sawca Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2010 Pierwszy raz wędziłem na zimno łososia (zrębki), ryba wędziła się na kratce w poziomie. Wędziłem 3 dni po 4-5 godzin i na ściankach wędzarni oraz na kratce osadził się tłusty i lepki osad, zupełnie inny jest efekt gdy się wędzi dymem gorącym.Zrębki olchowe i suche. Czy wobec tego zimny dym jest bardziej "tłusty"? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3791-zimny-dym-jest-no-w%C5%82a%C5%9Bnie-jaki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2010 sawca, Nigdy takiego efektu nie miałem. Może dlatego, że wędzę dymem 40-50 przez ok 6h i wychodzą ok. Wędzę też wyłącznie zrąbkami. Ryby (płaty muszą być jednak suche jak mięso do wędzenia. Ręczniki papierowe dobrze osuszają rybę. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3791-zimny-dym-jest-no-w%C5%82a%C5%9Bnie-jaki/#findComment-102726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Marca 2010 Przyczyną tego może być spalanie beztlenowe.Jak palę w piecu, złożę cały suchym drewnem i przytknę luft, to właśnie na całej powierzchni od środka mam substancję przypominającą smołę. Tak więc wydaje mi się, że odciąłeś dopływ tlenu do paleniska i to była prawdopodobna przyczyna. Może to trochę rozjaśni o co mi chodzihttp://www.wigry.win.pl/puszcza/4_pl.htm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3791-zimny-dym-jest-no-w%C5%82a%C5%9Bnie-jaki/#findComment-102740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Marca 2010 Przyczyną tego może być spalanie beztlenowe. Raczej nie, tlenu było pod dostatkiem a rybka wyszła smaczna :rolleyes: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3791-zimny-dym-jest-no-w%C5%82a%C5%9Bnie-jaki/#findComment-102742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Marca 2010 A a czy komora wędzarnicza była szczelnie zamknięta? Może słaby przepływ powietrza przez komorę był przyczyną :rolleyes: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3791-zimny-dym-jest-no-w%C5%82a%C5%9Bnie-jaki/#findComment-102747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.