Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

co do form serowych to ja wykorzystuję miskę od miksera (porwalem żonie), co prawda nie jest ona idealnie centryczna, ale po dopasowaniu odpowiedniego denka świetnie się sprawdza a jest o wiele tańsza od form dedykowanych.

Co do wydajności zauwazyłem duże rozbieżności w wadze sera w zależności od partii mleka.

To troszkę mnie uspokoiłeś :smile: To nasze pierwsze kroki w robieniu serków i myślałam, że może coś źle robimy...
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249100
Udostępnij na innych stronach

:grin: gatita,mam 2 formy pierwsza średnica 160mm x 110 wysokość i druga 180 x 120h.

 

W tej mniejsze to właśnie robię jak przywiozę 10l mleka i dwa odbiorę na potrzeby domu lub z 20 l to rozkładam do dwóch form.

 

Teraz zważyłem ser z 8l waży 1100g. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249143
Udostępnij na innych stronach

:grin: Mój pierwszy ser, który robiłem 26 02 2012r. :grin:

 

W smaku jest BDB,spróbowałem i zafoliowałem.Następna degustacja w rocznice. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249181
Udostępnij na innych stronach

Teraz zważyłem ser z 8l waży 1100g. :grin:

Nasz waży równy kilogram, czyli nie jest tak źle ! :smile:
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249240
Udostępnij na innych stronach

:grin: trzeba zapakować szynki z ostatniego wędzenia bo jutro robię kiełbasę,wiążę szynki a w środę od rana seks :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249260
Udostępnij na innych stronach

:grin: w środę chcę zrobić taki mały eksperyment z szynkami (są już zapeklowane) ciekawe co wyjdzie i jak będą smakowały. :grin:

 

A w czwartek robię ser z ciekawym składnikiem ( podał Daniel). Ma być rewelacyjny smak sera. :grin: :thumbsup:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249263
Udostępnij na innych stronach

A w czwartek robię ser z ciekawym składnikiem ( podał Daniel). Ma być rewelacyjny smak sera. :grin: :thumbsup:

To czekamy :smile:
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249265
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że możemy podać tajemniczy składnik.

 

- Skondensowane mleko

 

Właśnie wróciłem z Ukrainy, gdzie byłem częstowany wieloma lokalnymi specjałami.

Dwa z nich, to jogurt ze kondensowanego mleka oraz żółty ser z tym samym składnikiem.

Nazwa dosłowna jogurtu tłumaczona z jęz. ang. to pieczone fermentowane mleko.

Niestety nie dopytałem, czy mleko było kondensdowane metodą odwróconej osmozy, wyparki próżniowej, czy po prostu odparowane przez podgrzanie w normalnym ciśnieniu.

Dzięki temu miało specyficzny karmelowy posmak (całkowicie bez słodyczy).

W serze spotkałem się z tym smakiem w jednym ze znajomych angielskich cheddarów.

W serowniach jest dodawane dla zwiększenia ilości skrzepu, zamiast proszku mlecznego.

Niestety proszek powoduje mączystość, dlatego dodaje się koncentrat mleka w płynie (oczywiście niesłodzone).

Sam jestem ciekaw efektu

 

Grzesiu trzymamy kciuki. :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249268
Udostępnij na innych stronach

Ja jadłem norweski ser, który był słodkawy i dość ciemny (brunost). Dało się zjeść pare plasterków. Al enie za duzo na raz. Z tego c wiem, to zawierał odparowane mleko.

 

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 21:50 ]

aaa juz pamiętam -to się nazywało myseost

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249273
Udostępnij na innych stronach

:grin: Daniel a może spotkam mleko skondensowane kakaowe :grin: to kupię takie i zwykle.

 

Następnym razem zrobię kakaowy ser kanapkowy.Tylko to będzie typowy El Gasior do spożycia po dwóch dniach. :grin:

 

Chrupiąca bułeczka,ser kakaowy i gorące mleko. :thumbsup: :grin: (ricotta też będzie w odcieniu kakaowym). :grin:

 

Jak Ja lubię robić coś nowego. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249276
Udostępnij na innych stronach

może spotkam mleko skondensowane kakaowe

z tego co wiem to jest takie , ale ono jest słodzone .

