Alltid Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1626 Opublikowano 11 Lutego 2013 sery,które robiłem w połowie zeszłego roku (czerwiec,lipiec 2012) trzeba powoli zjadaćTo nie zmuszajcie się do tego sera :grin: Ja z chęcią Wam pomogę :grin: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1627 Opublikowano 12 Lutego 2013 :grin: Elu to już nie długo maj,ser EL Gąsior cały czas dojrzewa. :grin: Ścinkowaza 3-4 tygodnie będzie jadalna. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1628 Opublikowano 12 Lutego 2013 Ścinkowaza 3-4 tygodnie będzie jadalnaGrzegorz jak możesz to podaj w jakich tem. wędzisz tą zacną kiełbachę. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1629 Opublikowano 12 Lutego 2013 :sad: Kostek,temperatury nie mierzę i po prostu wartości nie znam :grin: Biorę dłonią za kij i czuję czy zwiększyć czy zmniejszyć temperaturę :grin: Myślę,że w granicach 40-50C* :grin: Wczoraj to z lekka przesadziłem z tem.co widać na boczkach :grin: w trakcie wędzenia robiłem sery i takie ganianie wędzarnia-garnek. :grin: [ Dodano: Wto 12 Lut, 2013 12:46 ]:grin: receptury nie ma,tylko mały opis jak robię.Ścinki szynki kroję na kawałki wielkości dużych śliwek,pekluję mieszanką (sól 70 peklosól 30) tak podaję bo Ja sypię na garście.Do tego gorczyca,ziele,pieprz,rozmaryn,liść,kolendra,jałowiec,kminek. Na 1kg mięsa daje 20g mieszanki. Mięso przykrywam słoniną i leży w lodowce 1 tydzień. Po tygodniu jeszcze lekko przyprawiam tymi samymi przyprawami,dodaję czosnek,alkohol i słoninę kroję w kostkę 0,5cmx0,5cm.Wyrabiam ręcznie, napełniam osłonki 50 nadziewarka. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1630 Opublikowano 12 Lutego 2013 Wędzonki jak zawsze pierwsza klasa ale ja nieodmiennie pozostaję pod wrażeniem Twoich kompozycji do zdjęć :clap: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1631 Opublikowano 12 Lutego 2013 Teraz, to dopiero tradycyjne wędzenie Wędzonka, czarna rzodkiew, dekoracja i ,,,,,, :clap: :clap: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1632 Opublikowano 13 Lutego 2013 :grin: uważam,że tak lekko utlenione mięso na kiełbasy to jest OK. mięso stało w garażu 7 dni tem.6-8*C. Z tego samego farszu zrobiłem kiełbasy,jelita 32 (dodatkowo bo zabrakło jelit) białkowe 40 i kolagen 20.Z 20 były małe problemy,grubo krojone mięso (stawała nadziewarka,trzeba było przekładać rączkę dla uzyskania większej siły) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1633 Opublikowano 13 Lutego 2013 Mistrzu Grzegorzu szepnij słowo jak i czym wędzisz że wychodzi ci taki piękny kolorek . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1634 Opublikowano 13 Lutego 2013 Ja mysle ze pomaga sobie Adobe Photoshop. (jestem pewien) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1635 Opublikowano 13 Lutego 2013 Porownaj pare zdjec z innych stron a dojdziesz do wniosku, ze nie wszystkie sa takie piekne i kolorowe (zdjecia z jednej sesji) . Mimo wszystko jestem pelen podziwu dla wyrobow EL GREGORA. Pozdrawiam. [ Dodano: Czw 14 Lut, 2013 00:37 ]np. str. 108. :rolleyes: [ Dodano: Czw 14 Lut, 2013 01:16 ]a tak na marginesie, myslalem ze to forum jest by sie dzielic swoimi wiadomosciami a nie popisywac swoimi zdjeciami . Jest pare osob na tyn forum ktore faktycznie pomagaja, alle jest tez wiele, ktore tylko siebie promuja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1636 Opublikowano 14 Lutego 2013 Mirek240954, po co jest to forum to my doskonale wiemy.Proponuję zabrać się za robienie wędzonek i wklejanie fotek :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1637 Opublikowano 14 Lutego 2013 Mirek240954, zdjęcia ,zdjęciami . Widziałem wędzonki na "żywo" , gwarantuje za kolory. O smaku już nie wspomnę. Pozdrawiam Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1638 Opublikowano 14 Lutego 2013 :grin: Marku z cyferkami zdradzę Ci tajemnicę :grin: jedne są robione z lampą błyskową a inne bez. Tylko nikomu o tym nie mów. :grin: A co się tyczy str.108 :grin: to poczytaj,że ta szynka na zdjęciu była robiona rok temu i leżała zamrożona. :grin: Zapraszam dzisiaj do mnie,właśnie w tej chwili wędliny są w trakcie osuszania i dam Ci lekcję wędzenia. