Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zrobię wędlinki rzadko wyrabiane przez domowych wędliniarzy, tak mi się wydaje, nie wiedzieć zresztą czemu? Będą to metka i polska. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-251835
Udostępnij na innych stronach

.... ale wędzona po Gąsiorowemu?

Nie da się tak, deszcz od rana pada... idealna pogoda na wędzenie metki i polskiej, 7 stopni i duża wilgotność. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-251963
Udostępnij na innych stronach

Metka na śniadanie, dla mnie za mało słona(dałem tylko 20g peklosoli na kg mięsa). :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-252901
Udostępnij na innych stronach

Tylko pozazdrościć, wędlinki superowe, a co do rzadkości produkowania tychże, to podejrzewam (przynajmniej tak jest u mnie), że wpływ ma dość długie wędzenie. Podczas produkcji ostatnich wyrobów pozostało mi trochę mięsa, więc przygotowałem je jak do polskiej, ale niestety z braku czasu musiałem wędzić łącznie z polędwicą. Smak pozostał polskiej, a konsystencja (po lekkim podsuszeniu) jak to określiła moja szwagierka - kabanosików.
i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-252905
Udostępnij na innych stronach

Dziś mięsko podwędzę nieco, jeszcze nie wiem czy ciepło, zimno, a może gorąco będzie w wędzarni. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-253998
Udostępnij na innych stronach

Już gotowe - wędzone zimno ciepłym dymem. :cool: Ze cztery zostawię i dam trochę czadu. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-254036
Udostępnij na innych stronach

A dziś zimny dymek pada na oscypki, polędwiczki wczoraj zimnowędzone, polędwicę, która leżała z dwa tygodnie zapakowana próżniowo-robię ją na nówkę, i polska, która to leżała w smokerze od 24 listopada i tylko dzięki temu ocalała do dziś. :cool:

Dziś pierwszy śnieg - ale się zaraz roztapia. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-254330
Udostępnij na innych stronach

 

 

Legenda. :cool:

1. polędwiczki pieczone

2.oscypki

3.polska

4.polędwiczki i polędwica z zimnego dymu

5.zdjęcie grupowe

6.polędwica lekko pozłacana

7.rybki do zrobienia

8.salami z typową wadą dla wyrobu

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-254436
Udostępnij na innych stronach

Pis, jakim drewnem zadymiałeś ? Polędwiczki takie fajne ciemne ci wyszły.... a oscypki normalnie pierwyj sort ! :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-254450
Udostępnij na innych stronach

pis67, Gratulacje ,piękne wyroby.A salami wygląda jak import z Włoch,a ta mała wada i tak nie ma zapewne wpływu na smak.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-254473
Udostępnij na innych stronach

pis67, ależ piękności! miło popatrzeć z rana :P i ten kolor cudny.. marzenie ;) :clap:

A temu salami to ja wiem co się stało.. tylko źle to zinterpretowałeś :cool: po prostu chciało się do Ciebie uśmiechać jak będziesz kroił.. obróć troszkę i od razu będzie lepiej :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-254476
Udostępnij na innych stronach

jakim drewnem zadymiałeś

Oscypki wędzone 3 godz. dębem potem olchą, reszta tylko olcha. :cool:

 

a ta mała wada i tak nie ma zapewne wpływu na smak.

Smak jest swoisty dla salami, na szczęśćie córka mi pomaga i zwalczymy wspólnie to dzieło. :cool:

 

A dziś w wędzarni cztery... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-254559
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: pysznie to wygląda :clap: :clap: :clap:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-254562
Udostępnij na innych stronach

Oscypki wędzone 3 godz. dębem potem olchą, reszta tylko olcha. :cool:

 

pis67 wędliny :clap: wiadomo.

 

Jeżeli idzie o serki to znacząca poprawa w wykonaniu :clap:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-254604
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj podwędzałem pasztetową, dziś wrzucę kaszankę na zimne podwędzenie. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-256294
Udostępnij na innych stronach

Parę udek na szybko, choć fanem drobiu ani zwolennikiem nie jestem, właśnie kończę pieczenie- druga fota.

A dziś wieczorkiem parówki i kiełbasa z 4kg karkówki, a jaka jeszcze nie wiem, ale da się z tego zrobić parę , cztery modele mi chodzą po głowie, a co wyjdzie? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-256369
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj nadziałem parówki, nadziewarkę obsługiwał Endrio osobiście. Dziś dalszy ciąg zabawy. Parówki zrobiłem z mięsa. Było też trochę kiełbasy swojskiej, chłopskiej lub domowej, recepturowo tak ją można nazwać. :cool: Foty później, bo zapomniałem zrobić. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-256480
Udostępnij na innych stronach

Parówki zrobiłem z mięsa

Nie dodawałeś papieru toaletowego dla lepszej kleistości :question: :grin: :grin: :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-256560
Udostępnij na innych stronach

.Bo są bardzo długie

bo to domowe parówki więc z mięsa

Nie dodawałeś papieru toaletowego dla lepszej kleistości

Masz jakieś inne propozycje co do składu

:wink:Ciekawy sposób odkręcania parówek

Parówki są długie i krótsze, bo jak wołam sześć, brzmi nieprzyzwoicie, a jak trzy - jest lepiej. Skład znalazłem gdzieś z linku technika-ignoranta bodajże, będzie w dziale parówki, jest prosty-mięso, woda, sól,pieprz, cukier i gałka.

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/52/#findComment-256894
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.