Henio Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 18 Marca 2012 tydzień temu 11.03. 12 III napisał o serach Caciotta :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 18 Marca 2012 :grin: Henio :grin: 12.03.pisałem o serze Caciotta,który robiłem 5.03. i pokroiłem.Też tam pisałem,że wczoraj to znaczy 11.03. robiłem sery Caciotta.Tak te sery wyglądają dzisiaj po tygodniu.Jeden pokroiłem w piątek i dziś go zaraz zapakuje próżniowo a drugi będzie jeszcze dojrzewał w całości.Henio :grin: chyba się trochę pogubiłeś w datach. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 19 Marca 2012 U nas po podobnym wypadku dowcipkują: " - Skrzywdzić malarza może każdy, a oto pomóc materialnie..." Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 20 Marca 2012 :grin: dzisiaj peklowałem mięso i nabrałem smak żeby coś nowego upichcić (mięso wcześniej za marnowałem;olej, czosnek,ocet balsamiczny,sos sojowy) warzywa lekko podgotowałem,mięso usmażyłem, dodałem warzywa,przyprawy i pól szklanki rosołu.Dusiłem na małym ogniu 40 min.Kasza gryczana prażona pod pierzyną :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 21 Marca 2012 :grin: Krzyżacka po tygodniu dojrzewania. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 21 Marca 2012 :grin: Dzisiaj zrobiłem nowe dwa sery Toma i Paneer (Panir). Toma jeszcze ocieka. Ser Paneer wywodzi się z terytorium dzisiejszego Iranu,Indii i Pakistanu.Dodawany do wielu potraw mięsnych i warzywnych,może być opiekany na grillu i smażony. Wykonujemy z świeżego nie pasteryzowanego mleka które doprowadzamy do 90*C.Następnie dodajemy sok z 1\2 cytryny(może być ocet,kwasek,jogurt) na każdy litr mleka i dobrze wymieszać.Kiedy mleko się zsiądzie należy zawinąć w gazę i odsączyć serwatkę(1-2h). Po odsączeniu uformować w foremce lub uformować kulkę i docisnąć ciężkim rondlem na 2-3h. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 21 Marca 2012 Ser Paneer wywodzi się z terytorium dzisiejszego Iranu,Indii i Pakistanu.Dodawany do wielu potraw mięsnych i warzywnych,może być opiekany na grillu i smażony. A jeśli jego posypać holenderską maruhoj, to on staje się niezwykłym źródło natchnienia? Teraz mi zrozumiale gdzie czerpiesz energię dla codziennej twórczości :lol: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 22 Marca 2012 :grin: Toma to twardy ser produkowany z krowiego i owczego mleka na wzgórzach Lange w rejonie Piemontu.Najprostszą formę do sera można zrobić z wiaderka po ogórkach,kapuście itp... nawiercić otwory fi 2,5-3mm. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 22 Marca 2012 Toma to twardy ser Witam,Grzesiek możesz coś więcej na temat produkcji tego sera powiedzieć? Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 22 Marca 2012 :grin: Mleko podgrzewamy do 37*C ciągle mieszając.Po osiągnięciu tem. wyłączamy gaz dodajemy podpuszczkę i mieszamy przez 1-2min.Mleko pozostawiamy w ciepłym miejscu (koc) na 1-2h aż utworzy się skrzep.Skrzep rozdrabniamy trzepaczką, wielkość ziarna grochu.Pozostawiamy na 10-20min.Za pomocą łyżki do zupy usuwamy serwatkę aż masa serowa stanie się widoczna.Formy serowe wyścielamy gazą i przekładamy skrzep.Po zapełnieniu przykrywamy gazą z góry.Przez kilka minut wyciskamy serwatkę rękami do odpowiedniej konsystencji sera.Następnie przewracamy ser w formie.Po 2h ponownie przewracamy i po kolejnych 4h.Podczas ostatniego obracania delikatnie zdejmujemy gazę.Po 24h wyjmujemy ser i wcieramy sól.Ser dojrzewa tem.10-12*C wilgotność 85-90% 1-3 miesiące.Ja takich warunków do dojrzewania nie posiadam :sad: Przez kilka dni potrzymam w lodówce a potem do garażu na drewnianą deskę.Należy obracać co 2 dni a jeśli pojawi się pleśń usuwamy przy pomocy wilgotnej ścierki. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 22 Marca 2012 Grzegorz ten przepis to w koncu na jaki ser Toma czy paneer ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 23 Marca 2012 :grin: ANNAM,to jest przepis na set TOMA.Przepis sera Paneer jest na górze :grin: Ser Paneer jest bardzo smaczny a zarazem bardzo prosty w wykonaniu.W internecie jest bardzo dużo ciekawych potraw z tym serem,szczególnie kuchnia Indyjska.Dzisiaj na obiad będę robił danie z dorsza i na pewno dodam ten ser.Jeszcze nie wiem czy go ugrilluję ,usmażę czy upiekę razem z rybą. Na kanapki jest wspaniały na przemian z ricottą :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 23 Marca 2012 Gorzegorz,jak robisz Paneer ,to kiedy juz odsaczysz ser to albo na chwile wloz go do zimnej kapiel lub podloz pod bierzaca bardzo zimna wode( nadal zawiniety w gaze) a dopiero pozdniej obciaz aby sie prawidlowo odcisnal.TAki przepis mam od snajomej pochodzenia z Indii. Polecam robic go w daniach typowo wegetarianskich. Pozdrawiam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 23 Marca 2012 Kiedyś robiłem panir do indyjskiego dania. Zdziwiłem się że tak łatwo można zrobić taki ciekawy serek. Nie jadłem go na chlebie z pomidorkami - ale fotki natchnęły mnie i za tydzień jak wezmę mleko od gospodyni to zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 23 Marca 2012 :grin: ANNAM :grin: dziękuję bardzo za informacje dotyczącą zimnej wody.Czytałem na temat polania wodą ale tego nie zrobiłem.Jutro jadę po mleko i będę robił ser Paneer.Na pewno zastosuje się do Twojej rady. Serdecznie CIĘ pozdrawiam. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 23 Marca 2012 Dzięki i pozdrawiam :grin: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-208941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 23 Marca 2012 :grin: jednak ser Paneer usmażyłem (bo zająłem się zrobieniem ,,ciasta,, i usmażeniem-upieczeniem,, chleba,,) w smaku jest rewelacja. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janoity Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 23 Marca 2012 Grzegorzu 565 , daj mi przepis na te podpłomyki , proszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 23 Marca 2012 :grin: Dzisiaj zrobiłem ser Caciotta-ser miękki dojrzewający,jest prosty do zrobienia.Zrobienie tego sera pozwoli zdobyć doświadczenie, przydatne do zrobienia trudniejszych serów.5l mleka grzejemy do 38*C,dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego,2ml ....... Grzesiu czy ten ser prasowałeś (obciążałeś)? tak wyglada,ale w przepisie nie ma nic na ten temat Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 23 Marca 2012 Grzegorz Twoje sery są dla mnie inspiracją :smile: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 23 Marca 2012 Grzesiu, brawo, brawo.Musimy się zastanowić jaki serek/serki zrobimy na zlocie WM.Oscypki juz były, więc... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 23 Marca 2012 :grin: Danielu :grin: na pewno jakiś ser zrobimy,zapytamy zlotowiczów co by chcieli :grin: janoity,ciasto;mąka,woda,olej,sól.Ugniatasz ciasto i trzeba rozwałkować,przełożyć na siebie i rozwałkować i tak kilka razy żeby się napowietrzyło.Następnie wykrawasz szklanką kołka.Smażysz na patelni i potem kładziesz na palnik żeby spuchło.Trzeba nabrać trochę wprawy :grin: Jacinto,lekko dociskałem,kładłem talerz i kubek z wodą ale można nie dociskać. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 23 Marca 2012 No to fajnie, moja pierwsza caciatta pomimo porazki z podpuszczka smakowała rodzinie. Jutro nastawiam 2x5L (tylko takie mam garnki) roznego mleka i bedzie dojrzewac. Jedną z nich może zabarwię szafranem... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 23 Marca 2012 :grin:jacinto,dobrze że się nie zraziłeś i dalej próbujesz.Trzymam kciuki za powodzenie,na pewno Ci się uda. :grin: jutro z 15l robię oscypki w poniedziałek uwędzę a z 2l zrobię Paneera. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 24 Marca 2012 :grin: trzeba już trochę przystopować z serami i pora brać się za wędliny. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/32/#findComment-209196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.