robertj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Witam jutro bede probowal peklowac mieso tz szynki 2szt 1kg sztuka schab ok 1.5 kg i boczek ok 1.5 kg. Wedzenie bedzie po okolo 12 dniach .Wedlug kalkulatora wyszlo mi 2 litry wody i 170gram peksoli.Temperatura peklowania bedzie okolo 7-8 stopni .Czy taka mieszanka bedzie odpowiednia .A jezeli chodzi o przyprawy typu ziele angielski czosnek itp jaka miare przybrac zeby nie przesadzic .Dodam ze peklowanie bez nastrzyku .Czy te przyprawy trzeba zagotowac w wodzie i tylko dodac wode do solanki czy calosc razem z przyprawami?Prosze o podpowiedzi Dzieki Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Witaj. Bardzo pomocna tebela DZIADKA... http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&start=0 Przyprawy jak kto lubi, uważaj na zielę angielskie, bo stracznie mocne to jest.Przyprawy dodałem do solanki, nie gotowałem ich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Witaj. Bardzo pomocna tebela DZIADKA... http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&start=0Ale tabela Dziadka jest tylko z nastrzykami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Ale jak nie nastrzykniesz mięska (oprócz boczku) to będziesz miał tzw.oka w środku.Chyba, że zakładasz peklowanie ok 14dni :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Ale jak nie nastrzykniesz mięska (oprócz boczku) to będziesz miał tzw.oka w środku.Chyba, że zakładasz peklowanie ok 14dni :rolleyes: Pozdrawiam :wink:Czyli mieso trzeba peklowac min 14 dni bez nastrzyku jak do tego ma sie tem ok 7-8 stopni czy mieso mi sie nie popsuje ?? i co z solanka 5kg misa 170gram peksoli i 2 litry wody bedzie OK ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Dla bezpieczeństwa możesz troszkę dosolić i utrzymać w miarę niskich temperaturach. Może trochę nie w temacie ale powiem tak.Dziś uwędziłem szynki, jedne były bez nastrzyku drugie z nastrzykiem(pierwszy raz z nastrzykiem).Szyneczki z nasztrzykiem mięciutkie, różowiutkie. Szyneczki bez nastrzyku, w środku szarawe i troszkę twardsze. Zależy co kto lubi...ale od dziś tylko z nastrzykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Nie jest to reguła, że koniecznie 14 dni jeszcze parę czynników wpływa na to czy się mięsko przepekluje czy nie.Dlaczego się boisz nastrzyku :question: Pozdrawiam :wink: P.S.Ja kiedyś przy nastrzyku "miałem maciupkie oczko" Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Nie jest to reguła, że koniecznie 14 dni jeszcze parę czynników wpływa na to czy się mięsko przepekluje czy nie. Dlaczego się boisz nastrzyku :question: Pozdrawiam :wink: P.S.Ja kiedyś przy nastrzyku "miałem maciupkie oczko"bac sie nie boje ale niewiem jak to robic?? I co to sa te oczka?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Grudnia 2009 W zasadzie peklujesz małe kawałki więc i bez nastrzyku powinno być dobrze.A małe niedopeklowane oczko nie dyskwalifikuje wyrobu,ale Ty go raczej nie zobaczysz :wink: Pozdrawiam serdecznie.Oczko to miejsce w środku peklowanego wyrobu gdzie nie dotarła solanka,jest koloru szarego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Znaczy nie masz np. strzykawki do zrobienia "zastrzyków" dla mięska :question: A odnośnie peklowania bez nastrzyku to już chyba się pytałeś :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4611 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Pamiętaj że im dłużej peklujesz, to dodawaj wiecej soli np tak jak w Tebeli.Jeżeli dasz mniej soli jest większa szansa na różne nieciekawe historie. Na pierwszy raz proponuje dostosować się do Tabeli.....proponuje także nastrzyk szynek, możesz to zrobic zwykłą strzykawką i igłą. Wyrównaj sól do 200g na 2 litry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Znaczy nie masz np. strzykawki do zrobienia "zastrzyków" dla mięska :question: A odnośnie peklowania bez nastrzyku to już chyba się pytałeś :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4611 Pozdrawiam :wink:Pytalem ale jutro bede dzialal dlatego wglebiam sie dalej.A te strzykawki to takie zwykle czy jakies specjalne do miesa?? Odpowiec na strzykawki mam powyzej dzieki .A co do nastrzyku to dokladnie jak to sie robi i jaka solanke sie wtrzykuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zwykłe,z apteki.Staraj się kupić największą i długą,grubą igłę.Wstrzykujesz solankę którą zrobiłeś do peklowania,wkładasz igłę w mięso i powoli ją wyciągając jednocześnie wciskasz tłok strzykawki.