Darino Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 Maja 2010 czytałem ale jakoś nie wiem jak te grzybki użyć do burakow?Sprawdzone :!: Gotowy kefir nie wstrząsasz, tylko przelewasz przez serwetę bawełnianą . Tylko przed tym wyławiamy główki kefirka, szkoda aby zostały przerobione do sera :wink: Białko tzw. kazeina zostaje w w serwecie, a to co spława do miski to ciecz pożądana do zakwaszenia. Przezroczysta ciecz koloru lekko zielonkawego służy do zakwasów :clap: A z kazeiny robisz serek, który jak masz ochotę możesz nawet prasować i dojrzewać. Ale to już jest extra temat. Serek bez chemi i bez przeróbki cieplnej :!: Pozdrawiam [ Dodano: Sob 15 Maj, 2010 11:33 ] Po ostatnich wiadomościach nie potrafię zdobyć się na coś co mnie przekona do uczciwości AzjatówTen kefirek to nic nowego, piłem go już u dziadków w Wrzeszczu na ul. Lelewela :wink: na początku lat 70 tych. Wtedy piłem bo musiałem, dziś go piję bo mi smakuje :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3540-zakwas-z-burak%C3%B3w-czy-jest-ok/page/2/#findComment-111613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 15 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Maja 2010 no to już wiem dzięki Darino Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3540-zakwas-z-burak%C3%B3w-czy-jest-ok/page/2/#findComment-111614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VipDelikatesy Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zakwas z buraków to bardzo fajna i smaczna sprawa,pod warunkiem że dodasz odpowiednie proporcje. Łatwo jest spartaczyć przepis. Cytuj Ekskluzywne delikatesy Internetowe - www.vipdelikatesy.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3540-zakwas-z-burak%C3%B3w-czy-jest-ok/page/2/#findComment-113685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TcM-Art Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Czerwca 2010 jako że jestem po technikum żywienia, to na wigilie klasowa która sobie organizowaliśmy w szkole (pracownia gastronomiczna) przygotowałem 3 tyg wcześniej zakwas buraczany na barszcz... Barszcz wyszedł miodzio malina a zakwas był tak aromatyczny że chciało się pić surowy w domu zawsze tez ja przygotowuje zakwas i nie żałuje sobie czosnku :P potem i tak się redukuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3540-zakwas-z-burak%C3%B3w-czy-jest-ok/page/2/#findComment-113690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mB Opublikowano 24 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Października 2010 Drugi raz próbowałem zrobić kwas z buraków. Dziś zlewałem i był gesty jak krew i bardzo ciemny nie klarowny. Na pewno nie taki jak pokazuje grzes855 lubPapla Czy znowu mi się nie udało? Woda była jeszcze gorąca. Dlatego barszcz był zrobił się gęsty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3540-zakwas-z-burak%C3%B3w-czy-jest-ok/page/2/#findComment-129218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Barszcz wigilijny wg KucykaBuraki muszą być kamienne. Mięczaki odpadają bo są przemrożone, albo archiwalne – mają już ponad rok. Skórka bez pleśni i głębokich obić. wywar 1Włoszczyzny nie ma co żałować. 2 pęczki całe nie zaszkodzą w niewielkiej (2 – 3 szklanki) ilości dobrze osolonej wody sporządzamy wywar. wywar 2Cebula, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, Z przypalonej na palniku jednej większej cebuli, 15 goździków, 20 kulek ziela angielskiego, 10 liści laurowych zalanych mała ilością wody uzyskujemy esencję przyprawową. wywar 3grzyby suszone leśne, najlepiej borowiki, choć i podgrzybki są ok. Kilka może 8 większych kapeluszy. Trzeba je namoczyć przez noc w wodzie. Po zagotowaniu mamy wywar grzybowyNajlepsza maszyna do mielenia mięsa z przystawką do tarcia na wióry, ja nie ma wystarczy zwyła tarka jarzynowa . Wysoki garnek z pokrywką, 5 kilo buraków umytych i pokrojonych, , puszczamy przez maszynę lub trzemy na tarce i posypując kwaskiem cytrynowym umieszczamy w wysokim garze. Najlepiej aby wióry z kwasem postały tak dobę w temperaturze pokojowej, ale nie jest to jakaś niezbędna niezbędność. Gar wstawiamy na palnik i dodajemy dwie, trzy szklanki wody, ale dobrej miękkiej wody – może być żywiec niegazowany albo oligocen Żeromski. Gar stawiamy na ogień nie za wielki. Taki średni palnik puszczony na maxa wystarczy. Jakie ma dodawanie