Maxell Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lutego 2010 Uruchomiliśmy dzisiaj nowy, mam nadzieje, że interesujący dział. Będziemy tutaj przedstawiali najlepsze pozycje książkowe z zakresu domowego masarstwa, zarówno polskie, jak i zagraniczne. Wiele miejsca poświęcimy także filmom technologicznycm, a głownie naszemu "rodzącemu się" serialowi o domowym masarstwie.Rozpoczniemy od książek. Na początek pójdą w obróbkę pozycje autorstwa naszego Kolegi Seminole. Sam autor będzie udzielał odpowiedzi na Wasze pytania i wątpliwości. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Lutego 2010 Witam w końcu się doczekaliśmy takiego działu. Pytanie w jaki sposób będziemy tu umieszczać książki czy skany okładek i spis tresci oraz odnosniki np. do : Chomika, czy ocr?Służe moją biblioteką :grin: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-97909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Lutego 2010 Witam w końcu się doczekaliśmy takiego działu.Raczej tytułu działu. Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-98132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Lutego 2010 Co Wy tacy nerwowi? Skończymy zaplanowane zadania :wink: i po zapewnieniu pełnego spokoju i bezpieczeństwa forum, zaczniemy zapełniac działy. :grin: „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-98133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lutego 2010 Raczej tytułu działu. PozdrawiamNa początek dobre i to :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-98182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wader Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Lutego 2010 nie wiem pogubiłem się trochę... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wader Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Lutego 2010 z tego co już trochę poczytałem na tej stronie to 16 i 21 to profesjonalne przepisy dotyczące wyrobów wędlin, ale wiedzy nigdy za dużo. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Lutego 2010 16-tka Kolego, to nasz elementarz, jak pisał Dziadek. Małe modyfikacje przepisów wymuszone rozwojem technologii (lodówki itp) - zmniejszenie ilości soli, zastąpienie saletry i soli peklosolą i otrzymujesz najbardziej zdrowe i smaczne wyroby. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Lutego 2010 Tak . Przepisy wewnętrzne nr 16 to co nam jest potrzebne , najważniejsze w nich to skład surowcowy ,przyprawy i proces produkcyjny. Peklowanie się zmieniło i tutaj w miejsce ilości soli i saletry wystarczy wpisać -Peklosol 17-20g na 1kg mięsa a najlepiej to zapamiętać i wszystko jest jasne . To są tradycyjne receptury nie skażone chemią Tylko jedno żeby te mięso było takie dzisiaj jak przewidują te przepisy . Jeszcze raz dziękujmy tej stronie że one do nas trafiły dzięki. Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Lutego 2010 Muszę tutaj poochwalić Maxela za namawianie forumowiczów do używania peklosoli. Pozdrowienia:nestor. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Lutego 2010 Muszę tutaj poochwalić Maxela za namawianie forumowiczów do używania peklosolu. Również popieram. ... i pomyśleć, że kilkadziesiąt lat wstecz karano kadrę masarń za używanie azotynu sodu (nitryt). https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Lutego 2010 Muszę tutaj poochwalić Maxela za namawianie forumowiczów do używania peklosoli. Dlaczego, ponieważ "nowość" (mieszanka soli z nitrytem) jest szybsza? Saletra mimo dłuższego działania daje taki sam, lub nawet smaczniejszy wyrób. Pekosól stosuje tylko gdy mam zrobić wędlinę szybko (krócej niż tydzień). Gdy mam czas sól + saletra. Pzdr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Lutego 2010 Proponuje wybór peklosoli głównie nowym adeptom naszego hobby. Jest łatwa w użyciu i zapewnia bezpieczne peklowanie. Tutaj nie można się pomylić w dawkowaniu składników. Saletra jest i jeszcze pewnie długo będzie, podstawowym środkiem peklującym dla wędlin surowych. W przemyśle zaś, dodawana jest nadaj do składu solanek peklujących (nastrzykowych). Wnuczku, ja także czasem sięgam po saletrę. :grin: „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-100936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Marca 2010 Przypominam Państwu po raz kolejny, że książki ściągacie na swoje dyski jedynie w ramach szkoleniowych i natychmiast po zapoznaniu się z ich treścią, usuwacie. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-104223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Marca 2010 Ostatnio otrzymali Państwo w prezencie świątecznym sporo bardzo wartościowych książek. Książek, których zdobycie w tej chwili na rynku graniczy z cudem. :grin: Prosze to docenić i nie puszczać ich poza nasze forum. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3593-nowy-dzia%C5%82/#findComment-107401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi