BazylWidzew Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2351 Opublikowano 3 Lutego 2014 Fakt faktem że mleko od jednej kobiety jest jak galareta twarde i ziarno jest sprężyste, Ty lepiej rób sery z mleka od krowy, a nie od kobiety Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2352 Opublikowano 3 Lutego 2014 Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2353 Opublikowano 3 Lutego 2014 jak pisałem wcześniej chlorek mam w płynie i daję na 10l mleka 10ml chlorku, (na poczatku odmierzałem strzykawka a teraz leję z butelki od razu do kotła) Do ricotty możesz dać 5 ml (też leję z butelki ) jak masz w proszku to jak pamiętam to chyba na 10l mleka 2g nie jestem pewny musisz sprawdzić. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2354 Opublikowano 3 Lutego 2014 Grzegorz sery serami, a le zdjecie szynki by sie przydalo. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2355 Opublikowano 3 Lutego 2014 Grzesiek,coś pomieszałeś z bakteriami, które tworzą dziury w serze. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2356 Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) te ulotki dostałem w Agrovisie to już teraz są trzy zdania na temat dziur ciekawe kto z Was ma rację :D a może ten co pisał ulotkę To napisz co pomieszałem jestem bardzo ciekawy a nie dałeś zagadkę Aniu jutro zrobię zdjęcia. Edytowane 3 Lutego 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2357 Opublikowano 3 Lutego 2014 Dzięki Grzegorz za zdjęcia - badzo mi pomogą w zbudowaniu takiej praski.Chlorek mam w proszku - kupowałem podpuszczkę (w płynie) na allegro od człowieka ze Śląska, AndrzejK który u niego też się zaopatrywał mówił że ten z kolei zaopatruje się w Agrovisie.Możesz mi jeszcze PW napisać ceny podpuszczki, chlorku, bakterii (wosku, pasty antypleśniowej) jakie kupujesz bezpośrednio w Agrovisie - gdyby miałobyć taniej, to po co przepłacać. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2358 Opublikowano 4 Lutego 2014 chlorek 1l 19zl tam wyżej źle napisałem daję 4ml (wczoraj czytałem wieczorem a że jestem stery i ślepy to tak zobaczyłem na butelce a butelka była z podpuszczką,teraz właśnie robię ser i przeczytałem a że ostatnio leję z butelki to zapomniałem ile pisze na butelce )podpuszczka 1l 30zlkappa 3 15 zl fiolka na 50-100l mlekaomega DL1 14zl na 100-200liola 1 16zl na 500l Pasty już nie kupuję ponieważ po utworzeniu właściwej skorki paczkuje próżniowo (ceny nie pamiętam ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2359 Opublikowano 4 Lutego 2014 Aniu tak wygląda dzisiaj Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2360 Opublikowano 4 Lutego 2014 te ulotki dostałem w Agrovisie to już teraz są trzy zdania na temat dziur ciekawe kto z Was ma rację :D a może ten co pisał ulotkę DSC05491.JPGDSC05492.JPG To napisz co pomieszałem jestem bardzo ciekawy a nie dałeś zagadkę Jest jeszcze Kappa 1, zresztą ja zawsze opisuję jak powstaje i z jakich kultur bakteryjnych mój ser, w przeciwieńswie do Ciebie. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2361 Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) to,że jest Kappa 1 to Ja doskonale wiem tylko,że mnie interesują duże pojedyncze dziury w serze dlatego kupiłem 3 Ja nie opisuję ponieważ jestem na razie na poziomie prób i błędów (sery z dziurami),cały czas coś zmieniam i nie chciał bym kogoś wprowadzić w błąd ser EL Gąsior jest opanowany, przedstawiłem krok po kroku jak zrobić I to cała tajemnica,którą miałeś mnie zaskoczyć (kappa 1) Czekam z niecierpliwością na Twój ser z dziurami (mają być duże,okrągłe i pojedyncze) Edytowane 4 Lutego 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2362 Opublikowano 4 Lutego 2014 Piotr z ciekawości czytałem Twój temat o serach i 19 grudnia 2013 r napisałeś,że użyłeś do produkcji sera Ementaler kultur IOTA1 i KAPPA3 oczywiście o ilości dodanych kultur nie napisałeś i jak