Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: jarku,trzeba ser przemywać serwatką z solą (dość słoną). Teraz ser umyj pod kranem zimną wodą, posyp solą a za kilka godzin przetrzyj papierowym ręcznikiem i włóż do lodówki tam obeschnie.Jak obeschnie to wtedy posmaruj (masuj,wcieraj) słoną serwatką. Co dziennie smaruj, obracaj (tak kilka dni) aż zacznie się tworzyć skórka.Musisz zobaczyć gdzie lepiej ser trzymać (piwnica czy lodówka). Trzeba ser obserwować i cały czas się uczyć jak postępować z serem.

 

Teraz nastawiłem mleko i wsypałem kultury (planuję zrobić ser wyciskany w starej nadziewarce do kiełbas,zrobię krążki fi 100 h 4-5cm.)

 

:grin: gazda podaj nr.telefonu na PW :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253748
Udostępnij na innych stronach

:

 

Jak zakupisz mięso i będziesz gotowy to poprowadzę Cię za rączkę od początku procesu peklowania,poprzez wiązanie,ociekanie,suszenie,wędzenie i na końcu parzenie.Wędzeniem aż tak się nie przejmuj,ważniejsze jest peklowanie i parzenie w tym typie wędzonek.

 

A co planujesz na święta przygotować (jaki asortyment). :grin:

Dlatego kocham tą stronę bo miła jest spędzać czas w towarzystwie takich ludzi , bez interesownie niosących pomoc innym

Dlatego i my pomagajmy stronie ,by z wiedzy takich ludzi jak EL Gregor mogli korzystać wszyscy , którzy tu zaglądają

Na reklamy klikajmy i o miodku nie zapominajmy

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253752
Udostępnij na innych stronach

ścinki z szynek kroję na 4x6cm solę z dodatkiem peklosoli i ziół 21g na 1 kg mięsa i odstawiam w chłodne miejsce 4-6*C na 5-7dni.Przykrywam słoniną żeby się mięso nie utleniało,po czasie solenia mięso kroję na mniejsze kawałki 2x2cm,słoninę po wyrobieniu mięsa kroję w kostkę i razem mieszam.Dodaję;czosnek,gorczycę,pieprz,kminek,kolendrę, rozmaryn i 70g alkoholu.Napełniam osłonki,wędzę 2 godz.ciepłym dymem,dojrzewają co najmniej

Grzegorz, czemu ma sluzyc alkohol w wedlinie?

na jaka ilosc miesa dajesz te 70g alkoholu?

jakie masz mniej wiecej proporcje w tej kielbasie scinkowej, chodzi mi o mieso / slonina ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253757
Udostępnij na innych stronach

:grin: alkohol :thumbsup: zależy jaki dajesz (whisky,burbon,czerwone wino......) podnosi walory smakowe wyrobów a zarazem osusza mięso.70g daje 10kg mięsa. :grin:

 

Proporcji jako takich nie mam,myślę,że na 10kg mięsa to około 30dkg słoniny,mam pokrojoną słoninę (5x5mm) dokładam i jak uznam,że wystarczy to OK.

Słoninę dokładam jak już jest mięso dobrze wyrobione. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253777
Udostępnij na innych stronach

:grin: serki EL zrobione :grin: cała masa serowa nie weszła do nadziewarki,trzeba było zapakować do formy.Jeszcze jeden kawałek pójdzie do formy bo jest miękki (ten z samego przodu) właśnie leży w wodzie (55*C) reszta EL w solance (twardość ok). :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-253859
Udostępnij na innych stronach

fajne te oscypki :-) chyba sobie kupie foremke choc wg mnie cena kosmos na allegro

 

Grzegorz mam pytanko bo widze ze najczesciej peklujesz mieso na sucho, ja zazwyczaj na mokro ale tym razem chce czesc przeznaczyc na wedliny dojrzewajace wiec pomyslalem ze na sucho bedzie lepiej - bo przeciez maja potem schnac a wiec po co najpierw je moczyc (tak ja to rozumiem), no i zapeklowalem schaby szynki i boczki oraz 2 piekne poledwice razem ok 15kg - peklosola 22g/kg miesa + inne przyprawy (pieprz itd...)

lezy to wszystko w misce przykryte slonina juz 4 dzien (od soboty) i dzis tam zajrzalem. podnosze slonine z wierzchu i widze ze miska prawie pelna czerwonego plynu ! tak mieso puscilo soki, czy to normalny objaw przy peklowaniu na sucho?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254371
Udostępnij na innych stronach

:grin: tak normalny objaw (sól,, wyciąga,, wodę z mięsa),słoninę też zapeklowałeś :question:

 

Tylko czy te 22g to nie będzie za mało :question: (25-30g) :grin:

 

A gdzie trzymasz :question: musi być tem.4-6*C :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254388
Udostępnij na innych stronach

tak slonine tez, stoi w pwnicy na parapecie otwartego okna temp 3-8

 

peklowalem wg tej tabeli

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/tabelamieszanekpeklujacych.htm

 

a ze wolimy lekko przesolone niz niedosolone to dalem zamiast 20g/kg to 22g/kg...przyjalem 10%wiecej

 

zapaszek ma normalny wiec mysle ze nic sie niedzieje

 

twoje dojrzewajace boczki czy szynki po wedzeniu co robia? wisza tak jak wyciagniete z wedzarni w zimnym pomieszczeniu czy jeszcze cos?

