Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

sery,które robiłem w połowie zeszłego roku (czerwiec,lipiec 2012) trzeba powoli zjadać

To nie zmuszajcie się do tego sera :grin:

Ja z chęcią Wam pomogę :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267467
Udostępnij na innych stronach

:grin: Elu to już nie długo maj,ser EL Gąsior cały czas dojrzewa. :grin:

 

Ścinkowaza 3-4 tygodnie będzie jadalna. :grin:

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267695
Udostępnij na innych stronach

Ścinkowaza 3-4 tygodnie będzie jadalna

Grzegorz jak możesz to podaj w jakich tem. wędzisz tą zacną kiełbachę.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267696
Udostępnij na innych stronach

:sad: Kostek,temperatury nie mierzę i po prostu wartości nie znam :grin:

 

Biorę dłonią za kij i czuję czy zwiększyć czy zmniejszyć temperaturę :grin:

 

Myślę,że w granicach 40-50C* :grin:

 

Wczoraj to z lekka przesadziłem z tem.co widać na boczkach :grin: w trakcie wędzenia robiłem sery i takie ganianie wędzarnia-garnek. :grin:

 

[ Dodano: Wto 12 Lut, 2013 12:46 ]

:grin: receptury nie ma,tylko mały opis jak robię.Ścinki szynki kroję na kawałki wielkości dużych śliwek,pekluję mieszanką (sól 70 peklosól 30) tak podaję bo Ja sypię na garście.

Do tego gorczyca,ziele,pieprz,rozmaryn,liść,kolendra,jałowiec,kminek.

 

Na 1kg mięsa daje 20g mieszanki.

 

Mięso przykrywam słoniną i leży w lodowce 1 tydzień.

 

Po tygodniu jeszcze lekko przyprawiam tymi samymi przyprawami,dodaję czosnek,alkohol i słoninę kroję w kostkę 0,5cmx0,5cm.Wyrabiam ręcznie, napełniam osłonki 50 nadziewarka. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267699
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki jak zawsze pierwsza klasa ale ja nieodmiennie pozostaję pod wrażeniem Twoich kompozycji do zdjęć :clap:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267703
Udostępnij na innych stronach

Teraz, to dopiero tradycyjne wędzenie :) Wędzonka, czarna rzodkiew, dekoracja i ,,,,,, :clap: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267751
Udostępnij na innych stronach

:grin: uważam,że tak lekko utlenione mięso na kiełbasy to jest OK.

 

mięso stało w garażu 7 dni tem.6-8*C.

 

Z tego samego farszu zrobiłem kiełbasy,jelita 32 (dodatkowo bo zabrakło jelit) białkowe 40 i kolagen 20.Z 20 były małe problemy,grubo krojone mięso (stawała nadziewarka,trzeba było przekładać rączkę dla uzyskania większej siły) :grin:

 

 

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-267949
Udostępnij na innych stronach

Mistrzu Grzegorzu szepnij słowo jak i czym wędzisz że wychodzi ci taki piękny kolorek .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268049
Udostępnij na innych stronach

Porownaj pare zdjec z innych stron a dojdziesz do wniosku, ze nie wszystkie sa takie piekne i kolorowe (zdjecia z jednej sesji) . Mimo wszystko jestem pelen podziwu dla wyrobow EL GREGORA.

Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Czw 14 Lut, 2013 00:37 ]

np. str. 108. :rolleyes:

 

[ Dodano: Czw 14 Lut, 2013 01:16 ]

a tak na marginesie, myslalem ze to forum jest by sie dzielic swoimi wiadomosciami a nie popisywac swoimi zdjeciami . Jest pare osob na tyn forum ktore faktycznie pomagaja, alle jest tez wiele, ktore tylko siebie promuja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268058
Udostępnij na innych stronach

Mirek240954, po co jest to forum to my doskonale wiemy.Proponuję zabrać się za robienie wędzonek i wklejanie fotek :lol:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268060
Udostępnij na innych stronach

Mirek240954, zdjęcia ,zdjęciami . Widziałem wędzonki na "żywo" , gwarantuje za kolory. O smaku już nie wspomnę.

