Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: jarek79kk :grin:

 

Ty podałeś tabelę peklowania mięs drobnych metoda na sucho (np. na kiełbasy). :question: :!:

 

Jak pekluję mięso na kiełbasę ścinkową to też daję 20g mieszanki na 1 kg mięsa.

 

Chyba,że szynki,boczki,polędwice pokroiłeś na małe kawałeczki to będzie OK.a jeżeli np. około 1kg to te 22g będzie za mało,możesz mieć szare oczka w środku.(mogą zacząć się psuć od środka).

 

Jak piszesz,że wolicie lekko przesolone to będą nie dosolone. :grin:

 

Teraz wędliny i sery są w garażu (dzisiaj tem. 10*C) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254477
Udostępnij na innych stronach

na kieblase mieso pokrojone zawsze pekluje na sucho 17-18g/kg i jest ok

mysle ze z tym psuciem przesadziles :) potrzymam dluzej zamiast5-7 dni to powiedzmy 10 i bedzie dopeklowane mysle tak jak trzeba, o efeltach dam znac

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254483
Udostępnij na innych stronach

:grin: ser El,który robiłem 3 grudnia (pierwszy kawałek odcięty od nadziewarki,miękki) w smaku jest bardzo delikatny i smaczny.

 

Następnym razem jak będę robił w nadziewarce :grin: to trzeba będzie dzielić masę serową ,wkładać i odciskać,dokładać i dociskać........to wtedy struktura sera powinna być równa (tak myślę). A tak pierwszy kawałek bardzo miękki,drugi już twardszy a następne dwa ok.Lub wyjąć ser i włożyć odwrotnie (o 180*) i ponownie dociskać.

 

Na razie ser EL jest w fazie prób i błędów. :lol:

 

Trzy kawałki odcięte i dwa z formy leżą w garażu i obsychają.

Z kilka dni pokryję powłoką serowarską. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254507
Udostępnij na innych stronach

:grin: teraz robię ser z żurawiną a w międzyczasie jabłka pieczone w mikrofalówce ( 3 minuty) z miodem,goździkami i cynamonem :grin: :thumbsup:

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254539
Udostępnij na innych stronach

Ser w zestawie z tym chlebkiem... :thumbsup:

Wczoraj wieczorem nastawiłam zakwas... pora wrócić do pieczenia chleba :grin:

Boże, ile ja przez Was mam roboty :lol:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254560
Udostępnij na innych stronach

Ser w zestawie z tym chlebkiem... :thumbsup:

Wczoraj wieczorem nastawiłam zakwas... pora wrócić do pieczenia chleba :grin:

Boże, ile ja przez Was mam roboty :lol:

Aga.. musisz nadrobić stracone lata.. powodzenia. :tongue:

Póki co dajesz sobie świetnie radę :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-254564
Udostępnij na innych stronach

:grin: ten kawałek szynki był zapakowany próżniowo (nie pamiętam dokładnie kiedy) w smaku nic nie odbiega z przed pakowania :thumbsup: tylko lekko przyprószył go,, śnieg,, :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257229
Udostępnij na innych stronach

(nie pamiętam dokładnie kiedy)

Grzesiu, a pamiętasz jak mówiliśmy o pisaczku wodoodpornym do pisania DLC? :cool:

Swego czasu pamietam, jak na zlocie wrześniowym degustowaliśmy wędliny ze szkolenia wędlin dojrzeweających z lutego. 7 miesięcy i nic. Wszyscy się pięknie zajadali. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257231
Udostępnij na innych stronach

:grin: ten kawałek szynki był zapakowany próżniowo (nie pamiętam dokładnie kiedy) w smaku nic nie odbiega z przed pakowania :thumbsup: tylko lekko przyprószył go,, śnieg,, :grin:

 

No właśnie.... może przypomnij sobie kiedy pakowałeś ;)

Moja kiełbasa też była zapakowana próżniowo i leżała w lodówce ok 2 tyg.

Po otwarciu smak bez zmian i też była lekko przyprószona... ;)

Zebranie tych informacji dla "pakowaczy próżniowych" jest naprawdę istotne.

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257232
Udostępnij na innych stronach

:grin: ta szynka była zapakowana gdzieś koniec października.

 

Polędwica była wędzona we wrześniu,dojrzewała miesiąc i dopiero zapakowałem. Na razie jeszcze nie wiem kiedy degustacja.

 

Daniel pamiętam ten wspaniały smak :thumbsup: :grin:

 

Na sery zrobiłem naklejki :grin: bo też zapominałem po pewnym czasie co i jak robiłem :grin:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257239
Udostępnij na innych stronach

:grin: do kilku dodałem kultury zakupione w Agrovisie,jeszcze nie znam efektu dodania tych kultur ale któregoś dnia trzeba będzie przeprowadzić degustacje czy mają wpływ na smak i dojrzewanie sera.Pierwszy ser zaszczepiłem na początku października. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257296
Udostępnij na innych stronach

ja 28.11 robilem 2 sery

 

jeden odciekal normalnie a drugi pracowalem w formie

 

tego prasowanego juz nie ma :) smak byl juz po tygodniu taki ze chec zjedzenia byla silniejsza od checi poczekania co bedzie dalej

 

ten z ktorego serwaka odciekala samoczynnie w formie potem po nasoleniu jeszcze dlugo po troche odciekal na talerzu , tzn wycieku jako takiego nie bylo ale caly czas byl sliski i mokry

jak skorka wytworzyla sie na jednej stronie to po 24h kiedy go obrocilem aby skorka wytworzyla sie na drugiej stronie to na tej gdziebyla juz skorka po nastepnych 24h znowy byl sliski i mokry i skorka zanikala

smarowalem solanka wycieralem do sucha itp...

