gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1476 Opublikowano 12 Listopada 2012 co do form serowych to ja wykorzystuję miskę od miksera (porwalem żonie), co prawda nie jest ona idealnie centryczna, ale po dopasowaniu odpowiedniego denka świetnie się sprawdza a jest o wiele tańsza od form dedykowanych. Co do wydajności zauwazyłem duże rozbieżności w wadze sera w zależności od partii mleka.To troszkę mnie uspokoiłeś :smile: To nasze pierwsze kroki w robieniu serków i myślałam, że może coś źle robimy... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1477 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: gatita,mam 2 formy pierwsza średnica 160mm x 110 wysokość i druga 180 x 120h. W tej mniejsze to właśnie robię jak przywiozę 10l mleka i dwa odbiorę na potrzeby domu lub z 20 l to rozkładam do dwóch form. Teraz zważyłem ser z 8l waży 1100g. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1478 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: Mój pierwszy ser, który robiłem 26 02 2012r. :grin: W smaku jest BDB,spróbowałem i zafoliowałem.Następna degustacja w rocznice. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1479 Opublikowano 12 Listopada 2012 Teraz zważyłem ser z 8l waży 1100g. :grin:Nasz waży równy kilogram, czyli nie jest tak źle ! :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1480 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: trzeba zapakować szynki z ostatniego wędzenia bo jutro robię kiełbasę,wiążę szynki a w środę od rana seks :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1481 Opublikowano 12 Listopada 2012 Grzesiu Ty jakis erotoman jesteś Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1482 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: w środę chcę zrobić taki mały eksperyment z szynkami (są już zapeklowane) ciekawe co wyjdzie i jak będą smakowały. :grin: A w czwartek robię ser z ciekawym składnikiem ( podał Daniel). Ma być rewelacyjny smak sera. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1483 Opublikowano 12 Listopada 2012 A w czwartek robię ser z ciekawym składnikiem ( podał Daniel). Ma być rewelacyjny smak sera. :grin: :thumbsup:To czekamy :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1484 Opublikowano 12 Listopada 2012 Myślę, że możemy podać tajemniczy składnik. - Skondensowane mleko Właśnie wróciłem z Ukrainy, gdzie byłem częstowany wieloma lokalnymi specjałami.Dwa z nich, to jogurt ze kondensowanego mleka oraz żółty ser z tym samym składnikiem.Nazwa dosłowna jogurtu tłumaczona z jęz. ang. to pieczone fermentowane mleko.Niestety nie dopytałem, czy mleko było kondensdowane metodą odwróconej osmozy, wyparki próżniowej, czy po prostu odparowane przez podgrzanie w normalnym ciśnieniu.Dzięki temu miało specyficzny karmelowy posmak (całkowicie bez słodyczy).W serze spotkałem się z tym smakiem w jednym ze znajomych angielskich cheddarów.W serowniach jest dodawane dla zwiększenia ilości skrzepu, zamiast proszku mlecznego.Niestety proszek powoduje mączystość, dlatego dodaje się koncentrat mleka w płynie (oczywiście niesłodzone).Sam jestem ciekaw efektu Grzesiu trzymamy kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1485 Opublikowano 12 Listopada 2012 Ja jadłem norweski ser, który był słodkawy i dość ciemny (brunost). Dało się zjeść pare plasterków. Al enie za duzo na raz. Z tego c wiem, to zawierał odparowane mleko. [ Dodano: Pon 12 Lis, 2012 21:50 ]aaa juz pamiętam -to się nazywało myseost Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1486 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: Daniel a może spotkam mleko skondensowane kakaowe :grin: to kupię takie i zwykle. Następnym razem zrobię kakaowy ser kanapkowy.Tylko to będzie typowy El Gasior do spożycia po dwóch dniach. :grin: Chrupiąca bułeczka,ser kakaowy i gorące mleko. :thumbsup: :grin: (ricotta też będzie w odcieniu kakaowym). :grin: Jak Ja lubię robić coś nowego. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1487 Opublikowano 12 Listopada 2012 może spotkam mleko skondensowane kakaowez tego co wiem to jest takie , ale ono jest słodzone . Zwykłe mleko skondensowanie jest słodzone lub niesłodzone . Kakao zawsze możesz dodać . