Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ale poszłam na łatwiznę bo nie robiłam ciasta kruchego.

I bardzo dobrze, życie i pracę trzeba sobie ułatwiać :grin: :cool:

Dzisiaj upiekłam rurki,

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-141437
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 700
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jabłecznik Haluśkowy :cool:

 

Już któryś tam raz robiłem, ale tym razem zrobiłem siostrze na wczorajszą gościnę. Obcy ludzie jedli, jeszcze nie wiem czy im smakowało... taka niepewność :rolleyes:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-141984
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Zamówiłem właśnie laski wanilii, z jednej sztuki zrobię "Likier Wodza", a pozostałe 5 przeznaczę na ekstrakt waniliowy do ciast. W necie jest dużo przepisów, że można robić na wódce, na rumie, na brandy. Czy ktoś z Was robił ekstrakt na bazie jednego z alkoholi, które podałem?? Interesują mnie konkretne odp. :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-143793
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=173237#173237

 

Może dziś ktoś się zjawi i zapoda odpowiedź? :grin: Z góry dzięki :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-143988
Udostępnij na innych stronach

Abratek zapodał na PW w kilku częściach przepis na Biszkopt, trochę go "posklejałem" i wyszedł taki przepis :cool:

 

„Biszkopt abratka”

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm

 

6 jaj (1 jajo ok. 50g)

120 g cukru

180 g mąki (typ do 500)

 

Wykonanie:

 

1.Rozdzielamy dokładnie żółtko od białka (białko nie może być "zanieczyszczone" żółtkiem)

2. Ubijamy białko - kiedy zaczyna się "bałwanić" dosypujemy cukier i wlewamy żółtka, po czym ubijamy jeszcze troszkę

3. Wsypując mąkę mieszamy delikatnie w zależności od przeznaczenia biszkoptu:

a. jeśli na tort to mieszamy aż masa zacznie opadać

b. inne i rolady mieszamy delikatnie tylko do rozprowadzenia składników

 

Mąka powinna być przesiana no i oczywiście odpowiedniego typu - do 500

jeśli chcemy otrzymać biszkopt ciemny dosypujemy kakao zastępując część mąki i razem przesiewamy.

 

Ilość jaj zależy oczywiście od wielkości formy, np. na tort o średnicy 24cm potrzeba będzie ok. 6 jaj.

 

Biszkopt na torty:

1 jajko - 20g cukru i 30g mąki

 

Biszkopt na rolady:

1 jajko - 15g cukru i 20g mąki

 

Biszkopt biały pod wszelakie masy:

1 jajko - 17g cukru i 31,5g mąki

 

Biszkopt na WZ:

1 jajko - 15g cukru i 26-27g mąki + 3-4g kakao=30g

 

Piekarnik nagrzałem do 190st.C, po włożeniu ciasta temp. odrazu obniżyłem do 170st.C i tak piekłem 15min. po tym czasie temp. obniżyłem do 150st.C i piekłem tak przez kolejne 30 min.

 

 

Pytałem abratka co zrobić aby nie opadł po upieczeniu, napisał, że nie ma siły i musi trochę opaść i opadł, ale minimalnie. Przekrój jutro, niech odstoi swoje :smile: Jakbym robił z 7 jaj też by forma wystarczyła, ale jak z 8 jaj to forma powinna być większa :cool:

 

Pokemon "poszczuł" mnie wczoraj swoimi roladami i dziś machnąłem też dwie rolady, żadnych udziwnień, 65dag mięsa z udek kurczaka, 50dag pieczarek, dwie cebule, trochę przecieru pomidorowego, przyprawy i do piekarnika :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145208
Udostępnij na innych stronach

a ja nie wiem czy dobrze rozumiem, białek nie ubijamy na sztywno??

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145320
Udostępnij na innych stronach

a ja nie wiem czy dobrze rozumiem, białek nie ubijamy na sztywno??

Ubijamy, ubijamy na sztywno madlinko.

2. Ubijamy białko - kiedy zaczyna się "bałwanić" dosypujemy cukier i wlewamy żółtka, po czym ubijamy jeszcze troszkę

Ja chyba za wcześnie uznałem, że się bałwani, ale biszkopt jest prawie oki :rolleyes: :cool:

Mam nadzieje że Zbójaszek się nie obrazi za udzielenie informacji :grin:

Haluś, no coś ty :rolleyes: :grin:

 

 

Biszkopt dobrze nasączyć i torcik wyjdzie :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145379
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, czasem coś pójdzie "nie tak"....

zdarzają się też różniaste przypadki... np lekko zabrudzone (tłuszczem) naczynie....

jest jeszcze sprawa mąki - tu nie ma kompromisów musi to być surowiec dobry a nie jakieś "biedronki"

- jeśli macie wątpliwości co do jakości to proponuję niewielki dodatek proszku do pieczenia (ale tu ostrożnie)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145381
Udostępnij na innych stronach

Zbóju, czasem coś pójdzie "nie tak"....

No wiem :grin:

zdarzają się też różniaste przypadki... np lekko zabrudzone (tłuszczem) naczynie....

Możliwe, że tak mogło być z moją miską :rolleyes:

jest jeszcze sprawa mąki - tu nie ma kompromisów musi to być surowiec dobry a nie jakieś "biedronki"

Póki co to w Biedronce kupuję tylko ciasto francuskie i rzadziej cukier, ale mąka tylko z normalnego sklepu :cool:

 

A czy znaczenia ma czy się daje cukier puder czy zwykły??

