Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jaro71, teoretycznie po to, żeby się wszystko ładnie "przegryzło" i uleżało. Praktycznie... nie mam pojęcia, bo kiełbasy tak samo smakują z osadzaniem jak i bez tego procesu :tongue:
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3523-osadzanie-kie%C5%82basy/#findComment-95716
Udostępnij na innych stronach

:shock:

Celem osadzania wędlin jest osuszenie powiechrzni osłonek i równomierne "osadzenia" się w nich masy mięsnej. Gdzieś to tu na tej stronce wyczytałem :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3523-osadzanie-kie%C5%82basy/#findComment-95718
Udostępnij na innych stronach

Ano pisałem o tym już kilka razy a szukajka nie chce wyszukać - Chyba jest jakaś nie dorobiona - wiec powtarzam

OSADZANIE - Kiełbasy poddawane obróbce cieplnej osadza sie w temp. 20-30stC . czas osadzania wynosi 0,5 - 2 godz , w zależności od średnicy batonów. Kiełbasy wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych o temp. 2 – 6 st C o zalecanej wilgotności względnej powietrza ok. 85 % przez 1-4 dni . aż wszystkie składniki będą widoczne przez osuszoną osłonkę batonu . W przypadku stosowania w produkcji peklowania szybkiego (nitrytowego ) proces osadzania można pominąć.

OSADZANIE – ma na celu ocieknięcie i osuszenie powierzchni batonu przed wędzeniem właściwe wypełnienie osłonek (ewentualne powietrze zostaje wypchnięte do górnej części batonu ) wyrównanie smaku i koloru w batonach, oraz jest końcowym etapem procesów peklowania W przypadku kiełbas drobno rozdrobnionych (zwłaszcza cienkich ) proces ten trwa ok. 30 min do 2 godz. , natomiast kiełbas suszonych – od kilkunastu godz. do kilku dni . W tym przypadku proces osadzania jest również pierwszym okresem dojrzewania . Pozdrawiam

 

[ Komentarz dodany przez: vtec: Nie 17 Sty, 2010 07:54 ]

Trzeba wiedzieć jak szukać ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=17183&highlight=#17183

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3523-osadzanie-kie%C5%82basy/#findComment-95719
Udostępnij na innych stronach

ja zostawiam cienkie na noc i rano wędzę oczywiście w chłodnym miejscu

Jeżeli robi się w jeden dzień to minimum 1godz w temperaturze pokojowej

ale ogólna zasada jest taka jak Dziadek napisał

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3523-osadzanie-kie%C5%82basy/#findComment-95729
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.