Radek. Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Lutego 2010 Czy jest jakiś limit czasowy przy tego rodzaju wędzeniu ? Z tego co czytałem to czym dłuższy czas wędzenia tym wędlina ( w moim przypadku szynka ) trwalsza i smaczniejsza. No dobrze ale ile czasu wędzić zimnym dymem ? Trzy dni ? Tydzień ? Miesiąc ? Może ktoś się podzieli swoim doświadczeniem .Pozdrawiam. Radek Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Lutego 2010 Przewędzić można wszystko :rolleyes: Spotkałem się z recepturami wędzenia 2- tygodniwego, ale miesiąc :question: Chyba wyszedł by pemikan.Ale lepiej żeby wypowiedzieli się mądrzejsi od nas. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Lutego 2010 Kińdziuka wędziłem przez 3 tygodnie. Codziennie po 2-4 godziny. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Lutego 2010 średnio 3 godz/dziennie razy 21 wychodzi 63 godz. Koledze Radkowi_57 chodziło pewnie o czas wędzenia powiedzmy 300 godz. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Lutego 2010 Kińdziuka wędziłem przez 3 tygodnie. Codziennie po 2-4 godziny. Pzdr. Hmm... Cały czas siedział w wędzarni ? Czy był np. na noc wyjmowany ? Co zrobić jak w nocy temp. spadnie poniżej 0 stopni ? Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Lutego 2010 Jaka jest różnica wędzenia 3 tyg. w sumie np. 60 godz. a wędzeniem 6 dniowym po 10 godz. :question: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lutego 2010 Jeśli robisz przerwy w wędzeniu dochodzi Ci dodatkowo proces osuszania i dojrzewania wyrobu. Radek|_57 temat o produkcji kińdziuka https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1427Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lutego 2010 To jest jasne, ale ponawiam wcześniejsze pytanie. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Lutego 2010 Można dużo pisać o czasie wędzenia. Każdy wyrób ma inne wymagania i należy również brać pod uwagę samą wędzarnię, technikę wędzenia pogodę drewno itd. Uważam że to jest sztuka indywidualna, chyba że wędzenie przemysłowe - powtarzalne. Takimi agregatami chyba nikt nie dysponuje na działce. Biorąc pod uwagę temperaturę i czas wędzenia oraz same wyroby, musimy wybrać efekt który będzie odpowiadał naszym oczekiwaniom. I właśnie to jest ten czas odpowiedniego wędzenia. Konkretnie to co u jednego będzie super, dla drugiego okaże się niedostatecznym wędzeniem, więc jak już wiele razy było pisane, każdy powinien poznać i uczyć się wędzić na własnej wędzarni - kolor i smak za przewodnika. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3710-czy-mo%C5%BCna-przew%C4%99dzi%C4%87-na-zimno/#findComment-100802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.