Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Fakt faktem że mleko od jednej kobiety jest jak galareta twarde i ziarno jest sprężyste,

 

Ty lepiej rób sery z mleka od krowy, a nie od kobiety :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331524
Udostępnij na innych stronach

:)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331530
Udostępnij na innych stronach

:) jak pisałem wcześniej chlorek mam w płynie i daję na 10l mleka 10ml chlorku, (na poczatku odmierzałem strzykawka a teraz leję z butelki od razu do kotła) :)

 

Do ricotty możesz dać 5 ml (też leję z butelki ) jak masz w proszku to jak pamiętam to chyba na 10l mleka 2g nie jestem pewny musisz sprawdzić. :)

 

post-41869-0-63491800-1391450700_thumb.jpgpost-41869-0-24876200-1391450711_thumb.jpg

 

post-41869-0-31465400-1391450723_thumb.jpgpost-41869-0-35581400-1391450734_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331536
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz sery serami, a le zdjecie szynki by sie przydalo. :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331551
Udostępnij na innych stronach

:) te ulotki dostałem w Agrovisie to już teraz są trzy zdania na temat dziur :D ciekawe kto z Was ma rację :D :D :D a może ten co pisał ulotkę :)

 

post-41869-0-39249000-1391459144_thumb.jpgpost-41869-0-36670600-1391459184_thumb.jpg

 

To napisz co pomieszałem jestem bardzo ciekawy a nie dałeś zagadkę :)

 

Aniu jutro zrobię zdjęcia.

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331573
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Grzegorz za zdjęcia - badzo mi pomogą w zbudowaniu takiej praski.

Chlorek mam w proszku - kupowałem podpuszczkę (w płynie) na allegro od człowieka ze Śląska, AndrzejK który u niego też się zaopatrywał mówił że ten z kolei zaopatruje się w Agrovisie.

Możesz mi jeszcze PW napisać ceny podpuszczki, chlorku, bakterii (wosku, pasty antypleśniowej) jakie kupujesz bezpośrednio w Agrovisie - gdyby miałobyć taniej, to po co przepłacać. ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331580
Udostępnij na innych stronach

:) chlorek 1l 19zl tam wyżej źle napisałem daję 4ml (wczoraj czytałem  wieczorem a że jestem stery i ślepy to tak zobaczyłem na butelce a butelka była z podpuszczką,teraz właśnie robię ser i przeczytałem a że ostatnio leję z butelki to zapomniałem ile pisze na butelce  :)  )

podpuszczka 1l 30zl

kappa 3 15 zl fiolka na 50-100l mleka

omega DL1 14zl na 100-200l

iola 1 16zl na 500l

 

Pasty już nie kupuję ponieważ po utworzeniu właściwej skorki paczkuje próżniowo (ceny nie pamiętam ) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331624
Udostępnij na innych stronach

:) te ulotki dostałem w Agrovisie to już teraz są trzy zdania na temat dziur :D ciekawe kto z Was ma rację :D :D :D a może ten co pisał ulotkę :)

 

attachicon.gifDSC05491.JPGattachicon.gifDSC05492.JPG

 

To napisz co pomieszałem jestem bardzo ciekawy a nie dałeś zagadkę :)

 

Jest jeszcze Kappa 1, zresztą ja zawsze opisuję jak powstaje i z jakich kultur bakteryjnych mój ser, w przeciwieńswie do Ciebie.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331683
Udostępnij na innych stronach

:) to,że jest Kappa 1 to Ja doskonale wiem :D tylko,że mnie interesują duże pojedyncze dziury w serze dlatego kupiłem 3 :)

 

Ja nie opisuję ponieważ jestem na razie na poziomie prób i błędów (sery z dziurami),cały czas coś zmieniam i nie chciał bym kogoś wprowadzić w błąd :) ser EL Gąsior jest opanowany, przedstawiłem krok po kroku jak zrobić :)

 

I to cała tajemnica,którą miałeś mnie zaskoczyć (kappa 1) :D

 

Czekam z niecierpliwością na Twój ser z dziurami (mają być duże,okrągłe i pojedyncze) :)

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331699
Udostępnij na innych stronach

:) Piotr z ciekawości czytałem Twój temat o serach i 19 grudnia 2013 r  napisałeś,że użyłeś do produkcji sera Ementaler kultur IOTA1 i KAPPA3 oczywiście o ilości dodanych kultur nie napisałeś i jak zauważyłem to ser bardzo ,,rozniosło,, . Napisz dlaczego nie użyłeś kappa1 Twoja tajna broń.