niewielkiej ilości wody znaczenie – buraki należy uparować a nie ugotować. Niczym owoce w sokowniku oddadzą cały sok. Stopniowo gar będzie się nagrzewał ku górze w miarę jak wióry będą parowane, aż z pod pokrywki zacznie uchodzić strumień pary. Wtedy ogrzewanie wyłączamy i czekamy z pół godzinki aż towar deko przestygnie.Na cedzak ładujemy towar prawie do pełna i przyciskając talerzykiem tłoczymy sok. Nie ma co się martwić że pierwsze warstwy wiórów oddają tylko kilka strumyków soku. Całość płynu i tak jest na dnie. Powtarzamy parowanie i tłoczenie. Po drugim cyklu wióry stają się blade, zaś w mniejszym garze znajdzie się w sumie ok. 3 l sensu buraczanego.Teraz uwaga: moment parowania jest ostatnim, gdzie barszcz gotujemy. Jeśli uzyskany sok ponownie doprowadzi się do wrzenia na dłużej, wtedy zmieni barwę na nieciekawą – brunatnawą.Aby się przekonać czy dobrą moc ma nasz wywar, można zrobić krwisty test: w zagłębienie wilgotnej dłoni odwróconej wnętrzem ku górze wlewamy łyżeczkę soku z buraków. Następnie przechylamy dłoń tak, aby spłynął on po palcach. Po czym pokazujemy niespodziewanie dłoń najbliższemu domownikowi. Jeśli wrzaśnie on „o, Jezu!” albo, co lepsze zemdleje – znaczy że moc soku jest właściwa . Jeśli zaś spotkasz się z uwagą: aleś się barszczem zalał – znak że oszukiwałeś i coś cienkiego ci wyszło...Teraz chwila najważniejsza wszystko łączymy. Z tym że o ile z ilością wywaru warzywnego i grzybowego nie przesadzimy, to z ilością przypraw korzennych trzeba uważać aby nie uzyskać gorzkiego smaku.Po dodaniu wywarów z jarzyn z przypraw korzennych i z grzybów powinno wyjść ok 4 litry barszczu Po podgrzaniu następuje korekta kwasowości przez dodanie cukru bądź soku z cytryny. Potem sól i... tu tajemnica: grubo zmielony pieprz. On odda smak i osiądzie na dnie. Taki barszcz jest prawie gotowy. Należy go zostawić na pół godziny w spokoju aby się ustał i zlać z nad osadu. Barszcz ma być klarowny niczym czerwone wino. SMACZNEGO! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3540-zakwas-z-burak%C3%B3w-czy-jest-ok/page/2/#findComment-464346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Wigilijny barszcz to tylko na zakwasie, już ponad tydzień w ciepełku buraczki krojone trzymam, wczoraj sprawdzałem, płyn gęsty, kwaśny.... będzie barszcz wigilijny i nie tylko - parę litrów będzie... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3540-zakwas-z-burak%C3%B3w-czy-jest-ok/page/2/#findComment-464371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Wigilijny barszcz to tylko na zakwasie, już ponad tydzień w ciepełku buraczki krojone trzymam, wczoraj sprawdzałem, płyn gęsty, kwaśny.... będzie barszcz wigilijny i nie tylko - parę litrów będzie... Brawo Ty Edytowane 27 Grudnia 2015 przez EAnna Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3540-zakwas-z-burak%C3%B3w-czy-jest-ok/page/2/#findComment-465140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Ja w tym roku zakisiłem buraczki tak jak ogórki. Wyszedł barszcz wspaniały , a co najważniejsze jeszcze dwa litrowe słoiki zostały i prawdopodobnie doczekają do Wielkanocy. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez EAnna Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3540-zakwas-z-burak%C3%B3w-czy-jest-ok/page/2/#findComment-465148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Września 2021 Robię sobie na bieżąco i piję od lat codziennie przynajmniej jedną szklankę zakwasu jako napój, lubię zakwas nieco słodszy, więc do zakwaszania zestawu, dodaję cukru. Nigdy nie przyspieszam żadnym "starterem". Zakwas startuje i zawsze zakwasza się sam, i trwa to nigdy nie dłużej niż 4 dni, dając wspaniały, słodko kwaśny smak i piękny ciemno czerwony kolor. Po 4 dniach przelewam w 1 litrowe szklane butelki z nakrętką i wstawiam do lodówki, w międzyczasie przygotowuję następny. Ten przepyszny zdrowy napój który to jednorazowo przygotowuję z 1 kg. pokrojonych drobniutko NINDŻĄ buraków, i 2 litrów letniej wody kranowej, plus reszta ingrediencji, czyli cukier, sól, przyprawy, i woda. Suma summarum z 1-1,2 kg. otrzymuję finalnie 3 litry gotowego do picia przepysznego zakwasu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3540-zakwas-z-burak%C3%B3w-czy-jest-ok/page/2/#findComment-721612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.