EL GREGOR Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2326 Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) to,że jest Kappa 1 to Ja doskonale wiem tylko,że mnie interesują duże pojedyncze dziury w serze dlatego kupiłem 3 Ja nie opisuję ponieważ jestem na razie na poziomie prób i błędów (sery z dziurami),cały czas coś zmieniam i nie chciał bym kogoś wprowadzić w błąd ser EL Gąsior jest opanowany, przedstawiłem krok po kroku jak zrobić I to cała tajemnica,którą miałeś mnie zaskoczyć (kappa 1) Czekam z niecierpliwością na Twój ser z dziurami (mają być duże,okrągłe i pojedyncze) Edytowane 4 Lutego 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2327 Opublikowano 4 Lutego 2014 Piotr z ciekawości czytałem Twój temat o serach i 19 grudnia 2013 r napisałeś,że użyłeś do produkcji sera Ementaler kultur IOTA1 i KAPPA3 oczywiście o ilości dodanych kultur nie napisałeś i jak zauważyłem to ser bardzo ,,rozniosło,, . Napisz dlaczego nie użyłeś kappa1 Twoja tajna broń. Jestem pewny,ze ten ser nie będzie miał prawidłowych (okrągłych ) dziurek. Na razie obydwoje mamy podobne doświadczenie w robieniu serów,dlatego proponuję degustacje w Gąsiorowie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2328 Opublikowano 4 Lutego 2014 Grzesiu, opisuj każdy swój ser, podobnie jak ja, wiele i Wielu to ułatwi na przyszłość.Widzę, że idziesz dobrą drogą i przestałeś pastować sery. Teraz chyba dojrzejesz do witryny.Co do Kappy 1, to powoduje, że mniejsze oczka w serze, jak np. w moim ostatnim 2012 Ementalerze, czy Gruyerze. A porówać możemy, jak zrobimy dokładnie taki sam rodzaj sera i produkcję, pdobnie jest w przypadku piw. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2329 Opublikowano 4 Lutego 2014 Aniu tak wygląda dzisiaj Grzegorz na zewnatrz nie widac wielkich zmian. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2330 Opublikowano 5 Lutego 2014 Aniu na zewnątrz nie widać bo wszystko odbywa się w środku Ta szynka była wędzona razem z dużą,jutro minie dwa tygodnie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2331 Opublikowano 5 Lutego 2014 JAk patrze na te twoje wyrobi Grzegorz , to ciagle gloda sie robie. Bardzo lubie wlasnie takie wedliny, a nie umiem ich robic Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2332 Opublikowano 5 Lutego 2014 Grzegorzu kiedyś pisałeś, że Twoje wędliny dojrzewają w garażu. Czy od początku je jakoś zabezpieczasz przed wysychaniem (np. pakowanie próżniowe)? Nie mogę wyjść z podziwu, ani milimetra suchej "otoczki" po 2 tygodniach ...dla mnie nieosiągalne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2333 Opublikowano 5 Lutego 2014 Aniu to CIĘ nauczę tylko powiedz kiedy Tak w garażu (garaż pod domem),teraz jest dobrze ponieważ jak przyjadę to samochód jest obklejony śniegiem i mam naturalna wilgoć,teraz tem jest 5*C Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2334 Opublikowano 5 Lutego 2014 Grzegorz jak bede gotowa to napisze. Dziekuje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-331994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2335 Opublikowano 6 Lutego 2014 wiosna zawitała na Warmię Myślę,że to już ostatnie zimowe wędzenie po Wileńsku do zakuski kiszone pomidory,ogórki,śliwki w occie do popicia ,,rosół z kiszonych pomidorów,, garnuszek nalewki z wiśni Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-332129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2336 Opublikowano 6 Lutego 2014 Witam Grzegorz co prawda nie jadłem nigdy takich potraw,ale wyglądają na pyszności Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-332149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2337 Opublikowano 6 Lutego 2014 Jak zwykle piękne zdjęcia, ale brakuje czarniej rzepy Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-332205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2338 Opublikowano 6 Lutego 2014 rzepy brakuje ponieważ w zeszłym roku nie posiałem ale w tym roku będzie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-332218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2339 