Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:) szynka wchodzi w fazę dojrzewania :)

 

post-41869-0-10023900-1390833519_thumb.jpgpost-41869-0-54553800-1390833532_thumb.jpg

 

kiełbasy dojrzewają trzeci tydzień,szynki wędzone w czwartek :)

 

post-41869-0-88612800-1390833603_thumb.jpgpost-41869-0-89142700-1390833612_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-329717
Udostępnij na innych stronach

:) dziurki w serze mogę powiedzieć,że opanowałem :) te pęknięcia co widać to nie,, rozłamy,, tylko jak nóż kroił to po rozrywał (ser jeszcze za miękki ma dopiero skończone dwa miesiące ,,niemowlę,,  ) :)

 

post-41869-0-14012200-1390993536_thumb.jpgpost-41869-0-27235900-1390993544_thumb.jpg

 

post-41869-0-83805500-1390993551_thumb.jpgpost-41869-0-85784500-1390993559_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330214
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz ile słoniny procentowo idzie do Twojej ścinkowej? Nie mogę jakoś odszukać tej informacji. Pewnie dajesz na oko jak przyprawy, ale może masz sprawdzone proporcje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330300
Udostępnij na innych stronach

:) daję około 0,5 kg na 10 kg mięsa (nie odważam,daje tyle ile potrzeba na przykrycie mięsa,słoninę kroję na paski  5mm,też ją pekluję ) doszedłem do wniosku ,że słoninę lepiej mielić jak kroić.  :) 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330332
Udostępnij na innych stronach

Mielić na oczkach 4-5 mm?

A jak długo później wyrabiasz mięso?

Alkohol i cukier dodajesz po wymieszaniu czy przed?

 

Trochę Cię męczę pytaniami ale ścinkowa już się robi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330342
Udostępnij na innych stronach

dziurki w serze mogę powiedzieć,że opanowałem

 

Grzegorz mistrzostwo http://emotikona.pl/emotikony/pic/2puchar.gif kawałek weź do Gąsiorowa ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330349
Udostępnij na innych stronach

 

 

kawałek weź do Gąsiorowa

 

Bazyl, kawałek, dla kogo, nieekonomicznie i o sobie tylko myślisz, ja chciałbym, aby  Grzesiu kilka serów zabrał, co by można smaki porównać, a na naradzie najlepszy wskazać, a na kawałku tego się nie da. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330420
Udostępnij na innych stronach

 

 

na naradzie najlepszy wskazać

Przecie wiadomo, El Gregor mistrz nad mistrze :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330423
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja chciałbym, aby Grzesiu kilka serów zabrał, co by można smaki porównać, a na naradzie najlepszy wskazać, a na kawałku tego się nie da. :cool:

 

Piotr dobry pomysł, ja przywiozę kilka winek i możemy szukac najlepszego smaku :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330429
Udostępnij na innych stronach

:) Dzisiaj peklowałem mięso na ścinkową  z ciekawości zważyłem słoninę.Na 10 kg mięsa dałem 75dkg słoniny.

Mielę na 4,wyrabiam (najpierw mięso z przyprawami,czosnkiem,alkoholem,cukrem pudrem, następnie dodaję po garści zmielonej słoniny i wyrabiam aż osiągnę jednolitą masę ) - trudno określić czasowo ale około 10-15 min. :)

 

Ścinkowa na zdjęciach była robiona na Święta (początek grudnie) dzisiaj ma około 2 miesiące,zapakowana próżniowo (gdzieś w połowie grudnia) leżała w lodówce. Dużej różnicy w smaku przed zapakowaniem i dzisiaj nie dostrzegam. :)

 

Ser-y, szynkę dojrzewająca,ścinkową,Piotr tylko czy będzie JAN :) do takiego zestawu potrzebna dobra ,,muza,, :thumbsup: a wiosna tego roku w Gąsiorowie będzie zaj......a (aż zakląłem lekko w myślach z radości,że się znowu spotkamy) :):D

 

post-41869-0-99353000-1391080373_thumb.jpgpost-41869-0-38604600-1391080384_thumb.jpg

 

post-41869-0-39411800-1391080394_thumb.jpgpost-41869-0-98939900-1391080402_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-330535
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz jakiej średnicy robisz te sery i ile Ci idzie mleka na jeden krążek?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331231
Udostępnij na innych stronach

:) robię z 25l (taki mam garnek),wychodzą dwa sery pierwszy średnica 17 cm,drugi 13 cm, wysokość 8 cm.

 

Jutro jadę do Agrovisu po zakupy podpuszczki naturalnej,chlorku,kultury kappa,iota,omega (zapasy wyczerpane)

 

Już po woli zaczynają się problemy z dobrym mlekiem (przygotowywanie krówek do wycielenia) dlatego w piątek kupiłem tylko 13l. starczyło na jeden ser :(

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331351
Udostępnij na innych stronach

:) ziomek to nie ilości hurtowe tylko szykuje sery na ,,festiwal sera w Lidzbarku Warmińskim,, który odbywa się w czerwcu (może jutro już będzie można się zapisać) i jest jeszcze drugie miejsce gdzie się szykuję ,,Bajkowy Zakątek Guzowy Piec,, tam miałem okazje poznać i porozmawiać (wędliny,sery) z Tymi Panami na zdjęciu :)

 

post-41869-0-30183500-1391372996_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331364
Udostępnij na innych stronach

:) robię z 25l (taki mam garnek),wychodzą dwa sery pierwszy średnica 17 cm,drugi 13 cm, wysokość 8 cm.

