EL GREGOR Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1526 Opublikowano 3 Grudnia 2012 :grin: jarku,trzeba ser przemywać serwatką z solą (dość słoną). Teraz ser umyj pod kranem zimną wodą, posyp solą a za kilka godzin przetrzyj papierowym ręcznikiem i włóż do lodówki tam obeschnie.Jak obeschnie to wtedy posmaruj (masuj,wcieraj) słoną serwatką. Co dziennie smaruj, obracaj (tak kilka dni) aż zacznie się tworzyć skórka.Musisz zobaczyć gdzie lepiej ser trzymać (piwnica czy lodówka). Trzeba ser obserwować i cały czas się uczyć jak postępować z serem. Teraz nastawiłem mleko i wsypałem kultury (planuję zrobić ser wyciskany w starej nadziewarce do kiełbas,zrobię krążki fi 100 h 4-5cm.) :grin: gazda podaj nr.telefonu na PW :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1527 Opublikowano 3 Grudnia 2012 : Jak zakupisz mięso i będziesz gotowy to poprowadzę Cię za rączkę od początku procesu peklowania,poprzez wiązanie,ociekanie,suszenie,wędzenie i na końcu parzenie.Wędzeniem aż tak się nie przejmuj,ważniejsze jest peklowanie i parzenie w tym typie wędzonek. A co planujesz na święta przygotować (jaki asortyment). :grin: Dlatego kocham tą stronę bo miła jest spędzać czas w towarzystwie takich ludzi , bez interesownie niosących pomoc innym Dlatego i my pomagajmy stronie ,by z wiedzy takich ludzi jak EL Gregor mogli korzystać wszyscy , którzy tu zaglądają Na reklamy klikajmy i o miodku nie zapominajmy Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1528 Opublikowano 3 Grudnia 2012 ścinki z szynek kroję na 4x6cm solę z dodatkiem peklosoli i ziół 21g na 1 kg mięsa i odstawiam w chłodne miejsce 4-6*C na 5-7dni.Przykrywam słoniną żeby się mięso nie utleniało,po czasie solenia mięso kroję na mniejsze kawałki 2x2cm,słoninę po wyrobieniu mięsa kroję w kostkę i razem mieszam.Dodaję;czosnek,gorczycę,pieprz,kminek,kolendrę, rozmaryn i 70g alkoholu.Napełniam osłonki,wędzę 2 godz.ciepłym dymem,dojrzewają co najmniej Grzegorz, czemu ma sluzyc alkohol w wedlinie? na jaka ilosc miesa dajesz te 70g alkoholu? jakie masz mniej wiecej proporcje w tej kielbasie scinkowej, chodzi mi o mieso / slonina ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1529 Opublikowano 3 Grudnia 2012 :grin: alkohol :thumbsup: zależy jaki dajesz (whisky,burbon,czerwone wino......) podnosi walory smakowe wyrobów a zarazem osusza mięso.70g daje 10kg mięsa. :grin: Proporcji jako takich nie mam,myślę,że na 10kg mięsa to około 30dkg słoniny,mam pokrojoną słoninę (5x5mm) dokładam i jak uznam,że wystarczy to OK.Słoninę dokładam jak już jest mięso dobrze wyrobione. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1530 Opublikowano 3 Grudnia 2012 zrozumialem, dzieki :-) za wszelkie porady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1531 Opublikowano 3 Grudnia 2012 :grin: serki EL zrobione :grin: cała masa serowa nie weszła do nadziewarki,trzeba było zapakować do formy.Jeszcze jeden kawałek pójdzie do formy bo jest miękki (ten z samego przodu) właśnie leży w wodzie (55*C) reszta EL w solance (twardość ok). :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1532 Opublikowano 5 Grudnia 2012 fajne te oscypki :-) chyba sobie kupie foremke choc wg mnie cena kosmos na allegro Grzegorz mam pytanko bo widze ze najczesciej peklujesz mieso na sucho, ja zazwyczaj na mokro ale tym razem chce czesc przeznaczyc na wedliny dojrzewajace wiec pomyslalem ze na sucho bedzie lepiej - bo przeciez maja potem schnac a wiec po co najpierw je moczyc (tak ja to rozumiem), no i zapeklowalem schaby szynki i boczki oraz 2 piekne poledwice razem ok 15kg - peklosola 22g/kg miesa + inne przyprawy (pieprz itd...)lezy to wszystko w misce przykryte slonina juz 4 dzien (od soboty) i dzis tam zajrzalem. podnosze slonine z wierzchu i widze ze miska prawie pelna czerwonego plynu ! tak mieso puscilo soki, czy to normalny objaw przy peklowaniu na sucho? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1533 Opublikowano 5 Grudnia 2012 :grin: tak normalny objaw (sól,, wyciąga,, wodę z mięsa),słoninę też zapeklowałeś :question: Tylko czy te 22g to nie będzie za mało :question: (25-30g) :grin: A gdzie trzymasz :question: musi być tem.4-6*C :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1534 Opublikowano 5 Grudnia 2012 tak slonine tez, stoi w pwnicy na parapecie otwartego okna temp 3-8 peklowalem wg tej tabelihttp://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm a ze wolimy lekko przesolone niz niedosolone to dalem zamiast 20g/kg to 22g/kg...przyjalem 10%wiecej zapaszek ma normalny wiec mysle ze nic sie niedzieje twoje dojrzewajace boczki czy szynki po wedzeniu co robia? wisza tak jak wyciagniete z wedzarni w zimnym pomieszczeniu czy jeszcze cos? widzialem ze czasem owijasz tetra wedliny po wedzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1535 Opublikowano 5 Grudnia 2012 ja zazwyczaj na mokro ale tym razem chce czesc przeznaczyc na wedliny dojrzewajace wiec pomyslalem ze na sucho bedzie lepiej - jarek79kk Mięso na wędzonki peklujesz na mokro , natomiast na kiełbasy peklujesz na sucho . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1536 Opublikowano 5 Grudnia 2012 ja zazwyczaj na mokro ale tym razem chce czesc przeznaczyc na wedliny dojrzewajace wiec pomyslalem ze na sucho bedzie lepiej - jarek79kk Mięso na wędzonki peklujesz na mokro , natomiast na kiełbasy peklujesz na sucho . Pozdrawiamnie jest powiedziane ze na wedzonki nie mozna peklowac na sucho a tylko i wylacznie na mokro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1537 Opublikowano 5 Grudnia 2012 zgadza sie :-) zazwyczaj pekluje na mokro, te na wedliny - tym razem chce na sucho na kielbase oczywiscie zawsze na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1538 Opublikowano 6 Grudnia 2012 :grin: jarek79kk :grin: Ty podałeś tabelę peklowania mięs drobnych metoda na sucho (np. na kiełbasy). :question: :!: Jak pekluję mięso na kiełbasę ścinkową to też daję 20g mieszanki na 1 kg mięsa. Chyba,że szynki,boczki,polędwice pokroiłeś na małe kawałeczki to będzie OK.a jeżeli np. około 1kg to te 22g będzie za mało,możesz mieć szare oczka w środku.(mogą zacząć się psuć od środka). Jak piszesz,że wolicie lekko przesolone to będą nie dosolone. :grin: Teraz wędliny i sery są w garażu (dzisiaj tem. 10*C) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1539 Opublikowano 6 Grudnia 2012 na kieblase mieso pokrojone zawsze pekluje na sucho 17-18g/kg i jest okmysle ze z tym psuciem przesadziles potrzymam dluzej zamiast5-7 dni to powiedzmy 10 i bedzie dopeklowane mysle tak jak trzeba, o efeltach dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1540 Opublikowano 6 Grudnia 2012 :grin: ser El,który robiłem 3 grudnia (pierwszy kawałek odcięty od nadziewarki,miękki) w smaku jest bardzo delikatny i smaczny. Następnym razem jak będę robił w nadziewarce :grin: to trzeba będzie dzielić masę serową ,wkładać i odciskać,dokładać i dociskać........to wtedy struktura sera powinna być równa (tak myślę). A tak pierwszy kawałek bardzo miękki,drugi już twardszy a następne dwa ok.Lub wyjąć ser i włożyć odwrotnie (o 180*) i ponownie dociskać. Na razie ser EL jest w fazie prób i błędów. :lol: Trzy kawałki odcięte i dwa z formy leżą w garażu i obsychają. Z kilka dni pokryję powłoką serowarską. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1541 Opublikowano 6 Grudnia 2012 :grin: teraz robię ser z żurawiną a w międzyczasie jabłka pieczone w mikrofalówce ( 3 minuty) z miodem,goździkami i cynamonem :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1542 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Ser w zestawie z tym chlebkiem... :thumbsup: Wczoraj wieczorem nastawiłam zakwas... pora wrócić do pieczenia chleba :grin:Boże, ile ja przez Was mam roboty :lol: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1543 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Ser w zestawie z tym chlebkiem... :thumbsup: Wczoraj wieczorem nastawiłam zakwas... pora wrócić do pieczenia chleba :grin: Boże, ile ja przez Was mam roboty :lol:Aga.. musisz nadrobić stracone lata.. powodzenia. :tongue: Póki co dajesz sobie świetnie radę :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1544 Opublikowano 8 Grudnia 2012 :grin: ser EL Gąsior z żurawiną w fazie solenia :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1545 Opublikowano 10 Grudnia 2012 :grin: kiełbasa z ostatniego wędzenia :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-255344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1546 Opublikowano 15 Grudnia 2012 :grin: rosyjskie śledzie :thumbsup: nie mają sobie równych :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-256483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1547 Opublikowano 18 Grudnia 2012 :grin: ten kawałek szynki był zapakowany próżniowo (nie pamiętam dokładnie kiedy) w smaku nic nie odbiega z przed pakowania :thumbsup: tylko lekko przyprószył go,, śnieg,, :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-257229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1548 Opublikowano 18 Grudnia 2012 (nie pamiętam dokładnie kiedy) Grzesiu, a pamiętasz jak mówiliśmy o pisaczku wodoodpornym do pisania DLC? Swego czasu pamietam, jak na zlocie wrześniowym degustowaliśmy wędliny ze szkolenia wędlin dojrzeweających z lutego. 7 miesięcy i nic. Wszyscy się pięknie zajadali. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-257231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1549 Opublikowano 18 Grudnia 2012 :grin: ten kawałek szynki był zapakowany próżniowo (nie pamiętam dokładnie kiedy) w smaku nic nie odbiega z przed pakowania :thumbsup: tylko lekko przyprószył go,, śnieg,, :grin: No właśnie.... może przypomnij sobie kiedy pakowałeś Moja kiełbasa też była zapakowana próżniowo i leżała w lodówce ok 2 tyg. Po otwarciu smak bez zmian i też była lekko przyprószona... Zebranie tych informacji dla "pakowaczy próżniowych" jest naprawdę istotne. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-257232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1550 Opublikowano 18 Grudnia 2012 :grin: ta szynka była zapakowana gdzieś koniec października. Polędwica była wędzona we wrześniu,dojrzewała miesiąc i dopiero zapakowałem. Na razie jeszcze nie wiem kiedy degustacja. Daniel pamiętam ten wspaniały smak :thumbsup: :grin: Na sery zrobiłem naklejki :grin: bo też zapominałem po pewnym czasie co i jak robiłem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-257239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.