Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I po pieczeniu, niestety nie wychodzi mi wierzchnia część ciasta, rwie się :cool:

 

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-129897
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I po pieczeniu, niestety nie wychodzi mi wierzchnia część ciasta, rwie się :cool:

Zbóju aby uniknąć rwania się ciasta musisz nawinąć delikatnie to ciasto na wałek .

Wtedy bardzo ładnie się przenosi . Rozumiesz?? :grin:

 

Ja również upiekłam to ciacho :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-129898
Udostępnij na innych stronach

Rozumiesz?? :grin:

Rozumiem :grin: , ja też na wałku próbowałem przenieść, ale i tak się rwało, nawet cukier zwykły zastąpiłem pudrem żeby ciasto było gęściejsze, chyba jednak mąki trzeba ciut więcej i będzie oki :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-129973
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, jeżeli ten kawałek co na zdjęciu to faktycznie kawałek Ci został :lol: :lol: :lol:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-130955
Udostępnij na innych stronach

To jest czwarty Haluśkowy jabłecznik w ciągu miesiąca,

Niezmiernie mi miło Zbójaszku że to ciacho ma aż takie powodzenie.

Ale widzę że tak aby, aby się załapałeś :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-130956
Udostępnij na innych stronach

tia , ja też bym tak powiedział :lol: znaczy napisał

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-130957
Udostępnij na innych stronach

Napoleonka

 

Składniki:

 

2 ciasta francuskie zrolowane

1l mleka

5łyżek cukru białego

1łyżka cukru waniliowego

15dkg mąki pszennej

3żółtka

cukier puder(do posypania)

 

Przygotowanie:

 

Upiec 2 ciasta francuskie na dużej blasze( 3minuty w temp. 220st. z termoobiegiem, następnie ok. 8 minut bez termoobiegu). 3/4litra mleka zagotować. W osobnej misce utrzeć cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka. Dodać mąkę, a następnie wymieszać z 1/4l. mleka. Kiedy mleko się zagotuje dodać przygotowaną masę i gotować, energicznie mieszając. Wylać gorący budyń na jedno ciasto, nakryć drugim i posypać cukrem pudrem.

 

5 łyżek cukru zastąpiłem 5-ma łyżkami cukru pudru(lubię sobie ułatwiać) :lol:

 

 

 

Ciasto francuskie z mięsnym farszem

 

Skłądniki:

 

gotowe ciasto francuskie

300g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowe lub z uda indyka)

1/2 pomidorów w puszce (lub przecier pomidorowy)

1-2 cebule

2 ząbki czosnku

brokuły (kilka różyczek)

2-3 średnie pieczarki

1 całe jajko

1 żółtko

olej lub oliwa

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę przesmażamy na łyżce oliwy na złoty kolor, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy mięso mielone mieszamy i smażymy razem kilka minut. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pomidory z puszki lub 2-3 łyżeczki przecieru. Brokuły i pieczarki kroimy w kosteczkę dodajemy do całości. Pieczarki można wcześniej przesmażyć wedle uznania. Wszystko razem smażymy około 10 min. doprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestygnięciu do mięsnej masy dodajemy całe jajko i mieszamy dokładnie. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia wykładamy mięso na całą długość ciasta i zawijamy w rulon. Na koniec wierzch ciasta smarujemy żółtkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 25-35 minut.

 

Kupiłem kawałek uda indyczego 0.5 kg, po zdjęciu skóry mięso ważyło jakieś 0.45 kg i taką ilość dałem zamiast 0.3 kg jak w przepisie i nie dałem brokułów bo nie miałem, żadna strata.

 

 

:devil: :devil: a teraz coś czego nie lubię i nigdy nie polubię, czyli oczekiwanie jak wszystko wystygnie :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-131837
Udostępnij na innych stronach

:devil: :twisted: a teraz coś czego nie lubię i nigdy nie polubię, czyli oczekiwanie jak wszystko wystygnie :lol:

No to czekamy na degustację :grin:

Zbójaszku ale wymiatasz , mało Ci Napoleonki to jeszcze roladka z mięsem :wink: :thumbsup: :clap:

 

I znowu się dzisiaj '' nadreptałeś'' :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-131853
Udostępnij na innych stronach

mało Ci Napoleonki to jeszcze roladka z mięsem :wink: :thumbsup: :clap:

Pierwszy raz "coś" robiłem z ciastem francuskim, więc jedno zrobiłem na słodko, a drugie mięsne, znaczy się raz a dobrze :lol:

