kudlaty00 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2009 WitamTechnologia wytwarzania sera:10l mleka koziego podgrzewam do 80 stopni, dodaję płaską łyżeczkę podpuszczki(czasami ser wytrąca się rzadki i długo (dobę)ścieka na tetrze-wtedy serwatka jest praktycznie biała i mętna.Jeśli ser jest twardy, kroję go na części i w rajstopie zanurzam w gorącej wodzie i formuję. Rzadki ser wkładam do rajstopy i też staram się go formować ale bez gorącej wody. Wkładam je do solanki na 2 doby. Oba rodzaje serów suszę 1,5 doby i przekładam sposobem góra-dół.Wędzę go ok 5 godz. w niezbyt gorącym dymie(nie mam termometru).Dlaczego po tym procesie sery są smaczne, ale kruszą się i są trudne do krojenia.co robię źle ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2009 A czy przed wędzeniem nie są kruche?Myślę,że przsadzasz z temperaturą podgrzewania mleka przed dodaniem podpuszczki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolunia Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Napewno nie wedzenie ma wpływ na kruchość serów, więcej na ten temat pewnie napisze Ela. Ja wędzę sery przygotowane przez Elę i wystarczą 3-4 godz. w temperaturze 30 stopni C w niezbyt gęstym dymie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2009 kudłaty00,Bez obrazy,ale skoro pytasz.?Czytałam Twój post parę razy i nadal mam niejasności,ale po kolei.Czemu podgrzewasz mleko aż do 80 st? Nie odmierzasz dokładnie podpuszczki (nie wiem jaka)? Jaki jest czas ścinania skrzepu?I jaki ser chcesz osiągnąć na koniec? A skąd wogóle pomysł robienia takiego właśnie sera? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Enzym podpuszczki w 50st. C zamiera. Białka mleka w temp. 80st.C (szczególnie kazeina) staje sie łykowata. Ponieważ ścina się w rozpyleniu, nie tworzy ziarna, ser jest kruchy.Jedynie albuminy i globuliny znoszą wysokie temperatury. Ale w mleku kozim jest ich zaledwie 0,7%. Zawartość kazeiny to 2,9% Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty00 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2009 kudłaty00, Bez obrazy,ale skoro pytasz.? Czytałam Twój post parę razy i nadal mam niejasności,ale po kolei.Czemu podgrzewasz mleko aż do 80 st? Nie odmierzasz dokładnie podpuszczki (nie wiem jaka)? Jaki jest czas ścinania skrzepu? I jaki ser chcesz osiągnąć na koniec? A skąd wogóle pomysł robienia takiego właśnie sera? Witam Na wstepie napisze ze pisze w imieniu mojej mamy nie jest komputerowa a poprosila mnie o pomoc bo sobie nie moze poradzic. 1. podgrzewa mleko do 80st zeby sie szybko scielo 2.na 10 l plaska lyzeczka podpuszki (zamowionej z allegro) 3.skrzep scina sie w 10-15 min jak powiedziala blyskawicznie 4.ser miekki nie kruszacy sie ala oscypek 5.ojciec znalazl taki w internecie i taki stosuja probujac zmianic to i owo zeby wyszlo ale bez rezultatu. W domu sa 4 kozy wiec mleka jes w brod. z tego co wiem mleko jest mrozone (na wieksza ilosc) i dopiero wtedy przetwarzane na sery. Elu prosba od mamy jakbys miala jakis przepis - dokladne insrtukcje jak zrobic taki ser z koziego mleka bedzie Ci bardzo wdzieczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Bardzo proszę.Zaznaczę, iż takie serki robię,ale ciągle sie uczę. Mamie zapewne chodzi o "gotowca" więc nie będę ię rozpisywała. Droga Pani Mamo! Może zróbcie na próbę tak: 5 litrów koziego mleka,prosto z dojenia (czemu mrożone) podgrzewamy do 36 st.dodajemy podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie (chłodnej,ale nie zimnej) w ilości ok pół łyżeczki.Nadal nie wiem jakie stężenie ma podpuszczka.Więc musicie próbować. Po uzyskaniu skrzepu (ścięciu) delikatnie kroimy w kostkę ok 0,5 cm.W garnku rzecz jasna.Musi się oddzielić serwatka.Delikatnie odcedzamy na gęstym sicie.Formujemy w rękach serki(powinno być 5 małych) Wyciskamy nadmiar serwatki,mocząc w dość gorącej wodzie.Odkładamy do obeschnięcia na ok 5-8 godzin.Wkładamy w siatki i wędzimy. powodzenia Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Odkładamy do obeschnięcia na ok 5-8 godzin.Wkładamy w siatki i wędzimy. Elu . Przepraszam że się wcinam , do solanki się serka nie daje :question: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Grudnia 2009 o matko i córko!!!!!!!!!!!Jasne, że sie daje,przepraszam za straszliwą pomyłkę :blush: Po odciśnięciu serków wkładamy do solanki-woda z solą kamienną, w ilości takiej ,żeby serki swobodnie pływały.Ja moczę je ok 5 godz.bo nie lubimy zbyt słonych.Andrzeju, dziękuję za zwrócenie uwagi. :blush: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty00 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Obrazek Bardzo proszę.Zaznaczę, iż takie serki robię,ale ciągle sie uczę. Mamie zapewne chodzi o "gotowca" więc nie będę ię rozpisywała. Droga Pani Mamo! Może zróbcie na próbę tak: 5 litrów koziego mleka,prosto z dojenia (czemu mrożone) podgrzewamy do 36 st.dodajemy podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie (chłodnej,ale nie zimnej) w ilości ok pół łyżeczki.Nadal nie wiem jakie stężenie ma podpuszczka.Więc musicie próbować. Po uzyskaniu skrzepu (ścięciu) delikatnie kroimy w kostkę ok 0,5 cm.W garnku rzecz jasna.Musi się oddzielić serwatka.Delikatnie odcedzamy na gęstym sicie.Formujemy w rękach serki(powinno być 5 małych) Wyciskamy nadmiar serwatki,mocząc w dość gorącej wodzie.Odkładamy do obeschnięcia na ok 5-8 godzin.Wkładamy w siatki i wędzimy. powodzenia Przekazuje serdeczne pozdrowienia i zyczenia Wesloych Swiat (od mamy ) Proba serow i wedzenia bedzie w sobote wiec jak nie zapomne dam znac jak poszlo raz jeszcze DZIEKUJE !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-92350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty00 Opublikowano 25 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Grudnia 2009 o matko i córko!!!!!!!!!!! Jasne, że sie daje,przepraszam za straszliwą pomyłkę :blush: Po odciśnięciu serków wkładamy do solanki-woda z solą kamienną, w ilości takiej ,żeby serki swobodnie pływały.Ja moczę je ok 5 godz.bo nie lubimy zbyt słonych. Andrzeju, dziękuję za zwrócenie uwagi. :blush: Elu serdeczne podziekowania i zyczenia swiateczne od mamy ser wyszedl przepyszny i w takiej konsystencji jak powinien Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-93744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Grudnia 2009 :grin: Smacznego.Pozdrawiam Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3422-problem-z-serem-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-93760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.