EL GREGOR Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1551 Opublikowano 6 Grudnia 2012 :grin: jarek79kk :grin: Ty podałeś tabelę peklowania mięs drobnych metoda na sucho (np. na kiełbasy). :question: :!: Jak pekluję mięso na kiełbasę ścinkową to też daję 20g mieszanki na 1 kg mięsa. Chyba,że szynki,boczki,polędwice pokroiłeś na małe kawałeczki to będzie OK.a jeżeli np. około 1kg to te 22g będzie za mało,możesz mieć szare oczka w środku.(mogą zacząć się psuć od środka). Jak piszesz,że wolicie lekko przesolone to będą nie dosolone. :grin: Teraz wędliny i sery są w garażu (dzisiaj tem. 10*C) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1552 Opublikowano 6 Grudnia 2012 na kieblase mieso pokrojone zawsze pekluje na sucho 17-18g/kg i jest okmysle ze z tym psuciem przesadziles potrzymam dluzej zamiast5-7 dni to powiedzmy 10 i bedzie dopeklowane mysle tak jak trzeba, o efeltach dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1553 Opublikowano 6 Grudnia 2012 :grin: ser El,który robiłem 3 grudnia (pierwszy kawałek odcięty od nadziewarki,miękki) w smaku jest bardzo delikatny i smaczny. Następnym razem jak będę robił w nadziewarce :grin: to trzeba będzie dzielić masę serową ,wkładać i odciskać,dokładać i dociskać........to wtedy struktura sera powinna być równa (tak myślę). A tak pierwszy kawałek bardzo miękki,drugi już twardszy a następne dwa ok.Lub wyjąć ser i włożyć odwrotnie (o 180*) i ponownie dociskać. Na razie ser EL jest w fazie prób i błędów. :lol: Trzy kawałki odcięte i dwa z formy leżą w garażu i obsychają. Z kilka dni pokryję powłoką serowarską. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1554 Opublikowano 6 Grudnia 2012 :grin: teraz robię ser z żurawiną a w międzyczasie jabłka pieczone w mikrofalówce ( 3 minuty) z miodem,goździkami i cynamonem :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1555 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Ser w zestawie z tym chlebkiem... :thumbsup: Wczoraj wieczorem nastawiłam zakwas... pora wrócić do pieczenia chleba :grin:Boże, ile ja przez Was mam roboty :lol: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1556 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Ser w zestawie z tym chlebkiem... :thumbsup: Wczoraj wieczorem nastawiłam zakwas... pora wrócić do pieczenia chleba :grin: Boże, ile ja przez Was mam roboty :lol:Aga.. musisz nadrobić stracone lata.. powodzenia. :tongue: Póki co dajesz sobie świetnie radę :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1557 Opublikowano 8 Grudnia 2012 :grin: ser EL Gąsior z żurawiną w fazie solenia :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1558 Opublikowano 10 Grudnia 2012 :grin: kiełbasa z ostatniego wędzenia :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-255344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1559 Opublikowano 15 Grudnia 2012 :grin: rosyjskie śledzie :thumbsup: nie mają sobie równych :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-256483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1560 Opublikowano 18 Grudnia 2012 :grin: ten kawałek szynki był zapakowany próżniowo (nie pamiętam dokładnie kiedy) w smaku nic nie odbiega z przed pakowania :thumbsup: tylko lekko przyprószył go,, śnieg,, :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1561 Opublikowano 18 Grudnia 2012 (nie pamiętam dokładnie kiedy) Grzesiu, a pamiętasz jak mówiliśmy o pisaczku wodoodpornym do pisania DLC? Swego czasu pamietam, jak na zlocie wrześniowym degustowaliśmy wędliny ze szkolenia wędlin dojrzeweających z lutego. 7 miesięcy i nic. Wszyscy się pięknie zajadali. