Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam Wasze forum od ok. pół roku. Moje eksperymenty zaczęły się od przygotowania kiełbasy białej na poprzednie święta. Wcześniej cóś tam pichciłam na chlebek, ale przeważnie były to jakieś pieczenie, typu boczek. Takim właśnie boczkiem chciałam się przywitać :grin:

Boczek (peklowany 1 dzień na mokro) nakroiłam "w kratkę", potraktowałam tłuczkiem, natarłam pieprzem, warzywkiem, papryką ostrą, czosnkiem, i sporą ilością majeranku, posypałam żelatyną. Zwinęłam, związałam i do piekarnika na 1,2h. Wyszedł bardzo smaczny, choć na wierzchu zbyt się spiekł (zapomniałam, że się piecze :mrgreen:). Pozdrawiam cieplutko.

Pozdrawiam Monia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/
Udostępnij na innych stronach

Takim właśnie boczkiem chciałam się przywitać :grin:

Smacznie wygląda to i ja smacznie witam :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100707
Udostępnij na innych stronach

Mniam mniam z musztardką na gołym chlebku :tongue:

 

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2010 17:33 ]

Moniam ja się zabieram za białą na te święta zresztą będę zdawać relację -tylko jeszcze muszę czytać i czytać i czytać i spamiętywać -:)

 

[ Dodano: Pią 19 Lut, 2010 17:34 ]

A skąd ta kiełbaska u mnie ???????????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100712
Udostępnij na innych stronach

Zwinęłam, związałam i do piekarnika na 1,2h. Wyszedł bardzo smaczny, choć na wierzchu zbyt się spiekł (zapomniałam, że się piecze ).

Przez tak krótki czas tak się przypiekł? Cóż to za temperatura była w piekarniku? :shock: Ale i tak jest ładny. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100713
Udostępnij na innych stronach

Moniam ja się zabieram za białą na te święta zresztą będę zdawać relację -tylko jeszcze muszę czytać i czytać i czytać i spamiętywać -:)

Powiem Ci gaba że biała jak na pierwszy raz wyszła znośna, gdyby nie czosnek :lol: za dużo dałam i wszystkim się później odbijało. Foty białej mam, ale aż strach wstawiać, bo jakość masakra (robione telefonem).

Przez tak krótki czas tak się przypiekł? Cóż to za temperatura była w piekarniku? :shock: Ale i tak jest ładny. :grin:

Pis67 temp. 200C. A kolorem się nie sugeruj, boczek cały obtoczony był w majeranku, dlatego taki czarny.
Pozdrawiam Monia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100745
Udostępnij na innych stronach

moniam,

Witaj boczusiu. Często piekę boczek, na różne sposoby, ale nigdy z żelatyną. Żelatyna jest dobra do wyrobów parzonych, a przy pieczeniu uważam,że jest zbędna. Ja pekluję na sucho, pieprz i zioła i wystarczy.

 

Pozdrawiam i smacznych wyrobów życzę

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100759
Udostępnij na innych stronach

moniam, witaj miło ,toż to smaczna rolada ,ja boczusia nie roluje tylko cały płat ,na noc w przyprawy , a rano do piekarnika , póżniej to juz sama poezja :lol: :lol: :lol:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100776
Udostępnij na innych stronach

beiot witam i dziękuję za życzenia. Z tą żelatyną to wiem, że jest zbędna. Jednak zawsze miałam problem z rozpadającym się boczkiem podczas krojenia, więc postanowiłam go potraktować żelatyną. Na moje trzyma się lepiej.

paolodoro Witaj. Rolada smaczna, już tylko skrawek w lodówce został :)Nie wątpię, że Twój boczuś to poezja, na pewno smakuje bosko! Ja roluję, bo przeważnie w sklepie trafiam na dość cienki boczek, który w płacie wydaje mi się "jakiś takiś" nieforemny.

Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za miłe komentarze :smile:

Pozdrawiam Monia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3708-boczek-pieczony-monim/#findComment-100909
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.