Skocz do zawartości

Kiełbasa drobiowa parzona


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

a czy próbowałeś peklować razem z przyprawami i czosnkiem?

Nie wiem kogo pytasz, ale jak mnie to odpowiem, że czy to mięso drobiowe czy wp to pekluję bez przypraw :smile:

ja np z pewnych względów estetycznych wole peklować z przyprawami, szczególnie jak dodaje czosnek

a jak się pekluje z przyprawami to później krócej się miesza :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 129
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

jak się pekluje z przyprawami to później krócej się miesza :lol:

Produkcję niektórych wyrobów lepiej przeprowadzać zgodnie "ze sztuką" jak ktoś kiedyś mi napisał... i miał racje, sam się o tym przekonałem :wink: A sposób jaki Ty podajesz, czyli "cuzamen do kupy" to ja stosuję jak robię mielone lub jakąś tam pieczeń zbójecką czy inną :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a jak się pekluje z przyprawami to później krócej się miesza

Mieszanie a szczególnie mięsa na kiełbasę ma nie tylko na celu wymieszanie przypraw ,ale też uzyskanie jeszcze innych właściwości mieszanego mięsiwa .A więc mieszanie trwa dotąd /aż się spocisz/do uzyskania odpowiedniej konsystencji i nie zależy od tego czy są już przyprawy czy je dodamy później.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak się pekluje z przyprawami to później krócej się miesza :lol:

Produkcję niektórych wyrobów lepiej przeprowadzać zgodnie "ze sztuką" jak ktoś kiedyś mi napisał... i miał racje, sam się o tym przekonałem :wink: A sposób jaki Ty podajesz, czyli "cuzamen do kupy" to ja stosuję jak robię mielone lub jakąś tam pieczeń zbójecką czy inną :grin: :cool:

względy estetyczne, o których wspominałem są następujące:

gdy dawałęm czosnek zaraz po mieleniu, po spożyciu gotowej kiełbaski powalałem wszystkich w pobliżu, jak mi się odbiło

ale gdy dodaje przyprawy i czosnek przed peklowaniem, to wtedy jest wszystko w porządku :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush:

 

a jeśli chodzi o mieszanie

to tylko przy szynkowrce się staram zmęczyć

natomiast jak robie kiełbaski to tyle tylko mieszam, żeby mi się nie rozpadało przy nakładaniu do maszynki

/problemy ze stawami/

 

[ Dodano: Sro 22 Wrz, 2010 16:19 ]

a jak się pekluje z przyprawami to później krócej się miesza

Mieszanie a szczególnie mięsa na kiełbasę ma nie tylko na celu wymieszanie przypraw ,ale też uzyskanie jeszcze innych właściwości mieszanego mięsiwa .A więc mieszanie trwa dotąd /aż się spocisz/do uzyskania odpowiedniej konsystencji i nie zależy od tego czy są już przyprawy czy je dodamy później.
powiedzmy, że zawsze miałem problemy z prawidłowym rozmieszaniem przypraw w mielonym mięsie, natomiast moja wersja jest pójściem na skróty i nie zauważyłem różnicy w smaku kiełbaski długo i krótko mieszanej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....natomiast moja wersja jest pójściem na skróty i nie zauważyłem różnicy w smaku kiełbaski długo i krótko mieszanej....

Tu raczej nie chodzi o smak , tylko o związłość produktu.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....natomiast moja wersja jest pójściem na skróty i nie zauważyłem różnicy w smaku kiełbaski długo i krótko mieszanej....

Tu raczej nie chodzi o smak , tylko o związłość produktu.

ja robie tylko cienkie białe kiełbaski w jelicie bo nie mam wędzarni i jeszcze nigdy nie miałem problemu z rozpadaniem się produktu, czy to z wody, czy po upieczeniu albo grilowaniu

 

powyższe "niechlujstwo" nie dotyczy produktów z szynkowarki, tu jak się nie wymiesza porządnie to na kanapke kładzie się kawałki wędliny i brak szans na ładne plasterki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam do specjalistów pytanko, bedę robił drobiową cienką, ale nie chce jej parzyć tylko samo wędzenie tak jak to przy "tradycyjnej" cienkiej ma miejsce. Planuje wędzenie 3h w temp 72-75 stopni + 0,5h w 85 stopniach. Czy uważacie parzenie za niezbedną czynność po takim wędzeniu? Ewentualnie może całe wędzenie zrobić w 80 stopniach?? Będę wdzięczny za pomoc.
Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie słyszałem ,żeby ktoś piekł kiełbasy drobiowe.Ale jak spróbujesz to napisz .W środku musi mieć 72C.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuje wędzenie 3h w temp 72-75 stopni + 0,5h w 85 stopniach

Nie jestem specjalistą ale kiełbasę drobiową robię dość często.Parzenie nie jest tu konieczne. Podobnie wędziłam kiełbasę z kurczaka i jest ok. Często taką robię.Nawet nie dopiekałam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawet nie dopiekałam.

Parzenie nie jest tu konieczne

No niestety konieczne .Ze względu na ptasią grypę wszystkie wyroby z drobiu parzymy do temp.72C w środku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anerka nie ma za co przepraszać.Nie chciałem tylko żebyś nam się rozchorowała :grin: .Z drobiem lepiej ostrożnie .Kiedyś normy przewidywały parzenie do 68C ,ale teraz podnieśli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska wyszła bardzo dobra, nie jest sucha czego się obawiałem

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

witcher napisał/a:

zakończyłem wędzenie

Parzyłeś?

Też jestem ciekaw :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parzyłeś?

Sądzę ,że tak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale je chyba podpiekasz w wędzarni.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z tym że nie robię kiełbas z dodatkiem ,mięsa drobiowego

To jest dobre, zupełnie tak jak ja, a dlaczego nie używam drobiu do kiełbasek, w szczególności dla dzieci, już o tym pisałem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie parzę kiełbasy i nie podpiekam

To w jaki sposób osiągasz 72C w środku?.Chyba ,że preferujesz kiełbasy typu "polska surowa wędzona" lub "metka łososiowa" to już inna kwestia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale je chyba podpiekasz w wędzarni.?

Ja nie określił bym tego podpiekaniem, ponieważ po fazie osuszania wędziłem 3h w temp nie niższej niż 72 stopnie i nie wyższej niż 85 stopni. Średnio starałem się utrzymać tak 78-80 stopni.

 

Temperatura w środku kiełbaski po wyjęciu z wędzarki wynosiła 76 stopni.

Wiem co jem bo sam to robię :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.