Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem 3kg słoniny, smalcu mam zapas więc postanowiłem uwędzić i znalazłem dość nietypowy przepis:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=740&highlight=s%B3onina+w%EAdzona

Gdzieś, ktoś na forum pisał że moczenie słoniny w solance jest nie wskazane a zemat

się zachwyca.

Czy ktoś takową robił?

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się czy dobrze przeczytałeś ten przepis . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86211
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że kol. sawca nie pytał o przepis na САЛО (sało), który został podany na początku wspomnianego wątku, tylko odnosił się do tego wpisu zemata:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=14201#14201

 

...Po 20 dniach do wędzarni i wędzę dymem zimnym do kolorku jasnego lub ciemnego orzecha...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86213
Udostępnij na innych stronach

Pisząc to miałem na myśli ten przepis i stwierdzenie jest dalej aktualne

Zastanawiam się czy dobrze przeczytałeś ten przepis

Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86229
Udostępnij na innych stronach

A ja się zastanawiam, czy w ogóle da się dobrze przeczytać ten przepis ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86232
Udostępnij na innych stronach

Co tutaj jest nie zrozumiałe

ja tam biorę całą słoninę skóruje a na następnie rondel i gotuje wywar z przypraw (ziele, kminek, wegeta, trochę magii, goździki, oregano, majeranek), studzę (4-6st w lodówce) nasalam i przekładam solą z listkiem i cebulą. Następnie w beczułkę glinianą zalewam wywarem (odsadzonym od przypraw) i do piwnicy. Po 20 dniach do wędzarni i wędzę dymem zimnym do kolorku jasnego lub ciemnego orzecha, drewno dębowe - PYCHA można smarować na chlebek

- Słoninę bez skóry solimy dość obficie solą przekładając poszczególne płaty słoniny cebulą i listkami laurowymi .Następnie zalewamy wywarem według przepisu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86236
Udostępnij na innych stronach

Słoninę bez skóry solimy dość obficie solą przekładając poszczególne płaty słoniny cebulą i listkami laurowymi .Następnie zalewamy wywarem według przepisu

I taki przepis jest zrozumiały.

A poprzedniego trzeba się mocno domyślać ;)

 

Wróćmy do pytania autora wątku - czy ktoś robił taką słoninę?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86237
Udostępnij na innych stronach

Autorowi bardziej chodzi o wątek

Gdzieś, ktoś na forum pisał że moczenie słoniny w solance jest nie wskazane a zemat

się zachwyca.

Czy ktoś takową robił?

- to jest dalsza część pytania .

W przepisie nie ma mowy o solance - dlatego napisałem pierwszy post w tym temacie .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86239
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Sawca, zrób według tych przepisów, będzie pewniejsze :rolleyes: :grin:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1546

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86241
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem:

Słoninę zasoliłem, przełożyłem listkami laurowymi i krążkami cebuli - tak jak w przepisie(+gorczyca :smile: ) i zalałem tym wywarem.

Czekam +/- 20 dni i do wędzarni - chyba że zapach będzie nie taki :wink:

Jak wyszło na pewno napiszę.

 

Pozdrawiam

 

p.s. ilu ludzi - tyle interpretacji przepisu :wink:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-86253
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I stało się, słonina zaczęła uciekać z gara po nie całych dwóch tygodniach - normalnie fermentacja się zaczęła a spoczywała w piwnicy pod przykryciem w temp 2-6 st.

 

Przepisu nie polecam.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-88342
Udostępnij na innych stronach

Przepisu nie polecam.

 

I Gonzo miał rację żeby słoninkę zrobić taką :smile:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1546

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-88345
Udostępnij na innych stronach

Ja inaczej niż Zemat zagospodarowuję nadmiar słoniny ;

słoninę puszczam przez szarpak, sypę grubą sól/może być morska/, pieprz, ziele angielskie , czosnek wszystkie dodatki mielone i według smaku.Doprawioną słoninę wkładam ,dokładnie ubijając do słoi 0,9 l i pasteryzuje / można wielokrotnie/ .

"Smarowidło" super do "biblioteki" , co do okresu przydatności sie nie wypowiem bo znika szybciutko :lol:

Spróbowałem taką wersję "szukając " smaku słoniny wojskowej -nadaremno :cry:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3168-s%C5%82onina-wg-zemata-czy-kto%C5%9B-robi%C5%82/#findComment-88356
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.