kornelia Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 U nas to z bułką to bułczanka,to z kaszą to kaszok a wątrobianka to leberka.Jak widzę u każdego inaczej,no i fajnie ,przynajmniej jest wesoło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 No to witam sąsiadkę z Pyrlandi - Wolsztyn sie kłania.Mam leżeć bułczanki w zamrażalce, oj chyba sobie dzisiaj zjem :devil: no a leberka też świetna rzecz.pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 ... czarne.... Nie jadłam go już z 10lat bo w żadnym sklepie się już teraz nie pokazuje...ciekawostką jest że czarne można kupić pod warszawą :shock: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 ,,,ha, ha pod Warszawą kiszka łódzka :grin: a w Łodzi nie zobaczysz. Może gdzieś jeszcze w jakiś sklepach rzeźniczych bywa ale tam gdzie ja kupuję - w dwóch sklepach firmowych, które mam najbliżej domu to nie ma i już Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Hej Oli,toż to my prawie sąsiedzi."Prawie za winklem jeno hajda i już na na miejscu."Mów mi szybko czy masz wędzarnię to może podskoczę do Ciebie z szyneczką isię przyłączę.My kiedyś wędziliśmy w bece na podwórzu ale teraz tyle samochodów stoi,że nie ma gdzie się ruszyć.A bułczankę właśnie z gara wyjmuję,świetnie wyszła.Mniam,mniam.Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Teraz robiąc specjalnie zapamiętałam dokładny przepis.Jeśli są zainteresowani ,mogę podać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zbędne pytanie. Jasne że są chętni :!: :!: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Bułczanka:-1 cała głowa i 2 ogony wieprzowe[powycinałam tłuszcz i odrzuciłam]-0,5kg nerek i 0,5 serc wieprzowychW sumie powinno być na czysto 2 kg masy mięsnej.-1kg bułek ale nie tych bagietkowych[nadmuchanych] tylko normalnych-100gram krwi suszonej-4cebule-sól,majeranek,pieprz,ziele ang.,liście laurowe-jelita wieprzowe Głowę i ogony ugotować do miekkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela ang. i liści laurowych .W drugim garnku ugotować serca i nerki.Nerki przed ugotowaniem oczyścić z kanalików i raz odgotować[inaczej będą cuchnąć].Cebule podsmażyć i udusić do miękkości na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki smalcu.Wszystko razem zmielić jeden raz przez sitko do maku.Dodać 4 garście majeranku,1łyżkę soli, 1łyżkę pieprzu,1łyżeczkę mielonego ziela ang. Ale ilość przypraw to kwestia indywidualnych upodobań.Dobrze wszystko wymieszać. Bułkę pokroić na kawałki o wielkości ok.1,5cm.Pozwolić jej trochę obeschnąć.100gram krwi rozpuścić w 1 litrze letniego rosołu spod mięsa.Zalać bułkę krwią lekkowymieszać i odstawić na pół godz.Połączyć masę z bułkami aż wszystko będzie czerwone.Nie rozduszać specjalnie bułek, część powinna zostać w kawałkach.Odstawić na pół godziny.Jeżeli zrobi się za gęste dodać rosołu.To jest luźniejsze niż mięso na kiełbasy.Ewentualnie jeszcze doprawić.Jelita napełniać bardzo luźno bo bułka napęcznieje.Najlepiej robić w wianuszki po 4 sztuki.Rosół spod mięsa zmieszać na pół z przegotowaną wodą.Do ledwo mrugającego rosołu wkładać bułczanki i od razu zmniejszyć ogień na malutki.Parzyć 20 minut.Wyjmować ostrożnie i wkładać do miski ,nie wieszać.Miskę nakryć ręcznikiem,zostawić do ostudzenia. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 nie znam tych receptur :???: Ja podam recepturę ze starych norm branżowych Kiszka bułczanka krwista - skład na 10 kg Mięso z głów wiep. - 1kg Podgardle - 1,5kg Skórki, wieprzowina krwista kl IV płuca wieprzowe 3,5kg skórek nie więcej niż 0,5kg Krew wieprzowa - 2kg Bułka tarta (lub ususzona bułka w całości) - 2kg Przyprawy sól - 0,18kg cebula - 0,20kg Majeranek 0,02kg Pieprz ziołowy 0,01kg ziele angielskie - 0,003kg Materiały pomocnicze krótkie kiełbaśnice wszystkich rozmiarów na długość dogodną aby się zmieściła do kociołka lub osłonka poliamidowa o średnicy 35mm Wszystkie składniki oprócz bułki gotujemy do miękkości. Na gotującą wodę wlewamy krew (najlepiej samą plazmę) po 5 minutach gotowania wrzucamy wszystkie składniki Po ugotowaniu odsadzamy masze mięska zostawiając sobie rosół. Wszystkie składniki mielimy przez siatkę o średnicy 3 mm. Bułkę zalewamy rosołem w ilości 30% wagi bułki. Następnie możemy dodać rosołu tyle aby bułka wchłonęła rosół a nie w nim pływała. Usuwamy podczas mieszanie wszystkie chrząstki Dodajemy przyprawy i mieszamy (dobrze) nadziewamy w jelita tak aby związać jedną pętelką (kółka) i gotujemy Nadzianą kaszankę (kółka) wrzucamy na wrzątek i gotujemy w temperaturze 80 -82 stopnie przez 25-35 minut w zależności od wielkości batonu do uzyskania 70 stopnie w wewnątrz batona. Wydajność około 100-110% żYCZę SMACZNEGO :tongue: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 RECEPTURA - KISZKA łóDZKA skład na 10 kg Ja podam recepturę ze starych norm branżowych Podgardle - 2,5kg Skórki - 1KG Tłuszcz twardy - 0,5kg Krew - 3,5kg Bułka czerstwa - 2,5kg Przyprawy sól - 0,25kg Pieprz ziołowy 0,02kg ziele angielskie - 0,005kg cynamon - 0,002 kg Materiały pomocnicze krótkie kiełbaśnice wszystkich rozmiarów na długość dogodną aby się zmieściła do kociołka lub osłonka poliamidowa o średnicy 35mm Wszystkie składniki oprócz bułki gotujemy do miękkości. Na gotującą wodę wlewamy krew (najlepiej samą plazmę) po 5 minutach gotowania wrzucamy wszystkie składniki Po ugotowaniu odsadzamy masze mięska zostawiając sobie rosół. Podgardle po wystudzeniu kroimy w kostkę 5-8 mm resztę składników mielimy przez siatkę o średnicy 2-3 mm. Bułkę zalewamy rosołem w ilości 30% wagi bułki. (można nasączyć osoczem z krwi) Dodajemy przyprawy i mieszamy (dobrze) nadziewamy w jelita tak aby związać jedną pętelką (kółka) i gotujemy Nadzianą kaszankę (kółka) wrzucamy na wrzątek i gotujemy w temperaturze 80 -82 stopnie przez 35-35 minut w zależności od wielkości batonu do uzyskania 70 stopnie w wewnątrz batona. Wydajność około 90-100% Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/344-bu%C5%82czanka/page/2/#findComment-11685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.