 

widzialem ze czasem owijasz tetra wedliny po wedzeniu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254399
Udostępnij na innych stronach

ja zazwyczaj na mokro ale tym razem chce czesc przeznaczyc na wedliny dojrzewajace wiec pomyslalem ze na sucho bedzie lepiej -

 

jarek79kk Mięso na wędzonki peklujesz na mokro , natomiast na kiełbasy peklujesz na sucho .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254407
Udostępnij na innych stronach

ja zazwyczaj na mokro ale tym razem chce czesc przeznaczyc na wedliny dojrzewajace wiec pomyslalem ze na sucho bedzie lepiej -

 

jarek79kk Mięso na wędzonki peklujesz na mokro , natomiast na kiełbasy peklujesz na sucho .

 

 

Pozdrawiam

nie jest powiedziane ze na wedzonki nie mozna peklowac na sucho a tylko i wylacznie na mokro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254409
Udostępnij na innych stronach

:grin: jarek79kk :grin:

 

Ty podałeś tabelę peklowania mięs drobnych metoda na sucho (np. na kiełbasy). :question: :!:

 

Jak pekluję mięso na kiełbasę ścinkową to też daję 20g mieszanki na 1 kg mięsa.

 

Chyba,że szynki,boczki,polędwice pokroiłeś na małe kawałeczki to będzie OK.a jeżeli np. około 1kg to te 22g będzie za mało,możesz mieć szare oczka w środku.(mogą zacząć się psuć od środka).

 

Jak piszesz,że wolicie lekko przesolone to będą nie dosolone. :grin:

 

Teraz wędliny i sery są w garażu (dzisiaj tem. 10*C) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254477
Udostępnij na innych stronach

na kieblase mieso pokrojone zawsze pekluje na sucho 17-18g/kg i jest ok

mysle ze z tym psuciem przesadziles :) potrzymam dluzej zamiast5-7 dni to powiedzmy 10 i bedzie dopeklowane mysle tak jak trzeba, o efeltach dam znac

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254483
Udostępnij na innych stronach

:grin: ser El,który robiłem 3 grudnia (pierwszy kawałek odcięty od nadziewarki,miękki) w smaku jest bardzo delikatny i smaczny.

 

Następnym razem jak będę robił w nadziewarce :grin: to trzeba będzie dzielić masę serową ,wkładać i odciskać,dokładać i dociskać........to wtedy struktura sera powinna być równa (tak myślę). A tak pierwszy kawałek bardzo miękki,drugi już twardszy a następne dwa ok.Lub wyjąć ser i włożyć odwrotnie (o 180*) i ponownie dociskać.

 

Na razie ser EL jest w fazie prób i błędów. :lol:

 

Trzy kawałki odcięte i dwa z formy leżą w garażu i obsychają.

Z kilka dni pokryję powłoką serowarską. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254507
Udostępnij na innych stronach

:grin: teraz robię ser z żurawiną a w międzyczasie jabłka pieczone w mikrofalówce ( 3 minuty) z miodem,goździkami i cynamonem :grin: :thumbsup:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254539
Udostępnij na innych stronach

Ser w zestawie z tym chlebkiem... :thumbsup:

Wczoraj wieczorem nastawiłam zakwas... pora wrócić do pieczenia chleba :grin:

Boże, ile ja przez Was mam roboty :lol:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254560
Udostępnij na innych stronach

Ser w zestawie z tym chlebkiem... :thumbsup:

Wczoraj wieczorem nastawiłam zakwas... pora wrócić do pieczenia chleba :grin:

Boże, ile ja przez Was mam roboty :lol:

Aga.. musisz nadrobić stracone lata.. powodzenia. :tongue:

Póki co dajesz sobie świetnie radę :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-254564
Udostępnij na innych stronach

:grin: ten kawałek szynki był zapakowany próżniowo (nie pamiętam dokładnie kiedy) w smaku nic nie odbiega z przed pakowania :thumbsup: tylko lekko przyprószył go,, śnieg,, :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-257229
Udostępnij na innych stronach

(nie pamiętam dokładnie kiedy)

Grzesiu, a pamiętasz jak mówiliśmy o pisaczku wodoodpornym do pisania DLC? :cool:

Swego czasu pamietam, jak na zlocie wrześniowym degustowaliśmy wędliny ze szkolenia wędlin dojrzeweających z lutego. 7 miesięcy i nic. Wszyscy się pięknie zajadali. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-257231
Udostępnij na innych stronach

:grin: ten kawałek szynki był zapakowany próżniowo (nie pamiętam dokładnie kiedy) w smaku nic nie odbiega z przed pakowania :thumbsup: tylko lekko przyprószył go,, śnieg,, :grin:

 

No właśnie.... może przypomnij sobie kiedy pakowałeś ;)

Moja kiełbasa też była zapakowana próżniowo i leżała w lodówce ok 2 tyg.

Po otwarciu smak bez zmian i też była lekko przyprószona... ;)

Zebranie tych informacji dla "pakowaczy próżniowych" jest naprawdę istotne.

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-257232
Udostępnij na innych stronach

:grin: ta szynka była zapakowana gdzieś koniec października.

 

Polędwica była wędzona we wrześniu,dojrzewała miesiąc i dopiero zapakowałem. Na razie jeszcze nie wiem kiedy degustacja.

 

Daniel pamiętam ten wspaniały smak :thumbsup: :grin:

 

Na sery zrobiłem naklejki :grin: bo też zapominałem po pewnym czasie co i jak robiłem :grin:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/62/#findComment-257239
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.