Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to witam sąsiadkę z Pyrlandi - Wolsztyn sie kłania.

Mam leżeć bułczanki w zamrażalce, oj chyba sobie dzisiaj zjem :devil:

no a leberka też świetna rzecz.

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11311
Udostępnij na innych stronach

... czarne.... Nie jadłam go już z 10lat :cry: bo w żadnym sklepie się już teraz nie pokazuje...

ciekawostką jest że czarne można kupić pod warszawą :shock:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11317
Udostępnij na innych stronach

,,,ha, ha pod Warszawą kiszka łódzka :grin: a w Łodzi nie zobaczysz. Może gdzieś jeszcze w jakiś sklepach rzeźniczych bywa ale tam gdzie ja kupuję - w dwóch sklepach firmowych, które mam najbliżej domu to nie ma i już :cry:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11322
Udostępnij na innych stronach

Hej Oli,toż to my prawie sąsiedzi."Prawie za winklem jeno hajda i już na na miejscu."

Mów mi szybko czy masz wędzarnię to może podskoczę do Ciebie z szyneczką i

się przyłączę.My kiedyś wędziliśmy w bece na podwórzu ale teraz tyle samochodów stoi,

że nie ma gdzie się ruszyć.A bułczankę właśnie z gara wyjmuję,świetnie wyszła.Mniam,mniam.Pozdrowionka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11324
Udostępnij na innych stronach

Bułczanka:

-1 cała głowa i 2 ogony wieprzowe[powycinałam tłuszcz i odrzuciłam]

-0,5kg nerek i 0,5 serc wieprzowych

W sumie powinno być na czysto 2 kg masy mięsnej.

-1kg bułek ale nie tych bagietkowych[nadmuchanych] tylko normalnych

-100gram krwi suszonej

-4cebule

-sól,majeranek,pieprz,ziele ang.,liście laurowe

-jelita wieprzowe

 

Głowę i ogony ugotować do miekkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela ang. i liści laurowych .W drugim garnku ugotować serca i nerki.Nerki przed ugotowaniem oczyścić z kanalików i raz odgotować[inaczej będą cuchnąć].

Cebule podsmażyć i udusić do miękkości na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki smalcu.

Wszystko razem zmielić jeden raz przez sitko do maku.

Dodać 4 garście majeranku,1łyżkę soli, 1łyżkę pieprzu,1łyżeczkę mielonego ziela ang. Ale ilość przypraw to kwestia indywidualnych upodobań.

Dobrze wszystko wymieszać.

Bułkę pokroić na kawałki o wielkości ok.1,5cm.Pozwolić jej trochę obeschnąć.

100gram krwi rozpuścić w 1 litrze letniego rosołu spod mięsa.Zalać bułkę krwią lekko

wymieszać i odstawić na pół godz.

Połączyć masę z bułkami aż wszystko będzie czerwone.Nie rozduszać specjalnie bułek, część powinna zostać w kawałkach.Odstawić na pół godziny.Jeżeli zrobi się za gęste dodać rosołu.To jest luźniejsze niż mięso na kiełbasy.Ewentualnie jeszcze doprawić.

Jelita napełniać bardzo luźno bo bułka napęcznieje.Najlepiej robić w wianuszki po 4 sztuki.

Rosół spod mięsa zmieszać na pół z przegotowaną wodą.Do ledwo mrugającego rosołu wkładać bułczanki i od razu zmniejszyć ogień na malutki.Parzyć 20 minut.Wyjmować ostrożnie i wkładać do miski ,nie wieszać.Miskę nakryć ręcznikiem,zostawić do ostudzenia.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11363
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

nie znam tych receptur :???:

 

Ja podam recepturę ze starych norm branżowych

Kiszka bułczanka krwista - skład na 10 kg

 

Mięso z głów wiep. - 1kg

Podgardle - 1,5kg

Skórki, wieprzowina krwista kl IV płuca wieprzowe 3,5kg skórek nie więcej niż 0,5kg

Krew wieprzowa - 2kg

Bułka tarta (lub ususzona bułka w całości) - 2kg

 

Przyprawy

sól - 0,18kg

cebula - 0,20kg

Majeranek 0,02kg

Pieprz ziołowy 0,01kg

ziele angielskie - 0,003kg

 

Materiały pomocnicze

krótkie kiełbaśnice wszystkich rozmiarów na długość dogodną aby się zmieściła do kociołka lub osłonka poliamidowa o średnicy 35mm

 

Wszystkie składniki oprócz bułki gotujemy do miękkości. Na gotującą wodę wlewamy krew (najlepiej samą plazmę) po 5 minutach gotowania wrzucamy wszystkie składniki

Po ugotowaniu odsadzamy masze mięska zostawiając sobie rosół.

Wszystkie składniki mielimy przez siatkę o średnicy 3 mm.

Bułkę zalewamy rosołem w ilości 30% wagi bułki. Następnie możemy dodać rosołu tyle aby bułka wchłonęła rosół a nie w nim pływała.

 

Usuwamy podczas mieszanie wszystkie chrząstki

 

Dodajemy przyprawy i mieszamy (dobrze) nadziewamy w jelita tak aby związać jedną pętelką (kółka) i gotujemy

 

Nadzianą kaszankę (kółka) wrzucamy na wrzątek i gotujemy w temperaturze 80 -82 stopnie przez 25-35 minut w zależności od wielkości batonu do uzyskania 70 stopnie w wewnątrz batona.

 

 

Wydajność około 100-110%

 

 

 

żYCZę SMACZNEGO :tongue:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11683
Udostępnij na innych stronach

RECEPTURA - KISZKA łóDZKA skład na 10 kg

 

Ja podam recepturę ze starych norm branżowych

 

Podgardle - 2,5kg

Skórki - 1KG

Tłuszcz twardy - 0,5kg

Krew - 3,5kg

Bułka czerstwa - 2,5kg

 

 

Przyprawy

sól - 0,25kg

Pieprz ziołowy 0,02kg

ziele angielskie - 0,005kg

cynamon - 0,002 kg

 

Materiały pomocnicze

krótkie kiełbaśnice wszystkich rozmiarów na długość dogodną aby się zmieściła do kociołka lub osłonka poliamidowa o średnicy 35mm

 

Wszystkie składniki oprócz bułki gotujemy do miękkości. Na gotującą wodę wlewamy krew (najlepiej samą plazmę) po 5 minutach gotowania wrzucamy wszystkie składniki

Po ugotowaniu odsadzamy masze mięska zostawiając sobie rosół.

Podgardle po wystudzeniu kroimy w kostkę 5-8 mm resztę składników mielimy przez siatkę o średnicy 2-3 mm.

Bułkę zalewamy rosołem w ilości 30% wagi bułki. (można nasączyć osoczem z krwi)

 

Dodajemy przyprawy i mieszamy (dobrze) nadziewamy w jelita tak aby związać jedną pętelką (kółka) i gotujemy

 

Nadzianą kaszankę (kółka) wrzucamy na wrzątek i gotujemy w temperaturze 80 -82 stopnie przez 35-35 minut w zależności od wielkości batonu do uzyskania 70 stopnie w wewnątrz batona.

 

 

Wydajność około 90-100%

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11685
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.