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1488 Opublikowano 12 Listopada 2012 Daniel a może spotkam mleko skondensowane kakaowe :grin: to kupię takie i zwykle. Następnym razem zrobię kakaowy ser kanapkowy Oj chyba posuwasz się o krok za daleko :devil: Najwłaściwsze wydaje się zwykłe zagęszczone bez cukru. Spróbuj proszę z małą ilością. Jak sie sprawdzi, to próby rozszerzymy. Wszystko to w trosce o niezmarnowanie Twoich specjałów. Pozdrówka dla Grażki od nas wszyskich. PS. Duże graty za okragłą sumkę 1500 wpisów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1489 Opublikowano 12 Listopada 2012 :grin: Daniel :grin: dziękujemy za pozdrowienia i WAS pozdrawiamy. :grin: Oczywiście,że na początek wersja oryginalna i z 10l. Z tym kakaowym to tylko taka myśl przebiegła MI po głowie. :grin: pomarzyć chyba mogę przed snem,może coś się przyśni w nocy :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1490 Opublikowano 13 Listopada 2012 :grin: ser ala oscypek wędzony w czerwcu tego roku,smak po takim czasie pozytywny :grin: :thumbsup: Jeszcze jedna sztuka pozostała zafoliowana z czerwca może wytrzyma do czerwca przyszłego roku. :grin: Dzisiaj na kolację trzeba było jeść same starocie :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1491 Opublikowano 13 Listopada 2012 EL GREGOR, lubię antyki :lol: :lol: :lol: , jak coś to zawsze możesz podesłać :grin: , ale pysznie wyglądają :clap: :clap: :clap: coraz bardziej chcę Cię odwiedzić :tongue: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1492 Opublikowano 13 Listopada 2012 :grin: Pawle już raz obiecywałeś :wink: miałeś być na zlocie W-M jesienią :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1493 Opublikowano 14 Listopada 2012 :grin: Tomku Ja już zaraz po zabiegu :grin: http://img835.imageshack.us/img835/4314/dsc09810d.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img833.imageshack.us/img833/363/dsc09808p.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1494 Opublikowano 14 Listopada 2012 Dzisiaj na kolację trzeba było jeść same starocie To tak jak ja :grin: Muszę czasami popijać stare jedzenie starym winem :grin: :grin: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1495 Opublikowano 14 Listopada 2012 wędzoneczki jak malowane Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1496 Opublikowano 14 Listopada 2012 Muszę czasami popijać stare jedzenie starym winem :grin: :grin:To całkiem jak w powiedzeniu: mnie też dopadł kryzys, jem spleśniały ser, popijam starym winem i jeżdżę samochodem bez dachu :grin: A wędzoneczki EG naprawdę jak malowane :thumbsup: Rzekłbym wręcz takie na pocztówki,plakaty i inne znaczki :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1497 Opublikowano 14 Listopada 2012 :grin: tusiaczku to mam naprawdę kryzys bo dopadły mnie te trzy rzeczy co piszesz i jeszcze muszę jeść stare wędliny. :grin: Jeszcze szukam drugiego samochodu bez dach i też będzie stary VW garbus (może wiecie kto ma sprzedać) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1498 Opublikowano 14 Listopada 2012 Jazdę na Garbiego też kiedyś przerabiałem Teraz to bym Ogórkiem pohasał :grin: Taką Westfalią na ten przykład :grin:Chociaż taka trajka z Garbuska to może jednak .......... :thumbsup: [ Komentarz dodany przez: EAnna: Sro 14 Lis, 2012 14:00 ]Proszę wygaszać posty nie dotyczące tematu Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1499 Opublikowano 14 Listopada 2012 :grin: chodziło Mi po głowie, przygotować coś nowego do zakąski podczas wędzenia :grin: W trakcie ostatniego peklowania (na sucho) nasunęła się tak myśl żeby szynkę pokroić na plastry (2 cm) i zapeklować. :grin: Wędziłem na kiju razem z boczkami (wysoka temperatura) prawie podpiekłem. :grin: Zakąska jest super,soczysta i smaczna. :thumbsup: :grin: Żeby szynka miała więcej słoniny (lub jeszcze szynka ze skórą) to by było to :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-249745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1500 Opublikowano 15 Listopada 2012 :grin: trzeba trochę zmienić jadłospis (karp i amur) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/60/#findComment-250060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.