 

Jestem pewny,ze ten ser nie będzie miał prawidłowych (okrągłych ) dziurek. :)

 

Na razie obydwoje mamy podobne doświadczenie w robieniu serów,dlatego proponuję degustacje w Gąsiorowie :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331726
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu,

 

opisuj każdy swój ser, podobnie jak ja, wiele i Wielu to ułatwi na przyszłość.Widzę, że idziesz dobrą drogą i przestałeś pastować sery. 

Teraz chyba dojrzejesz do witryny.

Co do Kappy 1, to powoduje, że mniejsze oczka w serze, jak np. w moim ostatnim 2012 Ementalerze, czy Gruyerze.

 

A porówać możemy, jak zrobimy dokładnie taki sam rodzaj sera i produkcję, pdobnie jest w przypadku piw.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331748
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu tak wygląda dzisiaj
 

 Grzegorz na zewnatrz nie widac wielkich zmian. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331760
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu na zewnątrz nie widać bo wszystko odbywa się w środku :)

 

Ta szynka była wędzona razem z dużą,jutro minie dwa tygodnie :)

 

post-41869-0-85452100-1391582489_thumb.jpgpost-41869-0-16741700-1391582499_thumb.jpg

 

post-41869-0-58855400-1391582507_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331859
Udostępnij na innych stronach

JAk patrze na te twoje wyrobi Grzegorz , to ciagle gloda sie robie. Bardzo lubie wlasnie takie wedliny, a nie umiem ich robic  :(

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331895
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu kiedyś pisałeś, że Twoje wędliny dojrzewają w garażu. Czy od początku je jakoś zabezpieczasz przed wysychaniem (np. pakowanie próżniowe)? Nie mogę wyjść z podziwu, ani milimetra suchej "otoczki" po 2 tygodniach ...dla mnie nieosiągalne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331908
Udostępnij na innych stronach

:) Aniu to CIĘ nauczę tylko powiedz kiedy :)

 

Tak w garażu (garaż pod domem),teraz jest dobrze ponieważ jak przyjadę to samochód jest obklejony śniegiem i mam naturalna wilgoć,teraz tem jest 5*C :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331938
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz jak bede gotowa to napisze. Dziekuje.  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331994
Udostępnij na innych stronach

:) wiosna zawitała na Warmię :)

 

Myślę,że to już ostatnie zimowe wędzenie po Wileńsku :) do zakuski kiszone pomidory,ogórki,śliwki w occie do popicia ,,rosół z kiszonych pomidorów,, :tongue: garnuszek nalewki z wiśni :tongue:

 

post-41869-0-12344900-1391682102_thumb.jpgpost-41869-0-39872100-1391682111_thumb.jpg

 

post-41869-0-35142400-1391682239_thumb.jpgpost-41869-0-87277900-1391682248_thumb.jpg

 

post-41869-0-50372800-1391682265_thumb.jpgpost-41869-0-12581800-1391682279_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332129
Udostępnij na innych stronach

Witam Grzegorz  :)  co prawda nie jadłem nigdy takich potraw,ale wyglądają na pyszności  :tongue:  :tongue:  :tongue:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332149
Udostępnij na innych stronach

Jak zwykle piękne zdjęcia, ale brakuje czarniej rzepy :clap::D

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332205
Udostępnij na innych stronach

Grzegorzu zrobiłem ścinkową wg Twoich wskazówek i już sobie dojrzewa. Była robiona w osłonce 45 mm. Nie mam idealnego miejsca do dojrzewania. mieszkam w bloku. Teraz wisi w pokoju gdzie nie ogrzewam i jest ok 18 st. Wilgotności niestety nie znam. Jak długo powinna tak wisieć? Czy może po kilku dniach dać ją do lodówki? Czy są jakieś sposoby oceny kiedy jest dobra do jedzenia czy trzeba próbować?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332219
Udostępnij na innych stronach

:) tu wyjdzie kiełbasa obsuszana jak się dobrze po marszczy to będzie jadalna po tygodniu trzeba spróbować, najlepiej zapakować próżniowo.

A dużo jej zrobiłeś.

Jak nie masz pakowarki to po obsuszeniu możesz ją natłuścić (smalec,olej....) wtedy do lodówki (połóż w kartonie,wyścielonym ręcznikiem papierowym nie przykrywaj) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332226
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.