chudziak Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Marca 2010 Chleb ekstra :grin: też spróbuję z ziemniakami ale Wstawiłam jednak formę do lekko ogrzanego piekarnika (żeby sobie porosło) i sobie poszłam. Po ok 2 godz. przypomniałam sobie o chlebie. Strasznie się zdziwiłam, bo foremka była wypełniona po brzegi. Nagrzałam piekarnik do 230 st, wstawiłam miseczkę z wodą, nacięłam chleb i lekko go spryskałam i wstawiłam do piekarnika. po chwili temp. zmniejszyłam do 200 stopni i piekłam przez ok 50 min. Mam pytanie związane z tym ,że chleb powinno wkładać się do rozgrzanego pieca a widzę ,że trzymasz ciasto do wyrośnięcia w piekarniku i chyba nie wyciągasz do nagrzania piekarnika . Ja też tak robię bo kilkakrotne próby ruszania i przenoszenia wyrośniętego ciasta kończyły się zwykle jego większym lub mniejszym opadnięciem :???: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-103807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Marca 2010 trzymasz ciasto do wyrośnięcia w piekarniku i chyba nie wyciągasz do nagrzania piekarnikaJa wstawiam foremki z chlebem do nienagrzanego piekarnika ( oczywiście po drugim wyrastaniu przez około 50 minut) i włączam gaz. Podczas wzrostu temperatury chlebek podrasta dodatkowo o około 20 % :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-103809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Marca 2010 Różnie to bywa z tym wyciąganiem.Zależy jaki chleb piekę. Do wyrastania piekarnik nastawiłam na ok. 50 stopni. Jak się nagrzał, to wyłączyłam a chlebek sobie w środku rósł. Jak już był gotów do pieczenia, to wybrałam go z piekarnika na blat kuchenny. Nic się nie stało (tzn. nie opadła,mimo że kuchnia moja nie należy do najcieplejszych) .Piekarnik nagrzałam do odpowiedniej temperatury razem z naczyniem z wodą i dopiero wstawiłam chleb. Zapomniałam dodać, że piekę w piekarniku elektrycznym :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-103810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Marca 2010 Chcę się pochwalić swoim kolejnym chlebkiem. :grin: Chleb mieszany na zakwasie. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej, 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej, 0,5 szklanki otrąb pszennych, 0,5 szklanki nasion(siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni), 0,5 szklanki mieszanki musli (płatki pięciu zbóż i rodzynki), 8 -10 sztuk śliwek suszonych (pokrojonych w grube paski), 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki miodu, 1 szklanka zakwasu żytniego, 1 łyżeczka suszonych drożdży, ok. 2 szklanek wody po gotowaniu ziemniaków. Wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba i uruchomiłam program „ciasto rosnące”(czas 1h25 min). Po zakończeniu programu przemieszałam ciasto jeszcze dwukrotnie w odstępie ok. 20 minut. Przełożyłam ciasto do foremki i wstawiłam do lekko ogrzanego piekarnika. W piekarniku umieściłam również naczynie z wodą. Kiedy ciasto już wyrosło (ok. 40 min.) spryskałam je wodą i podniosłam temperaturę do 180 stopni (foremka cały czas stała w piekarniku). Chleb piekł się ok.50 min. W połowie pieczenia spryskałam chleb wodą. Polecam :thumbsup: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-105991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Marca 2010 100% prawdy. Drożdżowy to bułaNiekoniecznie. Oczywiście podziwiam chlebki Beny, wyglądają pysznie ale to nie znaczy że te na drożdzach to buła. Sama robię te na drożdżach i mojej rodzinie smakują . Nie omieszkam spróbować jeszcze raz na zakwasie/ piekę w wypiekaczu/, już wspominałam, że robię wiele wyrobów sama i nie mam już siły a na