 

Jutro jadę do Agrovisu po zakupy podpuszczki naturalnej,chlorku,kultury kappa,iota,omega (zapasy wyczerpane)

 

Już po woli zaczynają się problemy z dobrym mlekiem (przygotowywanie krówek do wycielenia) dlatego w piątek kupiłem tylko 13l. starczyło na jeden ser :(

Grzegorz możesz mi wytłumaczyć kiedy dodajesz chlorek (bo ja tego mam już pewnie z 0,5kg), bo ja tego nie używam, oraz do czego używasz kultur kappa,iota,omega - jaka jest między nimi różnica.

Ja sobie w marcu planuję przygotować praskę - jeżdżę w góry do gazdy który jest cieślą, poproszę aby mi przyciął parę deseczek wg. projektu i sobie złożę praskę.

A TY masz praskę - czy jakieś inne sposoby na wyciskanie serów, a jeśli praskę to na co przy jej składaniu zwracać uwagę, może coś poprawić?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331374
Udostępnij na innych stronach

:) chlorek kupuje w płynie i dolewam na początku podgrzewania mleka,także dodaję do serwatki jak robię ricottę,dlaczego nie używasz (wzmacnia skrzep w piątek jak robiłem ser to już zabrakło chlorku i miałem skrzep luźny)

 

Kultury KAPPA 3 duże oczka,IOTA 1 mniejsze oczka,OMEGA bez oczek (specyficzne smaki i typowe aromaty dla danego gatunku sera)

 

Mam prasę na dwa sery,zrób większą i dłuższe ramiona na zaczepienie odważników (wieszam bańkę 5l po wodzie mineralnej),wyskalowałem za pomocą wagi łazienkowej. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331413
Udostępnij na innych stronach

:) wróciłem z Agrovisu  :(  a tam inny pracownik mówi na odwrót,że IOTA 1 to duże dziurki a KAPPA 3 mniejsze :D  teraz jestem bardzo ciekawy jak to wygląda w serach,które robiłem wcześniej.Bywało i tak,że obie kultury dodawałem jednocześnie. Tak to jest z pracownikami. A  żeby sprawdzić,który ma rację to muszę czekać pół roku :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331470
Udostępnij na innych stronach

 

 

żeby sprawdzić,który ma rację to muszę czekać pół roku

 

to jeszcze nie tak źle

czasem jak trzeba sprawdzić, jak to było z dziurką, to trzeba czekać 9 miesięcy :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331471
Udostępnij na innych stronach

:D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331482
Udostępnij na innych stronach

Kurp masz pełną skrzynkę !!!! Próbowałem coś do Ciebie napisać !!!!!!!!!!

Pozdrawiam

ps Grześ sorry ,że zaśmieciłem Twój temat

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331488
Udostępnij na innych stronach

:) chlorek kupuje w płynie i dolewam na początku podgrzewania mleka,także dodaję do serwatki jak robię ricottę,dlaczego nie używasz (wzmacnia skrzep w piątek jak robiłem ser to już zabrakło chlorku i miałem skrzep luźny)

 

Kultury KAPPA 3 duże oczka,IOTA 1 mniejsze oczka,OMEGA bez oczek (specyficzne smaki i typowe aromaty dla danego gatunku sera)

 

Mam prasę na dwa sery,zrób większą i dłuższe ramiona na zaczepienie odważników (wieszam bańkę 5l po wodzie mineralnej),wyskalowałem za pomocą wagi łazienkowej. :)

Możesz mi przesłać zdjęcia prasy na 2 sery - jak to konstrukcyjnie jest rozwiązanie (2 ramiona, tłoki dociskają na raz 2 sery, czy podkładasz sery umieszczone jeden na drugi, pod jeden tłok.

No i z tym chlorkiem - ile go dajesz na jaką ilość mleka, w którym momencie.

Ja nigdy chlorku nie dawałem bo uważałem że to chemia, a serek ma być bez polepszaczy, ulepszaczy, chemii, ale skoro mówisz że dajesz... może warto spróbować. Fakt faktem że mleko od jednej kobiety jest jak galareta twarde i ziarno jest sprężyste, inne zaś mleko jest takie że daję i 5 kropli podpuszczki na litr i skrzep on się zetnie, ale jest taki bardzo delikatny - do sita się klei i trzeba odczekać czasu aby po odcieku nadawał się do dalszej obróbki - serki te nawet po odcieknięciu są delikatniejsze, łatwiej je uszkodzić. Dla odmiany z tego sprężystego skrzepu można by się było przysłowiowo rzucać i nic by się nie stało.

Czy dodawanie chlorku do mleka ma wpływ na ilośc ricotty - ta ilość się zwiększa/zmniejsza?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331511
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy dodawanie chlorku do mleka ma wpływ na ilośc ricotty - ta ilość się zwiększa/zmniejsza?

 

 Wosiu kiedyś mówił że jak dodaje chlorku do mleka  to ricotty ma jeszcze raz tyle :D :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331516
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.