Wujaszek Tom Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2201 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Grześ , teraz zrób inaczej , do zalewy po śliwkach w occie, wrzuć ostre małe papryczki !!!Pozdrawiam Ciebie i Grażynkę Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-317940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2202 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Mam takie śliwki Dziękujemy za pozdrowienia i WAM także przesyłamy pozdrowienia Postanowiłem zrobić parówki lub serdelki (aż wstyd się przyznać,że do tej pory jeszcze nie robiłem,kaszanki też :blush: ) Bym był bardzo wdzięczny za dobre,proste,sprawdzone i smaczne przepisy Z góry dziękuję Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2203 Opublikowano 3 Grudnia 2013 El Gregor, robisz same pysznosci ja tez mam sliwki w occie i bardzo duzo ostrej papryki, to sprobuje to zrobic, ale do czego to ma sluzyc? pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2204 Opublikowano 3 Grudnia 2013 eli55 to służy tylko w jednym celu do smacznej i zmrożonej wódeczki Ale do wędzonego i pieczonego mięska oczywiscie bardzo pasuje. Chyba mnie nie lubicie żaden przepis nie wpłyną Trzeba poszukać Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2205 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Jak to dobrze mieć syna (Mikołaja ) na wsi Wczoraj wieczorem przywiózł jeszcze cieple (pstrągi i karpie ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2206 Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) dzisiaj już zimne ale też pyszne Uwielbiam ryby prosto z wędzarni tak myślę może zaraz włożę do wędzarni właśnie się wędzi i będzie prosto z wędzarni (to nic,że odgrzewany kotlet ) Pogoda do wędzenie fatalna co chwila zmiana pogody deszcz i silny wiatr.Czasami przebłyśnie na krótką chwilę słoneczko.Jutro ma być jeszcze gorzej.Może się uda bez śniegu.Dodano: 05 grudzień 2013 - 09:43 z tego zimna chyba oczadziałem i wkleiłem nie te zdjęcia jakoś nie mogę ich usunąć Edytowane 5 Grudnia 2013 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2207 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Sposób na rybkę "prosto z wędzarni".Włóż uwędzoną rybę do torebki foliowej,zamknij szczelnie i włóż do naczynia z ciepłą wodą.Po kilku minutach masz cieplutką "prosto z wędzarni"Sposób z niekórych knajp serwujących rybki prosto z wędzarni . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2208 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Sposób na rybkę "prosto z wędzarni".Włóż uwędzoną rybę do torebki foliowej To teraz wiem do czego mogę pakowarkę wykorzystać . :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-318650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2209 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Kaziu na pewno spróbuję tak zrobić Dostałem ciekawy przepis na żeberka a,że żeberek u mnie dostatek (kupuję boczki z żebrami ) to obowiązkowo musiałem zrobić. Teraz się ,,moczą w pomaczce,, całą noc a jutro pieczenie w rękawie. Pogoda fatalna to trzeba jechać do klubu motocyklowego trochę pokowboić. :) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2210 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Szynka Bartoszycka EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2211 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Grzegorz ja dopiero wstalam a tutaj takie cuda . Ty juz masz tak dobrze obtukane te wyroby Bartoszyckie glodna jestem Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2212 Opublikowano 8 Grudnia 2013 czwartkowe wędzenie (polędwiczki i ser ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2213 Opublikowano 8 Grudnia 2013 wczoraj nie było czasu na żeberka więc dzisiaj upiekłem W smaku bardzo dobre trzeba będzie podobnie zrobić karkówkę Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2214 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Grzegorz , szynka bartoszycka to rozumiem wyrob dojrzewajacy , trzymasz ja w ponczosze czy jest inna oslonka ? Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2215 Opublikowano 9 Grudnia 2013 niestety nowa wyszukiwarka forum ni potrafi skierować do przepisu na szynkę bartoszycką czy to znaczy że takiego przepisu na forum nie ma czy wyszukiwarka jest be Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2216 Opublikowano 9 Grudnia 2013 (edytowane) trzymam ją w pończosze ponieważ w latach 50-70 ubiegłego wieku tak robili moi rodzice (nie było siatek ) trzeba tradycje podtrzymywać Mięso peklowane na sucho 7 dni wędzone bardzo delikatnie ciepłym dymem ( razem z serami ) dojrzewała w garażu około 3 tygodnie (lepszych warunków nie posiadam ) . Jeszcze z tydzień -dwa by się przydał. Na Święta dojrzewają dwa rodzaje (dwa różne mięśnie,różne smaki i zwięzłość ) Edytowane 9 Grudnia 2013 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2217 Opublikowano 9 Grudnia 2013 (lepszych warunków nie posiadam ) . Grzesiu nie narzekaj .Ja mam do dyspozycji tylko rurkę od kaloryfera w kuchni /kaloryfer zawsze wyłączony jest / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2218 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Kaziu tylko współczuć ale najważniejsze ,że dajesz wspaniale radę Szynka parzona Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafoto Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2219 Opublikowano 10 Grudnia 2013 EL Gregor, pisałeś wcześniej, że robiąc kiełbasy czy szynki dojrzewające "trzeba wędzić ciepłym dymem,tylko bardzo ostrożnie". Rozumiem że chodzi o to żeby wędzić w nie za gorącym dymie, np 40-50*C, czy tak? Jeśli nie to w jakiej temperaturze wędzisz wędliny przed powieszeniem do dojrzewania?Pytanie nr2, to w jakiej temperaturze mają dojrzewać te wyroby po uwędzeniu - musi być zimno czy temperatura 14-18*C będzie wystarczająca? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2220 Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) nie wiem jakę temperaturą wędzę ponieważ nie mierzę ale gdzieś w tych granicach bo kij ręki nie parzy jak sprawdzam. Temperatura za wysoka lepsza by była 8-12 *C. ale jak masz taką to będzie wysychała a nie dojrzewała. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafoto Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2221 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Dzięki za podpowiedzi.Mam jeszcze pytanie, co do peklowania na sucho, na przykład w.w. szynki bartoszyckiej. Ile soli i czy moczysz w wodzie po zapeklowaniu żeby się pozbyć nadmiaru soli? Czy w ten sposób można zrobić np. polędwicę? P.S. Jestem naprawdę pod wrażeniem tego co widziałem w tym wątku szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2222 Opublikowano 10 Grudnia 2013 szynek ani polędwic nie moczę po wyjęciu ponieważ solę z ręki i to wystarczy (ale jest gdzieś 25-28g mieszanki na 1kg mięsa ) tak robię każdy zapeklowany kawałek mięsa,boczku,słoniny..... Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2223 Opublikowano 10 Grudnia 2013 ale jest gdzieś 25-28g mieszanki na 1kg mięsa Kurcze, El, za każdym razem podajesz inne dane, ostatnio, co zapisałem było 20 gr/kg mieszanki, a teraz ... Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2224 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Todek właśnie też miałem gdzieś spisane mniejsze dawki. Będzie trzeba w końcu zrobi samemu i przetestować z wagą co najbardziej nam odpowiada. Grzegorz jest doświadczony i robi to na wyczucie ale mniej obeznani w temacie ( ja) mają z tym problem.Może prośba do Grzegorza by zrobił kiedyś swoje wyroby z wagą i podał jeden sprawdzony przepis. Przyprawy wiem, że zmieniają się co produkcję więc będzie ciężko sklasyfikować ale klasy mięsa i ilość soli jako baza do ścinkowej były by mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #2225 Opublikowano 10 Grudnia 2013 czytacie i zapominacie co i o czym czytaliście :D Kiełbasy wszelkiego rodzaju jakie robię to zawsze daję 20g na 1 kg mięsa.A inne wyroby to z reki i tu dokładnie wam nie napiszę dlatego,że inaczej pekluję polędwiczki (bardzo delikatnie ) a polędwice więcej.Polędwice leżą na dole (więcej ,,rosołu,, ) a polędwiczki na górze.Tak samo z szynkami bo mają rożne wielkości.Jest różnica czy są przygotowywane do dojrzewania czy po wędzeniu są już jadalne.Każdy kawałek mięsa inaczej pekluję chociaż leżą w tej samej skrzynce. Musicie od jakieś gramatury zacząć np. 25 g jak za dużo to zmniejszać jak za mało to w ,,górę,, do 30g. Peklowania na sucho z czytania nie da się nauczyć za pierwszym razem. Byłem kiedyś na kursie wędlin dojrzewających i tam zważyliśmy kawałek mięsa przed i po zapeklowaniu wyszło 30g.Tak,że szynki średniej wielkości około 0,5 kg to Ja pekluję 30g na 1 kg mięsa.To jest moja słonolubność.A waszej to Ja nie znam. Czytajcie ze zrozumieniem. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/89/#findComment-319781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.