Skocz do zawartości

Prosze o pomoc pierwsze peklowanie


Rekomendowane odpowiedzi

Witam jutro bede probowal peklowac mieso tz szynki 2szt 1kg sztuka schab ok 1.5 kg i boczek ok 1.5 kg. Wedzenie bedzie po okolo 12 dniach .Wedlug kalkulatora wyszlo mi 2 litry wody i 170gram peksoli.Temperatura peklowania bedzie okolo 7-8 stopni .Czy taka mieszanka bedzie odpowiednia .A jezeli chodzi o przyprawy typu ziele angielski czosnek itp jaka miare przybrac zeby nie przesadzic .Dodam ze peklowanie bez nastrzyku .Czy te przyprawy trzeba zagotowac w wodzie i tylko dodac wode do solanki czy calosc razem z przyprawami?

Prosze o podpowiedzi Dzieki Robert

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witaj. Bardzo pomocna tebela DZIADKA...

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&start=0

 

Przyprawy jak kto lubi, uważaj na zielę angielskie, bo stracznie mocne to jest.

Przyprawy dodałem do solanki, nie gotowałem ich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91478
Udostępnij na innych stronach

Ale jak nie nastrzykniesz mięska (oprócz boczku) to będziesz miał tzw.oka w środku.Chyba, że zakładasz peklowanie ok 14dni :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91481
Udostępnij na innych stronach

Ale jak nie nastrzykniesz mięska (oprócz boczku) to będziesz miał tzw.oka w środku.Chyba, że zakładasz peklowanie ok 14dni :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Czyli mieso trzeba peklowac min 14 dni bez nastrzyku jak do tego ma sie tem ok 7-8 stopni czy mieso mi sie nie popsuje ?? i co z solanka 5kg misa 170gram peksoli i 2 litry wody bedzie OK ???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91482
Udostępnij na innych stronach

Dla bezpieczeństwa możesz troszkę dosolić i utrzymać w miarę niskich temperaturach.

 

 

Może trochę nie w temacie ale powiem tak.

Dziś uwędziłem szynki, jedne były bez nastrzyku drugie z nastrzykiem(pierwszy raz z nastrzykiem).

Szyneczki z nasztrzykiem mięciutkie, różowiutkie. Szyneczki bez nastrzyku, w środku szarawe i troszkę twardsze. Zależy co kto lubi...ale od dziś tylko z nastrzykiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91483
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to reguła, że koniecznie 14 dni jeszcze parę czynników wpływa na to czy się mięsko przepekluje czy nie.

Dlaczego się boisz nastrzyku :question:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S.Ja kiedyś przy nastrzyku "miałem maciupkie oczko"

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91484
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to reguła, że koniecznie 14 dni jeszcze parę czynników wpływa na to czy się mięsko przepekluje czy nie.

Dlaczego się boisz nastrzyku :question:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S.Ja kiedyś przy nastrzyku "miałem maciupkie oczko"

bac sie nie boje ale niewiem jak to robic?? I co to sa te oczka??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91486
Udostępnij na innych stronach

W zasadzie peklujesz małe kawałki więc i bez nastrzyku powinno być dobrze.

A małe niedopeklowane oczko nie dyskwalifikuje wyrobu,ale Ty go raczej nie zobaczysz :wink:

 

Pozdrawiam serdecznie.

Oczko to miejsce w środku peklowanego wyrobu gdzie nie dotarła solanka,jest koloru szarego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91487
Udostępnij na innych stronach

Znaczy nie masz np. strzykawki do zrobienia "zastrzyków" dla mięska :question:

A odnośnie peklowania bez nastrzyku to już chyba się pytałeś :grin:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4611

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91488
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj że im dłużej peklujesz, to dodawaj wiecej soli np tak jak w Tebeli.

Jeżeli dasz mniej soli jest większa szansa na różne nieciekawe historie.

