Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: Henio :grin: 12.03.pisałem o serze Caciotta,który robiłem 5.03. i pokroiłem.Też tam pisałem,że wczoraj to znaczy 11.03. robiłem sery Caciotta.Tak te sery wyglądają dzisiaj po tygodniu.Jeden pokroiłem w piątek i dziś go zaraz zapakuje próżniowo a drugi będzie jeszcze dojrzewał w całości.Henio :grin: chyba się trochę pogubiłeś w datach. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208035
Udostępnij na innych stronach

U nas po podobnym wypadku dowcipkują: " - Skrzywdzić malarza może każdy, a oto pomóc materialnie..."

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208109
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj peklowałem mięso i nabrałem smak żeby coś nowego upichcić (mięso wcześniej za marnowałem;olej, czosnek,ocet balsamiczny,sos sojowy) warzywa lekko podgotowałem,mięso usmażyłem, dodałem warzywa,przyprawy i pól szklanki rosołu.Dusiłem na małym ogniu 40 min.Kasza gryczana prażona pod pierzyną :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208488
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dzisiaj zrobiłem nowe dwa sery Toma i Paneer (Panir). Toma jeszcze ocieka.

Ser Paneer wywodzi się z terytorium dzisiejszego Iranu,Indii i Pakistanu.Dodawany do wielu potraw mięsnych i warzywnych,może być opiekany na grillu i smażony.

Wykonujemy z świeżego nie pasteryzowanego mleka które doprowadzamy do 90*C.Następnie dodajemy sok z 1\2 cytryny(może być ocet,kwasek,jogurt) na każdy litr mleka i dobrze wymieszać.Kiedy mleko się zsiądzie należy zawinąć w gazę i odsączyć serwatkę(1-2h). Po odsączeniu uformować w foremce lub uformować kulkę i docisnąć ciężkim rondlem na 2-3h. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208622
Udostępnij na innych stronach

Ser Paneer wywodzi się z terytorium dzisiejszego Iranu,Indii i Pakistanu.Dodawany do wielu potraw mięsnych i warzywnych,może być opiekany na grillu i smażony.

 

A jeśli jego posypać holenderską maruhoj, to on staje się niezwykłym źródło natchnienia?

 

 

Teraz mi zrozumiale gdzie czerpiesz energię dla codziennej twórczości :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208628
Udostępnij na innych stronach

:grin: Toma to twardy ser produkowany z krowiego i owczego mleka na wzgórzach Lange w rejonie Piemontu.Najprostszą formę do sera można zrobić z wiaderka po ogórkach,kapuście itp... nawiercić otwory fi 2,5-3mm.
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208792
Udostępnij na innych stronach

:grin: Mleko podgrzewamy do 37*C ciągle mieszając.Po osiągnięciu tem. wyłączamy gaz dodajemy podpuszczkę i mieszamy przez 1-2min.Mleko pozostawiamy w ciepłym miejscu (koc) na 1-2h aż utworzy się skrzep.Skrzep rozdrabniamy trzepaczką, wielkość ziarna grochu.Pozostawiamy na 10-20min.Za pomocą łyżki do zupy usuwamy serwatkę aż masa serowa stanie się widoczna.Formy serowe wyścielamy gazą i przekładamy skrzep.Po zapełnieniu przykrywamy gazą z góry.Przez kilka minut wyciskamy serwatkę rękami do odpowiedniej konsystencji sera.Następnie przewracamy ser w formie.Po 2h ponownie przewracamy i po kolejnych 4h.Podczas ostatniego obracania delikatnie zdejmujemy gazę.Po 24h wyjmujemy ser i wcieramy sól.Ser dojrzewa tem.10-12*C wilgotność 85-90% 1-3 miesiące.Ja takich warunków do dojrzewania nie posiadam :sad: Przez kilka dni potrzymam w lodówce a potem do garażu na drewnianą deskę.Należy obracać co 2 dni a jeśli pojawi się pleśń usuwamy przy pomocy wilgotnej ścierki. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208847
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz ten przepis to w koncu na jaki ser Toma czy paneer ?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208860
Udostępnij na innych stronach