zakwasie raz mi się nie udał/ nie wyrósł tak jak bym chciała, no i się zniechęciłam/.Zapewniam jednak, że chleb na drożdżch jest także dobry, nie wypada mi w tym temacie podawać przepisu, wierzcie na słowo. Podkreślam jednak, że chlebki Beny wyglądają znakomicie :thumbsup: . Gratuluję. Pozdrawiam. Anerka. [ Dodano: Pon 22 Mar, 2010 22:07 ] Chcę się pochwalić swoim kolejnym chlebkiem.No ten jest wyjątkowo piękny :clap: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Marca 2010 Chlebek według przepisu mojego dziadka z litwy > Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Marca 2010 Chlebek według przepisu mojego dziadka z litwy > A ten przepis to gdzie :question: :wink: :thumbsup: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Marca 2010 A ten przepis to gdzietak, przepis dostałem od dziada ś.p.Witka K. którz był piekarzem w Wilnie. jest dla mnie święty... Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Marca 2010 Darino, To może coś więcej o tym chlebku :question: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 23 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Marca 2010 Sama robię te na drożdżach i mojej rodzinie smakują . Nie omieszkam spróbować jeszcze raz na zakwasie/ piekę w wypiekaczu/, już wspominałam, że robię wiele wyrobów sama i nie mam już siły a na zakwasie raz mi się nie udał/ nie wyrósł tak jak bym chciała, no i się zniechęciłam/. Nie zniechęcaj się tak łatwo!!! Ja też nie mam nadmiaru czasu. Jak wcześniej wspominałam jestem matką dwóch małych urwisów i żoną faceta balansującego na granicy pracoholizmu. Spróbuj upiec chlebek mieszany, tzn.: zawierający i drożdże i zakwas. Moim zdaniem taki chleb raczej zawsze się udaje :wink: Automat, który posiadasz może być wielce pomocny. Jak zauważyłaś, ja wszystkie chleby mieszam w automacie :grin: Spróbuj wyhodować zakwas żytni i do dzieła!! (proponuję na jogurcie - ładnie i szybko rośnie) Ja niegdyś piekłam tylko w automacie... obecnie robię to sporadycznie. Automat służy mi przeważnie jako maszyna do mieszania i ugniatania ciasta. Potem ciasto do foremki i do piekarnika... no i po robocie. Taki chleb zupełnie inaczej smakuje :thumbsup: Spróbuj a zobaczysz :lol: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Marca 2010 jest dla mnie święty.Święty w znaczeniu ... "wiem ale nie powiem" :question: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Marca 2010 :blush: Ale krytyka granicząca z wychłastaniem :sad: Przepis na chlebek wileński nie jest tajemnicą, google pomogą...swój muszę "przetłumaczyć" na język "czysto" polski i go umieszczę :grin:źle przeczytany wywoła nowe protesty potencjalnych czarnowidzów :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Marca 2010 anerka, Na drożdżach dobra jest bułka drożdżowa z rodzynkami :wink: Chleb na zakwasie jest trudniejszy do wykonania. Na początku nam ten z autoamtu też bardzo smakował, ale jak się spróbowało lepszego to już teraz wiem że może być lepszy. To tak jak z wędlinami. Dopóki nie spróbujesz swoich to te ze sklepu są ok. już wspominałam, że robię wiele wyrobów sama i nie mam już siły U nas przerobem mięska zajmuję się ja, a od mąki jest żona :lol: Bena robi dużo chlebków i eksperymentuje i nie wszystkie wychodzą za pierwszym razem. Pozdrawiam :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Marca 2010 Bena i Beiot, natchnęliście mnie, będę próbować. Muszę w takim razie wziąć się za zakwas. Słuchaj Bena, a może ja miałam nieodpowiednią mąkę na zakwas? Chociaż zakwas niby był dobry / nie mam doświadczenia/. Mąkę żytnią kupiłam w piekarni, oni używają oczywiście do wypieku chleba, może to nie taka? Podpowiedz mi proszę. Nabrałam ochoty na taki chlebek, jak Twój. