Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Smacznie wygląda :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-797518
Udostępnij na innych stronach

:) kiełbasa wędzona 3 tygodnie temu. :tongue:

Jak tak patrzę na nią to dziwne że tyle przetrwała ;):D

Gratki bo ładniutka pod każdym względem :clap:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-797628
Udostępnij na innych stronach

:) zima za płotem,trzeba robić zapasy  :)

post-41869-0-76012800-1668761018_thumb.jpgpost-41869-0-79974300-1668761034_thumb.jpg

 

post-41869-0-68170600-1668761058_thumb.jpgpost-41869-0-86010800-1668761077_thumb.jpg

 

post-41869-0-89333000-1668761096_thumb.jpgpost-41869-0-42230900-1668761113_thumb.jpg

 

post-41869-0-33160300-1668761139_thumb.jpgpost-41869-0-37639000-1668761158_thumb.jpg

 

post-41869-0-79843800-1668761174_thumb.jpg post-41869-0-96083700-1668761195_thumb.jpg

 

Edytowane przez EAnna
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-797949
Udostępnij na innych stronach

I po coś człowieku tu wchodził :facepalm:

:thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-797993
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś była dyskusja o zdjęciach do kalendarza WB. Padały postulaty by były to wyroby forumowiczów. Jeśli by ogłosić jakiś konkurs to na moje El GREGOR od stycznia do grudnia

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-797995
Udostępnij na innych stronach

Rozważam dodanie zdjęć Grzegorza do nowego kalendarza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-797998
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa ,,krzyżacka,

Masz gdzieś tu przepis?

Bardzo ładne wyroby :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-799124
Udostępnij na innych stronach

 

 

pewnie jest,tylko trzeba odszukać

Poszukam pod Grunwaldem jakiegoś Krzyżaka i można robić :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-799191
Udostępnij na innych stronach

Skopiowane z postu na naszym FB. Autor- Grzegorz Dakiniewicz.:https://m.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/permalink/1727486864080008/

""Pytacie o proporcje w kiełbasie ,,krzyżackiej,, to kilka zdań opiszę ponieważ przepisu nie ma zawsze robię z tego co w danej chwili leży na stole są to ścinki z szynki i słonina do przykrycia zapeklowanego mięsa. Mięso kroje na wielkość śliwki. Mieszanki peklującej zawsze daję 20g/na kilogram mięsa nie zależnie jaka będzie kiełbasa od surowej,kabanosy........... do kindziuka. zaraz będą wątpliwości dlaczego 20g bo tyle mi smakuje od razu odpowiadam. w skład mieszanki wchodzi sól kamienna 80% ,20% peklosól, oczywiście peklosól daję garściami z worka, nie odmierzam ale tak w przybliżeniu,kolendra,jałowiec,kminek,papryka słodka,ostra,ziele,liść,cukier,majeranek,czosnek w proszku,gorczyca,ziarna oprócz gorczycy tłukę w moździerzu,liść łamię na drobno.Mięso po posypaniu dobrze mieszam,słoninę kroję na paski 5mm,ścisło układam w pojemniku i odstawiam na 6-7dni w lodówce. Będą zaraz pytania dlaczego 6-7 dni,ponieważ wszystko tak pekluję ,szynki,polędwice............. tak robię co najmniej 40 lat i tak pozostanie. ""

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-799211
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mieszanki peklującej zawsze daję 20g/na kilogram mięsa nie zależnie jaka będzie kiełbasa od surowej,kabanosy........... do kindziuka. zaraz będą wątpliwości dlaczego 20g bo tyle mi smakuje od razu odpowiadam. w skład mieszanki wchodzi sól kamienna 80% ,20% peklosól, oczywiście peklosól daję garściami z worka, nie odmierzam ale tak w przybliżeniu,kolendra,jałowiec,kminek,papryka słodka,ostra,ziele,liść,cukier,majeranek,czosnek w proszku,gorczyca,z
   Tu się musisz zdecydować dajesz garściami czy odmierzasz peklosól ? 
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-799331
Udostępnij na innych stronach

:) piszę dla zrozumienia stosunek w %  i widzisz nie zrozumiałeś :) a jak solisz ziemniaki do gotowania to też odmierzasz  wodę,ważysz ziemniaki i sypiesz sól na gramy :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-799356
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że mieszanka peklosoli z solą wytwarzana jest "z ręki" w przybliżonym stosunku 20/80, natomiast dawkowanie do farszu to już konkretne 20 g/kg tejże mieszanki. I tak to chyba należy interpretować

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-799357
Udostępnij na innych stronach

 

 

piszę dla zrozumienia stosunek w %  i widzisz nie zrozumiałeś a jak solisz ziemniaki do gotowania to też odmierzasz  wodę,ważysz ziemniaki i sypiesz sól na gramy
,EL GREGOR dziękuję , ze wyjaśniasz, różnica pomiędzy solą w ziemniakach , a peklosolą  w kiełbasie czy farszu jest taka ,że sól w ziemniakach nie zawiera azotynów  , a tych nie chciałbym odmierzać garściami .Obojętnie czy mieszam peklosól z sola czy tylko stosuję peklosól  uważam ,że powinna być dawkowana ściśle  w stosunku do ilości mięsa . Oczywiście ,każdy robi wg. własnego postrzegania problemu. 
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-799365
Udostępnij na innych stronach

:) Wojtek,znacie mnie tyle lat na tym forum,że tak robię od wielu wielu lat i tak pozostanie. To nie jest mój problem . Pewne rzeczy trzeba  zaakceptować .

 

Jak widzisz Ja nikomu nie zwracam uwagi ani Go pouczam. Jak to mówią ,,jest demokracja,,każdy robi jak chce i tej wersji się trzymam.

 

 Mam parę książek o tej tematyce i tam spotykam takie przepisy mieszania soli z peklosolą jak widać nie jestem sam na tym świecie. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-799370
Udostępnij na innych stronach

El GREGOR , przecież ja utrzymałem mój wpis w Twoim tonie , " każdy robi ........... " , zabrałem głos tylko dlatego . iż  urok Twoich zdjęć pokazujący efekty Twojej pracy , mogłyby poczatkującym forumowiczom sugerować  iż , dawkowanie peklosoli z ręki jest obowiązującym trendem , a nawet w modzie .Oglądając Twoje zdjęcia wielu może tak sądzić , a na pewno już po porażkach .Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-799440
Udostępnij na innych stronach

  :) kminek,kolendra, pieprz,papryka,można dać czerwoną lub zieloną czubrycę,ząbki czosnku nawtykałem  :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/210/#findComment-800685
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.