Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ścinkowa z początku września

 

Grzesiu widzę na zdjęciu rzodkiew , też takową mam jeszcze w ogrodzie . Należy już ją wykopać , czy do mrozu może być w ogrodzie .

 

Co do Twoich wyrobów to oczywiście :clap:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-248713
Udostępnij na innych stronach

:grin: Andrzejku niech rośnie,lekki mróz i śnieg jej za bardzo nie szkodzi.Przy lekkich zimach zostawała do wiosny. :grin: ale już na wiosnę tak nie smakuje. :grin:

 

[ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 10:25 ]

:grin: a że mizdry i serwatki u mnie dostatek :grin: wymyśliłem taką zupę :grin:

 

Serwatkę doprawiłem liściem,pieprzem i zielem.

 

Na patelni usmażyłem mizdrę i dodałem warzywa,marchew,cebula,czosnek,seler,smażyłem do miękkości,połączyłem z gotującą się serwatką.

 

Następnie dodałem,ziemniaki,kapustę i roztarte pomidory,posoliłem do smaku. :grin:

 

Smak zupy mnie zaskoczył :thumbsup: wyszła bardzo smaczna :thumbsup:

 

Teraz jak będę robił zupy typu (buraczkowa,kapuśniak,pomidorowa.... zabielane śmietaną lub jogurtem) to na pewno na serwatce zamiast wody.

 

Zdrowo i smacznie :grin: :thumbsup: :grin:

 

http://img834.imageshack.us/img834/4341/dsc09553c.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img94.imageshack.us/img94/2193/dsc09554p.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img210.imageshack.us/img210/6600/dsc09558m.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

http://img809.imageshack.us/img809/9148/dsc09563z.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-248794
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,chwalić Cię po raz kolejny nie będę :lol:

Twój temat oglądam od dawna....ale cały czas mnie zaskakuje.

Miłośnik dobrego jedzonka,fachowiec od wszystkiego...zawsze miło się tu zagląda.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-248807
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle wyroby palce lizać :thumbsup:

Ja na serwatce robię też żurek, jest b. smaczny. Wczoraj dodatkowo był gotowany na smaku po naszej pierwszej białej kiełbasie :smile:

Gregor, w sobotę zrobiliśmy naszego pierwszego El Gąsiora. Robiliśmy z 8 litrów, ale widzę, że w porównaniu z Twoim nasz jest malutki :cry: Widziałam, że Twój ważył 1410 g, muszę zwarzyć nasz, ale na oko widzę, że jest go sporo mniej.

Czy przy okazji mógłbyś powiedzieć jaka jest średnica Twojej formy do sera ? Może nasza miska za duża ? Też zrobiliśmy sobie takie dziurki, wg Twojej pomysłu.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249058
Udostępnij na innych stronach

ścinkowa z początku września,szynka i kiełbasa z ostatniego wędzenia.

:clap: :clap: :clap:

Teraz jak będę robił zupy typu (buraczkowa,kapuśniak,pomidorowa.... zabielane śmietaną lub jogurtem) to na pewno na serwatce zamiast wody.

Idziesz dobrą drogą.

:clap:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249060
Udostępnij na innych stronach

gatita pozwól, że wtrącę tu parę słów chociaż wiem ,że odpowiedzi oczekujesz od Grześka. Wielkość sera zależy przede wszystkim od ilości mleka przeznaczonego na ten wyrób. Jeżeli chodzi o formę to proponował bym kupić oryginalną na określoną ilość sera. Ma ona również atest, że jest do tego celu przeznaczona /można je nabyć w agrovisie, piwodzieju/. Miski wszelkiego rodzaju mogą mieć tylko powłokę dopuszczoną do produktów spożywczych w wewnątrz już niekoniecznie - przykład garnki emaliowane, patelnie pokryte jakąś powłoką a dalej jest np, aluminium. Dlatego daję pod rozwagę czy nie lepiej przygotować się do tematu , zainwestować i dopiero wtedy w spokoju o swoje zdrowie, które jest jest tu najważniejszym elementem produkować żywność zdrową w pełni tego słowa znaczeniu.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249066
Udostępnij na innych stronach

Witam, proszę mi powiedzieć czy mogę użyć mięso mrożone do wyrobu kiełbas?

Tak

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249081
Udostępnij na innych stronach

gatita pozwól, że wtrącę tu parę słów chociaż wiem ,że odpowiedzi oczekujesz od Grześka. Wielkość sera zależy przede wszystkim od ilości mleka przeznaczonego na ten wyrób. Jeżeli chodzi o formę to proponował bym kupić oryginalną na określoną ilość sera. Ma ona również atest, że jest do tego celu przeznaczona /można je nabyć w agrovisie, piwodzieju/. Miski wszelkiego rodzaju mogą mieć tylko powłokę dopuszczoną do produktów spożywczych w wewnątrz już niekoniecznie - przykład garnki emaliowane, patelnie pokryte jakąś powłoką a dalej jest np, aluminium. Dlatego daję pod rozwagę czy nie lepiej przygotować się do tematu , zainwestować i dopiero wtedy w spokoju o swoje zdrowie, które jest jest tu najważniejszym elementem produkować żywność zdrową w pełni tego słowa znaczeniu.

pozdrawiam

Robinson, wiem, wiem, że należy inwestować, ale zbyt dużo tych inwestycji na raz :smile: Więc wszystko po kolei musi iść.

