EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2276 Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Bazyl powiszą do wieczora i z ,,ciemnieją ,, nie lubię serków mocno uwędzonych (serki wiszą na samym końcu tuż przy ścianie wędzarni i tam na pewno słabo dym dochodzi) Co do ścinkowej to na pewno za mało ścisło został,,napchany,, baton a na końcu jak wiązałeś. Edytowane 9 Stycznia 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2277 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Co do ścinkowej to na pewno za mało ścisło został,,napchany,, baton a na końcu jak wiązałeś. To mozliwe, chociaż starałem się napełnić jak najściślej.Co do wiązania, to nie bardzo rozumiem o co pytasz. No normalnie wiązałem, sznurkiem do wędlin. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2278 Opublikowano 9 Stycznia 2014 wiążesz na końcu i dociskasz sznurkiem do środka i samo się ściska Gregorki już się parzą Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2279 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Od dłuższego czasu obserwowałem produkcje ścinkowej i w końcu się na nią zdecydowałem. Wędzenie mam zaplanowane na koniec stycznia więc jeszcze trochę czasu na przygotowania. Mam w domu osłonkę od krakowskiej czyli 65 mm. Czy nie będzie za gruba na ścinkową bo widzę, że Ty preferujesz cieńsze osłonki. Nie mam idealnych warunków do dojrzewania bo mieszkam w bloku, więc raczej będzie suszona niż dojrzewająca. Widzę, że przyprawy "suche" dodajesz już do peklowania a co z czosnkiem. Też dodać na cały tydzień czy lepiej przed mieszaniem, żeby się nie zepsuło? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2280 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Wczoraj ścinkową robiłem w 40 i 65 dlatego,że 40 prędzej dojrzewa a 65 będzie jadalna dwa tygodnie później po 40.Także za jednym pociągnięciem mam na jakiś czas zapasy ścinkowej.To taki mój wymysł bo jestem leniwy. Czosnek dodaję w trakcie wyrabiania farszu.Wczoraj zamiast mocniejszego alkoholu dolałem wina. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2281 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Warmiński długi dym bardzo ładnie maluje Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2282 Opublikowano 9 Stycznia 2014 E tam dym, widać że lakierem przeciągnąłeś. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2283 Opublikowano 9 Stycznia 2014 nie lakierem a szerlakiem Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2284 Opublikowano 9 Stycznia 2014 to nie lakier to dym dębowy piękny smak i aromat daje Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2285 Opublikowano 10 Stycznia 2014 kiełbaski,,gregorki,,dobrze wystygły po parzeniu i obeschły Jestem zadowolony z pomysłu,trzeba będzie wprowadzić do jadłospisu. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2286 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Kurka wodna... A gdzie przepis Grzesiu ??? Pięknie kiełbaska się prezentuje Też bym chętnie do jadłospisu wprowadziła Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2287 Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) einshel jak wiesz u mnie żadnych dokładnych przepisów nie ma ponieważ mięsa nie klasyfikuję (bo się na tym nie znam),zawsze robię z tego co mam pod ręką.Tą kiełbasę wymyśliłem z marszu ponieważ zakupiłem osłonki białkowa 30 i trzeba było coś zrobić.Padł pomysł na ,,gregorki,, To jest mięso z szynki i słonina,za pelkowane 7 dni 20g mieszanki peklosolu i soli do tego przyprawy,które dają zawsze (kolendra,pieprz,ziele,gorczyca,kminek,rozmaryn,jałowiec,które tłukę w moździerzu) 20g na 1kg mięsa. W trakcie wyrabiania dolałem jeszcze wodę z kranu,czosnek i majeranek,jeszcze te same przyprawy co do peklowania.(czego ile to nie wiem bo sypałem z torebki do moździerza) Wędziłem do koloru słomki i parzyłem (dokładnie nie wiem ale około 20 minut razem z szynkami) To jest tylko opis a nie przepis. Edytowane 10 Stycznia 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2288 Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) Witam Grzegorz widzę że słoninę pokroiłeś w kostkę wnioskuję że mielona słonina niezabardzo pasuje do tego wyrobu, a mięso z szynki potraktowałeś szarpakiem ,rozmaryn to chyba innowacja w twoich kiełbasach czy się mylę pozdrawiam Edytowane 10 Stycznia 2014 przez wiesław gil Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2289 Opublikowano 10 Stycznia 2014 słoninę zmieliłem na 4 a rozmaryn ostatnio kupiłem to trzeba było dodać(otworzyłem szufladę i leżał na wierzchu ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-325954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2290 Opublikowano 10 Stycznia 2014 polędwica tylko wędzona szynka parzona Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2291 Opublikowano 11 Stycznia 2014 zawsze zostawiam serek nie wędzony Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2292 Opublikowano 12 Stycznia 2014 dzisiaj złapałem smaka na babkę ziemniaczana Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2293 Opublikowano 13 Stycznia 2014 sezon serowy 2014r otwarty,sery są w fazie solenia Mam jeszcze jeden kawałek sera,który robiłem dwa late temu (dokładnie w lutym miną dwa lata już chyba pora,żeby zajrzeć czy jest jeszcze jadalny ale to nastąpi za miesiąc ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2294 Opublikowano 14 Stycznia 2014 kawałek babki został więc pora na ulubione danie Jajka prosto,, od chłopa,, Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2295 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Jajka prosto,, od chłopa,, Jakie ladne ,swiezutkie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2296 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Grześ Ty ten kawałek sera zostaw do Gasiorowa, spróbujemy.Może kiedyś dostałem kawałek od Ciebie ?Pozdrawiam Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2297 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Tomaszku do Gasiorowa to przywiozę już ser pełnowartościowy Dzisiaj oglądałem stare zdjęcia z przed kilku lat już takich nie robię,chyba się starzeję Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2298 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Grzegorzu czy ciasto na babkę ziemniaczaną robisz tak jak na kiszkę? Czy trzeba coś zmienić w przepisie? Mam jeszcze pytanie dotyczące Twojej ścinkowej: czy mięso musi tak długo leżeć w lodówce? Czy ten tydzień, który peklujesz to jest jakąś normą? Mogę skrócić czas do 2-3 dób czy lepiej dla finalnego wyrobu nie kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2299 Opublikowano 15 Stycznia 2014 tak samo jak kiszkę,ziemniaki,jajka,seler,mizdrę mielę na 8 ,przesmażam razem z czosnkiem i cebulą przyprawy ;rozmaryn,majeranek,pieprz,sól Na tą kiełbasę mięso musi być peklowane (inny smak) chociaż 5 dni Dla pierwszego treningu możesz skrócić Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2300 Opublikowano 15 Stycznia 2014 wczorajsza próba generalna przed Świętami wypadła pomyślnie (pstrągi ) 70g soli na 1l wody jest dla mnie idealna Grzegorzu-czy mogę prosić o czas i temperaturę wędzenia? Mam dwa pstrągi do zagospodarowania i chętnie spróbuję je uwędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/92/#findComment-326948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.