napisała i ja tak robię :D

Biszkopt ten zawsze wychodzi.

Ale jest jeden patent, czyli upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu rzucasz z wysokości 50 cm o podłogę.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-199893
Udostępnij na innych stronach

A co będzie dodatkiem do niego ?

Moja siostra robiła w Sobotę z niego taki prosty torcik, ale jak przyjechałem z pracy to tylko kawałek dla mnie został to i fotki nie chciało się robić, ale smaczny był :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-199957
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

Machnąłem dziś biszkopt Haluśkowy :D

 

 

I ciasteczko, którego już daaaawno nie robiłem "Szarlotka Kasi z Bielska" :grin:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-213158
Udostępnij na innych stronach

Biszkopt jako baza czy tak tylko :question:

Jako baza, daję siostrzenicy i czymś tam będzie przekładać :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-213167
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak dla przypomnienia, ze warto ten biszkopcik, oczywiście Haluśkowy, upiec :D

 

Taki ładny, aż szkoda rzucać :D

 

Kilka minut po rzucie obręcz zdjęta.

 

1.5 godzinki po rzuceniu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-219700
Udostępnij na innych stronach

Taki ładny, aż szkoda rzucać :D

Słuszna racja , nic tylko patrzeć , patrzeć i podziwiać .

:clap: :clap: :clap: Zbójniku

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-219730
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku czy ten biszkopt zawsze musi Ci wyjść taki '' mistrzowski''

Jak nie jak tak :) Przecież nauki pobierał u naszej mistrzyni :wink:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-219761
Udostępnij na innych stronach

wygląda bardzo profesjonalnie :clap:

Zbójaszku czy ten biszkopt zawsze musi Ci wyjść taki '' mistrzowski'' :question: :grin: :tongue:

:blush: :blush: :blush:

Przecież nauki pobierał u naszej mistrzyni :wink:

Dobrze prawisz młodszy oj dobrze :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-219775
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=270128#270128

W ciągu ostatnich kilku dni zrobiłem dwa razy, szczerze polecam.

Cukier zwykły zastąpiłem pudrem, jest oki. Miksuję z pudrem jakąś minutkę może dwie, nie więcej. Przepis jest na tortownicę 26 cm. jest wypełniona po brzegi. Następną razą chyba, ale to chyba dam 100 g mniej sera z Biedronki. Konsystencja tego sernika jest oki, ale dla mnie mogła by być bardziej zwarta, ale ogólnie mi to nie przeszkadza :D

Przy pierwszym podejściu masę serową szybko wlałem do formy i kilka ciastek wypłynęło, drugim razem tortownicę z ciastkami dałem do lodówki i zająłem się serem, zanim zrobiłem galaretkę i wsio wymieszałem forma była zimna, ale dla pewności masę wlewałem po łyżce, leciało na łyżkę, a złyżki na ciastka, nic nie wypłynęło.

Polecam :thumbsup: :thumbsup:

 

Pierwsze podejście.

 

 

Drugie podejście.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-228277
Udostępnij na innych stronach

No, no, będzie miał kto na zlocie zastępować Mistrza Abratka. :D :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-228280
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przepis kiedyś :rolleyes: tam znalazłem w necie.

 

Sernik z brzoskwiniami i czekoladową polewą

 

Masa serowa:

 

50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego

10 dag margaryny

5 jajek

20 dag cukru pudru

1 puszka brzoskwiń w zalewie

1 torebka budyniu waniliowego (bez cukru) - 64g

1 torebka cukru waniliowego

olejek cytrynowy

 

Polewa:

 

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na krem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając, dodajemy na zmianę po jednym żółtku i łyżce sera białego oraz proszek budyniowy. Do smaku dodajemy parę kropel olejku cytrynowego. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy delikatnie z masą serową. Na koniec dodajemy brzoskwinie i ponownie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy margaryną, wysypujemy bułką tartą i wykładamy masę serową. Sernik pieczemy 45-60 minut (ja piekłam 60 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem wystygnie. Przygotowujemy polewę: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na serniku, który następnie wkładamy do lodówki, żeby polewa zastygła.

 

Po wyłączeniu piekarnika, po dwugodzinnym studzeniu i z polewą, przekrój jutro lub w Sobotę.

 

 

Bardzo sporadycznie dokonuję zmian w przepisie, wg którego robię coś pierwszy raz.

Zmieniłem:

zamiast cukru waniliowego dałem dwie i ciut łyżki ekstraktu waniliowego własnej roboty,

budyniu dałem 70 g(dwie paczki po 35 g)

żółtek zamiast 5 to dałem 8, miałem trzy jajka z dwoma żółtkami w każdym. Reszta bez zmian.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-229668
Udostępnij na innych stronach

Bardzo sporadycznie dokonuję zmian w przepisie, wg którego robię coś pierwszy raz.

Zmieniłem:

zamiast cukru waniliowego dałem dwie i ciut łyżki ekstraktu waniliowego własnej roboty,

budyniu dałem 70 g(dwie paczki po 35 g)

żółtek zamiast 5 to dałem 8, miałem trzy jajka z dwoma żółtkami w każdym.

Reszty i tak nikt nie zauważy :lol: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-229692
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem wczoraj napisać, że ser mieliłem tylko dwa razy, a nie trzy jak w przepisie stoi :D

 

 

Ser jest puszysto/kruchy, a nie zbity. Prosty przepisik na polewę smakowo mnie zaskoczył. Mi smakuje bardzo, będę jeszcze go piekł na pewno :thumbsup: :thumbsup: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/13/#findComment-229818
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.