tadzikmal Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 24 Grudnia 2009 tadzikmal - komórka jest dobra do komunikacji, a do robienia zdjęć dobry jest aparat fotograficzny :grin: Pozdrawiam świątecznie. Jakbym miał czas jeszcze latać po aparat to na pewno bym tyle zdjęć nie zrobił :smile: A Nokia N95 aparacik ma niezły bo 5 megapixeli. Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/7/#findComment-93688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 24 Grudnia 2009 dzidzius, widzę,że szmat czasu tam jesteś,kiedyś miałem okazję popróbować kuchni hiszpanskiej bardzo smakowała mi zupa"Lentejas" kiedyś dam przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/7/#findComment-93692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Po zepsuciu polędwicy zimnym dymemOpisałeś to gdzieś ? Zimno wędzone nie są do zepsucia. Co się stało ? [ Dodano: Pią Sty 01, 2010 19:59 ] no i o to właśnie mi chodziło. nie znalazłem podobnych wypowiedzi w innych wątkach. Pozdrawiam wszystkich, jutro pierwsze wędzenie... a za oknem - 15...... brrr.No i co ? jak wyszło , nic nie piszesz o efektach. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/7/#findComment-94395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 1 Marca 2010 Po zepsuciu polędwicy zimnym dymemOpisałeś to gdzieś ? Zimno wędzone nie są do zepsucia. Co się stało ? oczywiście, że opisałem : -20 stopni i kropelki rosy na polędwicy i za długo zostawiłem nie pilnowane http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3729&start=555 Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/7/#findComment-102188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Moje pierwsze świąteczne to kiełbasa biała, surowa, paprykowa wędzona, boczek z żebrami wędzony. Robiłem już wcześniej podobnie, ale pierwszy raz na Wielkanoc Przepisy banalne, poza solą, na oko Biała i paprykowa (robione wstępnie razem): 4 kg karkówki wp., 0,5 kg mięsa woł. z goleni, 0,5 kg słoniny. Lepiej byłoby żeby zamiast kg 1 karkówi dać kg boczku ale akurat nie miałem. Słoninę i wołowinę zmieliłem na oczku 4 mm, karkówkę na 8 mm. Wymieszałem razem dodając szklankę wody. Przyprawy (poza stosowna ilością soli peklującej) garść ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, garśc gorczycy białej (utarte częściowo w moździeżu), 2 łyżeczki (czubate) czosnku granulowanego. Peklowanie - ok 36 godzin w temp. stałej 15 stopni. Przed nadziewaniem podzieliłem na 2 części i do jednej dodałem w łyżki majeranku (na białą surową) a do drugiej pół dużej paczki papryki czerwonej kamisa i pół paczuszki ostrej. Nadziewanie w jelita wieprzowe niekalibrowane. Biała sukcesywnie parzona - opinia - można było dać więcej majeranku, ale wiadomo degustibus.... Paprykowa wędzona 2 godziny w zimnym i 3 w ciepłym dymie (do 70 stopni). Teraz się podsusza Boczek z żebrami peklowany na sucho (pokrojone kawałki o wymiarach ok. 8 na 25 cm natarłem sola peklującą i poukładałem w naczyniu (niemetalowym). po ok 18 godzinach poprzekładałem (ale solanki nie odlewałem - pisałem na sucho i tak było - solanka sama się zrobiła z tego co wyciekło z boczku) na kolejne 18 godzin. Peklowanie jak mięso na kiełbasę - temp. 15 stopni. Powyjęciu z naczynia boczek wypłukałem i osuszyłem. Wędzenia razem z kiełbasą paprykową. Smak i zapach idealny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3381-moje-pierwsze-%C5%9Bwi%C4%85teczne-wyroby/page/7/#findComment-108203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.