I znowu się dzisiaj '' nadreptałeś'' :grin:

No trochę się nadreptałem :smile: ale dzisiejsze wypieki są dość proste w wykonaniu :grin:

 

[ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 17:17 ]

 

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

Napoleonka bardzo dobra, ale tak ciuteńkę przesadziłem z posypaniem pudrem :lol:

Ciasto z farszem mięsnym bardzo dobre, ale jeden taki rulonik :rolleyes: to mało na rodzinę, trzeba robić dwa :grin:

 

Obydwa wyroby POLECAM :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-131859
Udostępnij na innych stronach

To ciasto francuskie z mięsem brzmi tak zachęcająca, że na pewno je kiedyś wypróbuję.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-131879
Udostępnij na innych stronach

3/4litra mleka zagotować. W osobnej misce utrzeć cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka. Dodać mąkę, a następnie wymieszać z 1/4l. mleka. Kiedy mleko się zagotuje dodać przygotowaną masę i gotować, energicznie mieszając.

chwała Ci Zbóju że nie idziesz na łatwiznę (czytaj masa z torebki...)

jedną tylko mam malutką uwagę - sądzę że niepotrzebnie zrezygnowano w przepisie z całego jaja na rzecz samego zółtka :rolleyes:

 

a... i jeszcze mała uwaga techniczna :lol: - blat ciasta bezpośrednio przed pieczeniem należy bardzo gęsto nakłuć.... w praktyce te nakłucia są co 1-2 cm (w cukierni używa się wałka kolczastego lub znacznika)- pozwala to na odprowadzenie pary wodnej z ciasta a tym samym łądny wygląd blatu

 

Madlinka - ciasto francuskie jest bardzo "wdzięczne" do wszelakich wyrobów

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-131880
Udostępnij na innych stronach

że na pewno je kiedyś wypróbuję.

Naprawdę warto, możesz zrobić dwa :rolleyes: jedno z indykiem, a drugie z wieprzowiną :cool:

jedną tylko mam malutką uwagę - sądzę że niepotrzebnie zrezygnowano w przepisie z całego jaja na rzecz samego zółtka :rolleyes:

 

Tzn jedno jajo za trzy żółtka, czy jedno jajo za jedno żółtko?

a... i jeszcze mała uwaga techniczna :lol: - blat ciasta bezpośrednio przed pieczeniem należy bardzo gęsto nakłuć.... w praktyce te nakłucia są co 1-2 cm (w cukierni używa się wałka kolczastego lub znacznika)- pozwala to na odprowadzenie pary wodnej z ciasta a tym samym łądny wygląd blatu

Aaaaaa to dlatego mi spuchło jak się piekło :lol: nie pomyślałem o tym, a nawet do głowy mi nie przyszło, że takie "dziurkowanie" można wykonać. Dzięki :smile: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-131892
Udostępnij na innych stronach

Napoleonka bardzo dobra, ale tak ciuteńkę przesadziłem z posypaniem pudrem :lol:

Smaczne Zbójaszku prawda?? :thumbsup:

Jak ja bym upiekła Napoleonkę na pewno został byś zaproszony na degustację :blush: :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-131898
Udostępnij na innych stronach

Smaczne Zbójaszku prawda?? :thumbsup:

Bardzo prawda :lol:

Jak ja bym upiekła Napoleonkę na pewno został byś zaproszony na degustację :blush: :grin:

Byśmy pojedli, popili... kawę do tej Napoleonki, a i z kolegą dyżurnym bym sobie ponawijał :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-131903
Udostępnij na innych stronach

a... i jeszcze mała uwaga techniczna :lol: - blat ciasta bezpośrednio przed pieczeniem należy bardzo gęsto nakłuć.... w praktyce te nakłucia są co 1-2 cm

Nakłułem bardzo gęsto, ciasto i tak się podniosło, ale za to niewiele i równo, więc nakłucia pomogły :grin:

 

 

Tym razem zrobiłem dwie wersje, jedna z udem indyczym, a druga z piersi kurczaka i piekłem nie w 180st.C, a w 175st.C. Mięsa nie dawałem tak dużo jak ostatnio tylko tyle ile w przepisie :cool:

 

Na fotce na pierwszym planie z udem indyka, na drugim planie pierś kurczaka.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-132700
Udostępnij na innych stronach

" Co ja tutaj robię ?''

 

Zbójaszku ale wymiatsz :grin:

, zastanawiam się czym Nas jeszcze zaskoczysz.