zauważyłem to ser bardzo ,,rozniosło,, . Napisz dlaczego nie użyłeś kappa1 Twoja tajna broń. Jestem pewny,ze ten ser nie będzie miał prawidłowych (okrągłych ) dziurek. Na razie obydwoje mamy podobne doświadczenie w robieniu serów,dlatego proponuję degustacje w Gąsiorowie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2363 Opublikowano 4 Lutego 2014 Grzesiu, opisuj każdy swój ser, podobnie jak ja, wiele i Wielu to ułatwi na przyszłość.Widzę, że idziesz dobrą drogą i przestałeś pastować sery. Teraz chyba dojrzejesz do witryny.Co do Kappy 1, to powoduje, że mniejsze oczka w serze, jak np. w moim ostatnim 2012 Ementalerze, czy Gruyerze. A porówać możemy, jak zrobimy dokładnie taki sam rodzaj sera i produkcję, pdobnie jest w przypadku piw. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2364 Opublikowano 4 Lutego 2014 Aniu tak wygląda dzisiaj Grzegorz na zewnatrz nie widac wielkich zmian. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2365 Opublikowano 5 Lutego 2014 Aniu na zewnątrz nie widać bo wszystko odbywa się w środku Ta szynka była wędzona razem z dużą,jutro minie dwa tygodnie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2366 Opublikowano 5 Lutego 2014 JAk patrze na te twoje wyrobi Grzegorz , to ciagle gloda sie robie. Bardzo lubie wlasnie takie wedliny, a nie umiem ich robic Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2367 Opublikowano 5 Lutego 2014 Grzegorzu kiedyś pisałeś, że Twoje wędliny dojrzewają w garażu. Czy od początku je jakoś zabezpieczasz przed wysychaniem (np. pakowanie próżniowe)? Nie mogę wyjść z podziwu, ani milimetra suchej "otoczki" po 2 tygodniach ...dla mnie nieosiągalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2368 Opublikowano 5 Lutego 2014 Aniu to CIĘ nauczę tylko powiedz kiedy Tak w garażu (garaż pod domem),teraz jest dobrze ponieważ jak przyjadę to samochód jest obklejony śniegiem i mam naturalna wilgoć,teraz tem jest 5*C Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2369 Opublikowano 5 Lutego 2014 Grzegorz jak bede gotowa to napisze. Dziekuje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-331994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2370 Opublikowano 6 Lutego 2014 wiosna zawitała na Warmię Myślę,że to już ostatnie zimowe wędzenie po Wileńsku do zakuski kiszone pomidory,ogórki,śliwki w occie do popicia ,,rosół z kiszonych pomidorów,, garnuszek nalewki z wiśni Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2371 Opublikowano 6 Lutego 2014 Witam Grzegorz co prawda nie jadłem nigdy takich potraw,ale wyglądają na pyszności Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2372 Opublikowano 6 Lutego 2014 Jak zwykle piękne zdjęcia, ale brakuje czarniej rzepy Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2373 Opublikowano 6 Lutego 2014 rzepy brakuje ponieważ w zeszłym roku nie posiałem ale w tym roku będzie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2374 Opublikowano 6 Lutego 2014 Grzegorzu zrobiłem ścinkową wg Twoich wskazówek i już sobie dojrzewa. Była robiona w osłonce 45 mm. Nie mam idealnego miejsca do dojrzewania. mieszkam w bloku. Teraz wisi w pokoju gdzie nie ogrzewam i jest ok 18 st. Wilgotności niestety nie znam. Jak długo powinna tak wisieć? Czy może po kilku dniach dać ją do lodówki? Czy są jakieś sposoby oceny kiedy jest dobra do jedzenia czy trzeba próbować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2375 Opublikowano 6 Lutego 2014 tu wyjdzie kiełbasa obsuszana jak się dobrze po marszczy to będzie jadalna po tygodniu trzeba spróbować, najlepiej zapakować próżniowo.A dużo jej zrobiłeś.Jak nie masz pakowarki to po obsuszeniu możesz ją natłuścić (smalec,olej....) wtedy do lodówki (połóż w kartonie,wyścielonym ręcznikiem papierowym nie przykrywaj) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/95/#findComment-332226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.