Skocz do zawartości

Szynka westfalska


Rekomendowane odpowiedzi

Z sredniej szynki ok 8 kg wyjmujemy kości i solimy,biorąc 10 dag peklosoli.Po 24h zalewamy szynke solanką,przyrządzoną w następujący sposób. Do naczynia wkładamy 5 dag jałowca,5 dag kolendry.5 dag pieprzu do tego naczynia wlewamy 5l wody przegotowanej (wrzątek) po 10 minutach dodajemy60dag peklosoli,10dag miodu.Mieszamy,aż do rozpuszczenia się peklosoli.Szynke zalewamy przestudzoną solanką

i trzymamy odpowiednią liczbę dni, licząc po 1,5 dnia na 1 kg mięsa,czyli szynkę 8kg trzymamy ok 2 tygodni.Tak zapeklowaną szynkę moczymy w wodzie przez 4h,dokładnie wycieramy i sznurujemy bardzo mocno.Wędzimy dymem zimnym dębowym przez 2 tygodnie z dodatkiem jałowca.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/
Udostępnij na innych stronach

Szczepan, jak masz, to podeslij do każdego przepisu zdjęcia. To dopiero bedzie wzrokowa wyżerka. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/#findComment-4401
Udostępnij na innych stronach

Maxsell jestem w trakcie robienia szynek,jak będą gotowe to zrobie fotki i podesle.Pozdr

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/#findComment-4403
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Czy według tego przepisu można także zrobić mniejszej kawałki szynki, takie 1 do 2 kg ? Ile godzin dziennie trzeba wędzić zimnym dymem ? I na koniec: czy zamiast dębiny można użyć buku albo olchy ? Wędzę w małej wędzarni Borniaka więc nie dostanę do niej zrębków dębowych.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Ciechowy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/#findComment-230967
Udostępnij na innych stronach

Czy według tego przepisu można także zrobić mniejszej kawałki szynki, takie 1 do 2 kg ?

Można.

Ile godzin dziennie trzeba wędzić zimnym dymem ?

W obecnych warunkach atmosferycznych ( lato ) 2 godz., o ile osiągniesz temp. zimnego wędzenia

czy zamiast dębiny można użyć buku albo olchy

. Skłaniałbym się za bukiem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/#findComment-231020
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.