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Marca 2010 bena, Powiedz mi proszę, dlaczego Twoje chlebki muszą być pieczone w piekarniku? Zrobiłam dzisiaj wreszcie zakwas wg. Twoich wskazówek ale czy nie można go upiec po prostu w wypiekaczu? Jeśli jest istotna różnica to oczywiście spróbuję. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Marca 2010 bena, Powiedz mi proszę, dlaczego Twoje chlebki muszą być pieczone w piekarniku?według mnie niestety ale muszą :devil: wypiekacz niestety, ale nie równo grzeje; przynajmniej mój ma spiralę jedynie na dole a od góry jest niższa temperatura przez co chleb na dole jest przypieczony a od góry biały; Próbowałam wielokrotnie, ale niestety nigdy mi nie wyszło jak należy (jeśli chodzi o chleby na zakwasie oczywiście) :blush: Może Twój wypiekacz jest lepszy... Zawsze możesz spróbować :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Marca 2010 Póki co ja odpowiem .Robiąc małe chlebki z ok 500-600 kg mąki , po wszystkich fazach mieszania,ciasto wkładałam do ostatecznego wyrośnięcie do foremki z automatu i do środka "maszyny " ( czasem na moment włączałam program pieczenie by delikatnie podgrzać) i gdy wyrósł włączałam program na pieczenie ,trwający 1 godz. Czasem by ładniej był z wierzchu podpieczony zaraz po upieczeniu wkładałam razem z formą do rozgrzanego piekarnika (włączonego na opcję grill ) na kilka minut.Powodzenia.PS Ja mam automat Biffinet KH2232 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Marca 2010 A teraz innowacja przepisu umieszczonego wcześniej, tzn.: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=129110#129110 Podstawowa receptura zmieniła się niewiele: zamiast 2 łyżeczek miodu dodałam 2 łyżki, ilość śliwek zwiększyłam do sporej garści, wodę po gotowaniu ziemniaków zastąpiłam jogurtem naturalnym wymieszanym w równej części z wodą i dodatkowo wsypałam 3 łyżeczki słodu jęczmiennego lekko palonego czekoladowego. Zmiany w recepturze niewielkie, ale za to jak wielkie w smaku :thumbsup: Na wierzchu kompozycja pestek i nasion: A tu nasz degustator nie mógł już wytrzymać i ledwo zdjęcie udało się zrobić :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Marca 2010 No, mega apetyczne, chociaż tak jak mówiłam mojej rodzinie smakuje mój chleb, mąż wręcz mówi"no i po co będziesz się męczyć, przecież robisz taki dobry chleb"A ja muszę spróbowć lepszego :thumbsup: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Marca 2010 mąż wręcz mówi"no i po co będziesz się męczyć, przecież robisz taki dobry chleb"Mój też jeszcze nigdy nie narzekał :grin: ale z każdym nowym produktem jego zadowolenie jest większe :lol: Uważam, że zawsze warto próbować i wiedzieć, że są rzeczy lepsze od dobrych!!! albo stwierdzić, że te wyroby, które robiło się wcześniej są najlepsze :lol: A zapomniałam jeszcze dodać, że nasz maluch generalnie chleba nie jada (chyba jak większość maluchów), ale czekoladowy smakował mu bardzo i nawet pestki mu nie przeszkadzały (co widać na załączonym wcześniej obrazku) Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-106757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Witam wszystkich po przerwie świątecznej :grin: Zrobiło się ciepło, więc wkrótce zaczną się grillowania i posiadówki pod goły niebem :wink: W związku z tym moja nowa propozycja. Przepis pochodzi z książki „Chleb” B Ojakangas. Norweska „bagietka” do podziału (według mnie bardziej smakiem przypomina tradycyjnego rogala) Przepis na 3 bochenki 1 paczka suszonych drożdży 0,25 szklanki ciepłej wody 1 łyżka