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Solanka taka jak wg tabeli do peklowania.Jak to się robi??Bierzesz strzykawę nabierasz solankę i w kilku miejscach po trochu wstrzykujesz. Kup zwykłe w aptece i grubą igłę. Ja chciałem kupić 60 ml ale mieli tylko 20ml, ale też super wyszło.Śmiało.........Dasz nastrzyk to nie będziesz musiał tak długo peklować. Moje peklowały się 3 dni z nastrzykiem i są bardzo dobre Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Grudnia 2009 czy to nastrzykiwanie to jakas specjalna procedura czy tylko wbijam igle i wszykuje ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Wyżej już Ci napisałem. Normalne nastrzykiwanie.Możesz wstrzykiwać powoli i powoli wyciągać Pamietaj by zrobic to w kilku miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Tylko wbijasz igłę i wstrzykujesz. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Przepraszam za te wszystki pytania .Ale tak dla pewnosci jak mam gotowa solanke powiedzmy na 1kg miesa czyli 0.4 litra ile tego wstzryknac do miesa bo niejest to jakas zawrotna ilosc plynu a miso musi sie jeszcze schowac w solance na pare dniDziekuje za wyrozumialosc i pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Wstrzykujesz ok.6-7 % wagi mięsa.Przejrzyj na spokojnie tabelę Dziadka i wszystko będziesz wiedział.Powodzenia. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Wstrzykujesz ok.6-7 % wagi mięsa.Przejrzyj na spokojnie tabelę Dziadka i wszystko będziesz wiedział.Powodzenia. Pozdrawiam serdecznie.W tabeli Dziadka interesuje mnie peklowanie 5 dni jest nastrzyk albo 1 lub 1.5 czym to jest uzaleznione ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Pamiętaj że im dłużej peklujesz, to dodawaj wiecej soli np tak jak w Tebeli. Jeżeli dasz mniej soli jest większa szansa na różne nieciekawe historie. Nie pomyliłeś się ???? Spójrz na tabele Dziadka - im dłużej peklujesz tym mniej dajesz peklosoli - to jest tak jasno ujete, że.... nie mieszaj w głowach... no chyba, że masz na myśli jednak Tebele a nie Tabele Dziadka Dla przypomnienia http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 ----------------------------------------------------------------------------------- Pewnie od 1 nastrzyku do 1,5 nastrzyku (tolerancja) - tak myślę... bo masz podane, że "ml nastrzyku łącznie 60 - 90" . Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Ok juz rozumiem chodzi o sterzenie solanki jak jest miejsza potrzeba 1.5 nastrzyku oczywiscie na 5 dni peklowania .A odnosnie tych przypraw to przyprawy dajemy bezposrednio do solanki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Ilość dodanej solanki/w nastrzyku/ jest zależna od wagi peklowanego elementu.Tabela jest opracowana dla elementów o wadze 0,8-1,2 kg i stąd te rozbieżności.Alehar,dobrze,ze wychwyciłeś ten błąd,im dłuższe peklowanie tym stężenie solanki niższe.W tabeli to wszystko widać.Tak,przyprawy dajemy do solanki.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertj Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Czy zasady solanki z tabeli traktujemy tak samo do kazdego rodzaju miesa np szynka schab boczek itd??? Czyli jak tabela jest opracowana na 1 kg miesa to jak bede mial szynke ok 2 kilo to wsztykuje 120ml zgadza sie ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Tak,przyprawy dajemy do solanki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.