pttak Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam jeżeli chodzi o to forum to jestem całkowitym świeżakiem. i używałem opcji szukaj ale bez rezultatów odpowiadających moim zagadnieniom no może w "malutkiej części" Mam do Was pytanie jestem szczęśliwym posiadaczem hodowli danieli, wędzarni, maszynki do mięsa i tego typu sprzętu. Pragę wykorzysta to do Więcej niż do robienia kiełbasy. Jak uwędzic całą tylną szynkę, udziec jak to tam nazwac z kością o wadze około 5 kg. (dalej jako: szynka)Wcześniej znalazłem na tym forum w przepisach dla początkujących jak ją zapeklowac - szynkę znalazłem taki przepis aby peklowac przez dwa tyg. w solance z soli peklowej w stosunku 5l wody 1 kg soli + przyprawy wedle gustu, poleciał do tego. pieprz, czosnek kilka lisci laurowych tymianki nie tymianki i te sprawy. Tylko pytanie jak to teraz uwędzic ???? Cytuj łowienie, patroszenie i wędzenie. tak myśle:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2009 W menu technologiczno-użytkowym na stronie głównej znajdziesz wszystko czego szukasz. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/#findComment-90303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam. Możesz wzorować się na wędzeniu wosia :rolleyes: Tyle zostało po świętach z mojej szynki można powiedzieć że to już tylko golonka.Szynka wędzona była około 8 godz. dość gęstym dymem o temperaturze średnio myślę ok. 50°C.Piszę średnio bo różnie bywało raz 40° a raz 70°C.Najpierw peklowała się 6 dni w solance,oczywiście nastrzyk zwłaszcza dokładnie przy kościach solanką 8%.Ilość nastrzyku jak ja to nazywam do pełna, tyle ile mięso przyjeło jak szynka zrobiła się twarda to znaczy że jest OK. Po wędzeniu zaraz do dużego gara i parzenie ok 6 godz aż do temperatury 70°C wewnątrz następnie wyłączyłem gaz i zostawiłem w tej wodzie do następnego dnia.Co mnie osobiście zdziwiło to to że szynka po wędzeniu miała kolor orzechowy po parzeniu taki jak na zdjęciu.Ogólnie wyszła bardzo smaczna tylko pierwsze plastry (kroiłem szynkę tak jak na zdjęciu) były trochę suche lecz każdy natępny był pycha.Myślę że miało to związek z tym że szynka była parzona w garze na stojąco kopytkiem do góry i na spodzie temperatura była wyższa niż w wyższych partiach.Szynka miała prawie 12kg Ostatni post (1 strona) w tym temacie. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=60306#60306 Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/#findComment-90309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Myślę że lepiej zrobić wg tego przepisuhttp://www.chefpaul.net/wild/udziecS.htmlPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/#findComment-90340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Myślę że lepiej zrobić wg tego przepisu http://www.chefpaul.net/wild/udziecS.html Pozdrawiam. Może co do marynaty i tak.Ale nie sądzę, żeby był ktoś na forum, kto chciałby się "bawić" w te 2x3, 2x2 itd. :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/#findComment-90342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Witam!Ostatnio dostałem trochę dziczyzny (koziołek potrącony przez samochód), i również byłem w kropce - nigdy nie peklowałem dzikiego - wreszcie zapeklowałem według przepisu z tego artykułu:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=430Uprościłem sobie sprawę i zapeklowałem tylko na sucho, przedłużając proces z dwóch dni na sucho + 2-3 dni w zalewie do samego tylko peklowania suchego, ale trwającego 7 dni. Nie mam pojęcia, czy tak można w tym przypadku to zrobić, ale tak właśnie zrobiłem.Wędzę już czwarty dzień na zimno, gruszką i olchą, czasem wpadnie akacja i dąb - próby organoleptyczne wypadają bardzo obiecująco, może jest bardziej słone niż przeciętnie, ale ja lubię takie. Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/#findComment-90355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pttak Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Myślę że lepiej zrobić wg tego przepisu http://www.chefpaul.net/wild/udziecS.html Pozdrawiam. Jednak wybrałem z Waszych podpowiedzi ten temat i postanowiłem się zabawic. Aktualnie 2 dzień wędzenia. Tą szyneczke zdecydowałem się podzielic na trzy kawałki(było jej na oko takie dobre 5kg), oplotłem je w sznurek do powieszenia. I wydaje mi się ze już są dobre,(ale to pewnie powierzchowne wrażenie) troszkę przedluzylem czas wędzenia w pierwszym dniu. ale chyba co do czasu wędzenia to nie można przesadzic wiec czekam do końca przepisu. czy jak myślicie nie wysuszy się za bardzo??? Cytuj łowienie, patroszenie i wędzenie. tak myśle:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/#findComment-90942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Grudnia 2009 czy jak myślicie nie wysuszy się za bardzo??? Ja proponuję by pierwszy raz zrobić zgodnie z przepisem , następny raz już możesz robić pod swoje smaki . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/#findComment-90953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Myślę że lepiej zrobić wg tego przepisu http://www.chefpaul.net/wild/udziecS.html Jednak wybrałem z Waszych podpowiedzi ten temat i postanowiłem się zabawic. Rozumiem ,że użycie przez Ciebie w/w przepisu dotyczy wyłącznie procesu wędzenia bo ja bym się obawiała korzystając z tego przepisu w całości braku jednoznacznego określenia ilości soli ( w metodzie peklowania na mokro jak się solanki spróbuje to wątpię ,żeby ktoś słoność określił "do smaku") , krótkiego czasu przebywania w marynacie ( solance ?) jak na tak wielki kawał mięsa w dodatku z kością ( bo o nastrzyku w przepisie nie ma mowy). Ale może ChefPaul coś nam w tej kwestii dopowie. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/#findComment-90970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Jak podzieliłeś na 3 kawałki to może należało by skrócić czas wędzenia bo w przepisie był podany czas dla całego mięśnia, ale to tylko sugestia.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/#findComment-90990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2009 pttak, Ja robiłem udziec z daniela dokładnie wg przepisu Chefpaula, tylko wędziłem 2 dni po ok. 8h. Nie było suche. Wyszło ok. Pozdrawiam robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3338-w%C4%99dzenie-udzca-danielego-jak-to-uw%C4%99dzic/#findComment-90992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.