Skocz do zawartości

Zielony ser - marmurek i caly zielony


Rekomendowane odpowiedzi

Nowa propozycja sera, a raczej jego wykonania.

Ser typy Gouda z szałwią :!:

 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3527-zielony-ser-marmurek-i-caly-zielony/
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Myślę że gęstwa była bardzo grubo krojona i lekko obsuszana. Następnie dodajemy sparzoną i kutrowaną szałwię . Mocno prasujemy i chyba gotowe. Dojrzewa i - no właśnie. Myślę że znalazło się tam błękit brylantowy E133+żółcień chinolinowa E104

Pozdro

Jacek

--------------------------------------

Wszystko do domowego wyrobu wędlin, serów itp

. http://www.zdrowodomowo.pl/ .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3527-zielony-ser-marmurek-i-caly-zielony/#findComment-95814
Udostępnij na innych stronach

Myślę że znalazło się tam błękit brylantowy E133+żółcień chinolinowa E104

Kolega bardzo chemiczny, jak widzę :grin:

Chociaż nie ukrywam, na widok E dostaję gęsiej skórki. A ser takowy to ostatnio konsumowałam (ze sklepu, nie własnej produkcji) i w smaku ciekawy, nie powiem :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3527-zielony-ser-marmurek-i-caly-zielony/#findComment-95815
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Myślę że gęstwa była bardzo grubo krojona i lekko obsuszana. Następnie dodajemy sparzoną i kutrowaną szałwię . Mocno prasujemy i chyba gotowe. Dojrzewa i - no właśnie. Myślę że znalazło się tam błękit brylantowy E133+żółcień chinolinowa E104

Pozdro

Jacek

--------------------------------------

Wszystko do domowego wyrobu wędlin, serów itp

. http://www.zdrowodomowo.pl/ .

:lol: BRAWO

Przydaje się jeszcze silne schłodzenie pokrojonego skrzepu przed mieszaniem z kutrowaną szałwia. a z resztek drobnicy robi się ten calkiem zielony :wink: :cool:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3527-zielony-ser-marmurek-i-caly-zielony/#findComment-95816
Udostępnij na innych stronach

Myślę że znalazło się tam błękit brylantowy E133+żółcień chinolinowa E104

... czyli, można śmiało powiedzieć ,iż jest to produkt "bez zbędnych polepszaczy i konserwantów" ( tak sygnowanych, jest obecnie wiele produktów spożywczych) :lol: :lol: :lol:

... znajdują się w nim tylko... te niezbędne :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3527-zielony-ser-marmurek-i-caly-zielony/#findComment-95821
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...
Czy ktoś robił taki ser? U mnie w mieście można kupić taki z pesto, myślicie, że wystarczy wymieszać pesto z bazylii ze skrzepem i pozwolić dojrzewać? Edytowane przez madeja_iwo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3527-zielony-ser-marmurek-i-caly-zielony/#findComment-478119
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.