Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj fatalna pogoda do wędzenia,wiatr i deszcz.Musiałem taczką zasłaniać palenisko,ciężko było utrzymać stałą temperaturę. :grin:

 

I taczka dała rade :grin: Grzegorz wyroby super :clap: :thumbsup: ale to norma u Ciebie

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-265355
Udostępnij na innych stronach

Musiałem taczką zasłaniać palenisko

Fajna taczka, ale chyba już swoje przeszła. :grin:

Wyroby extra, a zdjęcia super :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-265357
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz w czym parzyrz taką długą kiełbaskę?wygląda jak ala'podwawelska :thumbsup:
"Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-265368
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz, wyroby jak zwykle jak malowane, ale na zdjęciach czegoś brakuje, chyba dla tego, że przed 13-tą :lol: :clap: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-265383
Udostępnij na innych stronach

zbig3133, a cherbatki z prądem niewidzisz :lol: :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-265388
Udostępnij na innych stronach

:grin: ROBSON,kiełbasy nie parzę jak powisi co najmniej 10dni to nabierze odpowiedniego smaku. :grin:

 

Kiełbasa jak wystygła to zaczyna nabierać koloru. :grin:

 

zbig :grin: miałem zamiar trzasnąć lufkę ale przy takiej pogodzie wybrałem herbatę z cytryną i miodem :thumbsup:

 

jagra,taczkę już spawam kilka lat (chociaż mam czym i gdzie) nie ma czasu :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-265400
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa jak wystygła to zaczyna nabierać koloru.

oj Grzesiu... dał byś już spokój , spać nie będę mógł... a sam zadymiam dopiero za 2 tygodnie...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-265535
Udostępnij na innych stronach

:grin: kiełbasa podsycha dobrze :grin:

 

Dzisiaj zapeklowałem mięso na ścinkówkę (dawno nie robiłem) :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-266344
Udostępnij na innych stronach

:grin: nie wiem jak to nazwać :question:

 

Na pewno nie chleb :grin: a ciasto tym bardziej :grin: :thumbsup:

 

W smaku BDB :grin:

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-266956
Udostępnij na innych stronach

:grin: nie wiem jak to nazwać :question:

 

 

Keks? :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267023
Udostępnij na innych stronach

:grin: sery,które robiłem w połowie zeszłego roku (czerwiec,lipiec 2012) :grin: trzeba powoli zjadać :grin: :thumbsup:

 

Jeszcze mam kilka kawałków z lutego 2012 :grin: to jest już ROK JAK LEŻĄ :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267210
Udostępnij na innych stronach

sery,które robiłem w połowie zeszłego roku (czerwiec,lipiec 2012) trzeba powoli zjadać

To nie zmuszajcie się do tego sera :grin:

Ja z chęcią Wam pomogę :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267467
Udostępnij na innych stronach

:grin: Elu to już nie długo maj,ser EL Gąsior cały czas dojrzewa. :grin:

 

Ścinkowaza 3-4 tygodnie będzie jadalna. :grin:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267695
Udostępnij na innych stronach

Ścinkowaza 3-4 tygodnie będzie jadalna

Grzegorz jak możesz to podaj w jakich tem. wędzisz tą zacną kiełbachę.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267696
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz jak możesz to podaj w jakich tem. wędzisz tą zacną kiełbachę

A ja bym poprosił o recepturę jeśli można

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267697
Udostępnij na innych stronach

:sad: Kostek,temperatury nie mierzę i po prostu wartości nie znam :grin:

 

Biorę dłonią za kij i czuję czy zwiększyć czy zmniejszyć temperaturę :grin:

 

Myślę,że w granicach 40-50C* :grin:

 

Wczoraj to z lekka przesadziłem z tem.co widać na boczkach :grin: w trakcie wędzenia robiłem sery i takie ganianie wędzarnia-garnek. :grin:

 

[ Dodano: Wto 12 Lut, 2013 12:46 ]

:grin: receptury nie ma,tylko mały opis jak robię.Ścinki szynki kroję na kawałki wielkości dużych śliwek,pekluję mieszanką (sól 70 peklosól 30) tak podaję bo Ja sypię na garście.

Do tego gorczyca,ziele,pieprz,rozmaryn,liść,kolendra,jałowiec,kminek.

 

Na 1kg mięsa daje 20g mieszanki.

 

Mięso przykrywam słoniną i leży w lodowce 1 tydzień.

 

Po tygodniu jeszcze lekko przyprawiam tymi samymi przyprawami,dodaję czosnek,alkohol i słoninę kroję w kostkę 0,5cmx0,5cm.Wyrabiam ręcznie, napełniam osłonki 50 nadziewarka. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267699
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz dzięki za opis trzeba będzie zrobić. A to mnie zaciekawiło

alkohol

tylko żebym nie przedobrzył bo się kiełbasą opije :grin:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267701
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki jak zawsze pierwsza klasa ale ja nieodmiennie pozostaję pod wrażeniem Twoich kompozycji do zdjęć :clap:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267703
Udostępnij na innych stronach

Teraz, to dopiero tradycyjne wędzenie :) Wędzonka, czarna rzodkiew, dekoracja i ,,,,,, :clap: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267751
Udostępnij na innych stronach

:grin: uważam,że tak lekko utlenione mięso na kiełbasy to jest OK.

 

mięso stało w garażu 7 dni tem.6-8*C.

 

Z tego samego farszu zrobiłem kiełbasy,jelita 32 (dodatkowo bo zabrakło jelit) białkowe 40 i kolagen 20.Z 20 były małe problemy,grubo krojone mięso (stawała nadziewarka,trzeba było przekładać rączkę dla uzyskania większej siły) :grin:

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267949
Udostępnij na innych stronach

Mistrzu Grzegorzu szepnij słowo jak i czym wędzisz że wychodzi ci taki piękny kolorek .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268049
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.