Pozdrawiam Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268061
Udostępnij na innych stronach

:grin: Marku z cyferkami zdradzę Ci tajemnicę :grin: jedne są robione z lampą błyskową a inne bez.

 

Tylko nikomu o tym nie mów. :grin:

 

A co się tyczy str.108 :grin: to poczytaj,że ta szynka na zdjęciu była robiona rok temu i leżała zamrożona. :grin:

 

Zapraszam dzisiaj do mnie,właśnie w tej chwili wędliny są w trakcie osuszania i dam Ci lekcję wędzenia. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268063
Udostępnij na innych stronach

:grin: kotunia :grin: takie teksty tylko mnie rozbawiają :lol:

 

Jestem w trakcie robienia nowego ,,bochenka,,sera (wyższy ). :grin:

 

Wczoraj wymieniłem wędliny na wędzone pstrągi :grin: :thumbsup: zrobiłem pastę z cebulą i oczywiście z własnym majonezem. :grin: :thumbsup:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268071
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz, ty w przepięknej kondycji! :cool:

Odpoczynek poszedł na korzyść, za tobą nie nadążyć! Brawo! :clap:

Prawdziwemu człowiekowi sztuki Adobe Photoshop nie potrzebny, ta i kiedyś jemu jego opanowywać :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268100
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR

 

Pogadaliście a ja dalej nic nie wiem peklujesz na sucho czy posypujesz przyprawami przed wędzeniem .

Jakie drewno , na koniec podpiekasz?

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268216
Udostępnij na innych stronach

Mirek240954, zdjęcia ,zdjęciami . Widziałem wędzonki na "żywo" , gwarantuje za kolory. O smaku już nie wspomnę.

Ja też :grin: :thumbsup:

Pogadaliście a ja dalej nic nie wiem peklujesz na sucho czy posypujesz przyprawami przed wędzeniem .

Jakie drewno , na koniec podpiekasz?

Mirekr134a, zadaj sobie trochę trudu poczytaj temat kolegi Grzesia tam masz wszystko opisane i pokazane .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268287
Udostępnij na innych stronach

Zapraszam dzisiaj do mnie,właśnie w tej chwili wędliny są w trakcie osuszania i dam Ci lekcję wędzenia

Dzieki za ironiczne zaproszenie. Lekcji nie potrzebuje bo robie to nie gorzej niz Ty, ale chetnie bym sprobowal.

 

[ Dodano: Czw 14 Lut, 2013 23:18 ]

oto przyklad

http://imageshack.us/photo/my-images/716/samsung025.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/203/samsung041.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/593/samsung062.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/534/samsung105.jpg/

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268308
Udostępnij na innych stronach

Tak arogancka wypowiedz wobec propozycji ( słusznej z resztą ) Koleżanki Kaszubki33 , tylko pogrąża ''początkującego''.... :rolleyes: Owszem - wyroby ładne , ale ...człowiek się uczy cale życie ... nieprawdaż ... Pozdrawiam. Ps. Po co się powtarzać , jak jest już szczegółowo opisane :rolleyes: :question:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268317
Udostępnij na innych stronach

Mirek240954, vco to jest za wyrób na ostatnim zdjęciu http://imageshack.us/photo/my-images/534/samsung105.jpg/ , czy to jest jakis lokalny duński przysmak ? ,czy poprostu czarny salceson . Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268320
Udostępnij na innych stronach

:grin: MIRKI z cyferkami :grin:

 

Zacznę od Tego z więcej cyferek :grin: gratuluję wyrobów :thumbsup: bardzo apetycznie wyglądaj i na pewno tak smakują :grin: :thumbsup: :clap:

 

Zapraszam na zlot W-M w maju tam z przyjemnością CIĘ poczęstuję i chętnie wypiję wódeczki :grin:

 

Teraz odpowiedz dla mniejszych cyferek :grin:

 

Pekluję na sucho daję około 26-30g mieszanki peklującej na 1kg mięsa ta ilość zależy od wielkości szynki lub polędwicy,trzymam 7 dni w tem.4-6C*.

 

Wędzę tylko dębem sezonowanym,nie podpiekam(chyba,że się,, zagapię,,) :grin:

 

I się nie denerwujcie przecież to tylko jest zabawa. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/66/#findComment-268378
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.