Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) Bazyl :) powiszą do wieczora i z ,,ciemnieją ,, nie lubię serków mocno uwędzonych (serki wiszą na samym końcu  tuż przy ścianie wędzarni i tam na pewno słabo dym dochodzi) :)

 

Co do ścinkowej to na pewno za mało ścisło został,,napchany,, baton a na końcu jak wiązałeś. :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325717
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do ścinkowej to na pewno za mało ścisło został,,napchany,, baton a na końcu jak wiązałeś. :)

To mozliwe, chociaż starałem się napełnić jak najściślej.

Co do wiązania, to nie bardzo rozumiem o co pytasz. No normalnie wiązałem, sznurkiem do wędlin.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325720
Udostępnij na innych stronach

:) wiążesz na końcu i dociskasz sznurkiem do środka i samo się ściska :)

 

post-41869-0-25741900-1389260221_thumb.jpg

 

Gregorki już się parzą :)

 

post-41869-0-52366400-1389260262_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325726
Udostępnij na innych stronach

Od dłuższego czasu obserwowałem produkcje ścinkowej i w końcu się na nią zdecydowałem. Wędzenie mam zaplanowane na koniec stycznia więc jeszcze trochę czasu na przygotowania. Mam w domu osłonkę od krakowskiej czyli 65 mm. Czy nie będzie za gruba na ścinkową bo widzę, że Ty preferujesz cieńsze osłonki. Nie mam idealnych warunków do dojrzewania bo mieszkam w bloku, więc raczej będzie suszona niż dojrzewająca.

 

Widzę, że przyprawy "suche" dodajesz już do peklowania a co z czosnkiem. Też dodać na cały tydzień czy lepiej przed mieszaniem, żeby się nie zepsuło?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325768
Udostępnij na innych stronach

:) Wczoraj ścinkową robiłem  w 40 i 65 dlatego,że 40 prędzej dojrzewa a 65 będzie jadalna dwa tygodnie później po 40.Także za jednym pociągnięciem mam na jakiś czas zapasy ścinkowej.To taki mój wymysł bo jestem leniwy. :)

 

Czosnek dodaję w trakcie wyrabiania farszu.Wczoraj zamiast mocniejszego alkoholu dolałem wina. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325772
Udostępnij na innych stronach

E tam dym, widać że lakierem przeciągnąłeś.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325791
Udostępnij na innych stronach

:) kiełbaski,,gregorki,,dobrze wystygły po parzeniu i obeschły :)

 

Jestem zadowolony z pomysłu,trzeba będzie wprowadzić do jadłospisu. :)

 

post-41869-0-32781000-1389347790_thumb.jpgpost-41869-0-64802300-1389347803_thumb.jpg

 

post-41869-0-92231300-1389347813_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325933
Udostępnij na innych stronach

Kurka wodna... A gdzie przepis Grzesiu ??? :cry:  Pięknie kiełbaska się prezentuje :clap:  Też bym chętnie do jadłospisu wprowadziła :tongue:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325941
Udostępnij na innych stronach

:( einshel jak wiesz u mnie żadnych dokładnych przepisów nie ma :) ponieważ mięsa nie klasyfikuję (bo się na tym nie znam),zawsze robię z tego co mam pod ręką.Tą kiełbasę wymyśliłem z marszu ponieważ zakupiłem osłonki białkowa 30 i trzeba było coś zrobić.Padł pomysł na ,,gregorki,, :)

 

To jest mięso z szynki i słonina,za pelkowane  7 dni 20g mieszanki peklosolu i soli do tego przyprawy,które dają zawsze (kolendra,pieprz,ziele,gorczyca,kminek,rozmaryn,jałowiec,które tłukę w moździerzu) 20g na 1kg mięsa.

 

W trakcie wyrabiania dolałem jeszcze wodę z kranu,czosnek i majeranek,jeszcze te same przyprawy co do peklowania.(czego ile to nie wiem bo sypałem z torebki do moździerza) :)

 

Wędziłem do koloru słomki i parzyłem (dokładnie nie wiem ale około 20 minut razem z szynkami) :)

 

To jest tylko opis a nie przepis. :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325946
Udostępnij na innych stronach

Witam  :) Grzegorz widzę że słoninę pokroiłeś w kostkę wnioskuję że mielona słonina niezabardzo pasuje do tego wyrobu, a  mięso z szynki potraktowałeś szarpakiem ,rozmaryn to chyba innowacja w twoich kiełbasach  czy się mylę  :question:  :) pozdrawiam

Edytowane przez wiesław gil

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325951
Udostępnij na innych stronach

:) słoninę zmieliłem na 4 a rozmaryn ostatnio kupiłem to trzeba było dodać(otworzyłem szufladę i leżał na wierzchu ) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325954
Udostępnij na innych stronach

:) sezon serowy 2014r otwarty,sery są w fazie solenia :)

 

Mam jeszcze jeden kawałek sera,który robiłem dwa late temu (dokładnie w lutym miną dwa lata już chyba pora,żeby zajrzeć czy jest jeszcze jadalny ale to nastąpi za miesiąc ) :)

 

post-41869-0-21106800-1389613446_thumb.jpgpost-41869-0-49915100-1389613452_thumb.jpg

 

post-41869-0-48427200-1389613463_thumb.jpgpost-41869-0-09995700-1389613478_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326500
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jajka prosto,, od chłopa,,

 Jakie ladne ,swiezutkie :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326653
Udostępnij na innych stronach

Grześ Ty ten kawałek sera zostaw do Gasiorowa, spróbujemy.

Może kiedyś dostałem kawałek od Ciebie ?

Pozdrawiam

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326657
Udostępnij na innych stronach

:) Tomaszku do Gasiorowa to przywiozę już ser pełnowartościowy :)

 

Dzisiaj oglądałem stare zdjęcia z przed kilku lat :) już  takich nie robię,chyba się starzeję :(

 

post-41869-0-29242600-1389729785_thumb.jpgpost-41869-0-86289700-1389729795_thumb.jpg

 

post-41869-0-90367500-1389729805_thumb.jpgpost-41869-0-98142900-1389729819_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326785
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu czy ciasto na babkę ziemniaczaną robisz tak jak na kiszkę? Czy trzeba coś zmienić w przepisie?

 

Mam jeszcze pytanie dotyczące Twojej ścinkowej: czy mięso musi tak długo leżeć w lodówce? Czy ten tydzień, który peklujesz to jest jakąś normą? Mogę skrócić czas do 2-3 dób czy lepiej dla finalnego wyrobu nie kombinować?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326831
Udostępnij na innych stronach

:) tak samo jak kiszkę,ziemniaki,jajka,seler,mizdrę mielę na 8 ,przesmażam razem z czosnkiem i cebulą

 

przyprawy ;rozmaryn,majeranek,pieprz,sól

 

Na tą kiełbasę mięso musi być peklowane (inny smak) chociaż 5 dni :)

 

Dla pierwszego treningu możesz skrócić :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326835
Udostępnij na innych stronach

:) wczorajsza próba generalna przed Świętami wypadła pomyślnie (pstrągi ) :tongue: 70g soli na 1l wody jest dla mnie idealna :)

post-60046-0-46035900-1389803322_thumb.jpg

 

 

 

Grzegorzu-czy mogę prosić o czas i temperaturę wędzenia? Mam dwa pstrągi do zagospodarowania i chętnie spróbuję je uwędzić.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326948
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.