EL GREGOR Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2326 Opublikowano 27 Stycznia 2014 szynka wchodzi w fazę dojrzewania kiełbasy dojrzewają trzeci tydzień,szynki wędzone w czwartek Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-329717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2327 Opublikowano 29 Stycznia 2014 dziurki w serze mogę powiedzieć,że opanowałem te pęknięcia co widać to nie,, rozłamy,, tylko jak nóż kroił to po rozrywał (ser jeszcze za miękki ma dopiero skończone dwa miesiące ,,niemowlę,, ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2328 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Grzegorz ile słoniny procentowo idzie do Twojej ścinkowej? Nie mogę jakoś odszukać tej informacji. Pewnie dajesz na oko jak przyprawy, ale może masz sprawdzone proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2329 Opublikowano 29 Stycznia 2014 daję około 0,5 kg na 10 kg mięsa (nie odważam,daje tyle ile potrzeba na przykrycie mięsa,słoninę kroję na paski 5mm,też ją pekluję ) doszedłem do wniosku ,że słoninę lepiej mielić jak kroić. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2330 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Mielić na oczkach 4-5 mm?A jak długo później wyrabiasz mięso?Alkohol i cukier dodajesz po wymieszaniu czy przed? Trochę Cię męczę pytaniami ale ścinkowa już się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2331 Opublikowano 29 Stycznia 2014 dziurki w serze mogę powiedzieć,że opanowałem Grzegorz mistrzostwo http://emotikona.pl/emotikony/pic/2puchar.gif kawałek weź do Gąsiorowa Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2332 Opublikowano 29 Stycznia 2014 kawałek weź do Gąsiorowa Bazyl, kawałek, dla kogo, nieekonomicznie i o sobie tylko myślisz, ja chciałbym, aby Grzesiu kilka serów zabrał, co by można smaki porównać, a na naradzie najlepszy wskazać, a na kawałku tego się nie da. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2333 Opublikowano 29 Stycznia 2014 na naradzie najlepszy wskazać Przecie wiadomo, El Gregor mistrz nad mistrze Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2334 Opublikowano 29 Stycznia 2014 ja chciałbym, aby Grzesiu kilka serów zabrał, co by można smaki porównać, a na naradzie najlepszy wskazać, a na kawałku tego się nie da. Piotr dobry pomysł, ja przywiozę kilka winek i możemy szukac najlepszego smaku Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2335 Opublikowano 30 Stycznia 2014 i kto by pomyślał że " dziurki " mogą wzbudzić tyle zachwytu Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2336 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Dzisiaj peklowałem mięso na ścinkową z ciekawości zważyłem słoninę.Na 10 kg mięsa dałem 75dkg słoniny.Mielę na 4,wyrabiam (najpierw mięso z przyprawami,czosnkiem,alkoholem,cukrem pudrem, następnie dodaję po garści zmielonej słoniny i wyrabiam aż osiągnę jednolitą masę ) - trudno określić czasowo ale około 10-15 min. Ścinkowa na zdjęciach była robiona na Święta (początek grudnie) dzisiaj ma około 2 miesiące,zapakowana próżniowo (gdzieś w połowie grudnia) leżała w lodówce. Dużej różnicy w smaku przed zapakowaniem i dzisiaj nie dostrzegam. Ser-y, szynkę dojrzewająca,ścinkową,Piotr tylko czy będzie JAN do takiego zestawu potrzebna dobra ,,muza,, a wiosna tego roku w Gąsiorowie będzie zaj......a (aż zakląłem lekko w myślach z radości,że się znowu spotkamy) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2337 Opublikowano 2 Lutego 2014 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2338 Opublikowano 2 Lutego 2014 tego roczne serki (styczeń) na wakacje będą jadalne Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2339 Opublikowano 2 Lutego 2014 Grzegorz jakiej średnicy robisz te sery i ile Ci idzie mleka na jeden krążek? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2340 Opublikowano 2 Lutego 2014 robię z 25l (taki mam garnek),wychodzą dwa sery pierwszy średnica 17 cm,drugi 13 cm, wysokość 8 cm. Jutro jadę do Agrovisu po zakupy podpuszczki naturalnej,chlorku,kultury kappa,iota,omega (zapasy wyczerpane) Już po woli zaczynają się problemy z dobrym mlekiem (przygotowywanie krówek do wycielenia) dlatego w piątek kupiłem tylko 13l. starczyło na jeden ser Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2341 Opublikowano 2 Lutego 2014 tego roczne serki (styczeń) Idziesz w ilości hurtowe i bardzo dobrze Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2342 Opublikowano 2 Lutego 2014 ziomek to nie ilości hurtowe tylko szykuje sery na ,,festiwal sera w Lidzbarku Warmińskim,, który odbywa się w czerwcu (może jutro już