Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest jakiś limit czasowy przy tego rodzaju wędzeniu ? Z tego co czytałem to czym dłuższy czas wędzenia tym wędlina ( w moim przypadku szynka ) trwalsza i smaczniejsza. No dobrze ale ile czasu wędzić zimnym dymem ? Trzy dni ? Tydzień ? Miesiąc ? Może ktoś się podzieli swoim doświadczeniem .

Pozdrawiam. Radek

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/
Udostępnij na innych stronach

Przewędzić można wszystko :rolleyes: Spotkałem się z recepturami wędzenia 2- tygodniwego, ale miesiąc :question: Chyba wyszedł by pemikan.Ale lepiej żeby wypowiedzieli się mądrzejsi od nas.
cedro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100748
Udostępnij na innych stronach

Kińdziuka wędziłem przez 3 tygodnie. Codziennie po 2-4 godziny.

Pzdr.

Hmm... Cały czas siedział w wędzarni ? Czy był np. na noc wyjmowany ? Co zrobić jak w nocy temp. spadnie poniżej 0 stopni ?

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100760
Udostępnij na innych stronach

Jeśli robisz przerwy w wędzeniu dochodzi Ci dodatkowo proces osuszania i dojrzewania wyrobu.

Radek|_57 temat o produkcji kińdziuka https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1427

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100782
Udostępnij na innych stronach

Można dużo pisać o czasie wędzenia. Każdy wyrób ma inne wymagania i należy również brać pod uwagę samą wędzarnię, technikę wędzenia pogodę drewno itd. Uważam że to jest sztuka indywidualna, chyba że wędzenie przemysłowe - powtarzalne. Takimi agregatami chyba nikt nie dysponuje na działce. Biorąc pod uwagę temperaturę i czas wędzenia oraz same wyroby, musimy wybrać efekt który będzie odpowiadał naszym oczekiwaniom. I właśnie to jest ten czas odpowiedniego wędzenia. Konkretnie to co u jednego będzie super, dla drugiego okaże się niedostatecznym wędzeniem, więc jak już wiele razy było pisane, każdy powinien poznać i uczyć się wędzić na własnej wędzarni - kolor i smak za przewodnika. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100802
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.