Wiem, też, że wielkość sera zależy od ilości zużytego mleka :grin: Tu chodziło mi o te, że Grzegorz robił z 10 litrów, a my z 8, więc różnica nie za duża, a nasz ser wydaje mi się sporo mniejszy... Czy może zależy to od jakości mleka i od skrzepu ?

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249087
Udostępnij na innych stronach

co do form serowych to ja wykorzystuję miskę od miksera (porwalem żonie), co prawda nie jest ona idealnie centryczna, ale po dopasowaniu odpowiedniego denka świetnie się sprawdza a jest o wiele tańsza od form dedykowanych.

Co do wydajności zauwazyłem duże rozbieżności w wadze sera w zależności od partii mleka.

Pamiętaj, wędzenie konserwuje Ciebie i Twoje wyroby.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249094
Udostępnij na innych stronach

co do form serowych to ja wykorzystuję miskę od miksera (porwalem żonie), co prawda nie jest ona idealnie centryczna, ale po dopasowaniu odpowiedniego denka świetnie się sprawdza a jest o wiele tańsza od form dedykowanych.

Co do wydajności zauwazyłem duże rozbieżności w wadze sera w zależności od partii mleka.

To troszkę mnie uspokoiłeś :smile: To nasze pierwsze kroki w robieniu serków i myślałam, że może coś źle robimy...
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249100
Udostępnij na innych stronach

:grin: gatita,mam 2 formy pierwsza średnica 160mm x 110 wysokość i druga 180 x 120h.

 

W tej mniejsze to właśnie robię jak przywiozę 10l mleka i dwa odbiorę na potrzeby domu lub z 20 l to rozkładam do dwóch form.

 

Teraz zważyłem ser z 8l waży 1100g. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249143
Udostępnij na innych stronach

:grin: Mój pierwszy ser, który robiłem 26 02 2012r. :grin:

 

W smaku jest BDB,spróbowałem i zafoliowałem.Następna degustacja w rocznice. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249181
Udostępnij na innych stronach

Teraz zważyłem ser z 8l waży 1100g. :grin:

Nasz waży równy kilogram, czyli nie jest tak źle ! :smile:
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249240
Udostępnij na innych stronach

:grin: trzeba zapakować szynki z ostatniego wędzenia bo jutro robię kiełbasę,wiążę szynki a w środę od rana seks :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249260
Udostępnij na innych stronach

:grin: w środę chcę zrobić taki mały eksperyment z szynkami (są już zapeklowane) ciekawe co wyjdzie i jak będą smakowały. :grin:

 

A w czwartek robię ser z ciekawym składnikiem ( podał Daniel). Ma być rewelacyjny smak sera. :grin: :thumbsup:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249263
Udostępnij na innych stronach

A w czwartek robię ser z ciekawym składnikiem ( podał Daniel). Ma być rewelacyjny smak sera. :grin: :thumbsup:

To czekamy :smile:
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249265
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że możemy podać tajemniczy składnik.

 

- Skondensowane mleko

 

Właśnie wróciłem z Ukrainy, gdzie byłem częstowany wieloma lokalnymi specjałami.

Dwa z nich, to jogurt ze kondensowanego mleka oraz żółty ser z tym samym składnikiem.

Nazwa dosłowna jogurtu tłumaczona z jęz. ang. to pieczone fermentowane mleko.

Niestety nie dopytałem, czy mleko było kondensdowane metodą odwróconej osmozy, wyparki próżniowej, czy po prostu odparowane przez podgrzanie w normalnym ciśnieniu.

Dzięki temu miało specyficzny karmelowy posmak (całkowicie bez słodyczy).

W serze spotkałem się z tym smakiem w jednym ze znajomych angielskich cheddarów.

W serowniach jest dodawane dla zwiększenia ilości skrzepu, zamiast proszku mlecznego.

Niestety proszek powoduje mączystość, dlatego dodaje się koncentrat mleka w płynie (oczywiście niesłodzone).

Sam jestem ciekaw efektu

 

Grzesiu trzymamy kciuki. :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249268
Udostępnij na innych stronach

Ja jadłem norweski ser, który był słodkawy i dość ciemny (brunost). Dało się zjeść pare plasterków. Al enie za duzo na raz. Z tego c wiem, to zawierał odparowane mleko.

 

[ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 21:50 ]

aaa juz pamiętam -to się nazywało myseost

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249273
Udostępnij na innych stronach

:grin: Daniel a może spotkam mleko skondensowane kakaowe :grin: to kupię takie i zwykle.

 

Następnym razem zrobię kakaowy ser kanapkowy.Tylko to będzie typowy El Gasior do spożycia po dwóch dniach. :grin:

 

Chrupiąca bułeczka,ser kakaowy i gorące mleko. :thumbsup: :grin: (ricotta też będzie w odcieniu kakaowym). :grin:

 

Jak Ja lubię robić coś nowego. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249276
Udostępnij na innych stronach

może spotkam mleko skondensowane kakaowe

z tego co wiem to jest takie , ale ono jest słodzone .

Zwykłe mleko skondensowanie jest słodzone lub niesłodzone .

Kakao zawsze możesz dodać .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249278
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.