Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Uruchomiliśmy dzisiaj nowy, mam nadzieje, że interesujący dział. Będziemy tutaj przedstawiali najlepsze pozycje książkowe z zakresu domowego masarstwa, zarówno polskie, jak i zagraniczne. Wiele miejsca poświęcimy także filmom technologicznycm, a głownie naszemu "rodzącemu się" serialowi o domowym masarstwie.

Rozpoczniemy od książek. Na początek pójdą w obróbkę pozycje autorstwa naszego Kolegi Seminole. Sam autor będzie udzielał odpowiedzi na Wasze pytania i wątpliwości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/
Udostępnij na innych stronach

Witam w końcu się doczekaliśmy takiego działu. Pytanie w jaki sposób będziemy tu umieszczać książki czy skany okładek i spis tresci oraz odnosniki np. do : Chomika,

czy ocr?

Służe moją biblioteką :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-97909
Udostępnij na innych stronach

Witam w końcu się doczekaliśmy takiego działu.

Raczej tytułu działu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-98132
Udostępnij na innych stronach

Co Wy tacy nerwowi? :D Skończymy zaplanowane zadania :wink: i po zapewnieniu pełnego spokoju i bezpieczeństwa forum, zaczniemy zapełniac działy. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-98133
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
16-tka Kolego, to nasz elementarz, jak pisał Dziadek. Małe modyfikacje przepisów wymuszone rozwojem technologii (lodówki itp) - zmniejszenie ilości soli, zastąpienie saletry i soli peklosolą i otrzymujesz najbardziej zdrowe i smaczne wyroby.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100844
Udostępnij na innych stronach

Tak . Przepisy wewnętrzne nr 16 to co nam jest potrzebne , najważniejsze w nich to skład surowcowy ,przyprawy i proces produkcyjny. Peklowanie się zmieniło i tutaj w miejsce ilości soli i saletry wystarczy wpisać -Peklosol 17-20g na 1kg mięsa a najlepiej to zapamiętać i wszystko jest jasne . To są tradycyjne receptury nie skażone chemią Tylko jedno żeby te mięso było takie dzisiaj jak przewidują te przepisy . Jeszcze raz dziękujmy tej stronie że one do nas trafiły dzięki. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100887
Udostępnij na innych stronach

Muszę tutaj poochwalić Maxela za namawianie forumowiczów do używania peklosolu.

Również popieram.

... i pomyśleć, że kilkadziesiąt lat wstecz karano kadrę masarń za używanie azotynu sodu (nitryt).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100915
Udostępnij na innych stronach

Muszę tutaj poochwalić Maxela za namawianie forumowiczów do używania peklosoli.

Dlaczego, ponieważ "nowość" (mieszanka soli z nitrytem) jest szybsza? Saletra mimo dłuższego działania daje taki sam, lub nawet smaczniejszy wyrób. Pekosól stosuje tylko gdy mam zrobić wędlinę szybko (krócej niż tydzień). Gdy mam czas sól + saletra.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100931
Udostępnij na innych stronach

Proponuje wybór peklosoli głównie nowym adeptom naszego hobby. Jest łatwa w użyciu i zapewnia bezpieczne peklowanie. Tutaj nie można się pomylić w dawkowaniu składników.

Saletra jest i jeszcze pewnie długo będzie, podstawowym środkiem peklującym dla wędlin surowych. W przemyśle zaś, dodawana jest nadaj do składu solanek peklujących (nastrzykowych).

Wnuczku, ja także czasem sięgam po saletrę. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100936
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Przypominam Państwu po raz kolejny, że książki ściągacie na swoje dyski jedynie w ramach szkoleniowych i natychmiast po zapoznaniu się z ich treścią, usuwacie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-104223
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ostatnio otrzymali Państwo w prezencie świątecznym sporo bardzo wartościowych książek. Książek, których zdobycie w tej chwili na rynku graniczy z cudem. :grin:

Prosze to docenić i nie puszczać ich poza nasze forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-107401
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.