Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów - jutro kupuję półtuszę wieprzową - część mięsa idzie do peklowania (8-10 dni), jak przechować mięso przeznaczone no kiełbasę - mroźic ? czy nadwyżki kiełbasy zrobionej z takiego mięsa też mogę zamrozić?
doktor
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3390-peklowanie-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82bas/
Udostępnij na innych stronach

jak przechować mięso przeznaczone no kiełbasę - mroźic ?

A nie lepiej w niedzielę zrobić kiełbaskę, uwędzić i taką przechować w zamrażarce? Wyjmujesz porcję kiełbasy z zamrażarki, rozmrażasz ją w lodówce i dopiero parzysz.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3390-peklowanie-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82bas/#findComment-91730
Udostępnij na innych stronach

doktor, Najlepiej zrobić kiełbasę i nadwyżki nie zostawiać. Nadmiar kiełbasy dobrze zrobionej nie musi być mrożona i zapewniam będzie super. Podwędź na zimno i trwałość wydłużysz. Wrażliwość do wędlin zapewne nabyłeś na kupnych wyrobach. Mrozić można wszystko, nie zaszkodzi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3390-peklowanie-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82bas/#findComment-91731
Udostępnij na innych stronach

Powiem Wam tak Panowie:

"każdy kij ma dwa końce" i" jak by nie stanąć,tak plecy z tyłu".

Nie chce mi się robić np. co tydzień. Robię raz w miesiącu. Trochę się rozda dzieciom,ale wśród innych asortymentów , te 7-em czy 8-em kg cienkiej zostaje. 2kg zawsze po wędzeniu,a nieraz jeszcze po parzeniu,{ zależy co to za towar},wieszam wysoko w kuchni i potem podchodzimy z żoną ,kroimy i po kawałku chrupiemy{zawsze pierwszy plasterek dla pieska,bo on jest przeważnie z "penicyliną"}-plasterek. Pozostałą,żeby mieć zawsze coś świeżego na ciepło do musztardy, bez parzenia w porcjach zamrażam,tak jak to robi Radzio.{kiedyś mroziłem ,-parzoną,ale ze względu na dwukrotne moczenie jej w wodzie tą metodą,-zrezygnowałem.A jak by ktoś spytał,- co lepsze , czy zamrożenie ,czy przechowywanie przez okres około miesiąca w lodówce w 2 - 4 st C,to tak jak na wstępie z tym kijem i plecami.Ale wolę sparzyć mrożoną,a naturalnie wyschniętą mam na kijku .

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3390-peklowanie-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82bas/#findComment-91742
Udostępnij na innych stronach

jutro kupuję półtuszę wieprzową - część mięsa idzie do peklowania (8-10 dni), jak przechować mięso przeznaczone no kiełbasę

Temat wraca jak bumerang ;)

My robimy kiełbaski od razu i w czasie kiedy mięso na wędzonki pekluje się, to kiełbaski ładnie się podsuszają. Z tym że my takie krojone w cienkie plasterki kiełbaski lubimy.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3390-peklowanie-a-wyr%C3%B3b-kie%C5%82bas/#findComment-91745
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.