będzie można się zapisać) i jest jeszcze drugie miejsce gdzie się szykuję ,,Bajkowy Zakątek Guzowy Piec,, tam miałem okazje poznać i porozmawiać (wędliny,sery) z Tymi Panami na zdjęciu Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2343 Opublikowano 2 Lutego 2014 robię z 25l (taki mam garnek),wychodzą dwa sery pierwszy średnica 17 cm,drugi 13 cm, wysokość 8 cm. Jutro jadę do Agrovisu po zakupy podpuszczki naturalnej,chlorku,kultury kappa,iota,omega (zapasy wyczerpane) Już po woli zaczynają się problemy z dobrym mlekiem (przygotowywanie krówek do wycielenia) dlatego w piątek kupiłem tylko 13l. starczyło na jeden ser Grzegorz możesz mi wytłumaczyć kiedy dodajesz chlorek (bo ja tego mam już pewnie z 0,5kg), bo ja tego nie używam, oraz do czego używasz kultur kappa,iota,omega - jaka jest między nimi różnica.Ja sobie w marcu planuję przygotować praskę - jeżdżę w góry do gazdy który jest cieślą, poproszę aby mi przyciął parę deseczek wg. projektu i sobie złożę praskę.A TY masz praskę - czy jakieś inne sposoby na wyciskanie serów, a jeśli praskę to na co przy jej składaniu zwracać uwagę, może coś poprawić? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2344 Opublikowano 3 Lutego 2014 chlorek kupuje w płynie i dolewam na początku podgrzewania mleka,także dodaję do serwatki jak robię ricottę,dlaczego nie używasz (wzmacnia skrzep w piątek jak robiłem ser to już zabrakło chlorku i miałem skrzep luźny) Kultury KAPPA 3 duże oczka,IOTA 1 mniejsze oczka,OMEGA bez oczek (specyficzne smaki i typowe aromaty dla danego gatunku sera) Mam prasę na dwa sery,zrób większą i dłuższe ramiona na zaczepienie odważników (wieszam bańkę 5l po wodzie mineralnej),wyskalowałem za pomocą wagi łazienkowej. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2345 Opublikowano 3 Lutego 2014 wróciłem z Agrovisu a tam inny pracownik mówi na odwrót,że IOTA 1 to duże dziurki a KAPPA 3 mniejsze teraz jestem bardzo ciekawy jak to wygląda w serach,które robiłem wcześniej.Bywało i tak,że obie kultury dodawałem jednocześnie. Tak to jest z pracownikami. A żeby sprawdzić,który ma rację to muszę czekać pół roku Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2346 Opublikowano 3 Lutego 2014 żeby sprawdzić,który ma rację to muszę czekać pół roku to jeszcze nie tak źleczasem jak trzeba sprawdzić, jak to było z dziurką, to trzeba czekać 9 miesięcy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2347 Opublikowano 3 Lutego 2014 Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2348 Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Kurp masz pełną skrzynkę !!!! Próbowałem coś do Ciebie napisać !!!!!!!!!!Pozdrawiamps Grześ sorry ,że zaśmieciłem Twój temat Edytowane 3 Lutego 2014 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2349 Opublikowano 3 Lutego 2014 chlorek kupuje w płynie i dolewam na początku podgrzewania mleka,także dodaję do serwatki jak robię ricottę,dlaczego nie używasz (wzmacnia skrzep w piątek jak robiłem ser to już zabrakło chlorku i miałem skrzep luźny) Kultury KAPPA 3 duże oczka,IOTA 1 mniejsze oczka,OMEGA bez oczek (specyficzne smaki i typowe aromaty dla danego gatunku sera) Mam prasę na dwa sery,zrób większą i dłuższe ramiona na zaczepienie odważników (wieszam bańkę 5l po wodzie mineralnej),wyskalowałem za pomocą wagi łazienkowej. Możesz mi przesłać zdjęcia prasy na 2 sery - jak to konstrukcyjnie jest rozwiązanie (2 ramiona, tłoki dociskają na raz 2 sery, czy podkładasz sery umieszczone jeden na drugi, pod jeden tłok.No i z tym chlorkiem - ile go dajesz na jaką ilość mleka, w którym momencie.Ja nigdy chlorku nie dawałem bo uważałem że to chemia, a serek ma być bez polepszaczy, ulepszaczy, chemii, ale skoro mówisz że dajesz... może warto spróbować. Fakt faktem że mleko od jednej kobiety jest jak galareta twarde i ziarno jest sprężyste, inne zaś mleko jest takie że daję i 5 kropli podpuszczki na litr i skrzep on się zetnie, ale jest taki bardzo delikatny - do sita się klei i trzeba odczekać czasu aby po odcieku nadawał się do dalszej obróbki - serki te nawet po odcieknięciu są delikatniejsze, łatwiej je uszkodzić. Dla odmiany z tego sprężystego skrzepu można by się było przysłowiowo rzucać i nic by się nie stało.Czy dodawanie chlorku do mleka ma wpływ na ilośc ricotty - ta ilość się zwiększa/zmniejsza? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2350 Opublikowano 3 Lutego 2014 Czy dodawanie chlorku do mleka ma wpływ na ilośc ricotty - ta ilość się zwiększa/zmniejsza? Wosiu kiedyś mówił że jak dodaje chlorku do mleka to ricotty ma jeszcze raz tyle :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.