Shadow Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Listopada 2009 Matka potrzebą wynalazków. Ponieważ w sprzedaży są tylko harfy do jajek, postanowiłem zrobić swoją. Kupiłem w casto profil aluminiowy o długości 1m. Poznaczyłem punktakiem otwory, co 1 cm. Wygiąłem go przy pomocy palnika. Wywierciłem wszystkie otwory, przewlekłem przez niego żyłkę wędkarską i gotowe. Jeszcze tylko trzeba dorobić jakąś sensowną rączkę. Dzięki temu, ze otwory są co 1 cm, mogę regulować wielkość ciętej kostki, tzn. 1x1 cm, 2x2 cm i 3x3 cm. Obecnie przewlokłem 2x2 i jestem zadowolony. Zastanawiam sie nad zmianą żyłki na plecionkę, która ma grubość 0,04mm i jest duzo bardziej wytrzymała, ale obawiam się o ewentualne zakażenia z tego tytułu, ponieważ małe drobinki białka mogą zostawać pomiędzy włóknami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Listopada 2009 Witam.Na, który turniej chcesz się załapać :rolleyes: Jak szukasz partnera do debla, to znajdę jakąś rakietę :grin: Mogłeś wywiercić jeszcze jeden otwór w lewej rączce, nad zagięciem, żeby żyłka nie krążyła bokiem. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-86319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Listopada 2009 Łołłłłłłł,serowar i złota rączka.Hmmm,gratulacje- pięknych serów i pomysłów. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-86336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Listopada 2009 Mogłeś wywiercić jeszcze jeden otwór w lewej rączce, nad zagięciem, żeby żyłka nie krążyła bokiem.Gonzo :wink: nie bądz taki dokładny. W twojej"harfie" masz dziurkę :tongue: . Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-86355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Listopada 2009 Brawo!Myślałem, że kupiłeś tą harfę w jakimś specjalistycznym sklepie za kosmiczną kasę, a tu taka niespodzianka :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-86362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Listopada 2009 Brawo! Myślałem, że kupiłeś tą harfę w jakimś specjalistycznym sklepie za kosmiczną kasę, a tu taka niespodzianka :grin: . Tak, kasa była kosmiczna - 7 zł, a te małe do cięcia jajek kosztują od 8 - 13 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-86369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Mam zamiar zacząć pobawić się serami. Na początek coś prostego, ser typu Koryciński, ricotta z serwatki. Jak radzicie sobie z cięciem skrzepu w kostkę ? Można kupić przyrządy typu harfa ale czy to ma sens skoro skrzep trzeba kroić w kostkę i to w zależności od rodzaju sera w kostkę o różnych rozmiarach ? A taka harfa da przecież słupki o zawsze jednakowej szerokości. I co dalej ? Zwykłym nożem jakoś pod kątem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-325324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ja na początek kroję skrzep w większą kostkę nożem o długim ostrzu a następnie rozdrabniam taką oto rózgą . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-325334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ale jak pokroić nożem w kostkę w garnku Czy najpierw pod maksymalnym skosem przechylając nóż np. w lewo a później maksymalnie w prawo ? W zależności od wysokości garnka wyjdzie kostka albo romby. Sorry za może naiwne pytania ale dopiero zaczynam rozpoznawać temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-325339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ale jak pokroić nożem w kostkę w garnku Wpierw kroję pionowo na tzw krzyż kostka około 2/2cm , później poziomo tak warstwowo jak idzie a rózga zrobi swoje . O milimetr grubości nie chodzi . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-325342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ciechowy kiedys pewna pami pokazala mi sposob krojenia kratka do stygniecia ciast. TAka metalowa https://www.google.com.au/search?q=kratka+do+ciast&espv=210&es_sm=93&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=OnbMUo-oO-yfiAe75IHYDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1440&bih=737#facrc=_&imgdii=_&imgrc=QhgI7YP2HCDUIM%3A%3B-Z25szcEIlNUeM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.leduvel.pl%252Fsklep%252Fcomponents%252Fcom_virtuemart%252Fshop_image%252Fproduct%252FKratka_do_studze_511bf47b593d0.