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145386
Udostępnij na innych stronach

A czy znaczenia ma czy się daje cukier puder czy zwykły??

kryształ daje jakby lepszą strukturę masy jajecznej

aaa.... i jeszcze dość istotna jest jakość jajek (co nie znaczy że z własnej hodowli zawsze lepsze :tongue: )

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145389
Udostępnij na innych stronach

ryształ daje jakby lepszą strukturę masy jajecznej

Oki, poszedłem na łatwiznę z pudrem, teraz już wiem. Wielkość jajek ma znaczenie? te moje, znaczy te co kupiłem ważyły po 72-73g, może za duże były?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145392
Udostępnij na innych stronach

Wielkość jajek ma znaczenie?

oczywiście że ma..... przecież rozbieżności są spore ja zawsze odnoszę się do jaj średnich (klasa M to teoretycznie 53-63g) i zazwyczaj stosowałem przelicznik objętościowy (10 jaj to pół litra)

 

ale jest jeszcze coś... - teoretycznie ma też znaczenie proporcja żółtka do białka, a z tym ostatnio nie jest najlepiej

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145395
Udostępnij na innych stronach

oczywiście że ma..... przecież rozbieżności są spore ja zawsze odnoszę się do jaj średnich (klasa M to teoretycznie 53-63g) i zazwyczaj stosowałem przelicznik objętościowy (10 jaj to pół litra)

Oki, dzięki wielkie, już wiem na czym stoję :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-145396
Udostępnij na innych stronach

"Blok" i "Jabłecznik Haluśkowy"

 

 

Spadający "Biszkopt Haluśkowy" :lol: :cool:

 

 

Nie mam pojęcia co się stało, ale ciasto zaczęło uciekać z formy(a mi cukier w górę :lol: )na początku pieczenia, może foremka(fi24cm) była mała, ale co tam się upiekło i nie opada.

 

Później jeszcze ptasie mleczko będzie robione :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146141
Udostępnij na innych stronach

Trzeba wierzyć na słowo, napewno są piękne i bardzo smaczne. U mnie też się nie otwierają zdjęcia....

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146142
Udostępnij na innych stronach

Wszystko fajnie ale zdjęć nie widać... chyba że nie ma zdjęć... :wink:

Fotosik chwilowo strajkował :cool:

 

Halusia kazała wyjmować, nie czekać aż wystygnie. Taki trochę grzybek wyszedł, ale jestem zadowolony, nie opadł. Jutro go tylko obrócę do góry nogami i ładnie nożykiem wyrównam i będzie można przekładać.

 

Aaaaaa, pomimo tego, że mi wyciekło troszkę to z czystym sumieniem polecam przepis, muszę tylko foremkę większą zakupić fi 26cm :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146143
Udostępnij na innych stronach

Ale ładnie ci wyrósł, może robiłes z wiecej niz pięciu jaj ?

No to jak tak napisałeś to ja już zgłupiałem czy z jajami się nie rąbnąłem, czekaj, qrcze :rolleyes: chyba 5 dałem. W jednym koszyku miałem cztery, z drugiego wziąłem jedno, hmmm... :devil: teraz tak będę myślał ze dwa dni o co kaman z tymi jajami:cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146149
Udostępnij na innych stronach

"Ptasie mleczko" gotowe, na dziś już koniec z dreptaniem :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146151
Udostępnij na innych stronach

Spadający "Biszkopt Haluśkowy" :lol: :cool:

" Uciekający biszkopt Zbójaszkowy " :grin:

Mnie również zastanawia ten uciekający biszkopt... ale ważne że wyszedł.

Spisałeś się Zbójaszku na 102 :clap: , teraz tylko dekoracja i można jeść.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146154
Udostępnij na innych stronach

"Spadający :cool: Biszkopt Halusi" w przekroju wyszedł bardzo dobrze, puszysty i sprężysty. Jestem kontent :grin:

 

 

Biszkopt piekłem ja, ale tortu nie majstrowałem, stresowne to zajęcie dla mnie :grin:

Pozdrawiam Gonzo i pis'a :lol: :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146352
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zapomniałem wstawić tackę z ciachami spożywanymi w Sobotę :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146667
Udostępnij na innych stronach

Zbierałem się do pieczenia tych bułek zanim do Was trafiłem :lol: , ale w końcu upiekłem :cool:

Bułki formowałem większe(74-76g) niż w przepisie, a i tak są z tych mniejszych, kolejne zrobię 100-120g.

Przedziałki robiłem przed wyrośnięciem bułeczek, ale podczas rośnięcia trochę zanikły więc przed pieczeniem przedziałki poprawiłem. Wychodzi na to, że lepiej poczekać, aż bułeczki wyrosną i wtedy je "przedziałkować" :cool:

 

Bułki z przedziałkiem (12 szt.)

 

 

* 12g świeżych drożdży

* 2 płaskie łyżeczki cukru

* ok. 200-240 ml ciepłego mleka

* 500g mąki pszennej + mąka do podsypywania

* 1 płaska łyżeczka soli

* 1 jajko

* 20g miękkiego masła

 

Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia, grubo posypana mąką

 

Drożdże zasypać cukrem, dodać 50ml mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę.

W misce wymieszać mąkę z solą, dodać jajko i masło, wlać drożdże. Powoli wlewając resztę mleka miksować, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (możemy nie wykorzystać całego mleka).

Przykryć miskę folią i odstawić na 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta uformować 12 kulek, każda po ok. 60g. Obtoczyć w mące i ułożyć na przygotowanej blasze złączeniami do dołu.

Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić przedziałki prawie do samego dołu bułeczek.

Piec w temperaturze 200 stopni ok. 15 minut, aż do zrumienienia.

Studzić na kratce.

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zb%C3%B3j-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/page/7/#findComment-146725
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.