zemat Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lutego 2010 Pietrain http://www.cbr.edu.pl/rme/dane/9_1_image008.jpg Pierwsze osobniki tej rasy wyhodowano na przełomie lat 1919 i 1920 w Belgii, a oficjalnie istnieje od 1954 r. Prawdopodobnie powstała przez skrzyżowanie rasy Yorkshire z rasą świń bayeux, mając w swoim rodowodzie geny rasy berkshire. Świnie tej rasy trafiły do Polski w 1965 r. Jest to rasa wybitnie mięsna, hodowana w czystości rasy lub używana do krzyżówek towarowych, jak też do wyprowadzania nowych ras i linii genetycznych. Świnie pietrain są niewielkie, ich tułów jest średniej długości, nogi mają krótkie, głowę małą, uszy pochylone do przodu. Umaszczenie jest szarobiałe z nieregularnymi plamami czarnymi i rudymi. Rasa ta charakteryzuje się: * szybkim wzrostem i rozwojem do uzyskania masy około 75 kg, później nieco wolniej; * niską płodnością i kłopotami z rozrodem (niezdolność do krycia lub odchowu prosiąt z powodu osłabienia kończyn). Jest to znakomita rasa we wszystkich systemach krzyżowania - jako komponent ojcowski z rasami białymi i jako komponent ojcowski lub mateczny do produkcji knurów krzyżówkowych z rasami Hampshire i duroc. Duroc http://www.cbr.edu.pl/rme/dane/9_1_image009.jpg Rasa ta powstała w USA pod koniec XIX w. i jest obecnie najpopularniejszą rasą świń w tym kraju. W 1883 r. założono Amerykański Związek Hodowli Świń Duroc-Jersey i odtąd zaczęto krzyżować obie odmiany ze sobą, a nazwę ograniczono do słowa „duroc”. Wzorzec rasowy ustalono w 1885 r. Świnie tej rasy są średniej wielkości, w typie mięsnym, tułów mają mocny i głęboki, głowę średniej wielkości, uszy lekko zwisające, umaszczenie jest czerwone: od złocistego do ciemno mahoniowego. Rasa ta charakteryzuje się dobrym umięśnieniem, bezstresowością i łatwością aklimatyzacji. Masa ciała loch wynosi średnio 300 kg, a knurów 350-400 kg. Plenność loch wynosi 9,5 prosiąt żywo urodzonych w miocie. Duroc jest odległy genetycznie od krajowych ras białych, co gwarantuje bardzo wyraźny efekt heterozji w pierwszym pokoleniu mieszańców. Stosowany jako komponent ojcowski w krzyżowaniach trzyrasowych z loszkami pbz i wbp (lub wbp x pbz) i mateczny lub ojcowski - do produkcji knurów mieszańców ras mięsnych. Hampshire http://www.cbr.edu.pl/rme/dane/9_1_image010.jpg Rasa wyhodowana w drugiej połowie XIX w. w USA. Znaczny wpływ na jej powstanie wywarły świnie angielskie easy essex i wessex saddleback (z hrabstwa Hampshire). Pierwszy związek hodowców tej rasy powstał w 1893 r. Świnie rasy Hampshire należą do typu mięsnego, odznaczają się średnią wielkością, czarnym umaszczeniem z białym pasem przechodzącym przez łopatki, przednie kończyny i brzuch; krótkimi i stojącymi uszami oraz średniej wielkości tułowiem. Masa ciała knurów wynosi średnio 320 kg, a loch 280 kg. Odznaczają się wysoką plennością, dobrą wartością tuczną i wydajnością rzeźną. Używane są do krzyżowania towarowego w USA oraz w wielu krajach europejskich, jako komponent ojcowski. Rasa Hampshire do Polski została sprowadzona w latach siedemdziesiątych XX w. Belgijska zwisłoucha (Landrance Belguique) http://www.cbr.edu.pl/rme/dane/9_1_image011.jpg asa wyhodowana w Belgii w wyniku krzyżowania świń krajowych, początkowo z rasami: duńską, holenderską i niemiecką, a następnie krzyżowana z rasą wielką białą angielską i pietraine. To rasa typu mięsnego, charakteryzująca się długim i szerokim tułowiem. Umaszczenie jest białe, uszy małe i pochylone ku przodowi. Masa ciała knurów wynosi średnio 287 kg, a loch 270 kg. Rasa ta stanowi doskonały komponent męski do krzyżowania towarowego i z tego względu została włączona do programów hybrydyzacji w wielu krajach europejskich tj. Austria, Niemcy, Czechy i Słowacja. Źródło: POLSUS Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3699-rasy-%C5%9Bwi%C5%84-obecne-w-polsce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lutego 2010 Rasy świń obecne w Polsce Zemat, co Ty z tymi świniami, doktorat robisz? A ras obecnych w Polsce jest jeszcze trochę. Może napisz o wydajności rzeźnej mieszańców towarowych, o rasach i mieszańcach mało odpornych na stres, o wadach mięsa u poszczególnych ras i u mieszańców. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3699-rasy-%C5%9Bwi%C5%84-obecne-w-polsce/#findComment-100521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lutego 2010 http://www.statsoft.pl/czytelnia/artykuly/Mikrostruktura_miesnia.pdfWarto przeczytać. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3699-rasy-%C5%9Bwi%C5%84-obecne-w-polsce/#findComment-100532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lutego 2010 Bardzo fajny temacik, zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3699-rasy-%C5%9Bwi%C5%84-obecne-w-polsce/#findComment-100545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Lutego 2010 Zemat, co Ty z tymi świniami, doktorat robisz? A ras obecnych w Polsce jest jeszcze trochę. Może napisz o wydajności rzeźnej mieszańców towarowych, o rasach i mieszańcach mało odpornych na stres, o wadach mięsa u poszczególnych ras i u mieszańców Dane mi wpadły w ręce więc pomyślałem że się podzielę. Co do wydajności. Wybojowość (waga bita ciepła WBC) do żywego zwierzęcia waha się od 72 do 75%. Na wydajność poubojową wpływa wiele czynników (rasa z którymi była mieszana, okarmienie, stres zwierzęcia) Gdzie rasy typowo mięsne oscylują nawet do 85% Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3699-rasy-%C5%9Bwi%C5%84-obecne-w-polsce/#findComment-100563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.