w koncu przenioslem z piwinicy z temp 8-10 st i wilg +/- 50% do doku do normalnej temp okolo 21st i wilg 20-30% i obsechl ladnie ze wszystkich stron, potem jeszcze chwile lezakowal w lodowce az przedwczoraj go przekroilem z ciekawosci

 

w srodku okazal sie dosc mokrawy

smak i zapach lekko kwasny co mnie zaniepokoilo

kiedy polezal 2 dni to kwaskowaty smak i zapach jakby zanikal

teraz smakuje dosc ostro tzn posmak takiego mocnego sera zoltego jakby emmentaler

 

kolor dosc zólty, nie dodawalem niczego po za podpuszczka

 

wlasnie sie zastanawiam nad zakupem kultur bakretii serowych w agrovisie oraz nad czym czy przy dluzszym lezakowaniu zastosowac paste antyplesniowa czy oblac ser woskiem?

 

czy ktos w agrovisie kupowal cos przez internet?

 

w ich sklepie na stronie http://agrovis.shoper.pl/ nie widze cen

 

napisalem tez maila ale zero odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257339
Udostępnij na innych stronach

Grzesiek, mam pytanie- masz regał na sery a jaka jest wilgotność w pomieszczeniu gdzie one dojrzewają - powinna być 80 - 90%. Ja żeby taką uzyskać powkładałem w pojemniki - tam jest zakładana wilgotność ale nie ma przepływu powietrza i nie wiem co lepsze. Agrovis nalicza 20 zł za przesyłkę a o ceny należy zapytać się przez telefon.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257340
Udostępnij na innych stronach

El Gregor, to czekam na Twoją opinię. Stałam się szczęśliwą posiadaczką kultur z Agrovisu i od czegoś chcaiłabym zacząć :smile:. Przede wszystkikm jaką ilość kultur nalezy dodawać, bo w ich serwisie nie ma na ten temat informacji.

 

jarek79kk, ja kupowałam z netu, niestety procedura zakupu z tego sklepu zdecydowanie odstrasza potencjalnych klientów :???:. Cen nie ma, trzeba się pytać o każdą cenę, o koszty przesyłki, etc., a na odpowiedź czeka się dłuuugoooo.... Koszty części kultur kształtują się w granicach 15-16 zł., a kilogram powłoki 32 zł.

 

robinson, cena zależy od wagi przesyłki, ja zapłaciłam np. 11 zł za kultury i powłokę.

Wiem, że p. Mirek z Agrovisu czytuje nasze forum :smile:, może coś zrobią, żeby poprawić obslugę klienta ? Na to liczę !

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257353
Udostępnij na innych stronach

gatita, a ile gram/ml kultur masz za te 15zl?

 

na allegro sa kultury za 49zl w zestawie z podpuszczka chusta i czyms jeszcze

 

w opisie jest ze wystarczy ich na 400-500ltr mleka ! co wydaje sie nie byc drogie przy tym przerobie

 

ja zuzylem 120ltr mleka tylko bawiac sie robieniem sera i praktycznie zostalo mi go bardzo malo

 

po swietach chcialbym sie wziasc na ile mi czas pozwoli za jaks produkcje domowa - teraz robilem po lebkach a i tak kazdemu smakuje a najwazniejsze ze dzieciom

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257354
Udostępnij na innych stronach

:grin: gatita,masz takę małą fiolkę ona jest na 100l mleka.To musisz sobie podzielić na ,,działki,,.Ja wymyśliłem taki sposób :grin: w nakrętce jest wytłoczony otwór i wsypuję do pełna,taką ,,działkę,,daje na 10 l mleka. :grin:

 

Może masz takie małe fiolki po podpuszczce,one chyba miały pojemność 1g,spróbuj tam ile działek wejdzie.Wyrzuciłem takie fiolki :sad: one były by dokładniejsze. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257356
Udostępnij na innych stronach

jarek79kk, tak jak pisze Gregor mam taką fiolkę na 100 litrów, nie wiem ile to gram. Też się zastanawiałam nad tym z Allegro, ktoś może ich używał ? Czy lepsze jednak te z Agrovisu ?

 

Gregor, dzięki za podpowiedź, bo matematyka i liczenie nie jest moją ulubioną dziedziną :lol:. Mam takie fiolki małe plastikowe z podpuszczą, wykorzystam je w takim razie :smile:.

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257374
Udostępnij na innych stronach

Przeczytawszy tematy o wędlinie dojrzewającej dzisiaj na dobry początek zasoliłem mały kawałek szynki ok. 70 dkg. Sam jestem ciekaw smaku ,bo patrząc po dokonaniach kolegi wygląda taka szyneczka apetycznie nawet bardzo. Mam jedno pytanko odnośnie etapu dojrzewania czy przy rozszczelnionym oknie może sobie tak powisieć 10 dni temperatura około 18-19 stopni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257379
Udostępnij na innych stronach

:grin: może powisieć jak nie ma innego lepszego miejsca (lepiej w kuchni,więcej wilgoci) to będzie więcej obsychanie jak dojrzewanie. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257380
Udostępnij na innych stronach

Ewentualnie ala kotłownia z pralnią około 10do 12 stopni tylko mało pewnie wilgoci. Tak się jeszcze zastanawiam czy bardzo delikatnie potraktować gazę z opryskiwacza z wodą wtedy może uzyskam wilgotność .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/63/#findComment-257383
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.