Zbój Madej Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 12 Stycznia 2011 ale poszłam na łatwiznę bo nie robiłam ciasta kruchego.I bardzo dobrze, życie i pracę trzeba sobie ułatwiać :grin: Dzisiaj upiekłam rurki, :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-141437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Jabłecznik Haluśkowy Już któryś tam raz robiłem, ale tym razem zrobiłem siostrze na wczorajszą gościnę. Obcy ludzie jedli, jeszcze nie wiem czy im smakowało... taka niepewność :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-141984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Ciasto wyglądaciekawie,więc napewno smakowało gościom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-142003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zamówiłem właśnie laski wanilii, z jednej sztuki zrobię "Likier Wodza", a pozostałe 5 przeznaczę na ekstrakt waniliowy do ciast. W necie jest dużo przepisów, że można robić na wódce, na rumie, na brandy. Czy ktoś z Was robił ekstrakt na bazie jednego z alkoholi, które podałem?? Interesują mnie konkretne odp. :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-143793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 29 Stycznia 2011 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=173237#173237 Może dziś ktoś się zjawi i zapoda odpowiedź? :grin: Z góry dzięki Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-143988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 5 Lutego 2011 Abratek zapodał na PW w kilku częściach przepis na Biszkopt, trochę go "posklejałem" i wyszedł taki przepis „Biszkopt abratka” Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm 6 jaj (1 jajo ok. 50g) 120 g cukru 180 g mąki (typ do 500) Wykonanie: 1.Rozdzielamy dokładnie żółtko od białka (białko nie może być "zanieczyszczone" żółtkiem) 2. Ubijamy białko - kiedy zaczyna się "bałwanić" dosypujemy cukier i wlewamy żółtka, po czym ubijamy jeszcze troszkę 3. Wsypując mąkę mieszamy delikatnie w zależności od przeznaczenia biszkoptu: a. jeśli na tort to mieszamy aż masa zacznie opadać b. inne i rolady mieszamy delikatnie tylko do rozprowadzenia składników Mąka powinna być przesiana no i oczywiście odpowiedniego typu - do 500 jeśli chcemy otrzymać biszkopt ciemny dosypujemy kakao zastępując część mąki i razem przesiewamy. Ilość jaj zależy oczywiście od wielkości formy, np. na tort o średnicy 24cm potrzeba będzie ok. 6 jaj. Biszkopt na torty: 1 jajko - 20g cukru i 30g mąki Biszkopt na rolady: 1 jajko - 15g cukru i 20g mąki Biszkopt biały pod wszelakie masy: 1 jajko - 17g cukru i 31,5g mąki Biszkopt na WZ: 1 jajko - 15g cukru i 26-27g mąki + 3-4g kakao=30g Piekarnik nagrzałem do 190st.C, po włożeniu ciasta temp. odrazu obniżyłem do 170st.C i tak piekłem 15min. po tym czasie temp. obniżyłem do 150st.C i piekłem tak przez kolejne 30 min. Pytałem abratka co zrobić aby nie opadł po upieczeniu, napisał, że nie ma siły i musi trochę opaść i opadł, ale minimalnie. Przekrój jutro, niech odstoi swoje :smile: Jakbym robił z 7 jaj też by forma wystarczyła, ale jak z 8 jaj to forma powinna być większa Pokemon "poszczuł" mnie wczoraj swoimi roladami i dziś machnąłem też dwie rolady, żadnych udziwnień, 65dag mięsa z udek kurczaka, 50dag pieczarek, dwie cebule, trochę przecieru pomidorowego, przyprawy i do piekarnika Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 6 Lutego 2011 a ja nie wiem czy dobrze rozumiem, białek nie ubijamy na sztywno?? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 6 Lutego 2011 a ja nie wiem czy dobrze rozumiem, białek nie ubijamy na sztywno??Ubijamy, ubijamy na sztywno madlinko.2. Ubijamy białko - kiedy zaczyna się "bałwanić" dosypujemy cukier i wlewamy żółtka, po czym ubijamy jeszcze troszkęJa chyba za wcześnie uznałem, że się bałwani, ale biszkopt jest prawie oki :rolleyes: Mam nadzieje że Zbójaszek się nie obrazi za udzielenie informacji :grin:Haluś, no coś ty :rolleyes: :grin: Biszkopt dobrze nasączyć i torcik wyjdzie :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zbóju, czasem coś pójdzie "nie tak"....zdarzają się też różniaste przypadki... np lekko zabrudzone (tłuszczem) naczynie....jest jeszcze sprawa mąki - tu nie ma kompromisów musi to być surowiec dobry a nie jakieś "biedronki" - jeśli macie wątpliwości co do jakości to proponuję niewielki dodatek proszku do pieczenia (ale tu ostrożnie) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 6 Lutego 2011 Zbóju, czasem coś pójdzie "nie tak"....No wiem :grin: zdarzają się też różniaste przypadki... np lekko zabrudzone (tłuszczem) naczynie....Możliwe, że tak mogło być z moją miską :rolleyes: jest jeszcze sprawa mąki - tu nie ma kompromisów musi to być surowiec dobry a nie jakieś "biedronki"Póki co to w Biedronce kupuję tylko ciasto francuskie i rzadziej cukier, ale mąka tylko z normalnego sklepu A czy znaczenia ma czy się daje cukier puder czy zwykły?? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 6 Lutego 2011 A czy znaczenia ma czy się daje cukier puder czy zwykły??kryształ daje jakby lepszą strukturę masy jajecznej aaa.... i jeszcze dość istotna jest jakość jajek (co nie znaczy że z własnej hodowli zawsze lepsze :tongue: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 6 Lutego 2011 ryształ daje jakby lepszą strukturę masy jajecznejOki, poszedłem na łatwiznę z pudrem, teraz już wiem. Wielkość jajek ma znaczenie? te moje, znaczy te co kupiłem ważyły po 72-73g, może za duże były? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 6 Lutego 2011 Wielkość jajek ma znaczenie?oczywiście że ma..... przecież rozbieżności są spore ja zawsze odnoszę się do jaj średnich (klasa M to teoretycznie 53-63g) i zazwyczaj stosowałem przelicznik objętościowy (10 jaj to pół litra) ale jest jeszcze coś... - teoretycznie ma też znaczenie proporcja żółtka do białka, a z tym ostatnio nie jest najlepiej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 6 Lutego 2011 oczywiście że ma..... przecież rozbieżności są spore ja zawsze odnoszę się do jaj średnich (klasa M to teoretycznie 53-63g) i zazwyczaj stosowałem przelicznik objętościowy (10 jaj to pół litra)Oki, dzięki wielkie, już wiem na czym stoję :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 11 Lutego 2011 "Blok" i "Jabłecznik Haluśkowy" Spadający "Biszkopt Haluśkowy" :lol: Nie mam pojęcia co się stało, ale ciasto zaczęło uciekać z formy(a mi cukier w górę :lol: )na początku pieczenia, może foremka(fi24cm) była mała, ale co tam się upiekło i nie opada. Później jeszcze ptasie mleczko będzie robione Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 11 Lutego 2011 Trzeba wierzyć na słowo, napewno są piękne i bardzo smaczne. U mnie też się nie otwierają zdjęcia.... Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 11 Lutego 2011 Wszystko fajnie ale zdjęć nie widać... chyba że nie ma zdjęć... :wink:Fotosik chwilowo strajkował Halusia kazała wyjmować, nie czekać aż wystygnie. Taki trochę grzybek wyszedł, ale jestem zadowolony, nie opadł. Jutro go tylko obrócę do góry nogami i ładnie nożykiem wyrównam i będzie można przekładać. Aaaaaa, pomimo tego, że mi wyciekło troszkę to z czystym sumieniem polecam przepis, muszę tylko foremkę większą zakupić fi 26cm :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 11 Lutego 2011 Ale ładnie ci wyrósł, może robiłes z wiecej niz pięciu jaj ?No to jak tak napisałeś to ja już zgłupiałem czy z jajami się nie rąbnąłem, czekaj, qrcze :rolleyes: chyba 5 dałem. W jednym koszyku miałem cztery, z drugiego wziąłem jedno, hmmm... :devil: teraz tak będę myślał ze dwa dni o co kaman z tymi jajami:cool: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 11 Lutego 2011 "Ptasie mleczko" gotowe, na dziś już koniec z dreptaniem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 11 Lutego 2011 Spadający "Biszkopt Haluśkowy" :lol: " Uciekający biszkopt Zbójaszkowy " :grin: Mnie również zastanawia ten uciekający biszkopt... ale ważne że wyszedł. Spisałeś się Zbójaszku na 102 :clap: , teraz tylko dekoracja i można jeść. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 11 Lutego 2011 Nie mam pojęcia co się stało, ale ciasto zaczęło uciekać z formy Trzeba było szybko założyć opaskę z drugiej tortownicy. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 12 Lutego 2011 "Spadający Biszkopt Halusi" w przekroju wyszedł bardzo dobrze, puszysty i sprężysty. Jestem kontent :grin: Biszkopt piekłem ja, ale tortu nie majstrowałem, stresowne to zajęcie dla mnie :grin: Pozdrawiam Gonzo i pis'a :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 14 Lutego 2011 Wczoraj zapomniałem wstawić tackę z ciachami spożywanymi w Sobotę Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 14 Lutego 2011 Zbierałem się do pieczenia tych bułek zanim do Was trafiłem :lol: , ale w końcu upiekłem Bułki formowałem większe(74-76g) niż w przepisie, a i tak są z tych mniejszych, kolejne zrobię 100-120g. Przedziałki robiłem przed wyrośnięciem bułeczek, ale podczas rośnięcia trochę zanikły więc przed pieczeniem przedziałki poprawiłem. Wychodzi na to, że lepiej poczekać, aż bułeczki wyrosną i wtedy je "przedziałkować" Bułki z przedziałkiem (12 szt.) * 12g świeżych drożdży * 2 płaskie łyżeczki cukru * ok. 200-240 ml ciepłego mleka * 500g mąki pszennej + mąka do podsypywania * 1 płaska łyżeczka soli * 1 jajko * 20g miękkiego masła Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia, grubo posypana mąką Drożdże zasypać cukrem, dodać 50ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka). Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 12 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia. Studzić na kratce. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 14 Lutego 2011 Też piekę bułki z podobnego przepisu, tylko teraz nie daję do ciasta jajka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.