Tadeo Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lutego 2010 Witam. Co zle zrobiłem że jak sciągam skórke /jelito/ z kiełbasy uwędzonej odrywa się razem z miesem .Proszę o pomoc abym drugi tego błedu nie popełnił. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3669-os%C5%82onka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lutego 2010 Co zle zrobiłem że jak sciągam skórke /jelito/ z kiełbasy uwędzonej odrywa się razem z miesem Na moje zbyt niska wilgotność podczas osuszania i wędzenia, wtedy to flaczek łączy się dobrze z zawartością i nie chce się od niej oderwać, a my tak tego chcemy. Są też inne mniej prawdopodobne przyczyny. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3669-os%C5%82onka/#findComment-99856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Lutego 2010 Może kiełbaska miała zbyt mało tłuszczu? Bo to też może być przyczyną przywierania osłonek do farszu. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3669-os%C5%82onka/#findComment-99866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lutego 2010 Witaj! Nic nie piszesz w jaki sposób osuszałeś, wędziłeś, podpiekałeś czy też parzyłeś.Bardzo ważne są temperatury tych procesów.Przyczyną między innymi , mogła być zbyt wysoka temp. osuszania. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3669-os%C5%82onka/#findComment-99881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2010 Witam. Co zle zrobiłem że jak sciągam skórke /jelito/ z kiełbasy uwędzonej odrywa się razem z miesem .Proszę o pomoc abym drugi tego błedu nie popełnił. Pozdrawiam Oslonki naturalne(jelito) są jadalne :wink: Najlepiej zchodzi oslonka kiedy mieso rozdrabniam np.na 8 -ce lub mniejszej plus tlucz . Czym kielbasa chudsza i rozdrobniana na grubych oczkach problem ten bedzie coraz wiekszy. Spróbuj przelac jelito letnią woda przed nadziewaniem . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3669-os%C5%82onka/#findComment-99894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lutego 2010 Jest jeszcze sprawa dobrego wrobienia farszu,żeby jak najwięcej kleistości uzyskać to ma bardzo duży wpływ na późniejsze zdejmowanie osłonki.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3669-os%C5%82onka/#findComment-99917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Lutego 2010 Słyszałem, że dobrze jest zanurzyć kiełbasę po wędzeniu w zimnej wodzie,to osłonka nie będzie się przyczepiać do farszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3669-os%C5%82onka/#findComment-99971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Lutego 2010 Dobrze jest także lekko zakwasić jelita sokiem cytrynowym. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3669-os%C5%82onka/#findComment-99974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeo Opublikowano 17 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lutego 2010 Dzięki za odpowiedzi.Wydaje mi się że była za wysoka temperatura przy osuszaniu. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3669-os%C5%82onka/#findComment-100533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.