Zwykłe mleko skondensowanie jest słodzone lub niesłodzone .

Kakao zawsze możesz dodać .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249278
Udostępnij na innych stronach

Daniel a może spotkam mleko skondensowane kakaowe :grin: to kupię takie i zwykle. Następnym razem zrobię kakaowy ser kanapkowy

Oj chyba posuwasz się o krok za daleko :devil:

Najwłaściwsze wydaje się zwykłe zagęszczone bez cukru.

Spróbuj proszę z małą ilością. Jak sie sprawdzi, to próby rozszerzymy.

Wszystko to w trosce o niezmarnowanie Twoich specjałów. :cool:

Pozdrówka dla Grażki od nas wszyskich.

 

PS. Duże graty za okragłą sumkę 1500 wpisów

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249280
Udostępnij na innych stronach

:grin: Daniel :grin: dziękujemy za pozdrowienia i WAS pozdrawiamy. :grin:

 

Oczywiście,że na początek wersja oryginalna i z 10l.

 

Z tym kakaowym to tylko taka myśl przebiegła MI po głowie. :grin: pomarzyć chyba mogę przed snem,może coś się przyśni w nocy :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249285
Udostępnij na innych stronach

:grin: ser ala oscypek wędzony w czerwcu tego roku,smak po takim czasie pozytywny :grin: :thumbsup: Jeszcze jedna sztuka pozostała zafoliowana z czerwca może wytrzyma do czerwca przyszłego roku. :grin:

 

Dzisiaj na kolację trzeba było jeść same starocie :grin:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249521
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR, lubię antyki :lol: :lol: :lol: , jak coś to zawsze możesz podesłać :grin: , ale pysznie wyglądają :clap: :clap: :clap: coraz bardziej chcę Cię odwiedzić :tongue:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249524
Udostępnij na innych stronach

:grin: Tomku Ja już zaraz po zabiegu :grin:

 

 

http://img835.imageshack.us/img835/4314/dsc09810d.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img833.imageshack.us/img833/363/dsc09808p.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249652
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj na kolację trzeba było jeść same starocie

To tak jak ja :grin:

Muszę czasami popijać stare jedzenie starym winem :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249653
Udostępnij na innych stronach

wędzoneczki jak malowane ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249654
Udostępnij na innych stronach

Muszę czasami popijać stare jedzenie starym winem :grin: :grin:

To całkiem jak w powiedzeniu: mnie też dopadł kryzys, jem spleśniały ser, popijam starym winem i jeżdżę samochodem bez dachu :grin:

A wędzoneczki EG naprawdę jak malowane :thumbsup: Rzekłbym wręcz takie na pocztówki,plakaty i inne znaczki :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249658
Udostępnij na innych stronach

:grin: tusiaczku to mam naprawdę kryzys bo dopadły mnie te trzy rzeczy co piszesz i jeszcze muszę jeść stare wędliny. :grin:

 

Jeszcze szukam drugiego samochodu bez dach i też będzie stary VW garbus (może wiecie kto ma sprzedać) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249660
Udostępnij na innych stronach

Jazdę na Garbiego też kiedyś przerabiałem :cool: Teraz to bym Ogórkiem pohasał :grin: Taką Westfalią na ten przykład :grin:

Chociaż taka trajka z Garbuska to może jednak .......... :thumbsup:

 

[ Komentarz dodany przez: EAnna: Sro 14 Lis, 2012 14:00 ]

Proszę wygaszać posty nie dotyczące tematu

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249662
Udostępnij na innych stronach

:grin: chodziło Mi po głowie, przygotować coś nowego do zakąski podczas wędzenia :grin:

 

W trakcie ostatniego peklowania (na sucho) nasunęła się tak myśl żeby szynkę pokroić na plastry (2 cm) i zapeklować. :grin:

 

Wędziłem na kiju razem z boczkami (wysoka temperatura) prawie podpiekłem. :grin:

 

Zakąska jest super,soczysta i smaczna. :thumbsup: :grin:

 

Żeby szynka miała więcej słoniny (lub jeszcze szynka ze skórą) to by było to :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249745
Udostępnij na innych stronach

:grin: trzeba trochę zmienić jadłospis (karp i amur) :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-250060
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.