Opublikowano 6 Lutego 2014 Grzegorzu zrobiłem ścinkową wg Twoich wskazówek i już sobie dojrzewa. Była robiona w osłonce 45 mm. Nie mam idealnego miejsca do dojrzewania. mieszkam w bloku. Teraz wisi w pokoju gdzie nie ogrzewam i jest ok 18 st. Wilgotności niestety nie znam. Jak długo powinna tak wisieć? Czy może po kilku dniach dać ją do lodówki? Czy są jakieś sposoby oceny kiedy jest dobra do jedzenia czy trzeba próbować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-332219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2340 Opublikowano 6 Lutego 2014 tu wyjdzie kiełbasa obsuszana jak się dobrze po marszczy to będzie jadalna po tygodniu trzeba spróbować, najlepiej zapakować próżniowo.A dużo jej zrobiłeś.Jak nie masz pakowarki to po obsuszeniu możesz ją natłuścić (smalec,olej....) wtedy do lodówki (połóż w kartonie,wyścielonym ręcznikiem papierowym nie przykrywaj) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-332226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2341 Opublikowano 6 Lutego 2014 Zrobiłem niecałe 2 kg. Jedna dojrzewa (suszy się), a drugą piekłem w wędzarni i już była próbowana ale chcę też by trochę podeschła i leży w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-332231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2342 Opublikowano 10 Lutego 2014 Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-332824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2343 Opublikowano 10 Lutego 2014 wędzonki z ostatniego wędzenia Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-332866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2344 Opublikowano 10 Lutego 2014 Kiełbaska znakomita wielkie brawa:))) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-332914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2345 Opublikowano 13 Lutego 2014 dzisiaj kupiłem już trzecią zgrzewarkę (jedna padła,przepalił się drut zgrzewający) tą co dzisiaj kupiłem to do worków gładkich,ma także fajny patent -- dwa druty,jeden do zgrzewania drugi do odcinania zaraz po zgrzewie kupiłem dla tego,że w tych zgrzewarkach mogę zgrzać kiedy chcę i Ja decyduję ile powietrza potrzebuje wyssać potrzebna jest do serów z dziurami.Po podziale sera na ćwiartki i zgrzaniu w zgrzewarce do worków moletowanych ser zostaje tak mocno ściśnięty,że dziurki się sklejają Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-333332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2346 Opublikowano 16 Lutego 2014 ostatnie wędzenie Pierwszy raz ,,upiekłem,, ścinkową (oczywiście przez moją nie uwagę w tym czasie wstawiałem zdjęcia do tematu) ale w smaku bardzo dobra . Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-333912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2347 Opublikowano 16 Lutego 2014 Witam Grzegorz wychodzi na to że robiąc ścinkową według twojego przepisu z tym że w w cienkim jelicie i mnie udało się upiec z innymi kiełbasami przeznaczonymi do pieczenia ,zapomniałem ja wcześniej wyjąć wyszła super ,dla tego robię ją w dwóch wersjach dojrzewającą i pieczoną z przeznaczeniem na podsuszenie pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-333944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2348 Opublikowano 17 Lutego 2014 walentynki motocyklowe Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-334074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2349 Opublikowano 17 Lutego 2014 sery zrobione w lutym,każdy w innym czasie,ostatni w piątek jest w trakcie solenia Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-334262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2350 Opublikowano 18 Lutego 2014 Aniu pamiętam o zdjęciach szynki Dzisiaj musiałem szynkę z garażu przenieść na strych ponieważ jest za dużo wilgotności i tworzą się pleśniowe ,,kotki,, , część pleśni jest sucha i to ta pożądana .Przetarłem spirytusem. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/94/#findComment-334435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.