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1562 Opublikowano 18 Grudnia 2012 :grin: ten kawałek szynki był zapakowany próżniowo (nie pamiętam dokładnie kiedy) w smaku nic nie odbiega z przed pakowania :thumbsup: tylko lekko przyprószył go,, śnieg,, :grin: No właśnie.... może przypomnij sobie kiedy pakowałeś Moja kiełbasa też była zapakowana próżniowo i leżała w lodówce ok 2 tyg. Po otwarciu smak bez zmian i też była lekko przyprószona... Zebranie tych informacji dla "pakowaczy próżniowych" jest naprawdę istotne. Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1563 Opublikowano 18 Grudnia 2012 :grin: ta szynka była zapakowana gdzieś koniec października. Polędwica była wędzona we wrześniu,dojrzewała miesiąc i dopiero zapakowałem. Na razie jeszcze nie wiem kiedy degustacja. Daniel pamiętam ten wspaniały smak :thumbsup: :grin: Na sery zrobiłem naklejki :grin: bo też zapominałem po pewnym czasie co i jak robiłem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1564 Opublikowano 18 Grudnia 2012 EL GREGOR, ladne serki po za barwnikiem annato dodajesz jakies kultury czy tylko podpuszczke i potem do odciskania do formy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1565 Opublikowano 18 Grudnia 2012 :grin: do kilku dodałem kultury zakupione w Agrovisie,jeszcze nie znam efektu dodania tych kultur ale któregoś dnia trzeba będzie przeprowadzić degustacje czy mają wpływ na smak i dojrzewanie sera.Pierwszy ser zaszczepiłem na początku października. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1566 Opublikowano 19 Grudnia 2012 ja 28.11 robilem 2 sery jeden odciekal normalnie a drugi pracowalem w formie tego prasowanego juz nie ma smak byl juz po tygodniu taki ze chec zjedzenia byla silniejsza od checi poczekania co bedzie dalej ten z ktorego serwaka odciekala samoczynnie w formie potem po nasoleniu jeszcze dlugo po troche odciekal na talerzu , tzn wycieku jako takiego nie bylo ale caly czas byl sliski i mokry jak skorka wytworzyla sie na jednej stronie to po 24h kiedy go obrocilem aby skorka wytworzyla sie na drugiej stronie to na tej gdziebyla juz skorka po nastepnych 24h znowy byl sliski i mokry i skorka zanikalasmarowalem solanka wycieralem do sucha itp...w koncu przenioslem z piwinicy z temp 8-10 st i wilg +/- 50% do doku do normalnej temp okolo 21st i wilg 20-30% i obsechl ladnie ze wszystkich stron, potem jeszcze chwile lezakowal w lodowce az przedwczoraj go przekroilem z ciekawosci w srodku okazal sie dosc mokrawysmak i zapach lekko kwasny co mnie zaniepokoilokiedy polezal 2 dni to kwaskowaty smak i zapach jakby zanikalteraz smakuje dosc ostro tzn posmak takiego mocnego sera zoltego jakby emmentaler kolor dosc zólty, nie dodawalem niczego po za podpuszczka wlasnie sie zastanawiam nad zakupem kultur bakretii serowych w agrovisie oraz nad czym czy przy dluzszym lezakowaniu zastosowac paste antyplesniowa czy oblac ser woskiem? czy ktos w agrovisie kupowal cos przez internet? w ich sklepie na stronie http://agrovis.shoper.pl/ nie widze cen napisalem tez maila ale zero odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinson Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1567 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Grzesiek, mam pytanie- masz regał na sery a jaka jest wilgotność w pomieszczeniu gdzie one dojrzewają - powinna być 80 - 90%. Ja żeby taką uzyskać powkładałem w pojemniki - tam jest zakładana wilgotność ale nie ma przepływu powietrza i nie wiem co lepsze. Agrovis nalicza 20 zł za przesyłkę a o ceny należy zapytać się przez telefon. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1568 Opublikowano 19 Grudnia 2012 El Gregor, to czekam na Twoją opinię. Stałam się szczęśliwą posiadaczką kultur z Agrovisu i od czegoś chcaiłabym zacząć :smile:. Przede wszystkikm jaką ilość kultur nalezy dodawać, bo w ich serwisie nie ma na ten temat informacji. jarek79kk, ja kupowałam z netu, niestety procedura zakupu z tego sklepu zdecydowanie odstrasza potencjalnych klientów :???:. Cen nie ma, trzeba się pytać o każdą cenę, o koszty przesyłki, etc., a na odpowiedź czeka się dłuuugoooo.... Koszty części kultur kształtują się w granicach 15-16 zł., a kilogram powłoki 32 zł. robinson, cena zależy od wagi przesyłki, ja zapłaciłam np. 11 zł za kultury i powłokę. Wiem, że p. Mirek z Agrovisu czytuje nasze forum :smile:, może coś zrobią, żeby poprawić obslugę klienta ? Na to liczę ! Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek79kk Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1569 Opublikowano 19 Grudnia 2012 gatita, a ile gram/ml kultur masz za te 15zl? na allegro sa kultury za 49zl w zestawie z podpuszczka chusta i czyms jeszcze w opisie jest ze wystarczy ich na 400-500ltr mleka ! co wydaje sie nie byc drogie przy tym przerobie ja zuzylem 120ltr mleka tylko bawiac sie robieniem sera i praktycznie zostalo mi go bardzo malo po swietach chcialbym sie wziasc na ile mi czas pozwoli za jaks produkcje domowa - teraz robilem po lebkach a i tak kazdemu smakuje a najwazniejsze ze dzieciom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1570 Opublikowano 19 Grudnia 2012 :grin: gatita,masz takę małą fiolkę ona jest na 100l mleka.To musisz sobie podzielić na ,,działki,,.Ja wymyśliłem taki sposób :grin: w nakrętce jest wytłoczony otwór i wsypuję do pełna,taką ,,działkę,,daje na 10 l mleka. :grin: Może masz takie małe fiolki po podpuszczce,one chyba miały pojemność 1g,spróbuj tam ile działek wejdzie.Wyrzuciłem takie fiolki :sad: one były by dokładniejsze. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1571 Opublikowano 19 Grudnia 2012 jarek79kk, tak jak pisze Gregor mam taką fiolkę na 100 litrów, nie wiem ile to gram. Też się zastanawiałam nad tym z Allegro, ktoś może ich używał ? Czy lepsze jednak te z Agrovisu ? Gregor, dzięki za podpowiedź, bo matematyka i liczenie nie jest moją ulubioną dziedziną :lol:. Mam takie fiolki małe plastikowe z podpuszczą, wykorzystam je w takim razie :smile:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP-CAR Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1572 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Przeczytawszy tematy o wędlinie dojrzewającej dzisiaj na dobry początek zasoliłem mały kawałek szynki ok. 70 dkg. Sam jestem ciekaw smaku ,bo patrząc po dokonaniach kolegi wygląda taka szyneczka apetycznie nawet bardzo. Mam jedno pytanko odnośnie etapu dojrzewania czy przy rozszczelnionym oknie może sobie tak powisieć 10 dni temperatura około 18-19 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1573 Opublikowano 19 Grudnia 2012 :grin: może powisieć jak nie ma innego lepszego miejsca (lepiej w kuchni,więcej wilgoci) to będzie więcej obsychanie jak dojrzewanie. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIP-CAR Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1574 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Ewentualnie ala kotłownia z pralnią około 10do 12 stopni tylko mało pewnie wilgoci. Tak się jeszcze zastanawiam czy bardzo delikatnie potraktować gazę z opryskiwacza z wodą wtedy może uzyskam wilgotność . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1575 Opublikowano 20 Grudnia 2012 :grin: dzisiaj podczas wędzenia odwiedziny Mikołaja z koleżanką :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.