Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Technologia wytwarzania sera:

10l mleka koziego podgrzewam do 80 stopni, dodaję płaską łyżeczkę

podpuszczki(czasami ser wytrąca się rzadki i długo (dobę)ścieka na

tetrze-wtedy serwatka jest praktycznie biała i mętna.Jeśli ser jest

twardy, kroję go na części i w rajstopie zanurzam w gorącej wodzie i

formuję. Rzadki ser wkładam do rajstopy i też staram się go formować ale

bez gorącej wody. Wkładam je do solanki na 2 doby. Oba rodzaje serów

suszę 1,5 doby i przekładam sposobem góra-dół.

Wędzę go ok 5 godz. w niezbyt gorącym dymie(nie mam termometru).

Dlaczego po tym procesie sery są smaczne, ale kruszą się i są trudne do

krojenia.

co robię źle ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/
Udostępnij na innych stronach

A czy przed wędzeniem nie są kruche?

Myślę,że przsadzasz z temperaturą podgrzewania mleka przed dodaniem podpuszczki.

 

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92285
Udostępnij na innych stronach

Napewno nie wedzenie ma wpływ na kruchość serów, więcej na ten temat pewnie napisze Ela. Ja wędzę sery przygotowane przez Elę i wystarczą 3-4 godz. w temperaturze 30 stopni C w niezbyt gęstym dymie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92296
Udostępnij na innych stronach

kudłaty00,

Bez obrazy,ale skoro pytasz.?

Czytałam Twój post parę razy i nadal mam niejasności,ale po kolei.Czemu podgrzewasz mleko aż do 80 st? Nie odmierzasz dokładnie podpuszczki (nie wiem jaka)? Jaki jest czas ścinania skrzepu?

I jaki ser chcesz osiągnąć na koniec? A skąd wogóle pomysł robienia takiego właśnie sera?

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92331
Udostępnij na innych stronach

Enzym podpuszczki w 50st. C zamiera.

Białka mleka w temp. 80st.C (szczególnie kazeina) staje sie łykowata. Ponieważ ścina się w rozpyleniu, nie tworzy ziarna, ser jest kruchy.

Jedynie albuminy i globuliny znoszą wysokie temperatury. Ale w mleku kozim jest ich zaledwie 0,7%. Zawartość kazeiny to 2,9%

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92333
Udostępnij na innych stronach

kudłaty00,

Bez obrazy,ale skoro pytasz.?

Czytałam Twój post parę razy i nadal mam niejasności,ale po kolei.Czemu podgrzewasz mleko aż do 80 st? Nie odmierzasz dokładnie podpuszczki (nie wiem jaka)? Jaki jest czas ścinania skrzepu?

I jaki ser chcesz osiągnąć na koniec? A skąd wogóle pomysł robienia takiego właśnie sera?

Witam

Na wstepie napisze ze pisze w imieniu mojej mamy nie jest komputerowa a poprosila mnie o pomoc bo sobie nie moze poradzic.

1. podgrzewa mleko do 80st zeby sie szybko scielo

2.na 10 l plaska lyzeczka podpuszki (zamowionej z allegro)

3.skrzep scina sie w 10-15 min jak powiedziala blyskawicznie

4.ser miekki nie kruszacy sie ala oscypek :D

5.ojciec znalazl taki w internecie i taki stosuja probujac zmianic to i owo zeby wyszlo ale bez rezultatu.

 

W domu sa 4 kozy wiec mleka jes w brod. z tego co wiem mleko jest mrozone (na wieksza ilosc) i dopiero wtedy przetwarzane na sery.

 

Elu prosba od mamy jakbys miala jakis przepis - dokladne insrtukcje jak zrobic taki ser z koziego mleka bedzie Ci bardzo wdzieczna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92334
Udostępnij na innych stronach

Bardzo proszę.Zaznaczę, iż takie serki robię,ale ciągle sie uczę.

Mamie zapewne chodzi o "gotowca" więc nie będę ię rozpisywała.

Droga Pani Mamo! Może zróbcie na próbę tak:

5 litrów koziego mleka,prosto z dojenia (czemu mrożone) podgrzewamy do 36 st.dodajemy podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie (chłodnej,ale nie zimnej) w ilości ok pół łyżeczki.Nadal nie wiem jakie stężenie ma podpuszczka.Więc musicie próbować.

Po uzyskaniu skrzepu (ścięciu) delikatnie kroimy w kostkę ok 0,5 cm.W garnku rzecz jasna.Musi się oddzielić serwatka.Delikatnie odcedzamy na gęstym sicie.Formujemy w rękach serki(powinno być 5 małych) Wyciskamy nadmiar serwatki,mocząc w dość gorącej wodzie.Odkładamy do obeschnięcia na ok 5-8 godzin.Wkładamy w siatki i wędzimy.

powodzenia

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92344
Udostępnij na innych stronach

Odkładamy do obeschnięcia na ok 5-8 godzin.Wkładamy w siatki i wędzimy.

 

Elu . Przepraszam że się wcinam , do solanki się serka nie daje :question:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92345
Udostępnij na innych stronach

o matko i córko!!!!!!!!!!!

Jasne, że sie daje,przepraszam za straszliwą pomyłkę :blush:

Po odciśnięciu serków wkładamy do solanki-woda z solą kamienną, w ilości takiej ,żeby serki swobodnie pływały.Ja moczę je ok 5 godz.bo nie lubimy zbyt słonych.

Andrzeju, dziękuję za zwrócenie uwagi. :blush:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92346
Udostępnij na innych stronach

Obrazek

Bardzo proszę.Zaznaczę, iż takie serki robię,ale ciągle sie uczę.

Mamie zapewne chodzi o "gotowca" więc nie będę ię rozpisywała.

Droga Pani Mamo! Może zróbcie na próbę tak:

5 litrów koziego mleka,prosto z dojenia (czemu mrożone) podgrzewamy do 36 st.dodajemy podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie (chłodnej,ale nie zimnej) w ilości ok pół łyżeczki.Nadal nie wiem jakie stężenie ma podpuszczka.Więc musicie próbować.

Po uzyskaniu skrzepu (ścięciu) delikatnie kroimy w kostkę ok 0,5 cm.W garnku rzecz jasna.Musi się oddzielić serwatka.Delikatnie odcedzamy na gęstym sicie.Formujemy w rękach serki(powinno być 5 małych) Wyciskamy nadmiar serwatki,mocząc w dość gorącej wodzie.Odkładamy do obeschnięcia na ok 5-8 godzin.Wkładamy w siatki i wędzimy.

powodzenia

Przekazuje serdeczne pozdrowienia i zyczenia Wesloych Swiat (od mamy :D)

Proba serow i wedzenia bedzie w sobote wiec jak nie zapomne :) dam znac jak poszlo

raz jeszcze DZIEKUJE !!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92350
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

o matko i córko!!!!!!!!!!!

Jasne, że sie daje,przepraszam za straszliwą pomyłkę :blush:

Po odciśnięciu serków wkładamy do solanki-woda z solą kamienną, w ilości takiej ,żeby serki swobodnie pływały.Ja moczę je ok 5 godz.bo nie lubimy zbyt słonych.

Andrzeju, dziękuję za zwrócenie uwagi. :blush:

Elu serdeczne podziekowania i zyczenia swiateczne od mamy :)

ser wyszedl przepyszny i w takiej konsystencji jak powinien :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-93744
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.