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1639 Opublikowano 14 Lutego 2013 EL Gregoro, Nie przejmuj się zawsze znajda się malkontenci Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1640 Opublikowano 14 Lutego 2013 :grin: kotunia :grin: takie teksty tylko mnie rozbawiają :lol: Jestem w trakcie robienia nowego ,,bochenka,,sera (wyższy ). :grin: Wczoraj wymieniłem wędliny na wędzone pstrągi :grin: :thumbsup: zrobiłem pastę z cebulą i oczywiście z własnym majonezem. :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1641 Opublikowano 14 Lutego 2013 :grin: po zabiegu :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1642 Opublikowano 14 Lutego 2013 Piekne zdjecia a wyroby smakowicie wygladaja i chyba podobnie smakuja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1643 Opublikowano 14 Lutego 2013 Grzegorz, ty w przepięknej kondycji! Odpoczynek poszedł na korzyść, za tobą nie nadążyć! Brawo! :clap: Prawdziwemu człowiekowi sztuki Adobe Photoshop nie potrzebny, ta i kiedyś jemu jego opanowywać :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1644 Opublikowano 14 Lutego 2013 EL GREGOR Pogadaliście a ja dalej nic nie wiem peklujesz na sucho czy posypujesz przyprawami przed wędzeniem .Jakie drewno , na koniec podpiekasz? Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1645 Opublikowano 14 Lutego 2013 Mirek240954, zdjęcia ,zdjęciami . Widziałem wędzonki na "żywo" , gwarantuje za kolory. O smaku już nie wspomnę.Ja też :grin: :thumbsup: Pogadaliście a ja dalej nic nie wiem peklujesz na sucho czy posypujesz przyprawami przed wędzeniem . Jakie drewno , na koniec podpiekasz?Mirekr134a, zadaj sobie trochę trudu poczytaj temat kolegi Grzesia tam masz wszystko opisane i pokazane . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1646 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zapraszam dzisiaj do mnie,właśnie w tej chwili wędliny są w trakcie osuszania i dam Ci lekcję wędzeniaDzieki za ironiczne zaproszenie. Lekcji nie potrzebuje bo robie to nie gorzej niz Ty, ale chetnie bym sprobowal. [ Dodano: Czw 14 Lut, 2013 23:18 ]oto przykladhttp://imageshack.us/photo/my-images/716/samsung025.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/203/samsung041.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/593/samsung062.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/534/samsung105.jpg/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1647 Opublikowano 14 Lutego 2013 Tak arogancka wypowiedz wobec propozycji ( słusznej z resztą ) Koleżanki Kaszubki33 , tylko pogrąża ''początkującego''.... :rolleyes: Owszem - wyroby ładne , ale ...człowiek się uczy cale życie ... nieprawdaż ... Pozdrawiam. Ps. Po co się powtarzać , jak jest już szczegółowo opisane :rolleyes: :question: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1648 Opublikowano 15 Lutego 2013 tylko pogrąża ''początkującego''co to znaczy ,poczatkujacy wedzi juz 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1649 Opublikowano 15 Lutego 2013 Mirek240954, vco to jest za wyrób na ostatnim zdjęciu http://imageshack.us/photo/my-images/534/samsung105.jpg/ , czy to jest jakis lokalny duński przysmak ? ,czy poprostu czarny salceson . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1650 Opublikowano 15 Lutego 2013 :grin: MIRKI z cyferkami :grin: Zacznę od Tego z więcej cyferek :grin: gratuluję wyrobów :thumbsup: bardzo apetycznie wyglądaj i na pewno tak smakują :grin: :thumbsup: :clap: Zapraszam na zlot W-M w maju tam z przyjemnością CIĘ poczęstuję i chętnie wypiję wódeczki :grin: Teraz odpowiedz dla mniejszych cyferek :grin: Pekluję na sucho daję około 26-30g mieszanki peklującej na 1kg mięsa ta ilość zależy od wielkości szynki lub polędwicy,trzymam 7 dni w tem.4-6C*. Wędzę tylko dębem sezonowanym,nie podpiekam(chyba,że się,, zagapię,,) :grin: I się nie denerwujcie przecież to tylko jest zabawa. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.