GrzegorzP Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Lutego 2010 Witam Koleżanki i Kolegów Zadymiaczy. :grin: Moje pytania dotyczą soli wędzonkowej:http://www.wyroby-domowe.pl/so030-sol-wedzonkowa-10dkg-p-120.html Jako, że jestem silnie początkujący, proszę o kilka wyjaśnień i opinii: Co to w ogóle tak naprawdę jest, jeśli chodzi o chemię w tym zawartą? W wielu postach, szczególnie w dziale o szynkowarach, zauważyłem że gro ludzi poleca ten dodatek w celu nadania "smaku" :!: Czy pomijając samą szkodliwośc tego (lub może nie) nie jest to według Was troszkę wypatrzenie idei tej społeczności zgromadzonej wokół tej stronki? Czy nie jest to zaprzeczenie zdrowych wyrobów bez chemii właśnie? Dlatego przecież trafiają tu nowe osoby, takie jak ja na przykład. Bardzo proszę o odpowiedzi i opinie. Grzegorz PS> naprawdę nie "piję" tutaj do kolegi Mira, który sprzedaje to u siebie w sklepie! Jeśli tak ten post zabrzmiał to od razu przepraszam! Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lutego 2010 PS> naprawdę nie "piję" tutaj do kolegi Mira, który sprzedaje to u siebie w sklepie! Miro to jest Nasz kolega zadymiacz i najlepiej odpowie na temat tej soli , tak mi się wydaje . Jest bardzo rzetelny w tych sprawach . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/#findComment-99725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2010 W wielu postach, szczególnie w dziale o szynkowarach, zauważyłem że gro ludzi poleca ten dodatek w celu nadania "smaku" :!: Używam jej od czasu do czasu w wyrobach z szynkowarki - jest OK, natomiast nigdy nie dodaje jej w "zastępstwie" zwykłej soli aby mieć smak wyrobu z szynkowarki jako wyrobu wędzonego (od tego jest klasyczne wędzenie !) ... zresztą wszystko w nadmiarze szkodzi Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/#findComment-99740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lutego 2010 co to za fajans :shock: :question: Rozmawiamy o peklosoli?Cóż ona ma te wspaniałe właściwiści? Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/#findComment-100045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lutego 2010 co to za fajans :shock: :question: Rozmawiamy o peklosoli? Cóż ona ma te wspaniałe właściwiści? To nie jest peklosól - ma postać soli, kolor brązowy, smak słony z dużą nutą "wędzonego". Jakiś taki substytut "wędzonki"... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/#findComment-100055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lutego 2010 zaczynam czaić bazęto jest sól z aromatem dymu wędzarniczego?A ja myślałem że w wysoką technologię nie idziemy E621 będzie lepsze Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/#findComment-100056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzP Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Lutego 2010 A ja myślałem że w wysoką technologię nie idziemyno mnie właśnie o to mi chodzi! Żebym nie został źle zrozumiany: niczego nie neguję, chciałbym po prostu poznać "bardziej technicznie" co to jest i jak to się ma do samej idei, chodzi mi o waszą opinię. Proszę o wypowiedzi. Cytuj Najlepszym lekiem na wszystkie problemy jest zwykła woda: dwie krople na szklankę wódki... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/#findComment-100343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Lutego 2010 Proszę o wypowiedzi.To nie proś o wypowiedzi, sam sprawdź i sam sobie odpowiesz, co Tobie smakuje. Mnie nie podeszło, innym tak. Każdy napisze co innego. Jeżeli sam sprawdzisz, wydasz odpowiednią opinię. Chyba dymku u zadymiacza nic nie zastąpi ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/#findComment-100370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Lutego 2010 Jest wiele osób które nie dysponują możliwością wędzenia a chciałyby na przykład zrobić parówki i tu z pomocą przychodzi wspomniana sól wędzonkowa.Jest to zwykła sól z naniesionym aromatem dymu wędzarniczego.Można się spierać że to odejście od zdrowego wytwarzania wędlin czy też nie, ale przy takim podejściu wędzenie naturalne też musielibyśmy wykluczyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/#findComment-100391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lutego 2015 Można też kupić sól która naprawdę była poddana tradycyjnemu procesowi wędzenia http://www.skworcu.com.pl/sol-morska-wedzona-drewnem-jablkowym-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.htmli chodź produkt nie jest tani sprawdza się genialnie tam gdzie chcę podbić smak wędzonki (żurek, grochówka, bigos, leczo, etc) - używam również wędzonej papryki w proszku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/#findComment-403475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilox Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lutego 2015 A czy są w tym jakieś konserwany i inne wynalazki>? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3664-s%C3%B3l-o-smaku-w%C4%99dzonki/#findComment-404118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.