Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

słonina wędzona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacek__13

jacek__13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • Miejscowośćrzeszów

Napisano 16 gru 2009 - 14:13

robił ktoś wędzoną sloninę w płacie jeśli tak to czy tylko zmiękkczał czy tez coś dodawał proszę o akieś rady dzięki

#2 WojtekW

WojtekW

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 282 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 16 gru 2009 - 16:20

Słoninę wędzoną robiłem pierwszy raz w zeszłym tygodniu. Ze świnki 160 kg (miałem połowę). Słonina była gruba na 3-5cm (bez skóry). Przez 3 dni nacierałem solą i papryką słodką i ostrą z umiarem. Wędziłem około 5 godzin w temp. 45-55 stopni. Wyszła bardzo dobra. Rozpuszcza się w ustach.

#3 jacek__13

jacek__13

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 50 postów
  • Miejscowośćrzeszów

Napisano 16 gru 2009 - 16:23

jaka dawka soli czy peklo soli na kilogram dawałeś ??

#4 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 16 gru 2009 - 16:27

Witam.
Słoninę, to możesz do worka soli wrzucić i tak nie przyjmie więcej jak może :cool:

Ja z jdnych "waryjacji" na temat słoniny zapożyczyłem od Kruszynki.Moje poprawki do tego przepisu to najpierw 2 tygodnie słonina natarta solą i do lodówki oraz zwiększenie 2 razy soli do wywaru (tzn. na 1L wody 1 szklanka soli).Następne modyfikacje to wystarczy gotować 15 min i można podwędzić zimnym dymem po leżakowaniu w lodówce.

Przepis Kruszynki

1,5 kg słoniny,
1 główka czosnku.

Wywar:

1 l wody,
1/2 szklanki soli,
garść łupin z cebuli,
3 liście laurowe,
15 ziaren czarnego pieprzu.

Składniki wywaru zagotować i do wrzątku włożyć słoninę. Gotować 15-30 min. (zależy to od grubości słoniny i od tego, jaką chcemy uzyskać - jędrną, czy bardziej miękką). Zdjąć z ognia, zostawić w wywarze na dobę pod przykryciem. Wyjąć, osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę i natrzeć słoninę. Włożyć do chłodziarki, a potem na kilka dni do zamrażarki. Sprawdzone - pycha.



Pozdrawiam :wink:

#5 WojtekW

WojtekW

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 282 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 16 gru 2009 - 16:34

Dawałem 20 g/kg soli (nie peklosoli).

#6 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 16 gru 2009 - 16:52

"Moja" :grin: soninka na święta :cool:
Już tak leży za 2 tygodnie i jeszcze pewnie poleży :grin:

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Tu podaję drugi wariant słoniny, podany przez Kruszynkę.Robiłem i wychodzi "prima sort" Niektórzy mieli sposobność spróbowania na ostatnim spotkaniu w Napoleonowie .

Wywar:

ziele angielskie,
kminek,
goździki,
majeranek,
kolendra.

Po zagotowaniu ostudzić.
Słoninę natrzeć solą - 5 dag na kilo słoniny i ułożyć w glinianym naczyniu przesypując ponownie solą i przekładając listkami laurowymi i cebulą. Zalać zimnym wywarem i na 20 dni odstawić w chłodne miejsce. Wędzić w zimnym dymie.


Dodam jeszcze, że słonina faktycznie musi być ściśle upchana i mocno zasypana/przesypana solą.

Pozdrawiam :wink:

#7 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 16 gru 2009 - 21:54

Znalazłem dziś książeczkę a w niej przepis na słoninę :grin:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam :wink:

#8 kszafran

kszafran

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 05 lut 2010 - 18:03

Ja ostatnio szykowałem słoninę przed świętami. Peklowała się razem z szynkami w solance. A'propo - metoda na pływającą pyrę to 13 dkg soli na 1 litr wody. Moczyło się to wszystko ok 2 tygodnie (pamiętać o obracaniu). Potem wędzenie kilkanaście godzin. Słoninka krócej, aż złapie złocisty kolorek. Pychota. Polecam zapakowanie mięska przed wędzeniem w 2-3 rajstopki (po żonie) aby się nie okopciły. ten sposób znalazłem na ty forum. Polecam. Co do słoninki, to gdyby szło wędzić w kuchni to chyba nic innego bym nie robił. Oglądałem na ipla "Ewa gotuje" odc. chyba 76 - może tak? Jeśli to kryptoreklama to niech admin. to zdanie usunie. Smacznego !

#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10788 postów

Napisano 05 lut 2010 - 18:12

Polecam zapakowanie mięska przed wędzeniem w 2-3 rajstopki (po żonie) aby się nie okopciły. ten sposób znalazłem na ty forum. Polecam.


Musisz w takim razie jeszcze trochę potrenować osuszanie i wędzenie i nie będziesz musiał zabierać żonie rajstop ani skarpetek.Ja też tak zaczynałem ,ale teraz już w nic nie zawijam .Trening czyni mistrza.

#10 kszafran

kszafran

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 05 lut 2010 - 18:24

Zapewne tak. Dopiero się uczę. Postawiłem na działce małą wędzarkę, wędziłem głównie ryby. Osuszanie to połowa sukcesu.

#11 sawca

sawca

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 516 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 05 lut 2010 - 20:12

Osuszanie to połowa sukcesu.


A ja myślę że 90% , jak nie osuszysz to będą np.: kwaśne wędzonki. Oczywiście pod warunkiem że nie przesolisz :cool:

#12 hidden

hidden

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćlegnica

Napisano 08 lut 2019 - 14:21

Witam .Słonina którą uwielbiam robię w trzech fazach czyli -1 faza to peklowanie (100g soli na litr wody +1kg słoninki -2dni), 2-faza- ja osobiście gotuję tyle aby słoninka była "przezroczysta" ,ale można też parzyć  standardowo  +przyprawy jakie kochamy (czy jeszcze posolimy wodę to już sprawa indywidualna ale będziemy solić w 3-ciej fazie więc nie ma takiej potrzeby-) ...... 3-cia faza  czyli "klou"(dla nie wtajemniczonych pazur,sznyt,finalny smak)   gorącą słoninę nacieram solą oraz przyprawami (  ja daję  paprykę ostrą lub chilli ,sól  i przyprawę myśliwską na bazie cząbru tymianku i rozmarynu) i  zamykamy w folii aluminiowej do czasu wędzenia  - wędzenie (ja preferuję niskie temperatury ok 30 C -2 godzinki ale każdy "dymek" będzie idealny pod warunkiem że to min.1 godzinka.Pozdrawiam i polecam.



#13 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10788 postów

Napisano 08 lut 2019 - 14:58

-1 faza to peklowanie

 

Witaj.Drobna uwaga o ile pozwolisz. :)

1-faza jak widzę w przepisie  to solenie nie peklowanie bo używasz soli a nie peklosoli.

 

2-faza- ja osobiście gotuję

 

Ja tej fazy nie stosuję.Dobieram tak słoninę żeby była miękka surowa 

Przyprawy to rzecz gustu.Mnie najlepiej smakuje odtoczona ostrą papryką. :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 878 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 08 lut 2019 - 15:41

W handlu można dostać paprykę wędzoną.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych