Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chleb ekstra :grin: też spróbuję z ziemniakami ale

 

Wstawiłam jednak formę do lekko ogrzanego piekarnika (żeby sobie porosło) i sobie poszłam.

Po ok 2 godz. przypomniałam sobie o chlebie. Strasznie się zdziwiłam, bo foremka była wypełniona po brzegi.

Nagrzałam piekarnik do 230 st, wstawiłam miseczkę z wodą, nacięłam chleb i lekko go spryskałam i wstawiłam do piekarnika. po chwili temp. zmniejszyłam do 200 stopni i piekłam przez ok 50 min.

Mam pytanie związane z tym ,że chleb powinno wkładać się do rozgrzanego pieca a widzę ,że trzymasz ciasto do wyrośnięcia w piekarniku i chyba nie wyciągasz do nagrzania piekarnika . Ja też tak robię bo kilkakrotne próby ruszania i przenoszenia wyrośniętego ciasta kończyły się zwykle jego większym lub mniejszym opadnięciem :???:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-103807
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 127
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

trzymasz ciasto do wyrośnięcia w piekarniku i chyba nie wyciągasz do nagrzania piekarnika

Ja wstawiam foremki z chlebem do nienagrzanego piekarnika ( oczywiście po drugim

wyrastaniu przez około 50 minut) i włączam gaz. Podczas wzrostu temperatury chlebek

podrasta dodatkowo o około 20 % :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-103809
Udostępnij na innych stronach

Różnie to bywa z tym wyciąganiem.

Zależy jaki chleb piekę.

Do wyrastania piekarnik nastawiłam na ok. 50 stopni. Jak się nagrzał, to wyłączyłam a chlebek sobie w środku rósł. Jak już był gotów do pieczenia, to wybrałam go z piekarnika na blat kuchenny. Nic się nie stało (tzn. nie opadła,mimo że kuchnia moja nie należy do najcieplejszych) .Piekarnik nagrzałam do odpowiedniej temperatury razem z naczyniem z wodą i dopiero wstawiłam chleb.

Zapomniałam dodać, że piekę w piekarniku elektrycznym :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-103810
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Chcę się pochwalić swoim kolejnym chlebkiem. :grin:

 

Chleb mieszany na zakwasie.

 

Składniki:

1,5 szklanki mąki żytniej,

1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej,

0,5 szklanki otrąb pszennych,

0,5 szklanki nasion(siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni),

0,5 szklanki mieszanki musli (płatki pięciu zbóż i rodzynki),

8 -10 sztuk śliwek suszonych (pokrojonych w grube paski),

1 łyżeczka soli,

2 łyżeczki miodu,

1 szklanka zakwasu żytniego,

1 łyżeczka suszonych drożdży,

ok. 2 szklanek wody po gotowaniu ziemniaków.

 

Wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba i uruchomiłam program „ciasto rosnące”(czas 1h25 min).

Po zakończeniu programu przemieszałam ciasto jeszcze dwukrotnie w odstępie ok. 20 minut.

Przełożyłam ciasto do foremki i wstawiłam do lekko ogrzanego piekarnika. W piekarniku umieściłam również naczynie z wodą. Kiedy ciasto już wyrosło (ok. 40 min.) spryskałam je wodą i podniosłam temperaturę do 180 stopni (foremka cały czas stała w piekarniku). Chleb piekł się ok.50 min. W połowie pieczenia spryskałam chleb wodą.

 

 

 

 

Polecam :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-105991
Udostępnij na innych stronach

100% prawdy. Drożdżowy to buła

Niekoniecznie. Oczywiście podziwiam chlebki Beny, wyglądają pysznie ale to nie znaczy że te na drożdzach to buła. Sama robię te na drożdżach i mojej rodzinie smakują . Nie omieszkam spróbować jeszcze raz na zakwasie/ piekę w wypiekaczu/, już wspominałam, że robię wiele wyrobów sama i nie mam już siły a na zakwasie raz mi się nie udał/ nie wyrósł tak jak bym chciała, no i się zniechęciłam/.Zapewniam jednak, że chleb na drożdżch jest także dobry, nie wypada mi w tym temacie podawać przepisu, wierzcie na słowo. Podkreślam jednak, że chlebki Beny wyglądają znakomicie :thumbsup: . Gratuluję. Pozdrawiam. Anerka.

 

[ Dodano: Pon 22 Mar, 2010 22:07 ]

Chcę się pochwalić swoim kolejnym chlebkiem.

No ten jest wyjątkowo piękny :clap:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106032
Udostępnij na innych stronach

Chlebek według przepisu mojego dziadka z litwy >

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106057
Udostępnij na innych stronach

A ten przepis to gdzie

tak, przepis dostałem od dziada ś.p.Witka K. którz był piekarzem w Wilnie.

jest dla mnie święty...

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106062
Udostępnij na innych stronach

Sama robię te na drożdżach i mojej rodzinie smakują . Nie omieszkam spróbować jeszcze raz na zakwasie/ piekę w wypiekaczu/, już wspominałam, że robię wiele wyrobów sama i nie mam już siły a na zakwasie raz mi się nie udał/ nie wyrósł tak jak bym chciała, no i się zniechęciłam/.

Nie zniechęcaj się tak łatwo!!!

Ja też nie mam nadmiaru czasu. Jak wcześniej wspominałam jestem matką dwóch małych urwisów i żoną faceta balansującego na granicy pracoholizmu.

Spróbuj upiec chlebek mieszany, tzn.: zawierający i drożdże i zakwas. Moim zdaniem taki chleb raczej zawsze się udaje :wink:

Automat, który posiadasz może być wielce pomocny. Jak zauważyłaś, ja wszystkie chleby mieszam w automacie :grin:

Spróbuj wyhodować zakwas żytni i do dzieła!! (proponuję na jogurcie - ładnie i szybko rośnie)

Ja niegdyś piekłam tylko w automacie... obecnie robię to sporadycznie. Automat służy mi przeważnie jako maszyna do mieszania i ugniatania ciasta. Potem ciasto do foremki i do piekarnika... no i po robocie.

Taki chleb zupełnie inaczej smakuje :thumbsup:

Spróbuj a zobaczysz :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106130
Udostępnij na innych stronach

jest dla mnie święty.

Święty w znaczeniu ... "wiem ale nie powiem" :question:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106138
Udostępnij na innych stronach

:blush: Ale krytyka granicząca z wychłastaniem :sad:

Przepis na chlebek wileński nie jest tajemnicą, google pomogą...

swój muszę "przetłumaczyć" na język "czysto" polski i go umieszczę :grin:

źle przeczytany wywoła nowe protesty potencjalnych czarnowidzów :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106170
Udostępnij na innych stronach

anerka,

Na drożdżach dobra jest bułka drożdżowa z rodzynkami :wink:

Chleb na zakwasie jest trudniejszy do wykonania.

Na początku nam ten z autoamtu też bardzo smakował, ale jak się spróbowało lepszego to już teraz wiem że może być lepszy.

 

To tak jak z wędlinami. Dopóki nie spróbujesz swoich to te ze sklepu są ok.

 

już wspominałam, że robię wiele wyrobów sama i nie mam już siły

U nas przerobem mięska zajmuję się ja, a od mąki jest żona :lol:

Bena robi dużo chlebków i eksperymentuje i nie wszystkie wychodzą za pierwszym razem.