cukru (pominęłam ze względu na dużą zawartość miodu) 2 szklanki maślanki przegotowanej i ostudzonej maślanki (40-45 st) 2 łyżki miękkiego masła 0,25 szklanki miękkiego miodu 2 łyżeczki soli 2 jajka 0,5 szklanki mąki sojowej (zastąpiłam pszenną) 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 5-5,5 szklanki mąki pszennej chlebowej lub zwykłej Wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba i uruchomiłam program ciasto rosnące (ok. 1 h 25 min). Po pierwszym i drugim zagniataniu kontrolowałam ilość mąki i płynów. Ciasto musi być elastyczne ale dość zwarte. Po tym czasie wyjęłam wyrośnięte ciasto i podzieliłam na 3 części. Z każdej części uformowałam bagietkę (ok 40 cm). Ułożyłam na wyłożonej pergaminem blaszce, a następnie ponacinałam ją ostrym nożem ( w oryginale każdą bułę na 6 kawałków) i powywijałam jak zawiasy (w przeciwne strony): Odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piekłam 20 min. Smacznego!! Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-109226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Jak wiadomo wszystkie dzieci (albo prawie wszystkie) uwielbiają hot-dogi, hamburgery itp... W związku z tym podaję przetestowany przeze mnie przepis. Wcześniej próbowałam już wielu, ale moim zdaniem ten jest najodpowiedniejszy Słone paluchy drożdżowe - idealne do hot-dogów Składniki: 1 kg mąki, 8 dkg świeżych drożdży, ok. 2 szklanek mleka, 1 łyżka cukru, 1 szklanka oliwy, 2 łyżki kminku (ja zastąpiłam sezamem, gdyż rodzinka nie przepada za kminkiem), 2 łyżeczki soli, surowe żółtko (do posmarowania) Drożdże rozczyniłam w 0,5 szklanki mleka dodając cukier i 1 łyżkę mąki. Odczekałam aż drożdże ruszą i wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba. Uruchomiłam program na ciasto rosnące (ok.1h 25 min. -łącznie z wyrastaniem). Oczywiście w trakcie mieszania sprawdzałam konsystencję ciasta (w razie potrzeby należy regulować niewielką ilością mleka lub mąki – zależnie od potrzeb). Ciasto musi być elastyczne, ale dość zwarte. Po zakończeniu programu uformowałam paluch długości ok. 20 cm. Paluchy odstawiłam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarowałam rozmąconym żółtkiem i posypałam sezamem. Paluchy piekły się w temp. 190 st ok. 20 min. Uważam, że idealnie nadają się na hot-dogi. Zapomniałam dodać, że do hot-dogów używam parówek z serem wyprodukowanych przez mojego beiota :lol: Jeśli z ciasta uformujemy okrągłe placuszki, będą świetnie służyć jako bułki do domowych hamburgerów itp. Smacznego! Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-109919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 bena z tej porcji mąki ile wychodzi tych paluchów siedem sztuk tak jak na zdjęciu czy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-109929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 8 dkg świeżych drożdży, Czy to trochę nie za dużo :question: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-109934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Czy to trochę nie za dużo :question:Moim zdaniem nie; ciasto jest dość tłuste nie wiem czy mniejsza ilość wystarczyłaby :smile: W przypadku zwykłego ciasta drożdżowego (np z rodzynkami) stosuję jeszcze więcej , bo 10 dkg na 1 kg mąki [ Dodano: Pon 26 Kwi, 2010 11:39 ] z tej porcji mąki ile wychodzi tych paluchów siedem sztuk tak jak na zdjęciu czy więcej.te 7 paluchów to z połowy porcji :grin: Zazwyczaj robię z 0,5 porcji, czyli 0,5 kg mąki :lol: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3683-pieczywo-przepisy-na-chlebki-beny/page/2/#findComment-109942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.