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.leduvel.pl%252Fsklep%252Fakcesoria%252Fkratka-do-studzenia-ciast-prostokatna.html%3B600%3B600 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-325343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Pomysł z kratkami wydaje się fajny, muszę poszukać i zacznę eksperymenty. Albo zrobię sobie takie przyrządy jak Shadow. Dzięki za podpowiedzi. Większy problem to będzie znaleźć krowę z mlekiem. Jak ostatnio jechałem do szwagra na wieś to wcześniej zadzwonił czy mu po drodze nie mogę przywieźć mleka UHT bo mu wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-325345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ciechowy , a jak nie to kombinuj taki garnek Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-325347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Stycznia 2014 iechowy , a jak nie to kombinuj taki garnek Andrzej, to twoj garnek? Wspanialy Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-325350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Andrzej, to twoj garnek? Wspanialy To nie mój . Ale zrobić zawsze taki można . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-325352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Kurcze, fajny ten garnek. Najpierw spróbuję czy w ogóle coś mi z tego wyjdzie, później będe wzbogacał park maszynowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-325355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barth Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Panowie, może i Panie szukam harfy ale w sprzedaży mega cena. Ta jest oczywiście genialna kolegi - lecz nie jestem pewien do końca czy materiał użyty na nią chyba jest bardzo niewskazany - ponieważ aluminium wchodzi w reakcję z serwatką i wydzielają się jakieś sole AL w przypadku kiedy serwatka ma odczyn kwaśny (uprzedzam gdzieś czytałem)- dlatego w sprzedaży są tylko ze stali nierdzewnej. Dlaczego nie ma plastikowych tego nie rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-467297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Aluminium wchodzi w reakcje jak kolega pisze nie tylko z serwatką, ale tez z tłuszczem. Dlatego albo szukać ramki plastikowej i dorobić "oczka" z żyłki, lub zrobić ramkę z kwasiaka. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-537509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
photomatic Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Wchodzi w reakcje z kwasami prawda. Ale harfę wkłada sie do skrzepu na chwile wiec wątpię zeby to miało jakikolwiek wpływ na nasze zdrowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-556227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Czerwca 2017 KWASIAK KWASIAK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-556304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
photomatic Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Czerwca 2017 Tez sobie zrobię tylko dlaczego u Ciebie nie ma drutow poziomych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-556345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Lipca 2017 (edytowane) Bo mnie szlag trafiał z wierceniem tego kwasiaka. Nawet dobre wiertła paliłem. Więc poziome olałem.Harfa to taki trochę pic na wodę. Można spokojnie bez niej skrzep kroić albo długim nożem albo takim płaskim czymś czym się torty masą smaruje. Edytowane 4 Lipca 2017 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-557198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
photomatic Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Lipca 2017 Kwasiak jak to kwasiak potrafi dać w kość. Wiertła z kobaltem troche pomagają. W wolnej chwili pokombinuję swoją wersję. Tylko mi to podoba sie wersja obrotowa. Tylko czy ona ma sens bo już zauważyłem, że skrzep potrafi się. Przesuwać pod naciskiem samego ostrza noża a co dopiero jak tych ostrzy będzie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-557206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Lipca 2017 Nawet dobre wiertła paliłem. Wolne obroty i chłodzenie to podstawa. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-557365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Lipca 2017 No właśnie nie wiedziałem o wolnych obrotach i naparzałem jak dzikus. Potem wiertłem tylko nawiercałem a pogłębiałem frezem węglikowym 3 ostrzowym z pracy.Miałem też 1 trochę zużyte węglikowe wiertło (także z tyry) to szło jak burza - dopóki nie przekosiłem i pękło. Bo jeżeli jeszcze nie wiecie węglik jest bardzo twardy ale bardzo kruchy i wymaga maszyn CNC albo przynajmniej wiertarki stołowej której nie posiadam.... I nie mówię tu o końcówkach węglikowych tylko narzędziach z monolitu węglika jako całość. Branża w której pracuję od 11 lat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3176-harfa-do-ci%C4%99cia-g%C4%99stwy-serowej/#findComment-557367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.