 

Pozdrawiam :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106190
Udostępnij na innych stronach

Bena i Beiot, natchnęliście mnie, będę próbować. Muszę w takim razie wziąć się za zakwas. Słuchaj Bena, a może ja miałam nieodpowiednią mąkę na zakwas? Chociaż zakwas niby był dobry / nie mam doświadczenia/. Mąkę żytnią kupiłam w piekarni, oni używają oczywiście do wypieku chleba, może to nie taka? Podpowiedz mi proszę. Nabrałam ochoty na taki chlebek, jak Twój. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106204
Udostępnij na innych stronach

bena, Powiedz mi proszę, dlaczego Twoje chlebki muszą być pieczone w piekarniku? Zrobiłam dzisiaj wreszcie zakwas wg. Twoich wskazówek ale czy nie można go upiec po prostu w wypiekaczu? Jeśli jest istotna różnica to oczywiście spróbuję. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106728
Udostępnij na innych stronach

bena, Powiedz mi proszę, dlaczego Twoje chlebki muszą być pieczone w piekarniku?

według mnie niestety ale muszą :devil:

wypiekacz niestety, ale nie równo grzeje; przynajmniej mój ma spiralę jedynie na dole a od góry jest niższa temperatura przez co chleb na dole jest przypieczony a od góry biały;

Próbowałam wielokrotnie, ale niestety nigdy mi nie wyszło jak należy (jeśli chodzi o chleby na zakwasie oczywiście) :blush:

Może Twój wypiekacz jest lepszy...

Zawsze możesz spróbować :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106737
Udostępnij na innych stronach

Póki co ja odpowiem .Robiąc małe chlebki z ok 500-600 kg mąki , po wszystkich fazach mieszania,ciasto wkładałam do ostatecznego wyrośnięcie do foremki z automatu i do środka "maszyny " ( czasem na moment włączałam program pieczenie by delikatnie podgrzać) i gdy wyrósł włączałam program na pieczenie ,trwający 1 godz. Czasem by ładniej był z wierzchu podpieczony zaraz po upieczeniu wkładałam razem z formą do rozgrzanego piekarnika (włączonego na opcję grill ) na kilka minut.Powodzenia.

PS Ja mam automat Biffinet KH2232

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106740
Udostępnij na innych stronach

A teraz innowacja przepisu umieszczonego wcześniej, tzn.:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=129110#129110

 

Podstawowa receptura zmieniła się niewiele: zamiast 2 łyżeczek miodu dodałam 2 łyżki, ilość śliwek zwiększyłam do sporej garści, wodę po gotowaniu ziemniaków zastąpiłam jogurtem naturalnym wymieszanym w równej części z wodą i dodatkowo wsypałam 3 łyżeczki słodu jęczmiennego lekko palonego czekoladowego.

 

 

Zmiany w recepturze niewielkie, ale za to jak wielkie w smaku :thumbsup:

 

Na wierzchu kompozycja pestek i nasion:

 

A tu nasz degustator nie mógł już wytrzymać i ledwo zdjęcie udało się zrobić :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106741
Udostępnij na innych stronach

No, mega apetyczne, chociaż tak jak mówiłam mojej rodzinie smakuje mój chleb, mąż wręcz mówi"no i po co będziesz się męczyć, przecież robisz taki dobry chleb"A ja muszę spróbowć lepszego :thumbsup:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106751
Udostępnij na innych stronach

mąż wręcz mówi"no i po co będziesz się męczyć, przecież robisz taki dobry chleb"

Mój też jeszcze nigdy nie narzekał :grin: ale z każdym nowym produktem jego zadowolenie jest większe :lol:

Uważam, że zawsze warto próbować i wiedzieć, że są rzeczy lepsze od dobrych!!! albo stwierdzić, że te wyroby, które robiło się wcześniej są najlepsze :lol:

A zapomniałam jeszcze dodać, że nasz maluch generalnie chleba nie jada (chyba jak większość maluchów), ale czekoladowy smakował mu bardzo i nawet pestki mu nie przeszkadzały (co widać na załączonym wcześniej obrazku)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106757
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich po przerwie świątecznej :grin:

Zrobiło się ciepło, więc wkrótce zaczną się grillowania i posiadówki pod goły niebem :wink:

W związku z tym moja nowa propozycja. Przepis pochodzi z książki „Chleb” B Ojakangas.

