moniam Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lutego 2010 Przeglądam Wasze forum od ok. pół roku. Moje eksperymenty zaczęły się od przygotowania kiełbasy białej na poprzednie święta. Wcześniej cóś tam pichciłam na chlebek, ale przeważnie były to jakieś pieczenie, typu boczek. Takim właśnie boczkiem chciałam się przywitać :grin: Boczek (peklowany 1 dzień na mokro) nakroiłam "w kratkę", potraktowałam tłuczkiem, natarłam pieprzem, warzywkiem, papryką ostrą, czosnkiem, i sporą ilością majeranku, posypałam żelatyną. Zwinęłam, związałam i do piekarnika na 1,2h. Wyszedł bardzo smaczny, choć na wierzchu zbyt się spiekł (zapomniałam, że się piecze :mrgreen:). Pozdrawiam cieplutko. Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Lutego 2010 Takim właśnie boczkiem chciałam się przywitać :grin:Smacznie wygląda to i ja smacznie witam :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaba8181 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Lutego 2010 Mniam mniam z musztardką na gołym chlebku :tongue: [ Dodano: Pią 19 Lut, 2010 17:33 ] Moniam ja się zabieram za białą na te święta zresztą będę zdawać relację -tylko jeszcze muszę czytać i czytać i czytać i spamiętywać - [ Dodano: Pią 19 Lut, 2010 17:34 ] A skąd ta kiełbaska u mnie ??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lutego 2010 Zwinęłam, związałam i do piekarnika na 1,2h. Wyszedł bardzo smaczny, choć na wierzchu zbyt się spiekł (zapomniałam, że się piecze ). Przez tak krótki czas tak się przypiekł? Cóż to za temperatura była w piekarniku? :shock: Ale i tak jest ładny. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lutego 2010 Moniam ja się zabieram za białą na te święta zresztą będę zdawać relację -tylko jeszcze muszę czytać i czytać i czytać i spamiętywać - Powiem Ci gaba że biała jak na pierwszy raz wyszła znośna, gdyby nie czosnek :lol: za dużo dałam i wszystkim się później odbijało. Foty białej mam, ale aż strach wstawiać, bo jakość masakra (robione telefonem).Przez tak krótki czas tak się przypiekł? Cóż to za temperatura była w piekarniku? :shock: Ale i tak jest ładny. :grin: Pis67 temp. 200C. A kolorem się nie sugeruj, boczek cały obtoczony był w majeranku, dlatego taki czarny. Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lutego 2010 moniam, Witaj boczusiu. Często piekę boczek, na różne sposoby, ale nigdy z żelatyną. Żelatyna jest dobra do wyrobów parzonych, a przy pieczeniu uważam,że jest zbędna. Ja pekluję na sucho, pieprz i zioła i wystarczy. Pozdrawiam i smacznych wyrobów życzę Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lutego 2010 moniam, witaj miło ,toż to smaczna rolada ,ja boczusia nie roluje tylko cały płat ,na noc w przyprawy , a rano do piekarnika , póżniej to juz sama poezja :lol: :lol: :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Lutego 2010 beiot witam i dziękuję za życzenia. Z tą żelatyną to wiem, że jest zbędna. Jednak zawsze miałam problem z rozpadającym się boczkiem podczas krojenia, więc postanowiłam go potraktować żelatyną. Na moje trzyma się lepiej. paolodoro Witaj. Rolada smaczna, już tylko skrawek w lodówce został :)Nie wątpię, że Twój boczuś to poezja, na pewno smakuje bosko! Ja roluję, bo przeważnie w sklepie trafiam na dość cienki boczek, który w płacie wydaje mi się "jakiś takiś" nieforemny. Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za miłe komentarze :smile: Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.