 

Na VI zlocie widzę Cię również w kąciku cukierniczym.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-132704
Udostępnij na innych stronach

Przedtem zapomniałem napisać, że zmniejszyłem ilość cukru, było 5 łyżek, ale nie były takie czubiaste jak poprzednio. Placki z ciasta fr. piekłem nie w 220st tak jak pisze na opakowaniu tylko w 210st.C i nie na czas tylko do uzyskania hmmm... fajnego koloru (ok 12 min.) :cool:

 

I jestem happy :lol: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

 

zastanawiam się czym Nas jeszcze zaskoczysz.

W planach są rurki z kremem(sprzęt zakupiony) i "Biszkopt abratka" :cool:

Na VI zlocie widzę Cię również w kąciku cukierniczym.

Jaaaa??? :rolleyes: Się nie wyrobię z innymi obowiązkami :lol:

A ja widzę Zbujaszka przy mięsiwie

Oczywiście :grin:

i nalewkach :thumbsup:

Do nalewek to ja i po ciemaku zajdę :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-132713
Udostępnij na innych stronach

A to moja roladka z ciasta francuskiego i mięsa z indyka

Po zdjęciu widzę, że Twoja roladka wyszła Ci lepiej niż moja pierwsza :thumbsup: :clap:

Zbój Madej, a ja widzę że będziesz się musiał sklonować i to dużo :lol: :lol: :lol:

Jestem nie do podrobienia, hmmm... wszystkie inne stworzenia to będą co najwyżej a'la Zbój Madej :rolleyes: :grin: :mrgreen:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-132776
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy przekrój Piątkowego pieczenia. Z mniejszą ilością mięsa, czyli taką jak w przepisie wyszło jakby trochę lepsze :thumbsup:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-132997
Udostępnij na innych stronach

śliczne, ja też tak mam, że zawsze chce przedobrzyć z farszem, jestem taka nie nachapana na ilośći dobroci :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-133005
Udostępnij na innych stronach

abratkowi dzięki za poradę z bitą śmietaną :smile:

 

Rurki z bitą śmietaną :smile:

 

Ciasto francuskie

Śmietana 30%

Śmietan-fix Dr. Oetkera (1 opak. na 200ml śmietany)

Cukier puder (1 łyżka na 200ml śmietany)

Jak zrobić bitą śmietanę jest na opakowaniu Śmietan-fix

 

Ciasto kroiłem w paski dł około 2 cm, nawijałem na foremki, smarowałem żółtkiem i do piekarnika nagrzanego do 200st.C na jakieś 10-11 min. Po wystudzeniu rurek, nadziewałem je śmietaną :cool:

 

 

Brak jeszcze wprawy przy nadziewaniu, kilka rurek z drugiej strony było nadziane nie do końca :smile:

 

3 bit

 

Składniki:

 

8 paczek herbatników

puszka mleka skondensowanego- słodzonego ( lub gotowa masa kajmakowa ze sklepu)

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

0,5 l mleka

2 śnieżki lub śmietan fix

2/3 kostki dobrego masła

400 ml śmietanki 30%

tabliczka mlecznej czekolady lub polewa czekoladowa mleczna

 

Wykonanie:

 

Mleko skondensowane gotować w puszce ok 2,5 godz. ( nie otwierając puszki) powstanie z tego tzw. karmel- masa kajmakowa.

Jeżeli używamy gotowej masy kajmakowej to na chwilę przed otwarciem zanurzyć puszkę w ciepłej wodzie, to znacznie ułatwi wyłożenie masy na spód herbatnikowy.

Budynie ugotować w 0,5 l mleka, ostudzone połączyć z masłem ( mikserem lub poprzez ucieranie).

Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami.

 

Ułożenie:

 

spód formy obłożyć herbatnikami

karmel- masa kajmakowa

herbatniki

masa budyniowa

herbatniki

bita śmietana

herbatniki

roztopiona czekolada

 

Gotowe ciacho włożyć w chłodne miejsce na całą noc przed spożyciem.

 

 

Polewę kupiłem gotową i jest za słodka i jak zaczęła stygnąć to po brzegach podciągnęła troszkę herbatniki do góry, co mi nie przeszkadza, następnym razem kupię czekoladę mleczną :smile:

 

Chyba trochę za wcześnie przekroiłem, jeszcze dobrze się nie wychłodziło :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-134056
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :clap:

Już się cieszę na warsztaty piekarniczo-cukiernicze na VI zlocie :grin:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/4/#findComment-134061
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.