 

 

Norweska „bagietka” do podziału (według mnie bardziej smakiem przypomina tradycyjnego rogala)

 

Przepis na 3 bochenki

 

1 paczka suszonych drożdży

0,25 szklanki ciepłej wody

1 łyżka cukru (pominęłam ze względu na dużą zawartość miodu)

2 szklanki maślanki przegotowanej i ostudzonej maślanki (40-45 st)

2 łyżki miękkiego masła

0,25 szklanki miękkiego miodu

2 łyżeczki soli

2 jajka

0,5 szklanki mąki sojowej (zastąpiłam pszenną)

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

5-5,5 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej

 

Wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba i uruchomiłam program ciasto rosnące (ok. 1 h 25 min). Po pierwszym i drugim zagniataniu kontrolowałam ilość mąki i płynów. Ciasto musi być elastyczne ale dość zwarte. Po tym czasie wyjęłam wyrośnięte ciasto i podzieliłam na 3 części. Z każdej części uformowałam bagietkę (ok 40 cm). Ułożyłam na wyłożonej pergaminem blaszce, a następnie ponacinałam ją ostrym nożem ( w oryginale każdą bułę na 6 kawałków) i powywijałam jak zawiasy (w przeciwne strony):

 

 

 

Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piekłam 20 min.

 

 

 

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-109226
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jak wiadomo wszystkie dzieci (albo prawie wszystkie) uwielbiają hot-dogi, hamburgery itp... W związku z tym podaję przetestowany przeze mnie przepis. Wcześniej próbowałam już wielu, ale moim zdaniem ten jest najodpowiedniejszy

 

Słone paluchy drożdżowe - idealne do hot-dogów

 

Składniki:

1 kg mąki,

8 dkg świeżych drożdży,

ok. 2 szklanek mleka,

1 łyżka cukru,

1 szklanka oliwy,

2 łyżki kminku (ja zastąpiłam sezamem, gdyż rodzinka nie przepada za kminkiem),

2 łyżeczki soli,

surowe żółtko (do posmarowania)

 

Drożdże rozczyniłam w 0,5 szklanki mleka dodając cukier i 1 łyżkę mąki. Odczekałam aż drożdże ruszą i wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba. Uruchomiłam program na ciasto rosnące (ok.1h 25 min. -łącznie z wyrastaniem). Oczywiście w trakcie mieszania sprawdzałam konsystencję ciasta (w razie potrzeby należy regulować niewielką ilością mleka lub mąki – zależnie od potrzeb). Ciasto musi być elastyczne, ale dość zwarte. Po zakończeniu programu uformowałam paluch długości ok. 20 cm. Paluchy odstawiłam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarowałam rozmąconym żółtkiem i posypałam sezamem. Paluchy piekły się w temp. 190 st ok. 20 min.

 

 

Uważam, że idealnie nadają się na hot-dogi.

 

 

 

Zapomniałam dodać, że do hot-dogów używam parówek z serem wyprodukowanych przez mojego beiota :lol:

Jeśli z ciasta uformujemy okrągłe placuszki, będą świetnie służyć jako bułki do domowych hamburgerów itp.

 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-109919
Udostępnij na innych stronach

Czy to trochę nie za dużo :question:

Moim zdaniem nie; ciasto jest dość tłuste nie wiem czy mniejsza ilość wystarczyłaby :smile:

W przypadku zwykłego ciasta drożdżowego (np z rodzynkami) stosuję jeszcze więcej , bo 10 dkg na 1 kg mąki

 

[ Dodano: Pon 26 Kwi, 2010 11:39 ]

z tej porcji mąki ile wychodzi tych paluchów siedem sztuk tak jak na zdjęciu czy więcej.

te 7 paluchów to z połowy porcji :grin:

Zazwyczaj robię z 0,5 porcji, czyli 0,5 kg mąki :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-109942
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.