Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam takie male pytanko.....

czy taki jogurt mozna zrobic z mleka koziego

Ja robię z koziego jogurcik :smile:

Mleko poddaję pasteryzacji,potem studzę do temp.45 st.

Na litr daję dużą łyzkę jogurtu gotowego z sklepu.Najlepszy (dla nas) danone i grecki

Dokładnie mieszam.Ze względu,że robię ok.20 litrów w tygodniu,jogurtownica stała się dawno za mała.W zimę jak grzeją grzejniki,albo kominki-taki garnek przykrywam i pod kocyk,nastepnie w ciepe miejsce,Rano-gotowy.

Z koziego mleka jest kremowy,lekko słonawy,orzeźwijący.

Jednym słowem polecam!

Z dodatkie zmiksowanych owoców-ummm przepyszny

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3521-domowy-jogurt/page/2/#findComment-108103

Elu,

obniż temperaturę fermentacji do 38 - 40 C. Najlepiej utrzymać ją jako stałą, przez cały okres fermentacji, choć wiem, że nie jest to łatwe, przy tak małej ilości.

Do greckiego, trzeba dodać mleko w proszku przed zaszczepieniem, równo rozprowadzić i umożliwić rehydratację. Nierówno rozprowadzone mleko w proszku spowoduje powstanie białkowych grudek. Ewentualnie jeżeli ktos ma dostęp do mleka skondensowanego niskotłuszczowego, to może doskonale zastąpić mleko w proszku. Jest o wiele bardziej łatwe w rozprowadzeniu w mleku. Niestety w przypadku sklepowego mleka skondensowanego cena nie zachęca. Można potraktować jako eksperyment. Co jest bardzo ważne - nie wolno mieszać fermentującego jogurtu, by nie zniszczyć skrzepu. Mieszamy tylko bezpośrednio po dodaniu kultury.

PZDR

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3521-domowy-jogurt/page/2/#findComment-108152

obniż temperaturę fermentacji do 38 - 40 C

Hmmmm,jasne,ale czemu? I w jakim celu to mleko w proszku.Ja nie lubię "piasku"w jogurcie,a niestety go wyczuwam.

Mój jogurt (tak mi się może wydaje) jest wyśmienity :thumbsup:

Postawiony na grzejniku,owiniety w kocyk długo trzyma temperaturę.Tak jak pisałam -po takim fermentowaniu nocnym,rano gotowy.Czasem bywa jeszcze ciepły,więc delikatnie do lodówki.Tak jak piszesz-oczywiście nie mieszany.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3521-domowy-jogurt/page/2/#findComment-108175

witajcie podpinam się pod temat

próbowałem zrobić z mleka kupnego jogurt wg przepisu z telewizji

czyli:

mleko zagrzać do 95 °C następnie ostudzić do około 45 °C i dodać jogurt naturalny i odczekać 9- 12 godzin.

Dlaczego nie wyszedł mi ten jogurt ?

zrobiło się troszkę kwaśne ale konsystencja była mleka.

Mleko kupiłem 3,2%.

Proszę o jakieś wskazówki, żeby następnym razem było już dobrze:)

kania
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3521-domowy-jogurt/page/2/#findComment-108201

Nie wyszło bo to nie mleko tylko płyn mleko-podobny.

Raczej jest to problem, który również zauważamy przy produkcji naszych rodzimych serków. Przy próbie produkcji z mleka UHT skrzep jest niemożliwy do osiągnięcia, przy produkcji z mleka pasteryzowanego w wysokich temperaturach wszystko zależy od czasu przetrzymania w tej temperaturze i stopnia denaturacji białek. Najlepsze jest mleko mikrofiltrowane, bo nie podlega żadnemu z tych procesów i białko jest w formie niezmienionej. Dostępne w sprzedaży chyba pod nazwą "zimne". Wychodzi dość drogo, bo kosztuje, jak kiedyś sprawdzałem ponad trzy złote, ale dla osób, które chcą rozpocząć przygodę z mlekiem i przetworami, a nie mającymi dostępu do świeżego prost od krowy - będzie jak znalazł.

Jak by się głębiej zastanowić, to przyczyną mogą być również fagi obecne w mleku lub otoczeniu, które wybiły naszą dobrą florę, ew. ktoś kto nieświadomie chciał pomóc i zamieszał skrzep podczas fermentacji.

PZDR

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3521-domowy-jogurt/page/2/#findComment-108205

"Jogurt (z tur. yoğurt), mleko bułgarskie – produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, sporządzany z mleka, w którym przez 4-8 godzin w temperaturze ok. 40°–50 °C rozwijają się bakterie Streptococcus thermophilus oraz Lactobacillus bulgaricus.

Zazwyczaj używa się mleka krowiego, choć może być robiony z każdego jego rodzaju – nawet sojowego. Czasem powstaje z dodatkiem probiotyków – wtedy produkt zazwyczaj nosi nazwę bio-jogurt

Bakterie przetwarzają cukier (laktozę) w kwas mlekowy, który powoduje denaturację zawartego w mleku białka, dzięki czemu jogurt uzyskuje charakterystyczną konsystencję. Obecnie często wzbogacany jest dodatkami smakowymi."

------------------------------------------------------------------

ser serenada

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3521-domowy-jogurt/page/2/#findComment-109200

• 3 miesiące temu...

Czy bakterie szczepów probiotycznych mają szansę się namnożyć w warunkach "domowych"?

Tak, mają szansę. jednak razem z jogurtem to raczej słabą. W necie panuje wielkie zamieszanie w tym temacie.

Należy sobie zdać sprawę przede wszystkim z tego, że szczepy probiotyczne bakterii powinny optymalnie rozmnażać się w temperaturze zbliżonej do temperatury ciała człowieka. Warunek ten spełnia grupa bakterii mezofilnych, czyli takich, które znajdujemy w kiszonkach, kwaśnym mleku i śmietanie.

Jogurt to produkt mleczny powstały w wyniku działania bakterii termofilnych, lubiących temperaturę powyżej 40st.C. (Lactobacillus bulgaricus, streptococcus thermophilus).

Jogurt probiotyczny powstaje w wyniku dodania bakterii probiotycznych w zaawansowanym stadium fermentacji jogurtowej. Jeżeli takim jogurtem zaszczepisz mleko i postawisz je w temp. 42 st.C. to dostaniesz jogurt z maleńką (pomijalną) ilością probiotyków, ponieważ w tak wysokiej temperaturze jeszcze żyją ale już prawie się nie rozmnażają. Jeżeli to mleko potrzymasz w temp. ok. 30st to jogut nie wyjdzie tylko zsiadłe mleko.

Nie zapominaj proszę jeszcze o tym, że bałkański jogurt jest zagęszczany mlekiem w proszku. Dlatego jest taki gęsty.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3521-domowy-jogurt/page/2/#findComment-119587