SZCZEPAN Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Października 2006 Z sredniej szynki ok 8 kg wyjmujemy kości i solimy,biorąc 10 dag peklosoli.Po 24h zalewamy szynke solanką,przyrządzoną w następujący sposób. Do naczynia wkładamy 5 dag jałowca,5 dag kolendry.5 dag pieprzu do tego naczynia wlewamy 5l wody przegotowanej (wrzątek) po 10 minutach dodajemy60dag peklosoli,10dag miodu.Mieszamy,aż do rozpuszczenia się peklosoli.Szynke zalewamy przestudzoną solankąi trzymamy odpowiednią liczbę dni, licząc po 1,5 dnia na 1 kg mięsa,czyli szynkę 8kg trzymamy ok 2 tygodni.Tak zapeklowaną szynkę moczymy w wodzie przez 4h,dokładnie wycieramy i sznurujemy bardzo mocno.Wędzimy dymem zimnym dębowym przez 2 tygodnie z dodatkiem jałowca. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Października 2006 Szczepan, jak masz, to podeslij do każdego przepisu zdjęcia. To dopiero bedzie wzrokowa wyżerka. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/#findComment-4401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 17 Października 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Października 2006 Maxsell jestem w trakcie robienia szynek,jak będą gotowe to zrobie fotki i podesle.Pozdr Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/#findComment-4403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechowy Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Czy według tego przepisu można także zrobić mniejszej kawałki szynki, takie 1 do 2 kg ? Ile godzin dziennie trzeba wędzić zimnym dymem ? I na koniec: czy zamiast dębiny można użyć buku albo olchy ? Wędzę w małej wędzarni Borniaka więc nie dostanę do niej zrębków dębowych.Z góry dziękuję za odpowiedźPozdrawiamCiechowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/#findComment-230967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Czy według tego przepisu można także zrobić mniejszej kawałki szynki, takie 1 do 2 kg ? Można. Ile godzin dziennie trzeba wędzić zimnym dymem ? W obecnych warunkach atmosferycznych ( lato ) 2 godz., o ile osiągniesz temp. zimnego wędzenia czy zamiast dębiny można użyć buku albo olchy. Skłaniałbym się za bukiem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/#findComment-231020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woldemord Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Przy następnym razie jedną szynkę spróbuję tym sposobem. Cytuj Emaks - sprzęt gastronomiczny, frytownice, bemary, płyty grillowe Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/342-szynka-westfalska/#findComment-231435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.