jaro71 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Witam grono wędzarnicze.Ja mam małe pytanie odpowiedzcie mi w jakim celu osadzamy kiełbase przed wędzeniem oraz jaki powinien byc cas osadzania kiełbas cienkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3523-osadzanie-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Stycznia 2010 jaro71, teoretycznie po to, żeby się wszystko ładnie "przegryzło" i uleżało. Praktycznie... nie mam pojęcia, bo kiełbasy tak samo smakują z osadzaniem jak i bez tego procesu :tongue: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3523-osadzanie-kie%C5%82basy/#findComment-95716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Stycznia 2010 :shock: Celem osadzania wędlin jest osuszenie powiechrzni osłonek i równomierne "osadzenia" się w nich masy mięsnej. Gdzieś to tu na tej stronce wyczytałem :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3523-osadzanie-kie%C5%82basy/#findComment-95718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Ano pisałem o tym już kilka razy a szukajka nie chce wyszukać - Chyba jest jakaś nie dorobiona - wiec powtarzam OSADZANIE - Kiełbasy poddawane obróbce cieplnej osadza sie w temp. 20-30stC . czas osadzania wynosi 0,5 - 2 godz , w zależności od średnicy batonów. Kiełbasy wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych o temp. 2 – 6 st C o zalecanej wilgotności względnej powietrza ok. 85 % przez 1-4 dni . aż wszystkie składniki będą widoczne przez osuszoną osłonkę batonu . W przypadku stosowania w produkcji peklowania szybkiego (nitrytowego ) proces osadzania można pominąć. OSADZANIE – ma na celu ocieknięcie i osuszenie powierzchni batonu przed wędzeniem właściwe wypełnienie osłonek (ewentualne powietrze zostaje wypchnięte do górnej części batonu ) wyrównanie smaku i koloru w batonach, oraz jest końcowym etapem procesów peklowania W przypadku kiełbas drobno rozdrobnionych (zwłaszcza cienkich ) proces ten trwa ok. 30 min do 2 godz. , natomiast kiełbas suszonych – od kilkunastu godz. do kilku dni . W tym przypadku proces osadzania jest również pierwszym okresem dojrzewania . Pozdrawiam [ Komentarz dodany przez: vtec: Nie 17 Sty, 2010 07:54 ] Trzeba wiedzieć jak szukać https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=17183&highlight=#17183 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3523-osadzanie-kie%C5%82basy/#findComment-95719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paula Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Stycznia 2010 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435&page=2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3523-osadzanie-kie%C5%82basy/#findComment-95721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Stycznia 2010 ja zostawiam cienkie na noc i rano wędzę oczywiście w chłodnym miejscuJeżeli robi się w jeden dzień to minimum 1godz w temperaturze pokojowejale ogólna zasada jest taka jak Dziadek napisał Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3523-osadzanie-kie%C5%82basy/#findComment-95729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.