sawca Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2009 Dostałem 3kg słoniny, smalcu mam zapas więc postanowiłem uwędzić i znalazłem dość nietypowy przepis: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=740&highlight=s%B3onina+w%EAdzona Gdzieś, ktoś na forum pisał że moczenie słoniny w solance jest nie wskazane a zemat się zachwyca. Czy ktoś takową robił? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zastanawiam się czy dobrze przeczytałeś ten przepis . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2009 Wydaje mi się, że kol. sawca nie pytał o przepis na САЛО (sało), który został podany na początku wspomnianego wątku, tylko odnosił się do tego wpisu zemata: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=14201#14201 ...Po 20 dniach do wędzarni i wędzę dymem zimnym do kolorku jasnego lub ciemnego orzecha... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2009 BonAir dokładnie tak Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2009 Pisząc to miałem na myśli ten przepis i stwierdzenie jest dalej aktualne Zastanawiam się czy dobrze przeczytałeś ten przepisPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2009 A ja się zastanawiam, czy w ogóle da się dobrze przeczytać ten przepis Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2009 Co tutaj jest nie zrozumiałe ja tam biorę całą słoninę skóruje a na następnie rondel i gotuje wywar z przypraw (ziele, kminek, wegeta, trochę magii, goździki, oregano, majeranek), studzę (4-6st w lodówce) nasalam i przekładam solą z listkiem i cebulą. Następnie w beczułkę glinianą zalewam wywarem (odsadzonym od przypraw) i do piwnicy. Po 20 dniach do wędzarni i wędzę dymem zimnym do kolorku jasnego lub ciemnego orzecha, drewno dębowe - PYCHA można smarować na chlebek- Słoninę bez skóry solimy dość obficie solą przekładając poszczególne płaty słoniny cebulą i listkami laurowymi .Następnie zalewamy wywarem według przepisu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2009 Słoninę bez skóry solimy dość obficie solą przekładając poszczególne płaty słoniny cebulą i listkami laurowymi .Następnie zalewamy wywarem według przepisuI taki przepis jest zrozumiały. A poprzedniego trzeba się mocno domyślać Wróćmy do pytania autora wątku - czy ktoś robił taką słoninę? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Listopada 2009 Autorowi bardziej chodzi o wątek Gdzieś, ktoś na forum pisał że moczenie słoniny w solance jest nie wskazane a zemat się zachwyca.Czy ktoś takową robił?- to jest dalsza część pytania . W przepisie nie ma mowy o solance - dlatego napisałem pierwszy post w tym temacie .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Listopada 2009 Witam.Sawca, zrób według tych przepisów, będzie pewniejsze :rolleyes: :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1546 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zrobiłem:Słoninę zasoliłem, przełożyłem listkami laurowymi i krążkami cebuli - tak jak w przepisie(+gorczyca :smile: ) i zalałem tym wywarem.Czekam +/- 20 dni i do wędzarni - chyba że zapach będzie nie taki :wink: Jak wyszło na pewno napiszę. Pozdrawiam p.s. ilu ludzi - tyle interpretacji przepisu :wink: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Listopada 2009 I stało się, słonina zaczęła uciekać z gara po nie całych dwóch tygodniach - normalnie fermentacja się zaczęła a spoczywała w piwnicy pod przykryciem w temp 2-6 st. Przepisu nie polecam. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-88342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Listopada 2009 Przepisu nie polecam. I Gonzo miał rację żeby słoninkę zrobić taką :smile: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1546 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-88345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Listopada 2009 Ja inaczej niż Zemat zagospodarowuję nadmiar słoniny ;słoninę puszczam przez szarpak, sypę grubą sól/może być morska/, pieprz, ziele angielskie , czosnek wszystkie dodatki mielone i według smaku.Doprawioną słoninę wkładam ,dokładnie ubijając do słoi 0,9 l i pasteryzuje / można wielokrotnie/ ."Smarowidło" super do "biblioteki" , co do okresu przydatności sie nie wypowiem bo znika szybciutko :lol: Spróbowałem taką wersję "szukając " smaku słoniny wojskowej -nadaremno Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-88356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Listopada 2009 Tomuś - ciekawy przepis następnym razem tak zrobię . :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-88388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.