:grin: ANNAM,to jest przepis na set TOMA.Przepis sera Paneer jest na górze :grin: Ser Paneer jest bardzo smaczny a zarazem bardzo prosty w wykonaniu.W internecie jest bardzo dużo ciekawych potraw z tym serem,szczególnie kuchnia Indyjska.Dzisiaj na obiad będę robił danie z dorsza i na pewno dodam ten ser.Jeszcze nie wiem czy go ugrilluję ,usmażę czy upiekę razem z rybą. Na kanapki jest wspaniały na przemian z ricottą :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208894
Udostępnij na innych stronach

Gorzegorz,jak robisz Paneer ,to kiedy juz odsaczysz ser to albo na chwile wloz go do zimnej kapiel lub podloz pod bierzaca bardzo zimna wode( nadal zawiniety w gaze) a dopiero pozdniej obciaz aby sie prawidlowo odcisnal.

TAki przepis mam od snajomej pochodzenia z Indii. Polecam robic go w daniach typowo wegetarianskich.

Pozdrawiam,

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208915
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś robiłem panir do indyjskiego dania. Zdziwiłem się że tak łatwo można zrobić taki ciekawy serek. Nie jadłem go na chlebie z pomidorkami - ale fotki natchnęły mnie i za tydzień jak wezmę mleko od gospodyni to zrobię.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208920
Udostępnij na innych stronach

:grin: ANNAM :grin: dziękuję bardzo za informacje dotyczącą zimnej wody.Czytałem na temat polania wodą ale tego nie zrobiłem.Jutro jadę po mleko i będę robił ser Paneer.Na pewno zastosuje się do Twojej rady.

 

Serdecznie CIĘ pozdrawiam. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208928
Udostępnij na innych stronach

:grin: jednak ser Paneer usmażyłem (bo zająłem się zrobieniem ,,ciasta,, i usmażeniem-upieczeniem,, chleba,,) w smaku jest rewelacja. :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209008
Udostępnij na innych stronach

:grin: Dzisiaj zrobiłem ser Caciotta-ser miękki dojrzewający,jest prosty do zrobienia.Zrobienie tego sera pozwoli zdobyć doświadczenie, przydatne do zrobienia trudniejszych serów.5l mleka grzejemy do 38*C,dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego,2ml .......

 

Grzesiu czy ten ser prasowałeś (obciążałeś)? tak wyglada,ale w przepisie nie ma nic na ten temat

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209035
Udostępnij na innych stronach

:grin: Danielu :grin: na pewno jakiś ser zrobimy,zapytamy zlotowiczów co by chcieli :grin: janoity,ciasto;mąka,woda,olej,sól.Ugniatasz ciasto i trzeba rozwałkować,przełożyć na siebie i rozwałkować i tak kilka razy żeby się napowietrzyło.Następnie wykrawasz szklanką kołka.Smażysz na patelni i potem kładziesz na palnik żeby spuchło.Trzeba nabrać trochę wprawy :grin: Jacinto,lekko dociskałem,kładłem talerz i kubek z wodą ale można nie dociskać. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209073
Udostępnij na innych stronach

No to fajnie, moja pierwsza caciatta pomimo porazki z podpuszczka smakowała rodzinie. Jutro nastawiam 2x5L (tylko takie mam garnki) roznego mleka i bedzie dojrzewac. Jedną z nich może zabarwię szafranem...
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209075
Udostępnij na innych stronach

:grin:jacinto,dobrze że się nie zraziłeś i dalej próbujesz.Trzymam kciuki za powodzenie,na pewno Ci się uda. :grin: jutro z 15l robię oscypki w poniedziałek uwędzę a z 2l zrobię Paneera. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209082
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.