 

Na pierwszy raz proponuje dostosować się do Tabeli.....proponuje także nastrzyk szynek, możesz to zrobic zwykłą strzykawką i igłą. Wyrównaj sól do 200g na 2 litry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91490
Udostępnij na innych stronach

Znaczy nie masz np. strzykawki do zrobienia "zastrzyków" dla mięska :question:

A odnośnie peklowania bez nastrzyku to już chyba się pytałeś :grin:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4611

 

Pozdrawiam :wink:

Pytalem ale jutro bede dzialal dlatego wglebiam sie dalej.A te strzykawki to takie zwykle czy jakies specjalne do miesa??

Odpowiec na strzykawki mam powyzej dzieki .A co do nastrzyku to dokladnie jak to sie robi i jaka solanke sie wtrzykuje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91492
Udostępnij na innych stronach

Zwykłe,z apteki.Staraj się kupić największą i długą,grubą igłę.

Wstrzykujesz solankę którą zrobiłeś do peklowania,wkładasz igłę w mięso i powoli ją wyciągając jednocześnie wciskasz tłok strzykawki.

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91493
Udostępnij na innych stronach

Solanka taka jak wg tabeli do peklowania.

Jak to się robi??

Bierzesz strzykawę nabierasz solankę i w kilku miejscach po trochu wstrzykujesz.

 

 

Kup zwykłe w aptece i grubą igłę.

Ja chciałem kupić 60 ml ale mieli tylko 20ml, ale też super wyszło.

Śmiało.........Dasz nastrzyk to nie będziesz musiał tak długo peklować.

Moje peklowały się 3 dni z nastrzykiem i są bardzo dobre :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91494
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam za te wszystki pytania .Ale tak dla pewnosci jak mam gotowa solanke powiedzmy na 1kg miesa czyli 0.4 litra ile tego wstzryknac do miesa bo niejest to jakas zawrotna ilosc plynu a miso musi sie jeszcze schowac w solance na pare dni

Dziekuje za wyrozumialosc i pozdrawiam Robert

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91498
Udostępnij na innych stronach

Wstrzykujesz ok.6-7 % wagi mięsa.Przejrzyj na spokojnie tabelę Dziadka i wszystko będziesz wiedział.Powodzenia.

 

Pozdrawiam serdecznie.

W tabeli Dziadka interesuje mnie peklowanie 5 dni jest nastrzyk albo 1 lub 1.5 czym to jest uzaleznione ???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91502
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj że im dłużej peklujesz, to dodawaj wiecej soli np tak jak w Tebeli.

Jeżeli dasz mniej soli jest większa szansa na różne nieciekawe historie.

Nie pomyliłeś się ???? Spójrz na tabele Dziadka - im dłużej peklujesz tym mniej dajesz peklosoli - to jest tak jasno ujete, że.... nie mieszaj w głowach... no chyba, że masz na myśli jednak Tebele a nie Tabele Dziadka

 

Dla przypomnienia http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327

-----------------------------------------------------------------------------------

 

 

Pewnie od 1 nastrzyku do 1,5 nastrzyku (tolerancja) - tak myślę... bo masz podane, że "ml nastrzyku łącznie 60 - 90" .

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91503
Udostępnij na innych stronach

Ok juz rozumiem chodzi o sterzenie solanki jak jest miejsza potrzeba 1.5 nastrzyku oczywiscie na 5 dni peklowania .

A odnosnie tych przypraw to przyprawy dajemy bezposrednio do solanki ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91504
Udostępnij na innych stronach

Ilość dodanej solanki/w nastrzyku/ jest zależna od wagi peklowanego elementu.Tabela jest opracowana dla elementów o wadze 0,8-1,2 kg i stąd te rozbieżności.

Alehar,dobrze,ze wychwyciłeś ten błąd,im dłuższe peklowanie tym stężenie solanki niższe.W tabeli to wszystko widać.

Tak,przyprawy dajemy do solanki.

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91505
Udostępnij na innych stronach

Czy zasady solanki z tabeli traktujemy tak samo do kazdego rodzaju miesa np szynka schab boczek itd??? Czyli jak tabela jest opracowana na 1 kg miesa to jak bede mial szynke ok 2 kilo to wsztykuje 120ml zgadza sie ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3385-prosze-o-pomoc-pierwsze-peklowanie/#findComment-91506
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.